Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky
Převčírem jsme si pořídili britského kocourka a jelikož nemám s chovem koček žádné zkušenosti ráda bych se vás zeptala jestli je vhodné pouze bytovým kočkám stříhat drápky? A dále doporučíte mi nějaké vámi ověřené krmivo Junior? koupila jsem značku Cat show…Ráda bych aby byla kočička pouze na granulých. Není to ale málo? děkuji za odpovědi
@wiki čiki Ahojky, my jsme s chovem taky neměli žádné zkušenosti a tak nějak už nám to šlape v pohodě. K tvým dotazům, i přes všechna škrabadla, která jsme za ty roky pořídili, kočce drápky stříháme. Nikdy si je úplně neobrousila.
Krmivo taky kupujeme Purinu Cat chow. My kupujeme pro kastrované kočky. Tahle značka se nám osvědčila. Před měsícem jsme krmení změnili (protože došlo a čekali jsme než nám ho doručí z eshopu) a zjistili jsme že na něj měla silnou alergie (křeče apod., jako u epilepsie), tak už krmíme jen tím a raději neměníme.
Ať se kocourkovi daří a je zdravý!
@wiki čiki Jinak naše kočka je taky jenom na granulích. Kapsičku má jednou za čas (1× za dva měsíce). Myslím, že to je ok..
@Sinquinita super
já ho taky nechci zhýčkat různými kapsičkami apod. aby to potom nevyžadoval…škrabadlo má ale neškrabe na něm. včera jsem mu ostříhala drápky aby neponičil sedačku a ted už se do ni prostě nezasekne
dnes ho beru na očkování. Do budoucna se kocourci kastrují protože by smrděli??? a ještě k tomu krmivu ten Cat chow byl práě levnější než třeba pro plan…je v tom nějaký zásadní kvalitativní rozdíl? jsem zvyklá u běěžných potravin kupovat tu střední cestu - ne to nejdražší ani to nejlevnější…
Ohledně kastrace ti nepovím, to se tak zeptat na veterině. Ale vím, že co mají kámošky kocourky, tak je kastrují. Já mám holku a hlavní důvod byl ten, že se mrouskala a my jsme týden nespali, tak pak hned valila pod kudlu.
A k tomu krmivu - to ti taky nepovím, jaký je mezi jednotlivými rozdíl. My od mala kupujem tu Purinu a nemůžu si stěžovat. Kočce to chutná, vypadá zdravě. Jak jsem psala, jednou jsme změnili a měla tu špatnou reakci, tak už nebudu riskovat a zůstanu u ověřeného..
@wiki čiki
Kocouři se kastrují hlavně proto, aby neznačkovali všude po bytě a neřvali. Liší se to kus od kusu, ale někteří jsou fakt nesnesitelní. ![]()
Krom toho většina ještě v mládí vykastrovaných kocourů pak není tak nepřátelská a teritoriální k ostatním kocourům, jsou mazlivější a pokud chodí ven, tak nehrozí nebezpečí, že utečou za kočkama a s menší pravděpodobností se ztrácí.
Drápy klidně stříhejte. Máme škrábadlo, ale ti moji poslední jsou asi nějací mutanti a mají je nadměrečné, takže stejně nezvládají všechno obrousit. Navíc nám zůstávají neobroušené drápy na zadních nohách, které si nebrousí vůbec. ![]()
Dekuju moc za reakce
jasně a kolik taková kastrace stojí? a ve kterém věku je možná??:) zapomněla jsem se zeptat na veterině a ohledně drápků mi bylo řečeno že stříhat můžu takže je vidět že nekecáte
![]()
@wiki čiki Mám kočičáky tři, stříhám drápky od malička i když si je brousí o škrabadlo. Místo kapsiček dostávají ráno a večer syrové maso – kuřecí, kachní, hovězí, vepřové, ryby…. Je to 100× lepší než kapsičky
@KačuliKačka díky za rady. Já přeci jen chci dávat lavně granulky…ale masíčko je asi pro kočičku příjemné zpestření. A kastrovala jste? kocouři prý jinak smrdí. A jak to probíhá? a kolik kastrace stojí? Co jsem četla tak se ceny dost různí
@wiki čiki jsou kastrovaní všichni tři, každý má jiný zdr. problém, takže u nejstaršího obyč narkóza před cca 11 lety, cenu už nevím. U kočičky kastrace při zánětu dělohy s léky a pooperační péčí cca 3 tisíce, u nejmladšího kastrace s inhalační narkózou kvůli onemocnění plic cca 2,5 tisíce.
Maso mají ráno a večer, granule tak na dojezení. Hlavně ale maso - lepší srst, zdraví, zažívání, zuby, krásně nabírají pak i hmotnost, a taky 100% víte, že mají kvalitní stravu!
Pro kočičáky kupuju maso u řezníka - hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, srdíčka, játra a ryby. Mají cca 50g jednu dávku, někdy sní vše, někdy ne, tak to mají na večer. Pes barfuje, tzn. je jen na mase, zelenině, ovoci - takže od něj pak mají kachní hrubomleté maso. Nejvíce vidím ten prospěch na nejstarším 12letém perském kocourkovi - má nemocné ledviny, hubnul, pospával, nehrál si už. Najeli jsme na maso v plném rozsahu a je z něj opět čilý kocourek, hraje si, nabral na váze, opět je zase tím veselým lumpíkem ![]()
@KačuliKačka aha ale ty bílkoviny by měli získávat i z granulí nebo ne?? ale asi čerstvé je čerstvé viťte… A to maso přemražujete? a nevíte v kolika měsících je možné nechat kocourka vykastrovat?
Ještě se chci zeptat jak dlouho vám vydrží pachový filtr na WC? na to jaká je to kravina tak sem za ní dávala 89kč…to mě dostalo přitom je to jen nějaká pěnová hmota v hodnotě 1kč?:D a jaký používáte kočkolid? mám ten obyčejný a zatím nic nesmrdí ![]()
A ještě se vás zeptám jak vypadá ušní svrab? Našla jsem kocourkovi v uších černé drolící se smítka. není jich moc. asi je to jen maz s prachem. pokusila jsem se to vyčistit. předevčírem jsme byli u veterináře a tuším že oči i uši kontroloval tak snad nic. co říkáte?
Za 1) přečtěte kolik masa je v granulích – u čerstvého máte záruku, že má 100% masa a čerstvého
Za 2) přemražuju, protože nakoupím více masa, nabalíčkuju podle váhy, tj. u nás 3×50g masa, pytlíčky zavážu a šoupnu do mražáku. Mám tak vystaráno na nějakou dobu dopředu
Za 3) filtr nemám už roky, nechce se mi zbytečně vyhazovat tolik peněz za kus něčeho. Používám již 11 let Zverlit, u nás vyhovuje léta Zverlit extra jemný. Mám na 3 kočky 3 záchůdky. Čistím ob den nebo každý den, podle toho jak je potřeba nebo jak stíhám.
Kluci byli kastrovaní cca v roce a čtvrt, u nejstaršího bylo toto dohodnuto s chovatelkou (byl vyřazen z chovu z důvodu špatného růstu obratle na ocásku), u mladšího ihned, co si zkusil označkovat věci v bytě – u něj jsme čekali co nejdéle z důvodu těžkého onemocnění plic v jeho půl roce.
Ale myslím, že dobrý veterinář by vám zodpověděl všechny tyto otázky. Pokud máte podezření na ušní svrab, tak okamžitě jeďte na veterinu. Naši všichni tři mají ouška čistá a bez parazitů.
@wiki čiki
Podle obrázku bych řekla, že to na svrab nevypadá, spíš špinavé uši (ne moc
) a přirozená pigmentace u kočky tmavší srsti.
Ale veterinář nejsem a je to jen odhad na dálku. Chodí ven?
Zkus uši vytřít olejíčkem a pak dosucha a sledovat, jestli se znečištění během pár dní objeví znovu.
Maso doporučuju, asi nejlepší možnost jak zajistit kvalitu, ale není to univerzální řešení. Já měla dost problémů naučit poslední kocoury na syrové, protože se opičili po matce a ona jako mladá syrové maso nechtěla.
Až časem si dali říct, ale stejně většinu času žerou něco jiného. Po syrovém byli pořád hladoví a to jsme dávali o dost víc než @KačuliKačka. Ale já mám obříky. ![]()
Nakonec jsme skončili s výlučným kapsožroutem, s výlučným granuložroutem a všežravkou.
Pokud půjdeš do granulí, hledej velký obsah masa (cca 80% a víc) plus variantu bez obilí!
Kluky jsme kastrovali po 7. měsíci, ale je to individuální. Když ho vet prohlédne a zhodnotí vyvinutost, může se později nebo i dříve, jak je potřeba.
U kocourů není kastrace složitá, jen narkóza dá zabrat a tak 1-2 dny by neměli moc skákat kvůli stehům. Ale vysvětli jim to. ![]()