Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nekdo rika kocar, nekdo postylka nekdo dokonce i obleceni. zbytecny povery. ja mela u obou deti vsecko doma, k nikomu sem nic nedavala
@Verunka.T tak ono dřív to důvod mělo. pokud byla svatba v máji tak se předpokládalo, že ženská hned otěhotní a bude rodit v zimě, což s sebou neslo rizika vzhledem k hladovění přes zimu. dneska si myslím, že je to přežitek. já se sice vdávala v červnu, ale dítě jsme v tom máji počali a oba žijeme ![]()
@lyrica píše:
Všechno jsem měla doma u prvního a druhého bych to měla taky tak. Hloupá a nesmyslná pověra.
Měla jsem doma kočárek i postýlku, nějak nevím, kde jinde bych to jako před porodem skladovala ![]()
Tak mi měli po prvním doma postýlku i kočárek a pak jsme jen vytáhli.
Vše, včetně kočárku a postýlky, jsme měli doma jak u prvního, tak u druhého dítěte. Nevím, jak by umístění nějaké věci mohlo o čemkoli rozhodovat (kromě toho, že se o ten kočárek třeba přerazím)
. Jsou to opravdu jen pověry a myslím, že je život alespoň o něco snazší, když se jimi člověk vůbec netrápí
.
Podle mne ta pověra vznikla v dobách, kdy byla vysoká úmrtnost miminek při porodu a byla to ekonomická otázka - kočár se pořizoval, když bylo jasné, že miminko žije. A někdo někdy měl kočárek doma a pak miminko umřelo, tak se to podávalo tak, že to bylo tím… ale nevím. Kočárek jsem měla doma a postýlku taky.
To je myšleno vážně tento dotaz? Mě to vždycky zarazí, že je ještě někdo nad tím vůbec schopen uvažovat ![]()
Kočár a postýlku jsem měla doma i před prvním porodem, prakticky všechno je používáno kontinuálně a kupodivu se nic nestalo…
No u nás v širší rodině se to dodržuje, ale je to čistě symbolické vyjádření jisté pokornosti - pochopitelně je to pověra a nikdo to nebere nějak vážně. Je to spojené s takovou společenskou událostí (týkající se pouze vrstevníků novopečených rodičů), kdy mužská část sestavuje kočárek, postýlku apod., ženská část provádí nejnutnější úklid (né že by tu někdo žehlil a myl okna, ale oslava narození dítěte probíhá vždy okamžitě po oznámení a bylo by dost kruté nechat rodičku přijít do toho následného bordelu). Pochopitelně se u toho lehce popíjí
U prvního jsme to tak měli, druhé jsme si domů nepřinesli, nicméně prvorozený byl ještě nechodící, takže jsme v podstatě vše používali a neměli v plánu to kvůli tomu rozmontovávat
takže u těch dalších dětí pánové pouze popíjí a dámy běhají s hadrem ![]()
Byla jsem těhotná poprvé, měli jsme se stěhovat a tak jsem měla kočárek u rodičů, bohužel se stěhování protáhlo až za porod, takže jsme se stěhovali až ve 4m prvního, takže kočárek byl se mnou pod jednou střechou a u druhého, už jsme byli přestěhovaní a kočárek jsem měla schovaný po prvním, i když jsem ho tedy vůbec nevyužila, protože jsem kupovala staršímu golfky a ty byly rovnou s korbou a nácvakem na autosedačku (vše nové za dobrou cenu a počítala jsem s tím, že to na druhého využiju). Jsou to vše jen pověry a zajímalo by mne, kdo to vymyslel. Myslím, že když má s mimčem něco být, tak to rozhodně nebude tím, že jsem měla kočár už doma připravený.
@Pettulle jak tu někdo psal, ta pověra může mít ekonomický původ. Já také neměla problém s tím mít vše připraveno, ale po mé zkušenosti budu mít příště kočárek vybrán, ale koupím až po porodu. Ne kvůli pověře, ale kdyby se mi opakoval špatný konec těhotenství, tak abych neměla problém s vrácením kočárku. Vše ostatní samozřejmně připraveno budu mít. Stejně to mám doma po prvním synovi ![]()
Měla jsem doma všechno u prvního, takže u druhého jsem rozhodně neřešila už nic.
@gabi.design jééé ty už si porodila! Moc gratuluju! sorry za OT ale nepředpovídalo ti to čůrání do sodovky holku? ![]()
@paola white píše:
@gabi.design jééé ty už si porodila! Moc gratuluju! sorry za OT ale nepředpovídalo ti to čůrání do sodovky holku?
Jojo, konečně, den po termínu. A z ničeho nic. Bylo to úžasné, rychlé a mám konečně srovnání přirozený a vyvolaný porod, tak jsem strašně ráda, protože už vyvoláním strašili. A soda samozřejmě kecala, má mezi nohama lulina.
Jinak děkuju. ![]()