Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mám pocit, že snad každý v mém okoli plánuje nákup nemovitostí, až „to klesne“. Lidi vytahujou ze slamníku úspory a jen čekají, až budou nemovitosti za „normální ceny“. ![]()
Věříte, že dojde k nějakému velkému poklesu?
Podle mě ne.
Ale kdyby ano, taky bych si chtěla splnit sen a koupit si něco v centru ![]()
Myslím, že neklesnou, případně pouze kosmeticky a krátkodobě. Taky mám kolem sebe několik známých, kteří čekají s koupí, myslím, že budou zklamaní, tak jako v roce 2008.
Jako když praskla bublina v USA? Myslím, že ceny nemovitostí klesnou. Ale málo.
Pokud se nahrne hromada koupěchtivých investorů, tak to ceny spíš vystřelí nahoru.
@maarkeeta píše:
Myslím, že neklesnou, případně pouze kosmeticky a krátkodobě. Taky mám kolem sebe několik známých, kteří čekají s koupí, myslím, že budou zklamaní, tak jako v roce 2008.
Přesně tak.
taky si to myslím. ![]()
Klesnou… navíc se zvažuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ale pokud přijde krize, jako že přijde, tak lidi přijdou o práci. Podívej se, kolik lidí už teď skučí, jak mají problém utáhnout domácnost, když musí zůstat s dítětem kvůli zavřené škole na ošetřovačce. Česká ekonomika je do značné míry závislá na automobilovém průmyslu… myslíš, že teĎ lidi ve světě budou kupovat auta?
Realitní trh na tak krátkodobé výkyvy moc nereaguje. Bude asi trochu nejistota u airbnb. Trochu se změní poměr mezi bydlením a podnikáním (tam kde jde provozovat obojí), ale jinak se asi nic moc nezmění a když tak jen lokálně.
@divine woman píše:
Jako když praskla bublina v USA? Myslím, že ceny nemovitostí klesnou. Ale málo.
To byla ale úplně jiná situace než u nas. Doporučuji film Big short, tam je to krasně vysvětlený.
V USA dostával hypotéku každý, třeba na jméno svého psa… Podvody se vršily. Stavěly se celé čtvrti duchu uprostřed pustiny, kde nikdy nikdo nebydlel.
To v Praze nehrozí.
@lucenka píše:
Klesnou… navíc se zvažuje zrušení daně z nabytí nemovitosti. Ale pokud přijde krize, jako že přijde, tak lidi přijdou o práci. Podívej se, kolik lidí už teď skučí, jak mají problém utáhnout domácnost, když musí zůstat s dítětem kvůli zavřené škole na ošetřovačce. Česká ekonomika je do značné míry závislá na automobilovém průmyslu… myslíš, že teĎ lidi ve světě budou kupovat auta?
V roce 2008 taky přišla krize a pokles nebyl nic moc.
Ale jestli jo, rozuměním a koupim si něco na Starém Městě. ![]()
@Zumpa píše:
Pokud se nahrne hromada koupěchtivých investorů, tak to ceny spíš vystřelí nahoru.
Právě že je spousta hladových investorů, co čekají na 3+1 za dva mega ![]()
Moje okolí spekuluje s tím, že má dost lidí hypotéku na byt na airb&b (či dokonce na několik) a to že má nemovitosti a ceny uvolnit. Já na to nevěřím, nemyslím, že speciálně v Praze to půjde dramaticky dolů. I když bych to mnoha lidem přála, situace je tu fakt neúnosná…
@Bábrdl píše:
Právě že je spousta hladových investorů, co čekají na 3+1 za dva mega
A takových bytů je hromada, jen to chce investovat mimo Prahu a podobně velké prd*le. V jiných vesnicích je návratnost kolikrát rychlejší.
@Bábrdl píše:
Právě že je spousta hladových investorů, co čekají na 3+1 za dva mega
budou a jsou, ale leda tak v Teplicích ![]()