Kdy poptat oddávajícího

12
27.5.24 09:42

Kdy poptat oddávajícího

Ahoj všem,

Za necelý rok se budeme s přítelem brát. Máme už vybrané místo a rezervovaný termín. Líbí se nám církevní obřad a paní majitelka nám doporučila unitářskou církev.

Moje otázka zní - jak dlouho před obřadem jste kontaktovali oddávajícího? Není na to teď moc brzo? Obřad budeme mít v Praze, tak si říkám, že to tu bude asi frekventované a nerada bych, aby byl termín už zabraný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4383
27.5.24 09:59

Ahoj, při církevním obřadu se farář osloví tak rok před svatbou kvůli přípravě na kterou budete s mužem chodit. Čím dříve, tím lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
27.5.24 10:38

@adel106 a vy jste křtění? To bych chtělo se poptat v kostele kam chodíte :nevim: pokud nikam nechodite a chcete církevní jen obřad a jinak věřící nejste, tak je nejvyšší čas, budete muset docházet na přípravu a někdo vás třeba bez pokřtění ani neodda. Tohle není jen tak, jako když dojdes na úřad a za týden se beres.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
27.5.24 10:48

@Kriss Tina Ahoj, křtění nejsme, církevní chceme proto, že je více osobnější než civilní. :) každopádně děkuji za rady!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
27.5.24 11:01
@adel106 píše: Více

Tak to moc nemá smysl chtít církevní obřad, málokdo vás bude chtít oddat. Jako osobnejsi to asi je, ale pokud nikdo z vašeho okolí není věřící, tak jim ten obřad ani nebude dávat smys :nevim: i klasicky muze byt osobnejsi, můžete si k tomu přidat nějakou vlastní řeč, napsat vlastní sliby, stačí se domluvit s oddavajicim, není nutne do toho tahat církev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3053
27.5.24 11:04

Reformovane cirkve mivaji mirnejsi pravidla, co vim, ale shanela bych co nejdrive, at vas to nezaskoci, pokud budete muset absolvovat ten krest nebo pripravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27705
27.5.24 11:44

Křťěný musí být alespon jeden z vás druhý musí žádat o dispenz, dělat církevní sňatek protože se vám to líbí je blbost, on ten rozvod pak nemusí být jednoduchý. Pokud na tom trváte tak jak tu někdo psal je nevyšší čas začít, aby vás stihli pokřtít, pak by měli být ohlášky to taky zabere čas, budete docházek k panu faráři na přípravu to je taky nějaký čas :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
27.5.24 11:56

V tom případě je pro vás svatba v kostele zakázaná. Musí být křtěný aspoň jeden z vás. Jinak smůla. A samozřejmě chodit na přípravy. To není jen tak že si vyhlídnete kostel, kde je nádherná atmosféra a pak jako nic. Musíte pro to něco udělat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5657
27.5.24 11:59

A proč chcete církevní sňatek, když nejste křtění?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3139
27.5.24 12:01

tak to vás každý normální kněz, snad kromě unitářů vyžene, církevní obřad není hezké divadlo, má pro zúčastněné hluboký duchovní význam a slibují se při něm věci jako výchova dětí ve víře a tak podobně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22063
27.5.24 12:09

Dámy, prosím Vás, když už máte potřebu zasvěceně radit v nějakém tématu, nemohly byste si zjistit alespoň ty nejzákladnější informace? :roll:

Zakladatelka píše, že uvažuje o církevním obřadu, ale v rámci UNITÁŘSKÉ CÍRKVE… ty z vás, které házejí hláškami „nejste pokřtění, tak máte smůlu“, evidentně nemají o této církvi ani ponětí. :zed: :zed:

Zakladatelko, na tvém místě bych to příliš neodkládala… žádná specifická příprava nebude s největší pravděpodobností nutná, nicméně oddávající se s vámi bude pravděpodobně chtít blíž seznámit a uvést vás trochu „do děje“ :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4383
27.5.24 12:10

@annlady My jsme s mužem měli církevní obřad, on je křtěný, já ne, a přítel se tak trochu obávat jestli nebudu mít problém chodit rok na přípravy, ( podle domluvy ), a já jsem s tím absolutně neměla žádný problém, sama bych obřad v kostele chtěla. Možná někomu budu připadat jako fanatik, ale dokážu vyletět jako sopka když chce někdo svatbu v kostele a představuje si to jak Hurvínek válku!!! :pocitac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
27.5.24 12:12
@Lu66 píše: Více

Ahoj, asi jsem to špatně specifikova. Svatbu v kostele mít nebudeme, bude venku na louce a k večeru.
Církevní svatbu můžou mít i nekřtění snoubenci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12
27.5.24 12:17

@BohunkaP Díky za radu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.5.24 14:45

Jaký si to uděláš nebo-li domluvíš, takový to máš.

Byla jsem na dvou svatbách, obě svatby hodně blízké skrz příbuzenstvo.

A pro mě byl osobnější civilní obřad, dotyčný mluvil více od srdce a více k novomanželům i osobnější proslov, mluvil z paměti, nic nečetl.

Církevní - sice mluvil taky o novomanželích, ale nebylo to tak od srdce, nebylo to k nim, ale prostě jen četl text napsán v knížce (nebo jak se tomu říká).

Nelíbilo se mi to.

Takže až najdete toho vašeho kněze, tak bych si i zjistila jak jeho obřad vypadá… Jak mluví ke svatebčanům… klidně i nějaký kontakt na někoho koho už oddával

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky