Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Sailah píše:
Ježíš…jistě že je možné mít odlišnou krevní skupinu jako jeden z rodičů.. moje matká má nulu přičemž oba rodiče mají A a není adoptovaná… jedná se o to jaká alela se zrovna projeví… nejdřív něco nastuduj než začneš něco řešit
Ono se jeví jako správné kontaktovat svou bio rodinu, ale tady je ještě otázka toho, co to sdělení bude znamenat pro nebio rodinu. Ať chceme nebo ne, tak zakladatelka tam prostě vyrostla, ne šťastně, ale vyrostla spolu se svými nebio sourozenci.
Pro biorodiče může být to sdělení sice velmi radostné, ale zároveň velmi silně pochybuji, že by tu informaci jen tak vzali a nežádali by žádný postih. Ono smířit se s umrtím je velmi těžké, ale smířit se s únosem bez trestu pravděpodobně nejde.
Ale pokud bych se klonila k variantě, říct to i s riziky biorodině, tak bych je u toho chtěla všechny. Protože život to změní jistě všem. Dítě oplakal určitě i otec ne jen matka.
@Anonymní píše:
Tohle řešení se mi zamlouvá zatím nejvíc
Tak ji třeba popros aby si přečetla tuto diskuzi, ulehčí ti to vysvětlování
@MisaHanuska píše:
Ono se jeví jako správné kontaktovat svou bio rodinu, ale tady je ještě otázka toho, co to sdělení bude znamenat pro nebio rodinu. Ať chceme nebo ne, tak zakladatelka tam prostě vyrostla, ne šťastně, ale vyrostla spolu se svými nebio sourozenci.
Pro biorodiče může být to sdělení sice velmi radostné, ale zároveň velmi silně pochybuji, že by tu informaci jen tak vzali a nežádali by žádný postih. Ono smířit se s umrtím je velmi těžké, ale smířit se s únosem bez trestu pravděpodobně nejde.Ale pokud bych se klonila k variantě, říct to i s riziky biorodině, tak bych je u toho chtěla všechny. Protože život to změní jistě všem. Dítě oplakal určitě i otec ne jen matka.
Souhlasim. Presto bych to rodine rekla.Ma na to pravo jak zakladatelka, tak rodina.Byt v situlaci zakladatelky, myslela bych sobecky hlavne na sebe s tim, ze bych akorat zvazovala varianty, co a jak komu driv, aby to bylo pobrano co nejlepe.
@Luisiana píše:
@elen-ka A když zjistíš že to pravda je tak uděláš co? Zakladatelka pro ně není cizí, je to kamarádka jejich dcery od dětství, biomatka jí vídala hodně často. Tady nejde o zvědavost biomatky, co je to za člověka, jak se posledních 30 let měl, co dělal atd. Tady se to ví. Tady všichni ví, jak se k ní její rodina chovala, jak se neměla dobře.Myslím, že by situace byla jiná, kdyby se třeba miminko ztratilo, nebo únos nebo cokoliv jiného ale tady pro biomatku je to i když hodně bolestivá tak uzavřená kapitola. Biomatka si možná představuje jak by dcera vypadala ale určitě nečeká, že se objeví jednoho dne ve dveřích. Miminko je pravděpodobně někde pohřbené.
Omlouvám se za svoje strohé a pro někoho až necitelné vyjadřování, empatie není zrovna moje silná stránka ale snažím se do toho vznést taky jiný pohled
Toto je kdyby… Opravdu teorie od klávesnice. Asi bych nějaký čas po sdělení chtěla na strávení tohoto sdělení, v podstatě asi být sama. Pak bych se snažila navázat alespoň kamarádský vztah. Možná by se vyvinulo něco jiného, možná ne. Ale toto jsou už velké spekulace, protože mohu si myslet, že bych reagovala takto, ale ve skutečnosti bych reagovala jinak. Taky si myslím, že může být i reakce dle toho, jak ji mají v podvědomí nyní (jako dceřinu kamarádku).
A za mě se omlouvat nemusíš, máš jiný názor, ale vždyď od toho tu jsme. Zakladatelka tu má pár nápadů, některé s různými obměnami a může o nich přemýšlet.
Zakladatelko ještě dotaz - je biosestra mladší nebo starší? Přijde docela dobré vědět, zda si místo tebe pořídili náhradu, nebo jsi jim prostě umřela a žádné další dítě už nepřišlo.
A já bych natajno otestovala sestru a pak bych to diskutovala s ní. Především se máte rády, takže pochopí, proč jsi ji testla tajně. Ona to určitě vydrží líp, než matka. Ona také biomatku nejlépe zná a bude umět odhadnout, jak na tu novinu zareaguje, jestli jí to sdělit, nebo raději ne.
@Pudloslava píše:
Zakladatelko ještě dotaz - je biosestra mladší nebo starší? Přijde docela dobré vědět, zda si místo tebe pořídili náhradu, nebo jsi jim prostě umřela a žádné další dítě už nepřišlo.A já bych natajno otestovala sestru a pak bych to diskutovala s ní. Především se máte rády, takže pochopí, proč jsi ji testla tajně. Ona to určitě vydrží líp, než matka. Ona také biomatku nejlépe zná a bude umět odhadnout, jak na tu novinu zareaguje, jestli jí to sdělit, nebo raději ne.
A k cemu je to dobre vedet? Proc by sestra musela byt nutne nahrada? Proste zemrelo dite, za cas se narodilo dalsi. Pokud by teda byla mladsi. Vzdyt je to uplne jedno prece, kvuli tomu by nebyli horsi rodice. ![]()
@Eemii píše:
A k cemu je to dobre vedet? Proc by sestra musela byt nutne nahrada? Proste zemrelo dite, za cas se narodilo dalsi. Pokud by teda byla mladsi. Vzdyt je to uplne jedno prece, kvuli tomu by nebyli horsi rodice.
Klid ![]()
Ani na moment jsem nechtela resit, kdo je horsi rodic.
Poridit si nahradu za zemrele dite je normalni a prirozene. Pomuze se pres to prenest a castecne zapomenout - objevilo se to tu mnohokrat ve sdeleni maminek, kterym dite kolem porodu zemrelo.
Pokud nahradu (a dokonce taky holcicku) maji, je logicke predpokladat, ze se ze ztratou vyrovnali lepe, nez kdyby jim posledni dite umrelo a pak uz zadne neprislo. Muze to pomoci pri uvahach, zda jim preziti zakladatelky oznamovat, nebo ne.
Mas pravdu v tom, ze me je ta informace naprd, pouze bohapusta zvedavost - ale priznejme si, vsechny tu jsme ze zvedavosti.
A ví tvoje biosestra, že jí zemřel sourozenec? Omlouvám se, jestli to tu bylo psáno…
@Levandulina myslim, ze ano. Vyznelo to z vypraveni zakladatelky
@Pudloslava ja se omluvuju, nejak jsem si to z tveho prispevku domyslila ![]()
Jen pro ME, by ta informace nebyla vyznamna, ve smyslu sdelit, ci ne.
EDIT - proto jsem se ptala, k cemu by ta informace byla. ![]()
Keby som bola tou kamarátkou, tak by sa mi nepáčilo, keby si ma niekto tajne otestoval. Pri „matke“ a rodine, v ktorej zakladateľka vyrástla, to chápem, lebo „matka“ testy odmietla.
A celkovo: minulosť ovplyvniť nemôžeme, je na každom, ako sa k nej postaví. Zakladateľka má v rukách len svoju reakciu na minulosť. Rozmýšľať, ako sa zachová pravá matka k nepravej, jedna rodina k druhej - to sa všetko bude riešiť, až keď to nastane a zakladateľka má v moci len tú svoju reakciu.
Prítomnosť a smerovanie do budúcnosti ovplyvniť môže. Prichádza mi na um jedna veta z Biblie, o ktorej pápež Ján Pavol II. povedal, že ak by mal len jednu vetu z Biblie odkázať ľuďom, tak by to bola táto: Pravda vás vyslobodí.
Tak by som za pravdou šla. A rovnako by som sa usilovala konať čestne a pravdivo aj voči tým, ktorých sa to týka: preto by som tej kamarátke/pravdepodobnej sestre povedala, čo ma trápi. Aj s tou pochybnosťou - vo vedomí, že je tu varianta, že matka klamala… Ak by sa potvrdilo, že nie sme sestry, tak by som pátrala ďalej. Ale urobiť testy tajne a potom sa tváriť, akože nič neviem…
Situácia nemá bezbolestné riešenie, ale aj keby som bola v roli skutočnej matky, tak by som chcela poznať pravdu - predsa, aj keby som stratila tých cca 25 rokov, možno ešte raz toľko by bolo predo mnou…
Každopádně by se asi mělo počítat i s odmítavou reakcí biorodiny…Nevím, jestli bych zahořela mateřskou láskou ke skoro třicetileté kamarádce mé dcery a jestli bych se nezbláznila z toho, že jsme si smutek odžili a překonali a ona nám převrátí život úplně naruby, protože nebude jen oznamující zdvořilostní návštěva…bude se chtít kamarádka dělit o maminku se svou „novou“ sestrou?
Naopak bych se třeba mohla zbláznit i nečekanou radostí, ale…
@Saatine no ono může jít taky o majetek, o dědictví, bio sourozenci třeba nebudou skákat radostí, že je jich o 1 víc
@Saatine sice krev není voda, ale…bude fajn, když ten příběh skončí v rámci možností šťastně (zakladatelce to přeji
), ale může to dopadnout i jinak… život není vždycky pohádka se šťastným koncem a nejsem první, kdo píše, že může přijít o svojí kamarádku a rovněž ani její (ne)matku jí nikdo neodpáře, protože zatím je ta jediná, kterou zakladatelka má…
A ne nevybrala si to, ale záleží jen na ní, jak s tím vším naloží.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat