Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@hanka.br. píše:
To si snad děláš srandu!
Já jsem se u toho upřímně zasmála:-), takže to fakt musí být sranda!
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
Teď jsem si zavzpomínala na dětství, jak jsem si v tomhle věku užívala té svobody a volnosti, když jsem přišla ze školy a mamka ještě nebyla doma. Moje máma byla samoživitelka, takže žádná pomoc tatínka, ani pomoc prarodičů. Pracovala na běžný plný úvazek, tzn. 8,5 hodiny, od třetí třídy jsem nechodila do družiny, prostě jsem se do a ze školy dopravila sama a postarala se o sebe a o 4,5 roku mladší ségru, kterou jsem do a ze školy doprovázela od začátku její školní docházky sama. Od 10 let jsem se k tomu ještě starala o psa. Upřímně jsem si to užívala já i ségra. Ne že bychom s mamkou nebyly rády, vždy jsme měly a máme hezký vztah a když se vrátila z práce, trávily jsme čas společně, ale těch pár hodin naprosté volnosti, kdy člověku nestojí nikdo za zadkem bylo velmi příjemných a já i ségra jsme se díky tomu naučily samostatnosti. Takže já být tvým dítětem, tak ti řeknu „maminko běž a užij si to“.
Kámoška je Nána. Vůbec ji neposlouchej. Tvoje děti budou mít za vzor rodiče, kteří poctivě pracuji. Když tady čtu ty diskuze, tak to není úplně obvykle a Ja si vždycky říkám, co z těch decek vyroste… další pobírači dávek.
Ty z práce nebudeš chodit tak pozdě, aby z toho musela byt na nervy. Buď v klidu.
Ne špatní rodiče nejste, jen to jen závist. Pokud máte dobré rodiče, kteří pomohou a děti jsou s nimi rádi, tak v tom není žádný problém.
@Maden píše:
Kámoška je Nána. Vůbec ji neposlouchej. Tvoje děti budou mít za vzor rodiče, kteří poctivě pracuji. Když tady čtu ty diskuze, tak to není úplně obvykle a Ja si vždycky říkám, co z těch decek vyroste… další pobírači dávek.
Ty z práce nebudeš chodit tak pozdě, aby z toho musela byt na nervy. Buď v klidu.
Mas pravdu, ty decka musi i videt, ze rodice pracuji, co s nich vyroste? Lidi sedici na UP na davkach, protoze je to v rodine normalni? Takovych tady je plno.
Jsem par dni zpet zahledla na fb, jedna psala, ze uz je doma 13r. prvni fnukala, ze chce do prace, ale ona nemuze od malych deti a pak mi prislo plno dalsich vymluv, tam hodila, libilo se ji byt na davkach a chodit obcas na brigadu. Podle profilovky ani opalena nebyla, takze tohle uz neni vyhradne jen u Romu, jak jim nekdo vycita sedet doma bez prace.
@kadernice1 píše:
Tohle je opakující se 1 chyba.. navíc pisatelka mohla psát obecné češtině, která je pod hranicí spisovnosti.. pak mohla klidně nespisovně použít „ti děti“…
tvl
To je mazec!
Tak jsem se po ránu zasmála, jako vtip je to celkem dobré… ![]()
@Hoa Mai píše:
Teď jsem si zavzpomínala na dětství, jak jsem si v tomhle věku užívala té svobody a volnosti, když jsem přišla ze školy a mamka ještě nebyla doma. Moje máma byla samoživitelka, takže žádná pomoc tatínka, ani pomoc prarodičů. Pracovala na běžný plný úvazek, tzn. 8,5 hodiny, od třetí třídy jsem nechodila do družiny, prostě jsem se do a ze školy dopravila sama a postarala se o sebe a o 4,5 roku mladší ségru, kterou jsem do a ze školy doprovázela od začátku její školní docházky sama. Od 10 let jsem se k tomu ještě starala o psa. Upřímně jsem si to užívala já i ségra. Ne že bychom s mamkou nebyly rády, vždy jsme měly a máme hezký vztah a když se vrátila z práce, trávily jsme čas společně, ale těch pár hodin naprosté volnosti, kdy člověku nestojí nikdo za zadkem bylo velmi příjemných a já i ségra jsme se díky tomu naučily samostatnosti. Takže já být tvým dítětem, tak ti řeknu „maminko běž a užij si to“.
Přesně tak
dneska těm dětem furt stojíme za zadkem a děláme jim servis pod nos. Pak jsou nesamostatný až to bolí. Když si vzpomenu jak jsme museli fungovat jako děti…Taky se musím hodně přemáhat abych nebyla k malý tak úzkostliva, ale takhle to nejde, to bych ji v ničem neprospěla kdybych ji nenechala trochu volnosti.
@Kelsey píše:
Mas pravdu, ty decka musi i videt, ze rodice pracuji, co s nich vyroste? Lidi sedici na UP na davkach, protoze je to v rodine normalni? Takovych tady je plno.
Jsem par dni zpet zahledla na fb, jedna psala, ze uz je doma 13r. prvni fnukala, ze chce do prace, ale ona nemuze od malych deti a pak mi prislo plno dalsich vymluv, tam hodila, libilo se ji byt na davkach a chodit obcas na brigadu. Podle profilovky ani opalena nebyla, takze tohle uz neni vyhradne jen u Romu, jak jim nekdo vycita sedet doma bez prace.
Nechce se jim dělat a hážou to na peci o děti. Neříkám ze všechny. Ale je jich fakt hodně.
@Fazulina …ted začala a vytvaří si novou klientelu takže se nedá nic dělat, má opravdu takovouhle pracovní dobu. Díky bohu za takovehle lidi…protože kdyby dodržovala náky ten zákoník tak bych ted v tehotenství musela dojíždět na gyndu 50 km daleko. Rok dva to takto chce vydržet pak si dá patky volno. Jinak moji rodiče taky pracovali takto do večera protože podnikali. Nijak mi nechyběli spíš naopak
ale to už jsme byli starší 2-3 třída
@terien přesně mám ten stejný názor… taky si na to teda musím dávat pozor abych nestála klukovi furt za zadkem… vždy si vzpomenu jak jsme od prvni třídy se ráno sami vypravovali do školy, nasnídali se, zamkli a šli jsme..odpoledne jsme přišli, dost často se rodiče vraceli až tak kolem 18-19 takže krom uklidu a ukolů
jsem i zvladla v te 1-2. třídě uvařit puding, špagety a polívku z pytlíku ![]()
@hanka.br. píše:
Já nevím, proč jsi s tím začínala. Jestli tobě se ta práce nedaří, dělá ti to potíže a necítíš se být autoritou, je to jen tvůj problém, obecně z toho neplatí skoro nic, možná ten plat. A jestli se na to, abys dodržela základní pravidla pravopisu, potřebuješ těžce zamyslet, tak alespoň prosím nepiš, že jsi učitelka.
Hani, není jediná učitelka na emiminu, která píše s hrubkami.
Vím minimálně o jedné, která má jazyk tak ostrý, že se jí vyhýbám.
Ale můžu Tě ujistit, že ani díky ní neposuzuji učitele jako osoby hodny výsměchu, neboj
.
A určitě nejsem sama.
Tohle povolání je obdivuhodné a špatně hodnocené a učitelů si velmi vážím. Někdy je lituji, zvláště čtu-li tady někdy docela „zvláštní“ reakce rodičů v různých situacích a dělat bych to nechtěla. I když to byl můj sen
.
@radúna Když to máš težké. je to stejné jako v jiných profesích. Jsou učitelky, které jsou skvělé, kreativní, svojí práci mají rádi a tak k ní přistupujou. I pak jsou učitelky, které si v prvních 2 letech udělají přípravu a jedou dle ní X let. Do práce chodí, protože musí, vztah k dětem nemají. Mám učitelky v rodině a i mezi kamarádkami. I mezi těmi kamarádkami je rozdíl. Jedna je naprosto oddaná, druhá dělá jen tak, aby si na ní nikdo nemohl ztěžovat. Ta druhá má vyšší plat, protože jejich škola lépe hospodaří a mají vyšší osobka + jednorázové odměny. O tom si muže nechat ta první zdát. Pokud jim přidají ředitel sebere osobko. Prostě bordel
@Anonymní píše:
Taky jsem jí říkala že je to ještě dobrý, že dělají lidi i na směny nebo 12ky a ona mi říkala že by nešla nikam do práce aby byla celý den pryč a že prý mámy jsou macechy, který tohle dopustí. Mně to fakt úplně šokovalo a ranilo
Ať se tvá kamarádka stará o sebe, pokud si může dovolit být doma (tudíž domácnost s jedním příjmem, případně jí vyhovuje se placatit do 18 let dítěte v domácnosti, prosím). My oba podnikáme a máme školkové dítě, které je ve školce 9 hodin denně - 8 hod práce moje plus přejezdy do ní a z ní, partner pracuje ještě dýl. Babičky daleko. Špatná si rozhodně nepřipadám, navíc naše dítě, ač malé, nechodí spát v sedm, takže času s ní strávíme ještě relativně dost. Nevidím na tom nic divného a ve srovnání se zbytkem Evropy, kdy ženský nastupují do práce mnohem dřív, mi to nepřijde nijak macešské.
@Šarlota4 a přesto budu pořád tvrdit, že je to o jednotlivcích. Ale obecně mám povolání učitelů v úctě už od dětství. A nějaká hrubka nebo syndrom vyhoření či nechuť učit mi tu úctu prostě neznechutí
.
To máš jako zdrav. sestry. Pracovala jsem jako oška na LDNce a zažila jsem sestru, která svou práci oddaně zbožňovala a pacienti pro ni byli vším. Pak její kolegyně, která svou práci asi nenáviděla, protože každém „otravnému“ pacientovi „dala sežrat“, že si nemohla vykouřit v klidu to svoje cígo
.
A přesto jsou pro mě zdravotní sestry svým způsobem hrdinky. I ony jsou jednou nohou v kriminále a prd za to.
Nevím jestli to píšu dost srozumitelně.
@bartsch píše:
tvl![]()
To je mazec!
![]()
Tak jsem se po ránu zasmála, jako vtip je to celkem dobré…
To jsem ráda, že se místní bohemistky pobaví ![]()