Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím, zda klesnou ceny, ale realiťáci, co mám v okolí, panikaří docela slušně. Doteď měli žně, ale budoucnosti se bojí. Alespoň se to trochu pročistí.
Tady u nas v obci se prodava rodinny dum, co jsem koukala tak o neco to kleslo, ale stejne je cena vysoka, dum je v nabidce uz nekolik mesicu a myslim ze za tu cenu by se neprodal ani v normalnim rezimu
Zatím se to nehnulo, alespoň v atraktivnějších částech Prahy mimo centrum. 1+1 v Holešovicích nebo Břevnově 40m2 pořád 4,5- 5 mio.
@Ba-stet píše:
Moje okolí spekuluje s tím, že má dost lidí hypotéku na byt na airb&b (či dokonce na několik) a to že má nemovitosti a ceny uvolnit. Já na to nevěřím, nemyslím, že speciálně v Praze to půjde dramaticky dolů. I když bych to mnoha lidem přála, situace je tu fakt neúnosná…
No, aby někdo levně koupil, musel by jiný trati… ![]()
@Cuddy V Brně téměř neklesly, pouze se lehce snížily asi na 3 měsíce a potom začaly rapidně růst. Jediné, co se stalo - snížila se hodně likvidita. Prodávající čekali a kupující neměli co kupovat. To taky potom ceny tak skokově vyhnalo.
@Zumpa píše:
A takových bytů je hromada, jen to chce investovat mimo Prahu a podobně velké prd*le. V jiných vesnicích je návratnost kolikrát rychlejší.
Málokdo do bytu 3+1 investuje, v těch chtějí lidí bydlet. ![]()
@Cuddy píše:
@maarkeeta ale po krizi v 2008 ceny klesly poměrně výrazně.
Co to je, výrazně? Pamatuju si, že největší zhoup udělaly paneláky. Ty za tři mega spadly na dva a půl
To není úplně málo. Ještě teď stojí paneláky pět.
Co čekám, tak spíš, že půjdou dolů nájmy, ale ne nemovitosti. Zaprvé hodně teď skončilo AirBnB takže přibude spousta bytů na nájem, také pronajímatelé ví, že z lidí víc peněz nedostanou. Ale hodnota těch nemovitostí příliš neklesne a spíš prostě nebude růst, tak jak do teď…
Není rozhodující, co si myslím já, ale co očekávají experti. A ti pokles čekají. Teď se potkala krize s dobou, kdy končí fixace levných hypoték. Takže bude spousta lidí, kteří si brali hypotéky na hraně svých příjmů, spousta jich přijde o práci nebo jim klesne příjem. S koncem fixace často stoupnou splátky a těm lidem buď nezbyde nic jinýho, než nemovitosti prodat nebo spadnou do dražeb. Nebude to záležitost tohoto roku, ale let příštích.
@Janli píše:
Není rozhodující, co si myslím já, ale co očekávají experti. A ti pokles čekají. Teď se potkala krize s dobou, kdy končí fixace levných hypoték. Takže bude spousta lidí, kteří si brali hypotéky na hraně svých příjmů, spousta jich přijde o práci nebo jim klesne příjem. S koncem fixace často stoupnou splátky a těm lidem buď nezbyde nic jinýho, než nemovitosti prodat nebo spadnou do dražeb. Nebude to záležitost tohoto roku, ale let příštích.
Ono bude spíš rozhodující, co se fakt stane. Tím spíš, že experti mluví spíš o stagnaci.
Ale možná se to stane a já si splnim svůj sen o bytě v centru. V kterém teda stejně bydlet nebudu, ale alespoň bych ho měla.
Ovšem moc tomu nevěřím.
@Raventech píše:
budou a jsou, ale leda tak v Teplicích
To je ale z ruky na metro.
Expertů na všechno je spousta, často mají protichůdné názory. Sleduji trh nemovitostí docela intenzivně 15 let. Je fakt, že to, co se dělo, bylo naprosto nenormální. Lidi se přepláceli na prohlídkách, upláceli makléře, aby se dostali první na řadu… Myslím, že tento boj už nebude tak, ale pořád je spousta lidí, kteří hledají už řadu let. Ve svém okolí mám několik takových. A ti v hledání nepoleví. Jsem přesvědčená o tom, že ceny nemovitostí ve velkých městech zůstanou na cca stejné úrovni, asi budou kopírovat inflaci. Spíš bych čekala, že prodávající si uvědomí, že makléři nepřináší do obchodu tu hodnotu ve výši své provize. Být makléř, byla bych taky nervozní.
@gabrriel píše:
Co čekám, tak spíš, že půjdou dolů nájmy, ale ne nemovitosti. Zaprvé hodně teď skončilo AirBnB takže přibude spousta bytů na nájem, také pronajímatelé ví, že z lidí víc peněz nedostanou. Ale hodnota těch nemovitostí příliš neklesne a spíš prostě nebude růst, tak jak do teď…
Nájmy jo. Zvláště než se zase obnoví turismus.
@Raventech píše:
budou a jsou, ale leda tak v Teplicích
Ty jo, když si vezmu, že jsme nemohli prodat 3+1 za dva mil. a museli s cenou dolů.
Dneska by to bylo asi jednou tolik
@Peggy54 píše:
Tady u nas v obci se prodava rodinny dum, co jsem koukala tak o neco to kleslo, ale stejne je cena vysoka, dum je v nabidce uz nekolik mesicu a myslim ze za tu cenu by se neprodal ani v normalnim rezimu
Ceny na vsi jsou vždycky prestrelene. Lidi mají ke svým nemovitostem vztah a navíc těžko chápou, že ta jejich hacienda, na které se tolik nadřeli, by měla stát míň než garsonka v paneláku v Praze.
Na vsi, kde máme chalupu, se prodával barák za 2.5 milionů. Všichni místní říkali,.jak je to levné. A nakonec za něj paní co vím dostala mega a půl a byla ráda.