Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@kdochcekam píše:
Tak když nemáš nic lepšího na práci, tak denně vaříš. Já raděj uvařím na dva, tři dny a jdu s dětma ven.
Tak jsem to praktikovala, když jsem měla dvě malé děti. Teď je mám taky, ale kromě nich pubertaky ve vyvinu, potřebují kvalitně jíst:mrgreen: Starší děti chodí ven sami, s mladšími chodím dost. Uvařit není problem ![]()
@inkakřivák píše:
@Jana206 no tak to co předváděl syn v pubertě, to rozhodně nějaká sušenka nebyla. pro něj udržovačka v chodu byly čtyři krajíce se sýrem anebo dvakrát pizza. A tu by si udělal, at by byla večeře jakákoliv. Prostě došel ze školy, snědl oběd, zalil ho litrem mlíka a za dvě hodiny nato si přišel pro něco menšího zakousnout - čímž mínil třeba ty čtyři krajíce. Prostě taková naše malá rodinná tasemnice. Ale přešlo to s pubertou a tlustý rozhodně nebyl.
Právě takovému „prasení“ bych se u svých dětí ráda vyhnula, ráda bych jim vštípila jiný životní styl. Jíst tolik pečiva a pít tolik mléka není zdravé. Raději, než aby snědli čtyři krajíce a zalili to litrem mléka, hodím do trouby na másle, případně zelenině filé, k tomu brambor, kaše..Nebo vepřové kostky na kmíně, k tomu těstoviny…Nehledě na to, že syn sportuje a potřebuje kvalitní vyváženou stravu, ne vysát, co doma najde. Pizzu mají taky rádi, buď dělám domácí nebo objednáváme, naštěstí zatím každému stačí půlka.
Ono to vaření zase tolik času nezabere, filé se peče v troubě samo, brambory zvládne oškrábat dcera, stejně tak uvařit těstoviny, maso se taky dusí samo.
Chápu, že když někdo přiletí domů v 18. hodin s vyplazeným jazykem, tak má jiné priority, ale věřím, že se to někde projevit musí..Jak si to každý udělá, takové to má
U zakladatelky chápu tu potřebu teplého jídla a společných teplých večeří. Jen toho času by mohlo být víc.
Jo, jenže to bych stála u sporáku celé odpoledne, on takto jedl celé odpůldne a několik let. Bylo to hrozné. Myslíš, že bych to stihla vyvářet? protstě se dojídal chlebem a chleba není prasení se. Prasení se beru sušenky, bonbony, čokoládu a tak. Chleba ne. No ale to je věc jednoho každého. Prostě to tak měl, takto jedl, a přežil, a víc neřeším. Lítat kolem sporáku, protože chlapec potřebuje jíst pořád a hodně, tak na to se mám moc ráda.
@Mar__tanka1983 píše:
díky
My jsme zahlcení, děti zahlcujeme a nezůstává žádný čas na vychutnávání si života, dětství, úsměvů.Popravdě čím sem starší, tím víc si říkám, co sme si vlastně my ženy vydobyly celou tou emancipací. Jen stres, lítání z jednoho do druhého, o děti se nám starají instituce, je nutno si vybrat mezi úklidem domácnosti a časem stráveným s našimi drahými, s chlapem se baví kamarádka na netu, a když se konečně sejdeme večer doma, tak umíme jen vřískat, že se zase nestíhá večeře-úkol-vana-postel.
Přesně. Naprostý souhlas. Čím jsem starší, tím víc si to uvědomuji. Začínám víc než o svou práci, domácnost, úklid atd. pečovat o rodinu jako takovou. A to jsem byla fakt ujetá na pořádek. Najednou to pro mě ztrácí význam. Domácnost udržuju v nejnutnějších věcech (samo aby nám tam nelezli švábi a bylo co oblíknout na sebe), k večeři občas ohřeju párek (to nikoho nezabije a stejně to má malej nejraději) a víc se soustředím na něj, na sebe a na rodinu jako takovou. Sdílet spolu zážitky, vyprávět si, činnostem se věnovat spolu atd. Malýho zapojuju do vaření a uklízení. Dřív jsem to dělala taky asi jako většina maminek, ale byla jsem pořád taková ve stresu pod tlakem, aby se to stihlo atd., že malýho to vůbec nebavilo a nechtěl mi pomáhat. Teď z toho dělám vyloženě rodinou zábavu. Vaříme třeba dvě hodiny, ale je u toho sranda a pohoda. Jsme spolu. Uvaříno nakonec máme. Tak co. Nemusíme si jen hrát s hračkama (což mě teda ani moc nebaví) nebo si malovat nebo ho něco učit. A musím říct, že mi tento můj vnitřní postoj fakt pomáhá. Na malým je to taky vidět. Někdy to samozřejmě zaskřípe, ale nic není stále dokonalé. Malej taky občas nemá náladu a je protivnej. No co, tak ho nechám a počkám až ho to přejde. Vyvzteká se v pokojíčku, pak se pomuchulujem a nakonec si ten pokojíček uklidí. Není to hned, ale je to. Neodháním ho ani když s chlapem řešíme provozní či finanční záležitosti. Sice tomu nerozumí, ale když se zeptá, vysvětlím mu to do té míry aby to jeho hlavinka dokázala pobrat. Je součást rodiny. Určitě o financích nerozhoduje, ale mě hrozně baví poslouchat jeho názory na věc. Miluju ty dětský hlavičky, co občas vymyslí. A proč by to neměl vědět, že třeba řešíme finanční potíže. Taky se ho to týká. Nejsou moje povinnosti a starosti a jeho. Jsou to záležitosti týkající se naší rodiny, o které se všichni podělíme. No to už ale asi odbíhám od zakladatelčina tématu.
@ziza1108 píše:
@Naniel Rozhodně se nenudí, buď jsou v kroužku nebo venku nebo mají program. Starší dcera má 7 kroužků týdně, mladší 2.
A nemůže mít starší už těch kroužků po krk. Jestli je flegmouš, možná by pro ni bylo lepší, prostě ji nechat sebou občas beztrestně plácnout a vypnout. Někdy to může být taková akce a reakce. Samozřejmě si uvědomuju, že to může být blbost, ale na tolik kroužků by hodně dětí nemělo kapacity, a když jsou pak přetažené, tak je to kolikrát děs ![]()
@inkakřivák Jaký je rozdíl v tom, uvařit doma pro dva nebo čtyři lidi nebo udělat porce tak, aby pro nenažrané děti zbylo i na večeři, případně druhou večeři? Žádný, času to zabere stejně, akorát musíš mít víc surovin a větší hrnce a pekáče, to je celé ![]()
Většinou vařím jednou denně oběd, vařím ve velkém a do večera se to sní.
@ziza1108 píše:
@Ter85 Děkuji za názor. Ale přijde mi normální, že rodiče pracují. Nebo jsem výjimka a všichni ostatní rodiče jsou doma a věnují se jen dětem? A kdo je pak živí? Nepřijde mi, že pracovat do 16 hod je přehnané a že bych dávala přednost práci.
Pracují, často i musí oba pracovat, ale ty problémy s tím vždy pak více či méne souvicí, bohužel.
@kdochcekam Vtip je v tom, že u nás to na ty dva dny už nevyjde
Máme čtyři děti a muž taky nemá možnost mít obědy v práci.
Jak jsem psala, dřív, když byly ty starší děti malé, taky jsem to tak měla. Taky jsem měla jídlo na dva, tři dny, ale teď už to prostě nejde. Celý plech těstovin se sní. Dětem teplou večeři ráda dopřeji, nemíním to syslit na další den, stejně to není ono, když to jednou projde lednicí a ohřevem.
Já ale mám i do budoucna plány jiné, než se vracet domů až v 18. hodin. To je hlavně o možnostech dané rodiny a ujasnění si priorit.
@kdochcekam píše:
Vaříš oběd? takže jsi doma?
Já jsem živnostník a tenkrát jsem skutečně vařila. jenže vařit pro tuhle tasemnici, to bylo něco. Jo, vařila jsem víc, jenže nikdy to nebylo tolik, aby to vystačilo. No ted už je naštěstí z domu, ženatý, puberta pryč a má už normální spotřebu. Ale v těch 17-18 letech, to bylo něco.
@inkakřivák píše:
Asi budu opakovat rady jiných, ale podle mne jediné, co funguje, jsou pravidla a na těch se musí prostě trvat. A trvat a nediskutovat. děti neumí vzdorovat jednoduchému a prostému ne. nevysvětlovat, prostě bylo řečeno, že si to uklidíš. tak běž. Máš to? Ne? tak běž. A tvrdě stát za svým. Bití je k ničemu. A zákazy, pokud k nim mají tento postoj, také. Takže jedině pravidla a dodržovat to. nejen ony, ale i vy. A jenom OT - nezdá se ti těch kroužků pro starší moc? Mně tedy šíleně. Vždyt ta holka nemá čas si hrát.
Dělám to stejně a má to výsledky, kroužků má dcera taky dost, ale ona je chce, sama řekla, že to bude zvládat a zvládá, kdyby ne, tak uberem.
@Kverčice Jak nemám ráda smajlíky, tak za tohle ti tu kytku pošlu! ![]()
A přeju ti, at ti ten postoj vydrží, a budeš mít to, co tolik lidí marně hledá - štastný a spokojený život!
![]()
@kdochcekam Zatím jsem doma, ale do toho stíhám chodit s menšími dětmi ven, i studovat. Studium právě proto, že chci změnit obor, abych se i v budoucnu mohla o rodinu postarat podle svých představ
![]()
Není to jen o tom, že bych neměla nic jiného na práci, než vyvařovat. Dovedu si představit, že bych v budoucnu vařila i večer, ale když přijdu domů v rozumnou dobu, ne v 18. hodin.Ty menší děti už nebudou malé a taky nebudou závislé na mé trvalé přítomnosti, taky přijde doba, kdy budou chodit ven samy a do kroužků samy. Máme velkou výhodou, bydlíme v centru města a děti si všude dojdou samy. Musely se sice naučit pohybovat se po světelných křižovatkách, kde nikdy nejsou samy(je tam hodně lidí), ale vše mají v dosahu pěšky 15 minut. Neztrácím a nikdy nebudu ztrácet čas nějakým odváděním a taxikařením.
A starší děti odvádí téměř pětiletou do školky a cestou zpátky ji často vyzvedávají zpět. Je to jedna instituce, kdyby musely lítat někam jinam, tak bych je tím asi nezatěžovala. Taky s tím nemáme žádný problém, znám své děti a vím, co si můžu dovolit.Ale v okolí to většinou funguje tak, že děti, které nebydlí přímo ve vnitrobloku sídliště, jsou svými rodiči ráno odváženy do školy a odpoledne vyzvedávány, pokud ještě mohou být v družině, jinak jdou samy domů, případně k babičce.
Pokud potřebuji ráno někam odjet brzy(studuji nebo lékař),vypravím jen nejmenší dvouletou, předám na hlídání a tři starší děti se vypraví do školy a do školky samy. Muž chodí do práce brzy.Taky zvládnou, žádný problém, jen to chce ty děti nepodceňovat a trochu jim věřit ![]()
Jsou všichni úžasní a samostatní, nevidím důvod, proč jim nedopřát teplé večeře ![]()
@Ter85 píše:
@Fazulina
Tak zrovna ted je idealni doba na zmenu. Tady na 20 tis meste je moznosti nekolik-castecny uvazky dava kuprikladu Lidl, Tesco, v mistni nemocnici taky funguji zkracene uvazky. Ve 2 fabrikach, co tu mame si lze dohodnout upravu pracovni doby, nekdo dela od 6, nekdo od 7. Pokud jen zalozim ruce a budu rikat, ze to nejde, tezko neco zmenim. Ja osobne jsem praci i obor zmenit kvuli detem musela. Na vyber je, ale zensky nerady meni, ale kazda druha nadava.
Já nevím, ale aby třeba vysokoškolačka se dvěma jazykama musela měnit práci za Lidl - no potěš… to si myslím, že fakt lepší pohoda v domácnosti nebude. ![]()
@kdochcekam Ale bylo tu zmíněno, že může osekat dětem kroužky(7 pro druháka, třeťáka je fakt moc),sehnat si práci na půl úvazku. Ona píše, že končí v práci v 16. hodin a dcerka chodí na kroužky v rámci družiny, jednou trošku déle. Tak proč chodí domů až v 18. hodin, to mi trochu nesedí ![]()
Známí, kteří pracují, si někdy na večeři objednávají hotovky nebo menu z restaurace, případně tu pizzu, když nemají čas vařit. Jde ale taky o finanční stránku věci. Je to dražší, ale předpokládám že v rodině, kde oba hodně pracují, si na to vydělají. Nebo mají pomocnici, moje teta taky dělá chůvu a pomocnici v jedné takové rodině.
Víš, dělám vše proto, abych končila dřív než v 18. hodin, vybrala jsem si obor, kde se počítá s různými zkrácenými úvazky, samozřejmě za cenu méně peněz. Ale to je o prioritách.
Ať je to jak chce, přijít domů až v 18. hodin a chtít po děckách, aby šlapaly jak hodinky, ve 20. hodin spát, protože se ráno vstává, by bylo šibeniční a nervní pro každou rodinu. A je jedno, jestli matka pracuje nebo nepracuje.
Já jsem chtěla jen poukázat na přetížení kroužky - z mého pohledu a taky na to, že mají skutečně málo času..A oproti tomu stojí, že rodina si žáda svoje - teplé večeře pro děti ve vývinu..Nic víc, nic míň..Ale diskuze už se nějak vyvinula a musím říct, že po dlouhé době příjemně, i když jsou tu protichůdné názory a nikdo nikoho nenapadá, tak jsem reagovala dál ![]()
Já jsem třeba vodila i ze školky a do kroužku děti pracujících známých, stáhla jsem je se svými dětmi, když byly malé. Vždy to jde nějak vyřešit. Teď se mi to vrací tak, že mám hlídání, můžu děti rozdat, když potřebuji do školy ![]()