Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaN26 a v jakém oboru ženy dělat nemůžou?
Je fajn, že tvoje babička mohla jen pár hodin šít a stačilo jim to. Moje babička pracovala v továrně. Tehdy se ještě jelo i v sobotu, takže volno měla jen v neděli. Do školky se děti dávaly v šesti měsících. Její muž také dělal v továrně, ale neuživil by je. Prababička dělala na poli každý den, včetně víkendu. Kromě toho se vyvářelo a kropilo prádlo, podlahy drhly kartáčem, a takové cejchy, to bylo na celé odpoledne. Promiň, ale je to nesmysl, že by dřív měli lidi na děti víc času ![]()
Navíc se vsadím, že máš taky jinou životní úroveň než měli tvoji prarodiče, ne? Když by si opravdu žila tak jako v roce 1920 tvoje babička, určitě by vás uživil tvůj muž i bez tvého platu, a ty by sis holt pár hodinami šití/uklízení někde vypomohla. To jsou už i ty částečné úvazky, které přece můžeš dělat taky.
@EmmaAnna Dost dobře si nedovedu představit, že mi můj muž přijal svářečku, která bude tahat 100 kg díly. Žena neurochirurg, jo proč ne, ale pak to odnese rodina…
Já ve své profesi částečný úvazek neseženu. Pokud ano, půjdu rapidně s penězy dolů. Hledala jsem 3 roky…
@LenkaN26 spousta žen je fyzicky silnějších než dost chlapů. Jsou i chlapi - věchýtky. Proto taky máme policistky, svářečky, záchranářky a tak.
Však to nemusí být ve tvé profesi, můžeš šít po večerech jak tvoje babička
. Chápu, že nebudeš chtít odkrývat soukromí, ale chtěla bych vidět ten obor, kde neexistuje zkrácený úvazek.
@EmmaAnna píše:
@Jana206 ano, jso profese, kde tohle prostě nenastane nebo má žena štěstí a i když chce po dlouhé pauze znovu pracovat, tak můžea pak jsou profese, kde to není reálné - třeba lékařku s 14 lety pauzy tě nikdo nezaměstná a když, tak určitě ne ve všech lékařských spcializacích
to „co té ženě zbyde“ myslím na situaci, když děti vylétnou z hnízdataky je mi příjemnější být s dětmi doma, ale až to nebude potřeba a děti budou mít svoje životy?
nějaké takové ženy znám a šťastné nejsou, v podstatě přežívají z návštěvy dětí do každé další návštěvy dětí
Tohle má moje maminka, nikdy teda nebyla domácí puťka, až teď na starší kolena, nemá žádné kamarádky a my jsme jí vzali vnoučata a odjeli do zahraničí… a ona sedí doma a užírá se. Má home office a kolikrát nevytáhne z baráku paty týden. ![]()
To samé jedna příbuzná, má tři děti, dvě už dospělé, jednoho téměř desetiletého kluka. Který na ní začíná pomalu dlabat. Ona dětem přizpůsobila úplně všechno, do práce nechodila, občas se realizovala v místní školce a dělala nějaké výtvarné dílny, ale co jí zbyde, až i ten nejmladší půjde z domu. Nemá kamarádky, zájmy má jen a jen děti.
Já svoje děti miluju, přizpůsobuju jim ledaccos, ale ne všechno. Víkendy jsme spolu, rozhodně to není sprint za jedním dobrodružstvím za druhým, ale normální rodinný dny.
@EmmaAnna píše:
@LenkaN26 spousta žen je fyzicky silnějších než dost chlapů. Jsou i chlapi - věchýtky. Proto taky máme policistky, svářečky, záchranářky a tak.Však to nemusí být ve tvé profesi, můžeš šít po večerech jak tvoje babička. Chápu, že nebudeš chtít odkrývat soukromí, ale chtěla bych vidět ten obor, kde neexistuje zkrácený úvazek.
Tak dovedu si představit, že někde zkrácený úvazek nemůže být, protože by ten zbytek musel odpracovat někdo jiný, třeba nějaká výroba, fabrika atd. Jinak občas mám dojem, že se u nás lpí zbytečně na tom, aby si lidi odseděli svých 8 hodin denně, přitom jde o práci na PC, kterou může člověk udělat odkudkoliv, a zrovna maminkám by to usnadnilo život. Prostě si někdo neuvědomuje, že šikovná matka za těch 6 hodin v kanclu může udělat mnohem víc práce, než někdo jiný za 8, kdo tam prostě jen sedí, aby si to odseděl.
@EmmaAnna zajímalo by mě kolik třeba svářeček znáš… Můj chlap tam měl za poslední roky 3 a žádná to nevydržela ani týden… Já nevím co je špatného na tom, se smířit s tím, že ženy a muži jsou odlišní a každý má vlohy na něco jiného.
Jsem účetní a byť bydlím kousek od Brna tak věř, že sehnat práci jako samostatná účetní na zkrácený úvazek je fakt dost problém pokud bych tedy nechtěla brát v hrubém o 8-10 tisíc míň.
@Fazulina u nás bohužel home office nejde, máme dost specifický software a společnost co nás vlastní má v předpisech, že to možné není.
@Janina81 moje známá měla tři děti a podřídila jim všechno
je fakt že ty děti jsou opravdu šikovné, povedly se jim
jenže dvě se odstěhovaly díky tomu do zahraničí, třetí ještě zůstává v Česku, ale myslím si, že je jen otázka času, kdy třeba odejde taky. A hlavně žije v jiném městě a ze života má peklo. Jakmile nenastoupí alespoň v neděli na oběd, má výčitky na stole celý týden.
Problém byl, že ona si nechtěla zachovat moc sociálních kontaktů, do práce už se dávno vrátit nemůže, ujel jí vlak. Zájmy a koníčky s manželem společné nemají, vlastně ona asi žádné kromě knížek ani neměla, a tak občas sebere jedinou kamarádku a zajdou si do cukrárny
Jednou měsíčně ![]()
Určitě může být ženská v domácnosti, která má svoje zájmy a koníčky, a umí se realizovat. Ale časově už nevidím takový rozdíl v realizaci (třeba skrz práci v charitě) a zaměstnání
Třeba žena, která pečuje o hospodářství, přivydělává si šitím, pečením a tak.
@LenkaN26 ale já netvrdím, že chlapi a ženy jsou stejní. OBECNĚ se dá říct, že jsou ženy slabší, ale prostě to tak neplatí vždycky. Znám policistky zdatnější než kolegy. A přitom dřív se do policie ženy nepřijímaly, protože si všichni mysleli, že ženy na to přece nemají. Jak která.
zrovna účetní je profese, která se dá přece docela snadno dělat z domova, na živnostňák, flexibilněji řekněme
ale chápu, že se může někdy stát, že ta ideální práce prostě ne a ne přijít ![]()
jen si nemyslím, že to je v emancipaci
díky té emancipaci vůbec můžeš dělat něco jako účetnictví
A taky bych se bála jiné věci - když je člověk moc závislý na chlapovi a ukáže se, že je třeba agresor, je mnohem těžší odejít. To samé, když se muži nedejbože něco stane. Když vydělávají oba, tyhle rizika se snižují
@EmmaAnna účetnictví jsem na živnost dělala a není to med, občas horší než chodit do práce. Klienti pozdě nosí doklady, neplatí, volají v neděli, pozdě večer… Navíc abych měla ty peníze co mám ze zaměstnání (po odečtení nákladů) tak bych se nezastavila a dělala od rána do večera. Já mám raději tu jistotu kdy si svoje v práci udělám, zamknu kancl a mám čistou hlavu.
@LenkaN26 Že bys měla na živnost méně než máš v zaměstnání
tomu se mi nechce věřit
Tak ale tady vidíš, že to je o nějaké volbě, můžeš dělat na živnost, ale chceš tu jistotu a peníze vždycky včas. Kdybys šila na zakázku, určitě bys taky nenarazila jen na samé skvěle platící klienty.
Mně se prostě nelíbí, když se to svádí na emancipaci. Kdysi by ti řekli, že ženská je méně inteligentní než muž a tak nemůže v žádném případě dělat učetnictví ![]()
@LenkaN26 píše:
@EmmaAnna zajímalo by mě kolik třeba svářeček znáš… Můj chlap tam měl za poslední roky 3 a žádná to nevydržela ani týden… Já nevím co je špatného na tom, se smířit s tím, že ženy a muži jsou odlišní a každý má vlohy na něco jiného.Jsem účetní a byť bydlím kousek od Brna tak věř, že sehnat práci jako samostatná účetní na zkrácený úvazek je fakt dost problém pokud bych tedy nechtěla brát v hrubém o 8-10 tisíc míň.
@Fazulina u nás bohužel home office nejde, máme dost specifický software a společnost co nás vlastní má v předpisech, že to možné není.
A proc jako ucetni nedelad na zivnostak? Ja si tak privydelavam pri matersky. Mam zkraceny uvazek a k tomu vedu z domova ucetnictvi par zivnostnikum a spolecenstvi vlastniku-nic narocnyho, ale rozjelo se mi to vcelku dobre, mozna po matersky budu delat jen na sebe.
@EmmaAnna @Ter85 já už prostě na živnost dělat nechci, klienti z minula mi dluží dost peněz a asi jsem neměla štěstí na ty dobré klienty. Doklady dodávali buď na poslední chvíli nebo nekompletní. Nehledě na to, že na to momentálně ani doma nemám prostor a kam bych se mohla v klidu zavřít…
@LenkaN26 tak to má každý jinak no. U nás prostě děti přijdou ze školy, udělají si ukoly, nachystají tašku a jdou ven a co tak to vidím okolo u každého. Samozřejmě pokud se sezonní práce a nebo nečekaná výmopoc nutná, tak děti pomáhají..
Ale určitě to nemáme- doma, ani okolí co jsem slyšela, že dítě přijde domů ukoli uklidy, to by se ven nedostalo mezi děti..
Ale musím napsat, že prostě pokojík děti uklízí po hraní, takže pokud přijde ze školy, a nešel udělat bordel do pokojíku tak odhází s tím, že má uklizený pokojík, složené oblečení- škola, a udělané ukoly, to mě stačí…
@Janasas přesně takto to funguje u nás. Max douklízí binec z rána nebo co si mladší vytáhla po příchodu domů a pochopitelně oblečení.
Moje kolegyně má dcery 10 a 14 let, po příchodu domů musí udělat úkoly, nachystat tašky a pak dle týdenního rozvrhu vysát, vytřít, zalít kytky, uklidit koupelnu, postarat se o činčilu a morče co mají, vyklidit myčku a pak teprve jdou ven. Takže ona přijde domů a má hotovo.
@LenkaN26 to řeknu narovinu, že se mi nelíbí.. Já chápu výpomoc, ale ne, vedení domácnosti dětí..
Já si pamatuji z dětství, že prostě se muselo pomáhat, ale měla jsem jednu kamarádku, která byla z toho špatná, že prostě léto prázdniny, děti venku a ona musela např. loupat fazoli.. Jako někdo řekne- a co jako, ale ono to bylo každý den něco, děti běhaly půl dne venku a ona někdy okolo 4 šla ven, protože se doma něco dělalalo. a to byla jediná- starší sestu měla na škole, takže žádné 5 dětí atd. že musela
Povinnosti jo, ale prostě třeba umýt nádobí a nebo vysát, ne vyšůrovat celý barák než přijde máma.. je to o názoru no..
Ono taky ty děti věřtšinou chodí domu plus mínus 3 h, tak než to ty děti od kamarádky udělají plus ukol, tak pomalu můžou sedět doma ![]()
U nás prostě mám víc pracovně zařazenou so.. jak jsem uvedla.. přes týden opravdu je pro mě přednější, že je kluk venku s dětmi.