Kdo nebere antidepresiva, není in?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Verun83
28.9.18 18:26

No nase zdravotnictvi je na tom zalozene. Radsi resi nasledek(to je jednodussi), a pricinu ne. Tak je to se vsim. A je malo lidi, kteri na sobe chteji pracovat a vnimaji souvislosti.

• Citovat
  • Upravit
6118
28.9.18 18:27
@marin píše:
Praktičtí lékaři suplují psychiatry, je jich málo a mají strašně dlouhé objednací doby. Kolikrát může být pozdě, než se ke správné léčbě člověk dostane.

Ano, je to tak. Kvalitních psychiatrů málo, kvalitních terapeutů ještě méně, dlouhé objednací doby (tak dlouhé, že někteří pacienti skončí zhroucení v lůžkovém zařízení ještě před první návštěvou v ambulanci), malá vykazatelnost efektu - > nízká ochota pojišťoven podílet se na proplácení nákladů - > menší možnosti pro klienta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4367
28.9.18 18:30

Moje zkušenost: před dvěma roky mi tělo vystavili díky stresu stopku. Bolest a motání hlavy, střevní problémy, zvracení, zimnice. Po třech dnech jsem jela na pohotovost, protože bolest hlavy a motání neustávalo. Paní doktorka skvělá, chápající. Pichla mi dvě injekce, napsala mi recept na léky na žaludek (pomohli) a druhý na Lexaurin. Rovnou, aniž by se zeptala nebo se mnou probrala, zda ji chci užívat. Vím, že mi chtěla pomoct, ulevit. Vím, že není při krátkém užívání a nízké dávce návykový. Ale já se toho bála.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
28.9.18 18:32

Již před dvaceti lety jsem četla články, kde psali, že v Americe spousta lidí užívá AD a v ČR ne. A již tenkrát psali, že u nás to není tolik, protože......., ale lidí problémy mají a neléčí se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21091
28.9.18 18:35

No bohužel je pravda, že naše zdravotnictví většinou neřeší příčiny, ale následky, takže lup AD, tam zase injekci na bolest zad, hormony na srovnání MS aj…v tom se zakladatelkou souhlasím, ale chce to trochu empatie k těm, kteří AD opravdu potřebují a bez nich by existovat nemohli.

A navíc spousta lidí ve všemožných prášcích vidí řešení, obvzlášť když je alternativní cesta náročnější a delší. To vidím i tady …na co cvičit, jíst zdravě, hýbat se, zahodit mobil, když pilule zmůžou všechno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1137
28.9.18 18:35
@SlečnaDahlia píše:
Lepší slaboch, co si vezme pilulku, než slaboch, co ku.ví život vlastnímu dítěti už od kolébky.

Na to jsi přišla jak? Vem si prášek, psychopate.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
28.9.18 18:38
@-Evka- píše:
Již před dvaceti lety jsem četla články, kde psali, že v Americe spousta lidí užívá AD a v ČR ne. A již tenkrát psali, že u nás to není tolik, protože......., ale lidí problémy mají a neléčí se.

Otázkou je, jestli ta spousta lidí, co v USA užívá AD, se jejich pomocí léčí. Léčbu určitých psych. problémů si představuju jinak než brát AD. Přijde mi to stejné, jako když bych přišla k doktorovi, že mě něco bolí a on by nepátral po příčině, proč mě to bolí, ale rovnou mi dal léky na bolest a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
52
28.9.18 18:38

Já jsem brala jen Seropram a z rozmaru to nebylo. Panické ataky několikrát denně, ze začátku jen motání hlavy, později se přidalo bušení srdce, pocit že se nemůžu nadechnout a tak podobně. Panická porucha je celkem časté „onemocnění“ a je jen jedním z mnoha, které se léčí v první řadě AD a návštěvou psychologa.

Nechápu, jak si někdo může myslet, že lidi berou AD jen aby byl cool :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
28.9.18 18:39
@Detsa píše:
Nevšiml jsem si vůbec, že by něco takového napsala o lidech beroucí antidepresiva. Nepřevzala sis to špatně ? Psychická slabost není žádná sranda, ale zaplácnout to pokaždé lékama taky není řešení zrovna. Vlastně vůbec ne, jen se to obejde. Zvlášť, když to předepisují i obvoďáci :roll:. Zrovna u těch bych moc nevěřil, že to jsou vždy důkladně napsaná antidepresiva. Ale jim je to jedno, ten člověk to jí.

Ale pokud někdo začne brát AD, neznamená to, že zároveň nehodlá řešit onen problém. A AD zároveň řešení usnadní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
28.9.18 18:41
@Detsa píše:
Nevšiml jsem si vůbec, že by něco takového napsala o lidech beroucí antidepresiva. Nepřevzala sis to špatně ? Psychická slabost není žádná sranda, ale zaplácnout to pokaždé lékama taky není řešení zrovna. Vlastně vůbec ne, jen se to obejde. Zvlášť, když to předepisují i obvoďáci :roll:. Zrovna u těch bych moc nevěřil, že to jsou vždy důkladně napsaná antidepresiva. Ale jim je to jedno, ten člověk to jí.
úvodní příspěvek plus stánka 2 :lol: fascinuje mě, jak tady každý má přehled o tom, že zdraví lidé zobou antidepresiva, páč je to baví. Samozřejmě předepsané obvodákem :mrgreen: už mi tu chybí jen Kaliopa, aby nás poučila, že nejenže zobeme léky, ale do toho jsme děsně chudí :mrgreen:
  • Citovat
  • Upravit
9371
28.9.18 18:43
@Paola21 píše:
Otázkou je, jestli ta spousta lidí, co v USA užívá AD, se jejich pomocí léčí. Léčbu určitých psych. problémů si představuju jinak než brát AD. Přijde mi to stejné, jako když bych přišla k doktorovi, že mě něco bolí a on by nepátral po příčině, proč mě to bolí, ale rovnou mi dal léky na bolest a hotovo.
Často je to spíš jako s rakovinou plic. Příčina kouření. Když už rakovinu máš, přestat kouřit rakovinu neodstraní. Když už psychickou poruchu máš, vyřešit příčinu poruchu neodstraní.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9371
28.9.18 18:44
@Detsa píše:
Tak primárně AD mají být na podporu řešení psychického problému, ať ho lépe zvládá, ale ne že se jen tím léčí. Ty psychické problémy (pokud to nejsou vrozené nemoci - ale i ty můžou mít svůj původ) mají svůj původ.Příspěvek upraven 28.09.18 v 18:41

No dyk. A my přece nemůžeme vědět, že lidi jen berou AD a nic neřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
28.9.18 18:45
@Detsa píše:
Možná proto existuje tolik soukromých psychologů :)

Ale ne každý si může dovolit platit 1000 kč za sezení, zlášť, když tam potřenbuje docházet několikrát měsíčně. Navíc lidé s akutní depresí, kteří toho psychologa potřebují nejnutněji aokamžitě končí často na nemocenské a tudíž jim výrazně klesne příjem.
Samy léky samozřejmě neřeší příčiny, ale pomohou dostat se zase do relativně funkčního stavu. Pak už je to kolikrát o vůli, podpoře okolí a třeba těch finančních možnostech docházet někam na terapii a dostat se k jádru pudla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.9.18 18:46

V rámci alternativní medicíny pracuji s lidmi, kteří řeší různé psychické potíže či emoční problémy. Spousta z nich bere AD, dost z nich chce před AD vyzkoušet něco přírodního. Je to tak půl na půl. Z těch co berou je jich většina těch, co jim AD nesedí, ani po xté změně nebo pro ně mají vedlejší účinky v rovině emocí a psychiky, které chtějí řešit.

Běžně slyším, jak není problém aby AD psal obvodák, ti lidé nechodí na žádnou terapii, pokud se jich ptám na psychologa, tak většinou začnou mluvit o psychiatrovi a to přestože těmi problémy třeba trpí mnoho let.

Běžné je nasazení AD na celkem „běžné“ věci jako je úmrtí v rodině, ztráta práce, rozchod a podobně.
Podle mne jsou AD život zachraňující lék, ale jsou strašně nadužívané, často pro neschopnost až neochotu lidí prožívat nejen příjemné věci. Prostě taková pilulka pro štěstí.

Mojí kamarádce je obvoďačka před lety nasadila, protože musela pár týdnů čekat na rozhodnutí, zda je útvar zhoubný či ne. Nakonec se podařilo získat názor mnohem dříve, v momentě, kdy brala léky jen pár dní. Doktorka ji řekla, že protože je začala brát, musí je brát alespoň půl roku (!). to udělala. Říkala, že super, manžel ji nelez na nervy, vše bylo takové---------------------- bez výkyvů. Pak byla pár let bez a teď zase kvůli práci bere :nevim:

Anonym z důvodu práce.

• Citovat
  • Upravit
5866
28.9.18 18:46
@Emimin7 píše: Často je to spíš jako s rakovinou plic. Příčina kouření. Když už rakovinu máš, přestat kouřit rakovinu neodstraní. Když už psychickou poruchu máš, vyřešit příčinu poruchu neodstraní.

To je jasné, že psychickou poruchu ne, ale když člověk přijde k doktorovi, postěžuje si, že jsou na něj v práci oškliví, že má z té práce stres a rozvádí se s partnerem a Dr. mu napíše AD, tak to jako psychickou poruchu nevnímám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí