Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jsem učitelka… a nedávno děti psali tzv. sebehodnocení a měli i napsat, co by si přáli jinak, aby se jim lépe dařilo ve škole… bohužel spousta dětí z 1. stupně psala, že by si přáli, aby na ně maminka nebo tatínek měli více času a v klidu s nimi dělali úlohy atp.nicméně, přesně jak píšete, jsou na tom někteří ještě mnohem hůř! je taková doba
bohužel… PS: @Fazulina u nás mají prodavačky v Lidlu větší plat než já
Prosím, napiš, že sis to vymyslela a žádná učitelka nejsi.
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
Nejsi špatná máma, jen máš špatnou kámošku ![]()
Klidně jdi. To by musela půlka národa dělat půl uvazky a to dost dobře v našich českých podmínkách nejde. Děti už máš velké a i kdyby ne, vydělat i na nějakej standard neni uplně sranda. Spíš se divím, že se tomu vubec někdo diví. I zdravotní sestry, prodavačky v OC, ženy ve fabrikách atp. mají děti a rozhodně nemají luxusní 8 hodinové směny.
@cecetka píše:
Mozna ano, ale nemaji volne vikendy, rani smena jim zacina v 5 rano a odpoledni konci v 11 vecerNemaji 40 dnu dovolene, nemaji 12 dnu samostudia a nemaji primou a neprimou cinnost jako ucitelky. Zadny med.Příspěvek upraven 16.03.17 v 19:23
Tak každé zaměstnání má svoje, že ???? A kdo má problém, nechť práci změní.
Špatní rodiče nejste, jinak to holt asi nejde, menší úvazky nejsou a peníze jsou potřeba.
fakt je ten, že i na takhle staré děti je to málo času, já si to přiznávám, i když jezdím dřív, cca ve 4 hodiny, někdy ale do půl páté až pěti. Ale sama vidím, že nemám na děti tolik času, co bych potřebovala a co by chtěly ony.
Ale práci bych vzala, nemusí se už vyskytnout a holt když ty kratší úvazky nejsou, babičky vyzvednou, tak není co řešit.
Kámoška je spíš závistivá, že na ní nebudeš mít tolik času. Jinak si to neumim vysvětlit. To co popisuješ je naprosto normální, nejedná se o mimina! ![]()
Kamarádka je fakt vtipná
nemáš doma miminka, aby jsi kvůli nim byla celý den doma. Podle mě je to úplně normální pracovní doba. Vem si jen kancelářské profese, jelikož se do spousty prací nechodí na 6 ranní, nemůže se ve 14 končit. Beztak ti jen závidí možnost dobré práce nebo opravdu hlídací možnosti… prď na ni a jdi do práce ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, nejprve se omlouvám za anonym, ale je to pro mě citlivé téma. Potřebuji povzbudit.
Mám 2 děti (staršímu bude v červenci 9 let a mladšímu bude v červnu 6 let).Já jsem byla 3 roky od poslední mateřské doma, teda měla jsem jen přivýdělek - úklid na pár hodin.Ale bydlíme v malém městě a už mi z toho dost ted hrabalo, tak jsem začala intenzivně shánět práci v městě, kam dojíždí i manžel autem.Je to 27 km (půl hodinka autem).Nastupuji od dubna jako prodavačka v menším obchůdku. Nabídli mi i hezký plat a budu dojíždět s manželem. Kdyby někdy nemohl, mám řidičák, mohu jet i sama.Prac.doba je od 8 do 16 jeden týden a druhý týden je 8-17.Ráno děti v 7 odvezeme do školky a staršího do družiny, odpoledne vyzvednou babičky (máme 2 v důchodu v místě bydliště).Ale o víkendu když jsem to povídala kamarádce tak mi řekla že jsme hrozný rodiče, že tady necháme děti babičkám a přijedeme večer, že chudáci děti a hrozně to řesila. Já na to od té doby myslím a už nemůžu ani spát, nevím jestli mám místo vzít, nebo být teda raději doma, ale peníze se hodí a hlavně chci někam do města mezi lidi.Jak máte pracovní dobu vy? Myslíte že se na to mám vykašlat? Je to opravdu tak hrozné? Jezdit jeden týden domů v 16:30 a druhý v 17:30?Babičky se vystřídají, prý jim to nevadí. Jsem úplně zoufalá, začínám mít deprese.
Děkuju moc za vaše názory.
Anonym protoze ja jsem „hrozna matka“: mam dve male deti, 2 a 5 let. pracovala jsem donedavna mimo misto bydliste na ctyri dny v tydnu - domu jsem jezdila jen na jeden den + vikend. ted jsem to zkrouhla na tri dny. manzel odchazi 8:00, navrat 19:00. mame chuvu, deti ji milujou. my milujem deti. deti milujou nas. vsichni zijem. tva kamaradka je slepice
U nás po mnoha letech má tatínek konečně „normální pracovní dobu“ - 8:30-17:30. V 18:00 je doma a jsme za to všichni šťastní.
V minulých letech totiž pracoval 4dny (někdy spíše 4,5dne) v týdnu mimo domov a 3dny (2,5dne) byl doma. A to si ho děti tolik neužily, ačkoliv s ním trávily čas na 100% a tatínek se jim opravdu věnoval, co mohl, tak pořád to nebylo ono.
Teď ho máme doma tedy i v týdnu a celý víkend se věnuje jen nám a je to něco jiného - koupe, čte pohádky, dělá snídani, občas nějaké úkoly, je více přítomen a i on si užívá dětí - protože jeden z důvodů změny práce bylo právě to, že mu děti strašně rychle vyrostly před očima. Tak teď je spokojený, že jim může věnovat více pozornosti.
Jinak, co se týče vaší pracovní doby, je to naprosto běžné, takže bych si s tím žádné výčitky nedělala
. Jak tu bylo řečeno - bývá to i horší, viz třeba dřívější spíše nepřítomnost tatínka doma u nás.
@hanka.br. píše:anonym-učitelka: proč bych si to měla vymýšlet? opravdu je to vše pravda…
Prosím, napiš, že sis to vymyslela a žádná učitelka nejsi.
@cecetka píše:
Mozna ano, ale nemaji volne vikendy, rani smena jim zacina v 5 rano a odpoledni konci v 11 vecerNemaji 40 dnu dovolene, nemaji 12 dnu samostudia a nemaji primou a neprimou cinnost jako ucitelky. Zadny med.
Příspěvek upraven 16.03.17 v 19:23
tak ono asi záleží škola od školy, ale já třeba vstávám 4:40 (ve škole musím být nejpozději v 7 - výuka začíná v 8 - nicméně mi jede špatně bus takže tam jsem v půl 7) no a musíme být 8h na pracovišti (většinou tam bývám tak 2× týdně do 4 a jinak do 3) a teda asi jsem dost neschopná, jelikož si nosím ještě hodně věcí domů a po nocích zapisuji do elektronické žk a vytvářím materiály, píši evaulaci a spoustu dalšího… a jako odměnu mi děti nad hlavou ukazují prostředníček
plus rodiče na školu posílají trestní oznámení apod.
PS: dělala jsem od 14 v obchodě, pak od 21 ve fabrice u pásu, kde jsme taky střídali směny a 8h jsem stála na nohách a házela na pás, za mizerný peníze samozřejmě, plus jsem jezdila 7 km tam a 7 zpět na kole (na auto jsem si nevydělala) a někdy na to i ráda vzpomínám… ve škole mi připadá, že dělám vše špatně
pořád chodí spousta pokynů a všeho z ministerstva školství, neustále nás kontrolují, jak dodržujeme individuální plány pro děti (které má třeba i 12 dětí ve třídě), zkrátka byrokracie a vše kolem… nepracuju ve školství zas tak dlouho, ale někdy mě to fakt ubíjí… děti jsou rok od roku horší… ale přesně jak píšete, každá práce má své pro i proti a já 5 let poctivě studovala, abych to mohla dělat, tak se jen tak nevzdám!
@Anonymní píše:
tak ono asi záleží škola od školy, ale já třeba vstávám 4:40 (ve škole musím být nejpozději v 7 - výuka začíná v 8 - nicméně mi jede špatně bus takže tam jsem v půl 7) no a musíme být 8h na pracovišti (většinou tam bývám tak 2× týdně do 4 a jinak do 3) a teda asi jsem dost neschopná, jelikož si nosím ještě hodně věcí domů a po nocích zapisuji do elektronické žk a vytvářím materiály, píši evaulaci a spoustu dalšího… a jako odměnu mi děti nad hlavou ukazují prostředníčekplus rodiče na školu posílají trestní oznámení apod.
PS: dělala jsem od 14 v obchodě, pak od 21 ve fabrice u pásu, kde jsme taky střídali směny a 8h jsem stála na nohách a házela na pás, za mizerný peníze samozřejmě, plus jsem jezdila 7 km tam a 7 zpět na kole (na auto jsem si nevydělala) a někdy na to i ráda vzpomínám… ve škole mi připadá, že dělám vše špatně
pořád chodí spousta pokynů a všeho z ministerstva školství, neustále nás kontrolují, jak dodržujeme individuální plány pro děti (které má třeba i 12 dětí ve třídě), zkrátka byrokracie a vše kolem… nepracuju ve školství zas tak dlouho, ale někdy mě to fakt ubíjí… děti jsou rok od roku horší… ale přesně jak píšete, každá práce má své pro i proti a já 5 let poctivě studovala, abych to mohla dělat, tak se jen tak nevzdám!
Nechci se tě dotknout, ale docela mi vadí, že se tu a tam setkávám s tím, že se na učitele obecně lidé dívají s despektem - nakonec i tady. Já netvrdím, že čeština je všechno, ale sakra když ani učitel nezmákne shodu podmětu s přísudkem, můžu se divit, že jsme pro srandu králíkům?
Tak „kamaradka“bych ji ja osobne teda nerikala, ale zrejmne ona pracovat nemusi, takze vubec nevi o cem mluvi.Az jednou do te prace pujde, tak se asi bude divit, ze ji v praci neprizpusoby smnneny tak aby mohla byt z detma.