Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Neměj deprese. Moje kamarádka denně dává syna do školky už o půl 7 (školky, tu máme od 6) a vyzvedává ho po práci kolem 17 hodiny. A maleho má ve školce od dvou let. Sice trpí ale hypotéka, auto apod se samy nezaplatí a jeden příjem plus rodicak jsou málo… A taky ji nikdo neobvinuje že je špatný rodič, jen prostě chce aby měl malý nějakou úroveň života a oni nemuseli živořit
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
Hrozni rodice, to je silne slovo
. Kdyz to jinak nejde…
Nasi takhle pracovali, kdyz jsme se segrou chodily do skoly. Odpoledne jsme byvaly samy, nez prisli z prace a rozhodne je nepovazuji za hrozne rodice.
Nicmene ja, pokud by to nebylo existencne nutne, bych to takhle nechtela. Sice pracuju nekolikrat v tydnu do pul seste, k tomu kazdy druhy vikend, ale manzel muze kluky vzit ze skolky a z druziny v pul ctvrte.
Pokud vase deti budou s babickami a nemusi do peti trcet v druzine, tak bych si s tim hlavu nelamala. Maximalne budes vyrizena ty, protoze po praci se jim budes chtit venovat, pak neco kolem domacnosti a budes odpadat uplne hotova. Mam to tak. Pred sestou prijdu domu, vecerime, cteme, neco si zahrajeme, koupacka, a pak domacnost. V praci jsem pul roku a zacinam si zvykat na turborezim. Ale od toho jsou maminky, ty to zvladnou ![]()
@Anonymní píše:
Ale tak od 16:30 s nima budu, to není zas tak málo. Nebo opravdu jo?
Taky vyzvedávám dítě ve stejnou dobu a to mám prac.dobu od 9-16h a přijde mi to OK. Je pravda, že u nás ve školce je kolem té 16h tak 5 dětí (zřejmě těch pracujích). Většina těch dětí, co chodí do 15h domů, má mámu na mateřské s druhým dítem nebo nepracují.
@Paola21 píše:
děti nemáš malý, běž klidně pracovat, divím se, že to kamarádka tak řeší
Resi, protoze ma asi malo svych starosti. Do prace s ni! ![]()
@Anonymní píše:
Taky jsem jí říkala že je to ještě dobrý, že dělají lidi i na směny nebo 12ky a ona mi říkala že by nešla nikam do práce aby byla celý den pryč a že prý mámy jsou macechy, který tohle dopustí. Mně to fakt úplně šokovalo a ranilo
Kasli na ni, divej se bez zkus to na par mesicu a kdyz se ti to nebude libit nebo uvidis negativni zmenu na detech, tak vypoved dat muzes kdykoli. A nebo se stane, ze si praci budes uzivat a pak ten spolecny cas jeste vic. Na deprese kasli.
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Kasli na reci druhych. Ti za vas najem, energie ani jidlo nezaplati. My s manzelem dojizdime taky oba, nekolik let dokonce kazdy do jineho mesta. Nebyt babicky a dedy, tak by to neslo, ale diky jejich pomoci to vse bylo OK. Deti si zvyknou rychle na novy rezim, neboj. Ber praci a hlavne, at se ti v ni libi ![]()
Jsem učitelka… a nedávno děti psali tzv. sebehodnocení a měli i napsat, co by si přáli jinak, aby se jim lépe dařilo ve škole… bohužel spousta dětí z 1. stupně psala, že by si přáli, aby na ně maminka nebo tatínek měli více času a v klidu s nimi dělali úlohy atp.
nicméně, přesně jak píšete, jsou na tom někteří ještě mnohem hůř! je taková doba
bohužel… PS: @Fazulina u nás mají prodavačky v Lidlu větší plat než já ![]()
@Anonymní píše:
Milá anonymní, možná bych se zamyslela spíš nad tím, JAK budete s dětmi společný čas trávit… Jsem z Prahy, takže na naše poměry je to tak, jak popisuješ, časově úplně běžné. Ale vím, protože jsem sama z menšího města, že leckde to takhle nefunguje, školky zavírají někde i v 16 hodin… myslím, že pro děti je mnohem důležitější, budete-li společný čas trávit spolu, smysluplně, jako rodina - nikoli rodiče za tabletem, mobilem, případně u televize… pak je podle mě OK, když dorazíš domů 16:30, 17:30… ty budeš v pohodě (já být tak dlouho doma jen s dětmi, také by mi nejspíš hrabalo), děti jistě také (ostatně už jsou dost velké), navíc víkendů se práce netýká… šla bych do toho! ![]()
Já jsem nepochoipila, ajk to bude o těch víkendech, jestli budou děti každý víkend s babičkama nebo budeš mít volno. V prvním případě už mi to připadá moc, ale pokud budeš mít volno, pak je pracovní doba ok.
@Anonymní píše:
PS: @Fazulina u nás mají prodavačky v Lidlu větší plat než já
Mozna ano, ale nemaji volne vikendy, rani smena jim zacina v 5 rano a odpoledni konci v 11 vecer
Nemaji 40 dnu dovolene, nemaji 12 dnu samostudia a nemaji primou a neprimou cinnost jako ucitelky. Zadny med.
Příspěvek upraven 16.03.17 v 19:23
@Anonymní píše:
Taky jsem jí říkala že je to ještě dobrý, že dělají lidi i na směny nebo 12ky a ona mi říkala že by nešla nikam do práce aby byla celý den pryč a že prý mámy jsou macechy, který tohle dopustí. Mně to fakt úplně šokovalo a ranilo
Kamarádku bych neřešila, zajímalo by mě, kolik lidí má u nás zkrácenou pracovní dobu
když máš 8,5 hodinovou prac. dobu, dojíždíš hodinu do práce tak je jasný, že nemůžeš být ve 3 doma, když vodíš děti ráno do školky - školy.
Já nastoupila ve dvou letech malýho, vodím já, vyzvedává manžel, babičky nemáme, tak buď ráda, že máte někoho na vystřídání při vyzvedávání.
Takže vstávám v pět, uvařím, pak se jde do školky a v osm v práci hypnotizuju kávovar
je to sice fofr život, ale jinak se nedá, pokud nejsi rentiérka a ti finanční situace velí hurá do práce
Z práce jezdím v pět, o půl šesté, když je nemocný, tak chodím odpo, jak se manžel vrací z práce a vystřídáme se.
@Anonymní píše:
Jsem učitelka… a nedávno děti psali tzv. sebehodnocení a měli i napsat, co by si přáli jinak, aby se jim lépe dařilo ve škole… bohužel spousta dětí z 1. stupně psala, že by si přáli, aby na ně maminka nebo tatínek měli více času a v klidu s nimi dělali úlohy atp.nicméně, přesně jak píšete, jsou na tom někteří ještě mnohem hůř! je taková doba
bohužel… PS: @Fazulina u nás mají prodavačky v Lidlu větší plat než já
Prosím, napiš, že sis to vymyslela a žádná učitelka nejsi.
@Anonymní píše:
Nejsi špatná máma, jen máš špatnou kámošku ![]()
Klidně jdi. To by musela půlka národa dělat půl uvazky a to dost dobře v našich českých podmínkách nejde. Děti už máš velké a i kdyby ne, vydělat i na nějakej standard neni uplně sranda. Spíš se divím, že se tomu vubec někdo diví. I zdravotní sestry, prodavačky v OC, ženy ve fabrikách atp. mají děti a rozhodně nemají luxusní 8 hodinové směny.