Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Enmamma píše:
Znásilněná osoba také nemá povinnost obstarat si důkazy před nahlášením trestného činu, to je předmětem vyšetřování. Nebo si má po svém znásilnění z místa činu posbírat důkazy, než dorazí na policejní stanici? Myslím, že ne. Vběhne na policejní stanici a nesrozumitelně v zoufalém emocionálním rozpoložení něco drmolí. Nejde si na gynekologii obstarat důkazy o svém znásilnění a na genetiku stěry o DNA pachatele před nahlášením trestného činu. Má být proto hnána k zodpovědnosti, že obviňuje bez důkazů a nemá nic v ruce?
Takže by zakladatelka měla sbíráním důkazů pověřit příslušné orgány?
A nechtěla se zakladatelka právě tomu vyhnout, když tu vyjádřila obavy, zda to nezačne řešit za ní případně psycholog?
@Malaga píše:
Tohle ale přece není pravda. Nezdá se mi, že by tu někdo psal poškozující příspěvky…a je dobré zakladatelce nastínit, že to prostě nemusí dopadnout „dobře“ a těch důvodů může být nepřeberně. A je to diskuze, a v té je vždy riziko, že se objeví názory, které se zakladatelce nemusí zamlouvat…Souhlasím s tím, že je to citlivé téma, ale může to být pravda nebo nemusí…
Ona ale není povinna trestný čin, který byl na ní spáchán, rozplétat. Má právo komukoliv sdělit, co se jí stalo a žádat o pomoc. Vždyť má pochybnosti o pravdivosti sdělení své únoskyně. Nikomu přeci neservíruje, že se má pravda tak, jak jí sdělila. A spřádat dalekosáhlé úvahy o tom, jak to sdělení kdo vezme a jak se jí to jako bumerang vrátí, je dle mého názoru nesmyslné. Holce bylo velmi ublíženo a má právo to sdělit, jinou povinnost nemá.
@Enmamma píše:
Ona ale není povinna trestný čin, který byl na ní spáchán, rozplétat. Má právo komukoliv sdělit, co se jí stalo a žádat o pomoc. Vždyť má pochybnosti o pravdivosti sdělení své únoskyně. Nikomu přeci neservíruje, že se má pravda tak, jak jí sdělila. A spřádat dalekosáhlé úvahy o tom, jak to sdělení kdo vezme a jak se jí to jako bumerang vrátí, je dle mého názoru nesmyslné. Holce bylo velmi ublíženo a má právo to sdělit, jinou povinnost nemá.
Ne, není povinna…a má právo… jen prostě i ona ponese zodpovědnost za SVÉ rozhodnutí
@Malaga píše:
Takže by zakladatelka měla sbíráním důkazů pověřit příslušné orgány?
A nechtěla se zakladatelka právě tomu vyhnout, když tu vyjádřila obavy, zda to nezačne řešit za ní případně psycholog?
Psycholog je od toho, aby pomohl vyznat se v sobě, ne od toho, aby řešil trestný čin jako takový. V každém případě má plné právo sdělit, co se jí stalo a žádat o pomoc.
@Enmamma píše:
Psycholog je od toho, aby pomohl vyznat se v sobě, ne od toho, aby řešil trestný čin jako takový. V každém případě má plné právo sdělit, co se jí stalo a žádat o pomoc.
Ale to tu nikdo přece nepopřel…
@Malaga píše:
Ne, není povinna…a má právo… jen prostě i ona ponese zodpovědnost za SVÉ rozhodnutí
Proč na prvním místě zatěžovat oběť ještě nějakou zodpovědností. Kdyby se ti stalo něco strašného, čekala bys jako první podporu a pomoc nebo vedení k zodpovědnosti?
@Anonymní píše:
To byste ale musela jít na policii. Určitě byste nešla to řešit s rodinou násilníka, oběti apod. Takové právo oko za oko, zub za zub tady už není.
Nechápu, proč se schováváš za anonym. Nic citlivého na tvé odpovědi nevidím.
@Anonymní píše:
Tuším, jak to Malaga myslí, nabourat bez důkazů další rodinu, dát jim naději a pak to třeba nebude pravda? Skutečně byste šla toto udělat? Stačí, že se ví, že je oběť zakladatelka.
Ano, já bych šla žádat tuto rodinu o pomoc, abychom společně zjistili, co je na tom pravdy a zvlášť, když jsem s tou rodinu v dobrém vztahu.
@Anonymní píše:
Už jsem to tu psala, toto citlivé není, ale předchozí příspěvky ano.
Neni na nich citliveho nic. To, ze delas v socialne pravni sfere, nebo co jsi psala?
akorat to tu mates a motas a me osobne to dost vadi. K anonymu nemas duvod.
@saadet píše:
Neni na nich citliveho nic. To, ze delas v socialne pravni sfere, nebo co jsi psala?akorat to tu mates a motas a me osobne to dost vadi. K anonymu nemas duvod.
Naprosto souhlasím. Sociální sféra je natolik široká, že k anonymu dotyčná nemá důvod. Já mám také kvalifikaci sociálního pracovníka a neschovávám se tu. Sociálních pracovníků je v republice jak naseto.
Holky, chvíli se odmlčím. V ledničce je jak vymeteno a doma 3 hladové krky. Letím do krámu a něco rychle uklohnit
Malému nevysvětlím, že právě řešíme případ století, když by si právě rád dal šunčičku do ručičky a já jí nemám ![]()
@Anonymní píše:
Dobře, toto je poslední anonym, který použiji vzhledem ke svým klientům. Jinak už se nebudu vyjadřovat, pokud bych musela uvést citlivé údaje.
Jezis co to placas?
jake citlive udaje, jaci klienti
nic citliveho jsi neuvedla. Proste zbytecne plevelis tuhle diskuzi, kterou mnoho lidi sleduje, drzi zakl palce a anonymni prispevky ceka od ni. Max tedy od nekoho s podobnou zkusenosti (coz je nepravdepodobne).
@Anonymní píše:
Opravdu tuhle možnost zvažuju nejvíc, že jí všechno popravdě řeknu i s tím, že mi (ne)matka řekla, že její rodina je moje bio a jestli mi pomůže. Nechci dělat testy tajně, určitě by to technicky šlo, ale necítím se na to
@Hanka253 souhlasím. Také sleduji diskusi od začátku. Na místě zakladatelky bych si s kamarádkou sedla a vše jí řekla. Nejdřív bych jí ujistila, že nechci nic měnit, nechci nikomu ublížit a hlavně nechci přijít o ni jako o svou nejlepší kamarádku. Ale že je pro mě zároveň důležité znát pravdu, protože nematka samozřejmě mohla lhát. A že nečekám odpověď hned ani zítra, ale klidně až za delší dobu. Vždyť i pro mě to byla rána, kterou jsem musela dlouho zpracovávat a rozdýchávat. V podstatě se tím zakladatelka trápí dva měsíce a zvažuje ze všech stran každý krok. K mnoha krokům potřebovala sebrat odvahu a je logické, že kamarádka/sestra takovou pecku bude prožívat podobně.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat