Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám M-L, nekojím, a žeru hlavně sladké. Ale i přesto že si večer něco dám, jsem za poslední 2 roky zhubla 10 kilo a vůbec nic pro to nedělám, nejspíš je to tím tak pořád běhám za dvouleťačkou a po večerech pracuju…a teď jsem dostala chuť na brambůrky, asi načnu a tochu žďobnu
![]()
Jestli to chceš změnit, tak potřebuješ zvládnout víc jíst během dne. V rámci deního shonu prostě tělo nenakrmíš a o svoje se přihlásí v okamžiku kdy z režimu ohrožení a zátěž přepneš do režimu regenerace. Zároveň sladké a mastné pomáhá mírnit případné emoce a přelaďovat mozek do většího klidu.
No vzhledem k tomu, že velikost XS za poslední roky narostla v některých obchodech a na některých hadrech do cca dřívějšího Lka, tak všam srdečně přeju, ať si ty blbý stravovací návyky co nejvíc upevní ![]()
Viz nedávná výživná diskuze „chlap mě viděl ve spodním prádle a odešel“. Way to go ![]()
@aaaki píše:
Každý večer, když dcera (15 měsíců usne - vždycky po 21 h, uspávání dříve jsou muka pro nás obě, tak už to nelamu přes koleno a dávám ji spat, jak ji to vyhovuje) no a když dcera i drahá polovicka spí a ja mam konecne relax pro sebe, vzdy si něco dobrého dam. Někdy chipsy, někdy esicka, někdy kolacek, někdy chleba s necim… vím, že bych neměla, ale nemůžu si pomoct. Porad dceru kojím a velikost mam většinou xs, ale i tak mne ta moje slaba vule a neustala potřeba jíst štve… Mate to někdo taky tak?
Na tom nevidím nic špatného, nevím, proč bys měla být hladem, obzvlášt když kojíš?
Já mám normálně „večeři“ mezi 19 -20 hod a kolikrát si v 21. ještě něco dám, zrovna včera jsme přišla domů déle a byl klid na jídlo až kolem té 21. hod - to jsem si udělala salát a obložené toustíky - nevím proč by se měla týrat hladem… ![]()
Je tedy pravda, že chipsy nekupuju a esíčka ani nevím, co je - jestli Ti spíš vadí ten typ jídel, tak si dej k tomu něco zdravějšího, jinak nevím, co vymyslet… ![]()
Já mám celoživotně 50kg i s postelí, takže v tom nevidím problém… ![]()
@aaaki A vadi ti, ze jis, nebo ti vadi, co jis?
Pokud to druhe, tak nekupujte domu bramburky a esicka a zajdi do zdrave vyzivy pro neco lepsiho.
Mam ten samy problem. Ale nejsem spokojena se svoji postavou a vahou, takze je to fakt problem. Vim, ze to mam psychicky, kdyz je konecne klid od tech dvou malych dabliku, ze se hci odmenit, ze jsem to prezila. Neni to hlad… a svou vuli to nezvladam, potreba toho relaxu, kdyz usnou, je vetsi. Uvitam kazdou radu, jak na to. Zkousela jsem si vycistit zuby, dat si caj, mrkev, nemit nic doma… (ale pak chroupu suche syrove testoviny napriklad)
To mě baví. Asi na těch kecech, že ženská není nikdy spokojená a když nemá problém, tak si ho vymyslí, něco je. Protože jinak teda stížnost ve stylu „jsem hubená na velikost XS a trápí mě, že si dám večer něco dobrého“ nechápu.
@aaaki Z praktického hlediska bych si troufla odhadnout, že přes den jíš málo a nemáš dostatek bílkovin.
@sakota No a ta mrkev, jakákoli zelenina tě neuspokojí, nebo v čem je problém, potřebuješ, aby to bylo sladké/mastné, nebo by stačila ta zelenina?
@Elenloth vetsinou slany. Syry treba. Jenze to je vsechno brutalne tucny. A decka bileho.
ono to zni jako hrozne klise a driv jsem se tomu smala, ale ted fakt ta chvile klodu za cely den je hroznej navyk.
@sakota Tučný to je, no. Leda prokládat sýry zeleninou, ať toho nesníš tolik. Pár kostiček tučnýho sýra se dá. Ze slanýho je ucházející třeba popcorn, lepší, než třeba brambůrky nebo krekry. Nebo pečená cizrna, je to křupavé a ochutíš si to jak chceš.
Já se teď snažím trochu zhubnout, ale tu skleničku vína (když máme) si taky večer neodpustím. Nebo kousek 90% čokolády, nebo teď jsem slupla kousek pařeného sýra. Já se nerada radikálně omezuju, nechci si nic zakazovat, protože to nevydržím, spíš se snažím najít způsob, jak ty zvyky vmezeřit i do hubnutí.