Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
@Evineczka @Evineczka ano můžou, já jsem byla před 6 letech úplně v pořádku, problém byl na straně manžela, podařil se nám 1. KET a od té doby ani ťuk, 5 pokusů a noc, u 4 přišli na to by že mám zvýšené NK buňky, ale ani brání léků na snížení imunity těhotenství nepřineslo…
,Takže chceme jít ještě znova do celého IVF, ale nevím jestli to ale vůbec smysl…
@Moon88 ahojky, můžu se tě zeptat co ti nakonec zabralo na ty zvýšené NK buňky? Já jsme po 5 neúspěšných KET, u 4 přišli na zvýšené NK bunky, brala jsem 2 měsíce kortikoidy a před a po KET jsem měla intealipidy a stejně nic…chtěli bychom znovu do celého IVF, ale nevím jestli se s těma zvýšenýma NK buňkama dá něco dělat…
@Maky1234 pred 3 lety 1.KET,vse ok ( z toho mam dite), po 3 letech jsem planovala dalsi KET, pred tim sla na kontrolu a Nk bunky spatne, nasledoval Prednison, vse se srovnalo…pak jsem prodelaka covid a dr. rikala, ze ocekava, ze se imunita rozhodi a taky ano, nk bunky spatne, opet Prednison a brzy zas vse ok.( staci mi cca 3 tydny Prednisonu a je vse ok)..tim chci rict ze proste nk bunky se meni.Pred kazdym KETEm jsem sla na krev…
@Toluma taky mě to napadlo…Ovitrelle jsem měla, ale to by duch musel z Ovitrellu vydržet v moči 16 dní
a to se mi nezdá ![]()
Bolely mě prsa i hlava, podle mě to fakt vyšlo, ale bohužel no ![]()
@Maky1234 Ahoj, jestli můžu poradit, tak bych zkusila nebiopsovaná embrya, v některých centrech to prostě neumí a ta embrya jsou v podstatě neživotaschopná. Já takhle měla 5 zdravých blasto a vždy to skončilo jen negativním testem a jednou tedy biochemkem. Já byla tedy po tolika pokusech naprosto už zoufalá, takže svůj případ jsem dokonce konzultovala na doporučení s doktorem z Weil Cornell Medicine a ten mimo jiné mi poradil nedělat pgt, že tam už když vyloženě to není indikované kvůli dědičné chorobě, že embrya vkládají bez pgt, protože se ukázalo, že spousta embryí, která by neprošla genetikou, se sama dokáže v podstatě opravit. Já sem moc nechodím, tak nevím, proč posíláte embrya na genetiku, ale vzpomněla jsem si na tohle, protože já se taky dlouho potýkala s neúspěchem. Jinak imunologii z endometria doporučuji, já na ní byla v Španělsku a následně na to mi nasadili imunosupresiva a zvýšili progesteron a pak už to klaplo. Jo a ještě mě napadlo si nechat změřit testosteron, u nás to dost podceňují, ale i ten má vliv na plodnost, jak moc vysoký, tak i moc nízký.. u mě to byl ten druhý případ. Držím palečky, ať už to konečně klapne. Já mám prvního syna z 13 transferu a druhého naprosto neplánovaně spontánně.
@edika85 proc se posilaji embrya na PGT? To je snad jasne…hlavne ve vyssim veku.Mne tak vyloucili naprosto spatne kusy( down s.apod ), usetris za zbytecne KETy, usetris nervy, penize…
@Anonymní píše:
@edika85 proc se posilaji embrya na PGT? To je snad jasne…hlavne ve vyssim veku.Mne tak vyloucili naprosto spatne kusy( down s.apod ), usetris za zbytecne KETy, usetris nervy, penize…
Ahoj, moc se mi nechce diskutovat s anonymem, protože nevím, kolik ti je a přesnou tvou lékařskou historii. Psala jsem to Maky. Dnes už se o pgt dost diskutuje, o tom, jak moc věrohodné jsou výsledky z jedné buňky komplexního embrya, jak moc to tomu embryu může ublížit, atd atd.. a
@Moon88 jak se jmenují prosím ty kortikoidy v injekcích? děkuju ![]()
@edika85 rozumím a děkuju, že ses podělila o zkušenost. Já jsem měla genetiku jen z důvodu nezdarů při transferech a z důvodu 2 potratů, jinak jsme oba zdraví. Možná na tom, co píšeš, něco bude, zkusím si o tom dohledat víc info. Tou imunologií z endometria myslíš vyšetření NK buněk přímo ze sliznice? dneska jsem se ptala a to můj stávající CAR nenabízí
Ty jsi na tom byla ve Španělsku?
Příspěvek upraven 23.08.22 v 17:22
Holky tak jsem dnes volala k Apolináři - moji dokumentaci mi nedají, ale za 300Kč mi lékař udělá výpis z dokumentace a prý mi udělají kopii výsledků z krve.
Prý jim tenhle imunologický testovací vzorek( píšu to blbě, nepamatuju si, jak to sestřička přesně nazvala ) kdysi sestavila dr. Malíčková jako základ toho, co je z krve potřeba vyšetřit. Prý jsou tam i ty NK buňky a to mám v pořádku
a že je to ten doporučený základ, co otestovat a že to většinou stačí
a ještě že prý NK buňky ze sliznice nedělají ani to neumí
čili u Apolináře už asi není co dalšího podstoupit.
V Iscare mě objednali na vstupní vyšetření na 22.9., ale jestli mě rovnou pustí k Malíčkový, to pochybuju ![]()
@Maky1234 ano ve Španělsku, protože tenkrát v ČR nic podobného nedělali a já jsem si chtěla nechat udělat KIR- HLAC, což se u nás doteď nedělá. Říkám, byla jsem zoufalá, nikdo mi nebyl schopny odpovědět, proč se zdravá embrya nechytají a na papíře jsme byli oba ok, tak jsem hledala dál.
@edika85 tak to je neskutečný
hlavně, že léčba zafungovala! Jak se člověk musí bít sám za sebe, aby dosáhl nějakého výsledku viď? ![]()
Ta imunosupresiva, co ti nasadili, to byl jaký lék?
Holky na NK bunky zabira kortikoid v injekcich Dexamed. Pichala jsem 1× tydne a to 5 tydnu pred KET. Za me je to zazrak. Predepsala mi to Malickova Cerna z Iscare. Zabralo mnoho zenam, kdyz si date do lupy ne jedne zene to pomohlo. Zadne tabletky a uzivani x mesicu!!!
@LucieKLuc ahoj nechce se mi pročítat celá diskuze, natrefila jsem že zkoušíte ket a je ti 41.Jak jste dopadli? mám chlapecká z ivf jsou mu dva roky, teď je mi také 41 a ráda bych si zašla pro mrazacka…jen si pořád říkám…tvl 41 🤣 🤣 🤣 🤣
@edika85 píše:
@Maky1234 Ahoj, jestli můžu poradit, tak bych zkusila nebiopsovaná embrya, v některých centrech to prostě neumí a ta embrya jsou v podstatě neživotaschopná. Já takhle měla 5 zdravých blasto a vždy to skončilo jen negativním testem a jednou tedy biochemkem. Já byla tedy po tolika pokusech naprosto už zoufalá, takže svůj případ jsem dokonce konzultovala na doporučení s doktorem z Weil Cornell Medicine a ten mimo jiné mi poradil nedělat pgt, že tam už když vyloženě to není indikované kvůli dědičné chorobě, že embrya vkládají bez pgt, protože se ukázalo, že spousta embryí, která by neprošla genetikou, se sama dokáže v podstatě opravit. Já sem moc nechodím, tak nevím, proč posíláte embrya na genetiku, ale vzpomněla jsem si na tohle, protože já se taky dlouho potýkala s neúspěchem. Jinak imunologii z endometria doporučuji, já na ní byla v Španělsku a následně na to mi nasadili imunosupresiva a zvýšili progesteron a pak už to klaplo. Jo a ještě mě napadlo si nechat změřit testosteron, u nás to dost podceňují, ale i ten má vliv na plodnost, jak moc vysoký, tak i moc nízký.. u mě to byl ten druhý případ. Držím palečky, ať už to konečně klapne. Já mám prvního syna z 13 transferu a druhého naprosto neplánovaně spontánně.
Jj, taky jsem slyšela o té „opravovací“ schopnosti embryí. Na konzultaci našich výsledků nám genetik z Gennetu PGT spíše nedoporučoval (i když věk bychom splňovali) a právě upozorňoval na možnost poškození i zdravého embrya a možnost, že bude vyšetřena nemocná buňka, která by třeba zanikla, nebo naopak se nemusí odebrat ty problémové, které embryo obsahuje. Podle mě to má smysl, pokud má pár genetickou zátěž. Jinak mi přijde škoda riskovat, že přijdu o zdravé embryo.
@Mildres píše:
@LucieKLuc ahoj nechce se mi pročítat celá diskuze, natrefila jsem že zkoušíte ket a je ti 41.Jak jste dopadli? mám chlapecká z ivf jsou mu dva roky, teď je mi také 41 a ráda bych si zašla pro mrazacka…jen si pořád říkám…tvl 41 🤣 🤣 🤣 🤣
Ahojky, jdeme do noveho IVF.
41 mi je a jo, je to vysoky vek ale co uz mladsi nebudu. Jsem fit tak proc to nezkusit. Pejska muzeme mit vzdycky😄