Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@LenkaN26 Já jsem psala o vzdělávání po tu dobu, co je žena doma, reagovala jsem tím spíš na uživatelku Martanka, že s tím souhlasím.
Jo, je jasné, že na těch platech se zbohatnout nedá, ale zase nabízí různě kratší úvazky a je na děti více času. To žádné peníze nevyváží, zvlášť, když jsou malé. A ano, je nutné, aby muž přiměřeně vydělával.
Já si zase myslím, že obecně je trend ve společnosti tu nepřítomnost rodičů dětem kompenzovat právě velkým množstvím víkendových aktivit, výletů, ze kterých malé děti až tak moc nemají, jsou akorát přetížené a přepodnětované a vracíme se k původnímu příspěvku zakladatelky. Mnohde to vypadá tak, že přes týden všichni lítají jak otroci, pořádně není čas na domácnost, na děti, vše v presu a o víkendu taky, protože se za každou cenu musí zvládnout ty vytoužené a draze vydřené výlety, místo toho, aby všichni hodili nohy nahoru a odpočinuli si.
Myslím, že by občas všem neuškodilo, kdyby se ten hektický životní styl celkově zklidnil. Zklidnily by se i děti a bylo by o problémy méně.
Jinak naše starší děti jezdí v zimě na lyže a v létě na tábor, na výlety jezdíme taky, ale nemíním nic lámat přes koleno. Ono jim nic neuteče.
@Jana206 ale uvědom si, že při kratším úvazku je méně peněz… Navíc pokud se děti naučí uklízet každý den tak jim to zabere 10-15 max.
O víkendech jedeme vždy na jeden větší výlet, další den už jen delší procházka se psy. To, že by moje děti z toho nic neměly si nemyslím, většinou už při cestě otravují kdy se pojedem do téhle zoo, na tenhle zámek, rozhlednu podívat znovu… A navíc, já raději udělám víc práce přes týden abych pak nemusela lítat o víkendu a měla klid na odpočinek…
A to jak píšeš, že jim nic neuteče tak myslím, že naopak. V 15 už je zoo asi bavit nebude a výlety s rodiči po zámcích taky ne. Těch dětí si užijeme právě tak do těch 15 a pak už budou mít svoje zájmy tudíž chci aby byly věci hotové přes týden a o víkendech si můžeme užívat. Já mám navíc děti jen každý druhý víkend (a přes týden) takže ty sudé víkendy se snažím využít co nejvíc. Nehledě k tomu, že pokud zůstaneme celý víkend doma tak jsou holky zpruzené, že je nuda. V sobotu večer už je nic nebaví a jsou otrávené.
@LenkaN26 Já si myslím, že vše musí přijít v optimální době. Školkové děti z hradů a zámků většinou nic nemají, pokud to není koncipované do nějaké pohádkové prohlídky. Školní už ano, ale už je zase nebaví ZOO, zvlášť, pokud je s rodiči projezdily, když byly menší.
My preferujeme výlety hlavně na jaře a na podzim(než se po sezoně vše pozavírá),v létě je hrozné horko a jsme nejraději vyplácnutí v místním akvaparku. Mladším dětem by teda stačil bazének, ale starší si užívají tobogány a atrakce.
To, že při každém kratším úvazku je méně peněz, si uvědomuju. To je ale právě o těch preferencích. A o toleranci k tomu, že někdo to může mít jinak. Já Tě neodsuzuju, ani nikoho tady, to vůbec ![]()
A ani nečekám, že si odlišný názor po přečtení nějaké diskuze vezme někdo z druhé strany „za svůj“.Snad jen to, že se na to navzájem můžeme podívat jinýma očima, ale ve skutečnosti se nic nezmění ![]()
Kdyz ja myslim, ze to spousta zenskych nedomysli. V 19 jim lezi svet u nohou, maji utkvelou predstavu, jak spasi svet, zenou se na vysoke skoly (i ja mam VS, ale v podstate jsem si ji mohla odpustit, protoze se stejne zivim necim jinym a s detma delam praci, na kterou nepotrebuji mit tak vysoke vzdelani) a pak chteji to studium zurocit a najednou jsou v rozevrenych nuzkach-na jednu stranu chteji deti a starat se dobre o rodinu, na stranu druhou chteji i mit dobrou praci a zurocit svoje schopnosti a vedomosti.
Je to tezky, mam pocit, ze jsem na to trosku vyzrala-delala jsem VS dalkove a chodila jsem zaroven do prace. Takze v 26 jsem rodila prvni dite jako upracovana financni manazerka s 6-ti letou praxi a solidnima usporama. Ale vzdycky jsem chtela 4 deti, nasla jsem si chlapa, ktery chtel taky velkou rodinu a spolecne jsme si vybudovali vztah, zazemi, rodinu tak, aby to fungovalo. Dneska je mi 30, deti mame zatim 3 a jsem vyrovnana, tak jsem to chtela, karieru mam za sebou, dluhy zaplaceny, hnizdo vybudovany, ted se soustredim na rodinu. Pracuju na maly uvazek kvuli sobe a detem-abych ja mela socialni kontakt a resila i jine veci, nez plinky a detske neduhy a detem to pokryva soukromou skolku na par hodin denne, aby mely od malinka kontakt s vrstevniky.
@LenkaN26 to není ale problém emancipace, emancipaci si nepředstavuji tak, že pracuješ, pak ještě děti, avření, úklid, a chlap ti doma nepomůže - emancipace je o rovných právech, tak to znamená ale i stejné povinnosti v domácnosti ![]()
@Jana206 ano, jso profese, kde tohle prostě nenastane nebo má žena štěstí a i když chce po dlouhé pauze znovu pracovat, tak může
a pak jsou profese, kde to není reálné - třeba lékařku s 14 lety pauzy tě nikdo nezaměstná a když, tak určitě ne ve všech lékařských spcializacích
to „co té ženě zbyde“ myslím na situaci, když děti vylétnou z hnízda
taky je mi příjemnější být s dětmi doma, ale až to nebude potřeba a děti budou mít svoje životy?
nějaké takové ženy znám a šťastné nejsou, v podstatě přežívají z návštěvy dětí do každé další návštěvy dětí
@EmmaAnna jenže tohle u nás fungovat nemůže, chlap dělá na baráku - stavíme podkroví, pak přijde na řadu rekonstrukce přízemí, potom dvůr a předzahrádka takže několik dalších let. To po něm opravdu mám chtít aby vařil nebo uklízel? A říct, víš já jsem emancipovaná. On by mi na to asi řekl ok, tak běž stavět nebo kopat…
@LenkaN26 v tom případě asi nezbyde nic než polevit v úklidu nebo si najmout aspoň občas někoho na pomoc
za to, že se snažíte stíhat děti, rekonstrukci bydlení na X let samo domo, manželský život a úklid domácnosti přece nemůže emancipace
stejně tak by mohl mluvit tvůj muž, že jen co přijde z roboty, jde do druhé
a nemá třeba taky čas věnovat se dětem tak jak by mohl
@Jana206 zatím naše obě holky baví zoo i zámky. Koupák taky přes léto realizujeme. ![]()
Tak já jsem právě získala práci na poloviční úvazek. Práce v oboru a vážně moc dobrá (ne finančně - je to půlka, ale není to zase tak strašné, za plný úvazek průměrná mzda). Mám možnost si to vtěsnat do 2 dní a zbytek budu mít volno. Dcerka je ve školce, tak můžu ten zbývající čas věnovat přivýdělku z domu, ale ten základ budu mít pořád. Dcerka může ty další 3 dny v týdnu jít po obědě domů a můžeme se plně věnovat rodině… Pro mě ideální řešení:-). Na výlety bude, máme i tatínka:-), takže pohoda. Ale můžu říct, že po půl roce shánění místa v místě bydliště jsem musela vzít místo vzdálené 80 km. Proto to vtěsnávání, abych celou výplatu nedala za dopravu…
@EmmaAnna nevím proč bych měla polevovat v úklidu nebo si někoho najímat, já to zvládám, jen vyžaduju po dětech aby si uklidily své. A víš my si nestěžujeme, jsme rádi za to, že to tak je a zvládáme to v pohodě jen vím, že pokud by můj chlap měl 15 tisíc navíc tak bych mohla zůstat doma, zařídit mrak věcí kolem stavby, třeba i nějaké lehčí práce udělat. A rozhodně emancipace může za to, že si tenhle luxus nemůžeme dovolit. Já mu moc nepomůžu s ničím na rekonstrukci a on zase mě v domácnosti.
@LenkaN26 emancipace může za to, že tvůj chlap nevydělává tolik, abys ty mohla zůstat doma? ![]()
@EmmaAnna ano, protože dříve muži brali více peněz. Společnost tak byla nastavena, že muži byli živitelé rodin.
@LenkaN26 tak to si opravdu nemyslím, naopak pokud nepočítám hodně bohaté rodiny (kde se ale ty ženské stejně nestaraly o děti a dost často měly chůvu a kojnou), tak pracovaly i ženské. Uklízely, byly švadleny, kuchařky, nebo pracovaly každý den od úsvitu okolo domácího hospodářství a na poli
trochu si to maluješ…ženy z vyšší vrstev nepracovaly, ale to nemusí ani dnes
emancipace je pro mě o svobodě, že pracovat můžu, můžu dělat v jakém oboru chci a snad jednou za to budu brát i stejně jako muž
a to je fajn, mě tedy moje práce alespoň baví
a to je taky možná rozdíl mezi námi
@EmmaAnna ale mě moje práce taky baví, jen jsem názoru, že emancipace je tak trochu proti přirozenosti. Moje babička (ročník 1921) taky pracovala, denně si pár hodin přivydělávala šitím, děda byl pošmistr. Něco udělala na zahrádce nakrmila drůbež a králíky o zbytek se staral děda. Žádná vyšší vrstva nebyli a myslím, že babička měla rozhodně víc času na domácnost a děti, které pochopitelně musely doma pomáhat. Při tom stíhaly běhat po venku. Dnes jsou ty nároky v práci strašně vysoké nejen na muže, ale i na ženy tudíž pak dochází k těm třecím plochám kdy chlap chce po práci dělat něco dle svých představ a žena po něm chce aby lítal s hadrou. Jsou vyšší nároky na děti… Vůbec je ta společnost hodně uhnaná a myslím, že emancipace k tomu dost negativně přispěla.
Nicméně rozhodně nesdílím tvůj názor, že může žena dělat v jakém oboru chce a už vůbec ne, pokud chce mít rodinu, které se chce věnovat.