Kamarádka začíná "blbnout", alternativní způsob života

Anonymní
6.5.14 20:40

Kamarádka začíná "blbnout"

Prvně prosím o zachování anonymity, nechci, aby mě zde kdokoliv poznal.

Mám jednu takovou docela dobrou kamarádku, která v poslední době začala žít „alternativně“ (což mi nevadí) a co je hlavní, stýkat se s „divnými“ lidmi. Prostě já když jsem se s těmi lidmi setkala, čišelo z nich takové nějaké šarlatánství, prostě něco divného. Zjistila jsem, že to jsou lidi, co využívají hloupost lidí k tomu, aby se napakovali, takoví „šmejdi“, ale v tom alternativním směru, tzn. že pořádají různé „duchovní“ aktivity a tak. U jedné příležitosti jsem měla možnost se toho zúčastnit (kamarádka mě pozvala a mě zajímalo, co to je, a tak jsem přišla) a musím říct, že ten člověk, co to vedl, byl totální amatér, nic neuměl a ještě si od ní za to nechal zaplatit. Ale prezentoval se jako profík v oboru a všichni kromě mě mu to bohužel žrali. Děs! A byli tam i jiní, co zas dělali jiné věci, ale jak jsem se od ní dověděla, to samé v bledě modrém.

Trochu váhám, zda jí svůj názor nějak opatrně říct, nebo to nechat být a počkat, jak se to vyvine? Nechci se jí dotknout, ale nechci být zase neupřímná, když vidím problém. Připadá mi to skoro jako nějaká sekta nebo něco takového, ale přitom se to nazývá neutrálně (ale nemohu sem zde napsat, jak), že byste hned neřekli, že to sekta bude.

Co vy na to? Jak byste se zachovali?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4151
6.5.14 20:44

Řekla bych jí, že jim nevěřím, ale jsou to její peníze a duševní pohoda, takže víc bych se do toho nemíchala. ono je stejně většinou zbytečný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
6.5.14 20:45

Řekni kamarádce svůj názor, ale nečekej že ti poděkuje :nevim: Je to její rozhodnutí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
6.5.14 20:45

Pokud je to kamarada dobra, urcite bych ji rekla, co si myslim… Kdyby se mi zdalo, ze je opravdu nejak mimo, asi bych ji to rekla DOST durazne.
Ale vice pro to udelat nemuzes, bohuzel. Pokud se tam skutecne zasekne, nakonec to pouzije proti Tobe, to si uvedom :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11689
6.5.14 21:01

Tak když to kamarádce pomáha k štastnějšímu životu, vůbec nic bych jí neříkala, vždyt je uplně jedno co ty si o tom myslíš, navíc by jsi tak tu kamarádku mohla ztratit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
6.5.14 21:02

Řekla bych to - minimálně kvůli svému čistému svědomí. Sdělila bych jí svůj názor, jak to na mě působilo, co si o tom myslím a proč. Předpokládám, že se bude stejně ptát. Buď si to přebere, nebo ne - to už je její věc, ale řekla bych to. To je pak vždycky - „víš, no, mně se to zdálo divné už tehdy, ale nechtěla jsem ti nic říkat…“ Ale proč ne? Toto nemám ráda, takže bych to takto neudělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1573
6.5.14 21:11

Ja bych ji to rekla. Me tyhle „sekty“ lezou na nervy. V celku je mi jedno v co, ci koho si nekdo veri, ale nesmi mi to cpat. A to teda oni jsou fakt neodbytny. Kolikrat, kdyz je odmitam, tak se nachazim na hranici slusneho chovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1826
6.5.14 21:17
@CokeLady píše:
Mám naprosto odlišný názor. Pokud je kamarádství opravdové, mělo by být upřímné. Klidně bych kamarádce svůj názor řekla, pokud možno bez emocí a čistě racionálně, jak to na tebe působí, že i v této sortě mohou být podvodníci. Jestli je to rozumná ženská, tvůj názor vyslechne. I kdyby se nic nezměnilo, měla bys s ní jednat na rovinu. :kytka:

souhlas :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
6.5.14 21:24

Obávám se, že pokud se skutečně jedná o nějakou společnost sektářského tipu, a obzvlášť pokud tomu kamarádka už propadla, tak Tě nebude poslouchat. Rozhodně jí to řekni, ale počítej i s následky, možná o ni přijdeš..
Zajímá mě, o co se jedná, neposlala bys mi SZ?

• Citovat
  • Upravit
31281
6.5.14 21:24

Možná, kdybys nám mohla říct, o jakou „sektu“ se jedná, mohly bysme líp poradit jak moc je to nebezpečné a jak moc bys měla zakročit. Je rozdíl mezi jehovisty, vyznavače reiki nebo třeba babky kořenářky :nevim:

Jinak bych jí řekla svůj názor, pokud by to bylo něco fakt nebezpečného, tak bych se o ní bála, takže bych se určitě pokusila ji od toho odradit - najít třeba nějaké nezávislé info o té „skupině“, dát jí něco přečíst.
Možná jí to už nebude zajímat, ale i kdyby to zaselo jen semínko pochybností, tak by to bylo co platné…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.5.14 22:00

Holky díky za odpovědi. Ono to není tak úplně sekta, je to spíš takový spolek, který pořádá různé zájmové aktivity pro dospělé - což samo o sobě špatné není, ale scházejí se tam právě takovíto „sektářští“ lidé, což už je teda horší. Proto mě to zmátlo, že jsem myslela, že chodí do nějakého ulítlého kroužku (všichni tam třeba spolu brečeli a tak), ale jak jsem se seznámila s těmi lidmi, tak se mi udělalo poněkud nevolno. Taky mi chvíli trvalo, než jsem si to v hlavě přebrala, žejo.
Jedna z nich má něco společného se šamanismem, tak se tady nechci o tom rozepisovat, aby ne mě případně nemohla aplikovat nějaké woodoo, kdyby zjistila, kdo jsem. Asi jsem už navečer paranoidní, ale bezpečnost je bezpečnost :oops:

Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
9374
6.5.14 22:04

Tak ji řekni, co si o těch lidech myslíš, ale asi tě nepochopí :nevim:
Já sama řeším situaci s kamarádkou, v práci ji před pár měsíci nějaký kolega nemístnou poznámku urazil (ale nic extra ošklivého, jen si z legrace chtěl rýpnout a přestřelil), ale od té doby se uzavřela do sebe. Nejdříve jsem si myslela, že je jen uražená, ale časem se přestala bavit s přáteli, s rodinou, poslední dobou se chová jako hrozně namyšlená slepice. Se mnou ještě občas nějaké slovo prohodí, nedávno jsem od ní zjistila, že se s partnerem často hádají a že se s ním asi rozejde (řekla to s ledovým klidem, přitom si parádně rozuměli 8o ). Jedna její kamarádka ji slušně řekla něco ve smyslu, že se chová nemožně a je po přátelství. Mám sto chutí ji naliskat, ať se vzpamatuje, nemá přátele, nestýká se s rodinou, tváří se ke všem opovržlivě, nemá koníčky, jen vysedává u facebooku :roll: Už ji i já začínám mít plné zuby :pocitac: Mám ji říct, že její chování není normální?? Ale jak??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5938
6.5.14 22:36

@Petule030 zeptat se jí někde v klidu u kafíčka, co se jí stalo. Proč se tak změnila, že je na ní vidět, že jí něco chybí a je nešťastná. Rozhodně bych na ni nevyrukovala s tím, že se chová jak slepice a máš jí plné zuby :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.14 07:03
@mmuerka píše:
@Petule030 zeptat se jí někde v klidu u kafíčka, co se jí stalo. Proč se tak změnila, že je na ní vidět, že jí něco chybí a je nešťastná. Rozhodně bych na ni nevyrukovala s tím, že se chová jak slepice a máš jí plné zuby :think:

TWL tak to si o ní teda fakt nemyslím, že se chová jak slepice a ani jí nemám plné zuby :roll: :lol:. Spíš mám obavu o ni, aby se nějak nezapletla do nějakých okultních praktik nebo do nějakého manipulativního sdružení typu sekty.

• Citovat
  • Upravit
4462
7.5.14 07:19

Já bych teda taky řekla, ale rovnou bych počítala, že moje slova padnou na neúrodnou půdu :mrgreen:
JInak zkus třeba google. Jestli si pamatuješ název spolku, nebo toho co to vedl a jak ti nebyl sympatický… Třeba ti google něco vyhodí a s tím bych pak šla na kámošku. Když by to bylo podstatné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová