Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák jenže proč by měl člověk na druhou stranu chtít být u toho, jak děti vyrůstají? Myslím tím, já to vidím, i když pracuju (v rozumné míře).Asi být doma bych toho viděla prvních pár let víc - ale děti jsou pak v pubertě, mají svoje zájmy, a potom vyletí z hnízda /nedejbože se „nepovedou“/ a co té ženě zbyde?
Znám pár takových celoživotně v domácnosti a nemám pocit, že by měly šťastný život a hlavně ne vyšší věk a stáří
Podle měho se na všechno musí trochu s rozumem, zlatá střední cesta ![]()
@LenkaN26 píše:
@Mar__tanka1983 Moje osmiletá dcera v pohodě mladší ze školky vyzvedává, ale jsme na vsi…
u nás to před pár lety šlo taky, ale je to asi dva roky, co to změnili - prý byl nějaký průšvih (jestli se dětem něco stalo, netuším), takže se školka chrání a že od vyzvedávání nezletilými sourozenci ustupují…
@EmmaAnna no ale když to bereš takhle, tak po dobu, co si doma, si můžeš zlepšovat kvalifikaci a jít dělat až děti vyrostou v relativně samostatné osobnosti, ne? Do důchodu v 68 nebo v kolika to, ještě pořád času tuna.
Já mám třeba kamarádku v domácnosti a svým způsobem jí závidím právě to, že děti v klidu na osmou, pak domů, pofackuje, mezi dvanáctou a druhou povyzvedává děti ze školky a školy a mají celé odpoledne, na učení, na blbnutí, na výlety, na učení se na kole…
Děti nejsou zpruzené z toho, že sedí družina-škola-družina deset hodin a doma pak blázinec a pakárna, ona není uhoněná. Taky je na ní vidět, že se za to díky tlaku společnosti tak trochu stydí, ale já bych s ní měnila hned, bohužel samotné příjmy mého chlapa by nás teď neuživily :/ ale jak bude poplaceno, velmi vážně uvažuju o zkráceném úvazku. Malé děti nebo nezvladatelné puberťáky mi pak těch pár hodin v práci navíc nevynahradí… ![]()
@Mar__tanka1983 proč ne, ale je to program na deset, max. 13 let a co potom? kde ženu vezmou s třináctiletou pauzou doma? ![]()
zlatá střední cesta jsou částečné úvazky, myslím, že je v ČR i zákon na to, aby je zaměstnavatelé museli ženám s malými dětmi dávat, nebo se mýlím? ![]()
@EmmaAnna samozřejmě, ale tys to psala jako „co té ženě zbyde“…a to je právě ten postoj, proč to mají ženy v domácnosti těžké ![]()
No s částečnými úvazky je to složité. Ono zákon na to je, ale víš jak to je. Já když si v práci zažádám po druhé RD o částečný, tak jim tu nejspíš pěkně zavařím hlavu
takže ano, částečný úvazek by bylo ideální řešení, ale ne pro zaměstnavatele
A je hrozná škoda, že k tomu takhle ještě pořád spousta firem přistupuje, že je takový problém vzít dva na částečný než jednoho na plný…
Příspěvek upraven 31.03.17 v 07:56
@Janasas No vidíš, já jsem zase radši když si uklidí v průběhu týdne, já si po práci taky vždy po trochách poklidím a víkend máme volný na výlety a zábavu. Popravdě, já chodím z práce cca v pět. Děti jsou doma cca 15:40 Chlap cca 16:00-16:15. Starší si udělá úkoly, nachystá tašku. Mladší douklízí binec z předešlého dne a pak jdou ven. Na PC ani tablet nechodí. 18:30-19 přijdou z venku, osprchují se, dají si večeři a jsou ko, že ani pohádku už nechtějí takže si jen popovídáme, občas zahrajeme nějakou hru… Starší má kroužky 4, anglina, flétna, dramaťák a hasiče, mladší chodí taky do hasiče. Když je hnusně tak hrajeme hry nebo tvoříme. Já za tu dobu co jsou venku navařím jídlo na další den, něco uklidím a nachystám svačiny. To, že máme všichni větší během týdne pak znamená, že víkendy jsou volnější a máme na sebe víc času.
@Mar__tanka1983 Já si taky myslím, že díky emancipaci jsme si pěkně nasr… do hnízda. Chodím do práce, ale o děti se stejně starat musím, vařit denně taky, uklízet, prát, žehlit. Chlap mi moc nepomůže neb opravuje dům. V práci máme bohužel 9 hodin pracovní dobu z čehož je hodinu pauza což je pro mě ztráta času. Jezdím tedy v poledne nakupovat abych po práci mohla jet hned domů. Jsem tady chvíli, ale až se víc zapracuji tak chci požádat o zkrácení polední pauzy z důvodu péče o dítě. Zkrácený úvazek nepřichází v úvahu neb bych to pak nestíhala.
Sice bych si mohla najít jinou práci na zkrácený úvazek, ale jednak bych šla dolů s penězi což nechci, jak jsem psala, opravujeme dům, navíc chlap splácí hypotéku, protože z domu vyplácel ex. Pochopitelně chceme jet s dětmi na dovolenou a tím nemyslím žádnou luxusní, ale týden Šumava na chalupě u rodiny a týden pod stanem na vodě, v zimě na lyže. Občas nějaké výlety, zoo, hrady zámky a to bohužel všechno stojí peníze ![]()
@Mar__tanka1983 ono to tak bohužel je. Když si představím zpětně ten veget kdy jsem byla doma s dětma na mateřské… Jo, první rok, dva je to s nima víc záhul, ale pak… Krásně obdělaná zahrada, uklizeno, navařeno, čas na děti i na sebe… Teď dojdu vyšťavená z práce a doma mám další šichtu. Raději kdyby měl chlap o 15 tisíc víc, já bych zůstala doma a přivydělávala si háčkováním, šperky a pod. Teď mám udělanou kolekci šperků a nevím ani kdy to nafotím a vyhodím na web. Měla jsem v plánu i velikonoční dekorace z drátu, ale není prostě kdy
.
@kdochcekam Jo, máme volební právo, můžeme nosit kalhoty, dělat kariéru a za odměnu nám zůstal i zbytek povinností. Jako chápu, že by chlapi měli pomáhat, můj chlap se i snaží, ale teď opravuje dům tak co po něm můžu chtít? Když je potřeba uvaří, uklidí, vypere, vyžehlí, ale to v dané situaci po něm nemůžu a nechci vyžadovat. Navíc ti chlapi na to nejsou geneticky vybavení, celá tisíciletí se o domácnost staraly ženy a chlapi dělali chlapské práce. Jsme k tomu i fyzicky přizpůsobení a podle mého celá emancipace jde proti naší přirozenosti. Sice mne tady asi některé ukamenují, ale já to tak cítím.
@EmmaAnna Moje matka s námi byla doma 14 let. Měla nevýhodu, že jsme bydleli na vesnici a ona se bála řídit, i když papíry měla. Na vesnici odešla po svatbě, jinak vyrostla ve městě, svoje rodiče a přátele měla taky ve městě. Tím s odstupem času uškodila hlavně nejvíc sama sobě. Ale jinak po posledním dítěti začala vypomáhat v místním koloniálu a nárazově v hospodě. Až nejmenší trochu povyrostla - tak 7,8 let, našla si práci v supermarketu ve městě, postupně se vypracovala až na vedoucí pozici. Teď žije zase normální život. Má střední ekonomickou školu, což v té době byl docela dobrý základ a před prvním dítětem pracovala na soudě jako zapisovatelka.
Bohužel šla za otcem do vesnice, kde vyloženě lišky dávají dobrou noc, ona se bála řídit, autobus tam jel ve všední den max. dvakrát denně a o víkendu v sobotu pryč a v neděli zpět. Taky se kromě dětí starala o hospodářství, když byl otec v práci. Bohužel, on ani nebyl ten typ, který by se o nás všechny v době její nepřítomnosti plně postaral.
Tak ty možnosti měla velmi omezené, ale i tak si myslím, že neskončila špatně. Má dobré postavení, přátele, sem tam nějaký výlet. Nevýhodou je to, že tím, jak v té díře zůstali, tak je odstřižená od všech dětí i od vnoučat. My jsme všichni v 15 letech odešli na intr do města, do školy a už jsme tam zůstali. Ona by se ráda na stará kolena vrátila do města, ale na tomto se s otcem nikdy nedohodnou ![]()
Neuškodilo jí ale to, že byla dlouho doma s dětmi, byla ráda a je na to pyšná. Ale hlavně to, že bydlí v takové díře a bála se řídit. Kdybychom žili ve městě nebo běžně řídila, používala auto, tak by její možnosti byli i tenkrát mnohem vyšší. V bývalé práci, ve které už přes 30 let není, si na ni pořád pamatují, dokonce jí jednu dobu nabízeli zkrácený úvazek, těsně po skončení toho posledního rodičáku, ale bylo to tak, buď ber, nebo nech být. Ona to nechala, protože otec musel být v práci brzy ráno, neměla by nás jak vypravit do školy a do školky, potom hodinu cesta do práce a odpoledne po skončení pracovní doby čekat na autobus a další hodinu jet zpět.
Občas chodím k psycholožce, která má sama taky čtyři děti, s každým byla dva roky doma, praxi a klientelu neztratila, dodnes pracuje na menší úvazek, i když sama má už nejmenší děti ve škole. A na jednom sezení se mi přiznala, že chtěli ještě další dítě, ale bohužel už nepřišlo.
Taky se mi nelíbí Tvůj postoj „co té ženě zbyde“.Víš, ono mít velkou rodinu a starat se o ni není pro každého. Na to musí být člověk nastaven tak nějak vnitřně. A taky souhlasím s tím, že pokud si během toho, co je doma, aspoň nějak zvyšuje kvalifikaci, šance má potom celkem dobré. Teď se hodně mluví o asistentech pedagoga, díky inkluzi ty místa budou a zrovna na toto místo si myslím, že raději vezmou matku dítěte, nebo více dětí, která má k dětem nějaký vztah a zkušenosti, než čerstvou absolventku, která má hlavně vysoké nároky(sama na sebe i na děcko),která třeba ani nebude schopna podřídit se učiteli a rodičům toho dítěte. To samé chůvy ve školkách, mělo by se to masivněji rozvinout kolem roku 2020.Další možnost je studovat jazyky, s nadějí, že se potom najde nějaká práce z domova nebo částečně z domova.
@Mar__tanka1983 U nás ve školce mohou vyzvedávat starší sourozenci, mělo by jim být více než deset let, ale je to na uvážení rodičů. Já jsem psala vyloženě, že si přeji, aby dceru vyzvedávali i její nezletilí sourozenci a že za všechny přebírám plnou odpovědnost.
Zrovna mě by toto dost zkomplikovalo situaci. Nejmenší dcera je astmatička, od podzimu do jara věčně na hromadě, v zimě s nemocným dítětem nemůžu někam trajdat. A taky mi pomůže, když ji starší dovedou, dopoledne se potřebuju učit, navařit, uklidit, když je hezky, tak s nejmenší zajít na hodinku na hřiště před domem..Dost by mi komplikovalo situaci, kdybych musela za každou cenu dovést a odvést dítě já nebo jiná zletilá osoba.My nikoho jiného na pomoc nemáme
A odpoledne se zase věnovat starším dětem, potom, když je hezky, ven.
Já jsem se na toto ptala na jedné besedě paní zastupitelky, která má na starost školství tady u nás ve městě. Ona říkala, že i kdyby ve školním řádu něco takového na krásno bylo, je to odpovědnost rodičů. A ještě mi poradila, co a jak mám napsat, kdyby byl někde někdy problém.
@Jana206 @inkakřivák
Já si třeba na kariéru nehraju, ale mně se prostě zkrácený úvazek nevyplatí, jezdíme oba, jedním autem. Pracuju ve státní správě, měla bych možnost dělat třeba jen do 2, ale co pak. Platit další 2 tisíce z platu za MHD? Když už takhle dáme 5 tisíc za benzín? Mám plat cca 17 tis. čistýho, v místě bydliště nic neseženu a musím dojíždět do Prahy. Děti máme ve školce (poté škole) v Praze, jezdíme společně, takže na povídání je času dost v autě. A žijeme společně hlavně o víkendech.
@Jana206 Víš, ty tady píšeš o dalším vzdělávání, o učení se jazyků, ale to jsme zase u toho, že ta ženská bude mít míň času na děti a domácnost. Já třeba po osmé večer do hlavy už nic nedostanu takže pokud bych chtěla studovat doma tak musím po práci a děti půjdou na vedlejší kolej… Co se týká práce ve školství tak jako pěkné, ale jednak to není práce pro každého a navíc jsou tato místa dost mizerně placená… Takže pokud ženská má čtyři děti, chce jim dopřát luxus v podobě jedné dovolené, výlety o víkendech tak to pak musí pořádně vydělávat chlap a ne vždy se to takto sejde. Ono je otázka zda mít o dvě hodiny kratší pracovní dobu a pak říct dětem, že se do zoo nejede, protože na to nemáme ![]()
@Janina81 Já si taky na kariéru nehraju, ani nemám kam postoupit a práci jsem hledala tak, abych to měla dobré na dojíždění. Normálně to mám necelých 20 minut, ale teď zavřeli kus dálnice na Brno takže v pondělí ráno skoro hodina a jinak přes týden 30-40 minut. Teď jezdím na 7:15 a končím v 16:15 takže 16:45 jsem nejpozději doma.