Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Duckula Přesně jak píšeš, Deli si zvykne. Každý pejsek je povahově jiný, Balto se zas ničeho nebál a pak stačili petardy na silvestra a byl z něho posránek z každýho divnýho zvuku. A taky je to lepší než to bylo. Ona si zvykne. A je super, že to u koníků tak zvládla ![]()
Jinak k těm procházkám, já třeba Balťase brala do kompletního očkování jen na zahradu a do předzahrádky, kde byl v pohodě socializovanej, protože si ho přes malej plůtek hladilo každý dítě co prošlo kolem a i s pejskama, co byli v pohodě, se očuchával. Taky jsem se bála chodit na místa, kde se venčí psi.
@hrubik a dneska mi to šlo vložit ![]()
Aha, a já nevim proč si myslím, že stačí dvě
a tetanus bude mít až později, tak doufám že se nic nestane, je fakt že neznám psa který nemá očko tetanus a nebyl u koní, ae náhod. y sou že ![]()
@Duckula píše:
@zolik18 ahoj, děkuju za povzbuzení![]()
joo, venku je od začátku, prvně sem tam za ní pořád chodila, i v noci, teď už je ostřílenec. I na prochajdách vidím že se to zlepšuje, prvně jak na ni zaštěkal pes tak utíkala jedno kam, dnes toho psa přes plot naháněla
začíná se pomalu otrkávat, holt musím počítat s tím, že co je pro ni nové bude obávané
Dnes sem ji měla prvně u koní a zmákla to na jedničku, nebála se (jen chviličku), byla hodná, jen jak sem se s ní blížila z louky na silnici, tak mazala honit auta a to sem ji haltovala ze 30m, tak příště dřív.
Taky jsem ji brala ke konim od malinka.moje holka jezdí a vozim ji tam dvakrát v tydnu..zezacatku se taky bála a ted uz mezi nima lítá, nebojí se ale žere jejich koblihy
..jinak jsem zvědavá jak zvládnete zimu venku..me ji bylo líto když mrzlo, takže jsem ji na noc zavírala do garaze..ale ja ji mam i nekdy vevnitr..proste kde jsem ja tam je i muj pes.. ![]()
@zolik18 tak nejsu sama
Já nemám problém nechat venku psa, je na to vybavený.
Kobližky Deli taky měla snahu pojídat, pak sem si ji víc hlídala, přece jen ![]()
@Duckula Krásná fotka
A k tomu očkování, někdo to třeba vůbec neřeší a chodí ven se psem hned. Já se bála, proto jsem čekala na komplet. Jinak po tom 2. už je víc chráněná. Já ten tetanus taky zvažovala, protože Balto když najde na prochajdě třeba v lese koňský koblížek, tak si taky rád zmlsne
Ale asi to u nás nemá význam, setká se s tím výjimečně. Když jsi u koní furt, tak je to určitě třeba.
Jinak u nás je Balto pes domácí se vším všudy, bydlí s náma v bytě. Mně by po něm bylo smutno, kdyby byl jen venku
Ale zase máte výhodu, že vám doma nedělá bordel, protože já po něm uklízím furt
Nemyslím ani tak chlupy, to mě překvapilo, že prakticky jsou jen v malé míře, ale jak furt okusuje nějaký svoje dřívko, tak třísky z něj, písek z tlapek se samo taky najde atd. Ale co bych pro něj neudělala
Aspoň že drobky po dětech jsou pořád vyluxovaný
![]()
@Duckula píše:
@hrubik a dneska mi to šlo vložit
Aha, a já nevim proč si myslím, že stačí dvěa tetanus bude mít až později, tak doufám že se nic nestane, je fakt že neznám psa který nemá očko tetanus a nebyl u koní, ae náhod. y sou že
Ahoj, no když má štendo už 2 očkování za sebou, tak nebezpečí nákazy těmi běžnými infekcemi je dost malé. Když si vezmeš, v tuhle dobu už chodí štěňata i do těch „štěněčích školek“ na cvičáky. Pokud nebydlíš v rizikovém prostředí, jsou 2 očka v pohodě na základní procházky, případně kontakt se známými (=přeočkovanými a zdravými) psy.
Zrovna nedávno jsem se o tetanu bavila s vetem. On zavedl řeč právě ke koním…říkal, že největší nebezpečí je právě pro malá štenda, která přezubují. Jak je otevřená rána (dásně) může se tam tetanus snadno dostat. U dospělých psů nákaza nehrozí, nemají-li otevřenou ránu. A pokud ji mají, nemají u koní co dělat.
V každém případě bych na tvém místě Deli očkovala.
@Duckula píše:
@Kissie9 Deli očkuju podle schematu.
Já vím, že jsi pečlivá
…ale tetanus není povinné očkování=mimo schéma. Tak ho jen, s ohledem na aktivitu u koní a věk Deli, doporučuji.
@Kissie9 dyk jo, musím doočkovat tady ty srandy a pak teta, prozatím minimalizuju rizika.
@Kissie9 Díky za vysvětlení s tím tetanem, já nedávno ještě váhala, zda ho nemám dát, ale jak píšeš, u těch dospělých psů to zas tak nehro a Balto na občasné a výjimečné ochutnávky v přírodě s koňským trusem do kontaktu nepřijde.
Jinak vám musím napsat, co jsem dneska zjistila za velký objev
Mám pěkně vyčuranýho psa
Normálně on dělá od mala ofuky s tím naším autem, že do něj nechce, shapingem ho v podstatě dostanu od baráku k autu, pak NT až dovnitř a dokonce jsem s tímto naším problémem byla u Františka Šusty na spešl lekci. A dnes šla se mnou z práce neteř a zkusily jsme, jestli Balto neskočí do jejího auta. A co myslíte? Naprosto bez problému tam hupsnul!
No dobře, říkám si, že ztama cítí jejího psa, tak proto. Tak jsme zkusily to, že neteř vlezla ke mně do auta a říká Baltovi tak pojď, hop. A co myslíte? Opět šel! Takže on moc dobře ví, že když bude na paničku dělat jako že se toho strašnýho auta děsně bojí, tak bude nějaká zábava, dostane práci a spoustu kokinek. Tak co by tam šel rovnou, že. No jak říkám, je to mrška vyčuraná
![]()
@hrubik hele, ještě může být problém v tobě, stává se mi to u koní, když dělají „něco“, ala Balto, tak to od něj už čekám, a vím že ten problém tam je, tak ty jeho cavyky podstupuju s ním, když se ae někdy zapomenu, jako že fakt zapomenu, tzn chovám se ne jakoby problém nebyl, ae že není, tak to z velké většiny projde a je sranda když si to v polovině uvědomí a honem to zase jako že dělá.
Hej, a jak bylo u Šusty?, povídej, přeháněj ![]()
@Duckula píše:
@hrubik hele, ještě může být problém v tobě, stává se mi to u koní, když dělají „něco“, ala Balto, tak to od něj už čekám, a vím že ten problém tam je, tak ty jeho cavyky podstupuju s ním, když se ae někdy zapomenu, jako že fakt zapomenu, tzn chovám se ne jakoby problém nebyl, ae že není, tak to z velké většiny projde a je sranda když si to v polovině uvědomí a honem to zase jako že dělá.
Hej, a jak bylo u Šusty?, povídej, přeháněj
Jestli je to mnou? Já fakt nevím. Spíš mám pocit, že bojkotuje moje auto. Z manžela si už dělám srandu, že nutně teda potřebuju nový
No samo že to neprojde
Ale jako třeba na víkendy jezdíme dost na závody obytňákem a s tím Balto problém nemá. Parkujeme ho u práce a já tam často něco nosím nebo tak a to v pohodě nastoupí. Což mě přivádí k té tvé myšlence - do mého auta = očekávám problém, do obytňáku když nikam vlastně nejedeme = nečekám ani že půjde dovnitř a on klidně jde
To musím ještě vyšpekulovat ![]()
Jinak s Františkem jsem se setkala už podruhé, poprvé na přednášce k jeho knížce Trénink je rozhovor, což bylo super a zase to trošku vysvětlilo věci, co jsem v knížce četla. A u praktických lekcí už jsem konkrétně věděla, že chci řešit to auto. Protože jsem ho dovnitř shapeovala, ale zasekli jsme se na mrtvém bodě, kdy Balto vždy vzal zpátečku ven z auta a já nevěděla, jak se z tohoto slepého místa dostat dál. A František mi poradil právě systém diferencovaných odměn = směrem do auta lepší, když couvne, dáme NT na horší odměnu a funguje to. Samozřejmě je to o mém momentálním rozpoložení, když nemám nervy, spěchám atd jde to hůř, když jsem v poho, jde to dobře. Taky se mi už ale stalo, že mě Balťas „přečural“ a prostě nastoupil, sežral si ten jackpot a zase zdrhl ven z auta
No prostě je to pořád běh na dlouhou trať. Ale s Františkem mám výborné zkušenosti, ví co dělá a rozumí tom a určitě stojí za to si jeho knížku přečíst. Mně přišla třeba jako začátečníkovi složitá, ale na konci knížky do sebe všechno začne zapadat. Určitě se chci k ní znovu vrátit a znovu z ní čerpat.
@hrubik píše:
Jinak vám musím napsat, co jsem dneska zjistila za velký objevMám pěkně vyčuranýho psa
![]()
Normálně on dělá od mala ofuky s tím naším autem, že do něj nechce, shapingem ho v podstatě dostanu od baráku k autu, pak NT až dovnitř a dokonce jsem s tímto naším problémem byla u Františka Šusty na spešl lekci. A dnes šla se mnou z práce neteř a zkusily jsme, jestli Balto neskočí do jejího auta. A co myslíte? Naprosto bez problému tam hupsnul!
No dobře, říkám si, že ztama cítí jejího psa, tak proto. Tak jsme zkusily to, že neteř vlezla ke mně do auta a říká Baltovi tak pojď, hop. A co myslíte? Opět šel! Takže on moc dobře ví, že když bude na paničku dělat jako že se toho strašnýho auta děsně bojí, tak bude nějaká zábava, dostane práci a spoustu kokinek. Tak co by tam šel rovnou, že. No jak říkám, je to mrška vyčuraná
![]()
No tak oni to mají v ty makovicce srovnany, nic není zadarmo. sikovnej Baltik..jsou fakt chytrý.
..jinak s tím autem jsme to měly taky, ale opravdu časem se to nějak srovnalo a ted mi tam Amy skáče sama..ale je pravda ze když se jede tak vi ze bude zábava..nikam ji bezdůvodně nevozim..sama teď fakt vidím ze pomalu vše funguje jak na drátku..ani na vodítku nechodime moc. funguje jak když bičem mrska. mám z toho strašnou radost… ![]()
@hrubik většinou se to děje ve spěchu, zapomenu se a je to, a přesně, klapne rozpoložení, situace a je pak bomba sledovat zvíře, jeho výraz a do pr… já se prozradil ![]()
Bezva reference ![]()
Já si říkala, že snad jednou, časem bych k němu ráda zavítala. Mám ráda odborníky co tom rozumí, i na koně si občas někoho pozvu, teďkom čekám na Centíka Angeliku Tambosi, koník má nějaké pohybové problémy a názor odborníka se dycky hodí.