Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám zkušenosti že děti když mají těch dárků moc tak si toho nejen neváží ale ani si s tím nevyhrají a na štědrý den neví co by a jsou zahlcené. Takže u nás každý tak 5 věcí na hraní plus k tomu nějaké oblečení. Vzhledem k tomu že mám 4 děti tak toho bude i tak dost. Vůbec nejde o peníze, ale už jsem zažila že jsem se neudržela při nakupování a pak jsem nadávala protože to stejně jen leželo a děti si s tím nehrály
a to kolikrát ani se svou vytouženou hračkou protože ony ty reklamy dost klamou. No letos tam budou taky hračky typu svítící mořská panna nebo princezna cadance tak snad bude větší uspěch ![]()
Ahojky.. tak já mám dvě holčičky (7 a 5let) a většinou každá dostane tak 3 dárky jen pro sebe a další jsou společné… Nikdy jsem je teda nepočítala, ale je jich cca do 20 kusů.. Letos si už napsaly Ježíškovi, co by chtěly, tak z toho budu vycházet a pak k tomu ještě něco navíc, s čím by si vyhrály společně - v minulých létech to byly např. stavebnice (osvědčila se žako), modelína (play-doh, pěnová), knížky, vláčkodráha, společenské hry (dostihy a sázky Junior apod.),ale třeba i sáňky, boby, apod. ![]()
Ahoj,
Myite, ze pro 4 je toto moc darku:
Lego s tematikou frozen
Elsa a Anna panenky
Stolecek se sminkami pro male holcicky s tematikou frozen (ulitava na Elze a ten stolecek videla u kamaradky a chce ho, rada sminkuje panenky i sebe.. ![]()
Vlackodrahu
Domecek pro panenky, nejaky mensi
Male drevene panenky k domecku
Nebo sylvan family s domeckem 1 z toho
Kreativni sadu na kresleni
Modelinu play doh
Puzzle
Nejake knizky
Hru deskovou
Od rodiny dostane nejakeho plysaka, barbie
V pulce prosince ma jeste narozky, to ji bereme do aquaparku, plus nejake omalovanky, sperkovnicku a par prstynku. Id prarodicu povleceni jak jinak s elsou ![]()
Tchyne do nas porad, ze je to moc, ze staci 1 knizka, 1 panenka, plysak a mensi lego.. Ale mne se to nezda zas tak moc, jako slo by neco ubrat, ale nevim, domecek, stolecek a lego s elsou si moc preje, zbytek jsou veci, ktere moc nema, projevila o ne zajem az ted.. Ve skolce rikali trenovat s ni ruzne hry, puzzle.. To ma jen 1 male.. A ta kreativni sada.. Moc rada kresli, je to takovy kufrik, kde je vse, ruzne pastelky, vodovky, tempery, stetce, trpitky, lepidla. To ji jde a bavi ji to… Je to vazne tak prehnany seznam? Behem roku moc hracek nekupujeme, obcas neco mensiho.. Financne to pro nas neni na vanoce zatez, jde o to, ze tchyne porad, ze je toho moc a rozmazlujeme.. Jak to mate vy, kolik toho kupujete?
Pro holky kupujeme dárečku kolik chceme s manželem, nikým jiným se neridime… konkrétně u vás mi to přijde OK.
@Anonymní píše:
Ahoj,Myite, ze pro 4 je toto moc darku:
Lego s tematikou frozen
Elsa a Anna panenky
Stolecek se sminkami pro male holcicky s tematikou frozen (ulitava na Elze a ten stolecek videla u kamaradky a chce ho, rada sminkuje panenky i sebe..
Vlackodrahu
Domecek pro panenky, nejaky mensi
Male drevene panenky k domecku
Nebo sylvan family s domeckem 1 z toho
Kreativni sadu na kresleni
Modelinu play doh
Puzzle
Nejake knizky
Hru deskovouOd rodiny dostane nejakeho plysaka, barbie
V pulce prosince ma jeste narozky, to ji bereme do aquaparku, plus nejake omalovanky, sperkovnicku a par prstynku. Id prarodicu povleceni jak jinak s elsou
Tchyne do nas porad, ze je to moc, ze staci 1 knizka, 1 panenka, plysak a mensi lego.. Ale mne se to nezda zas tak moc, jako slo by neco ubrat, ale nevim, domecek, stolecek a lego s elsou si moc preje, zbytek jsou veci, ktere moc nema, projevila o ne zajem az ted.. Ve skolce rikali trenovat s ni ruzne hry, puzzle.. To ma jen 1 male.. A ta kreativni sada.. Moc rada kresli, je to takovy kufrik, kde je vse, ruzne pastelky, vodovky, tempery, stetce, trpitky, lepidla. To ji jde a bavi ji to… Je to vazne tak prehnany seznam? Behem roku moc hracek nekupujeme, obcas neco mensiho.. Financne to pro nas neni na vanoce zatez, jde o to, ze tchyne porad, ze je toho moc a rozmazlujeme.. Jak to mate vy, kolik toho kupujete?
Standard…
Mám 5 letou dáváme tak 3 dárky + měkkouše
(oblečení). Ještě dostane něco od babiček. U nás to stačí. Má plný pokoj hraček a nechce to uklízet. Před vánoci půl pokoje protřídim, protože bysme to už neměli kam dávat.
Moje 3,5 letá dcera letos dostane:
ledničku (dřevěnou od stoláře, to bylo její přání už od léta)
albi tužku
knihu k tužce
nábytek do dřevěného domečku (z lidlu)
kosmetickou tašku (v tom je hřeben, lak, rtěnka, zrcátko…vše dřevěné)
autosedačku pro panenku
pokladnu
povlečení
sukýnku čepici
Chtěla jsem max. 6 hraček. Ty jich tam máš asi 13-14 příjde mi to moc. Takhle to měla jednou segra u stejně staré, její dcera přestala vybalovat asi u toho 6-7 dárku. Už ji to nebavilo.
Jo, je to hodne. Dite to pod tim stromkem tolik nepobere. Dejte ji neco uz na Mikulase, neco treba k tem narozkam. Jako neni nic horsiho, nez skolkove dite, ktere dostane dvacet darku a po sestem prohlasi, ze uz ho to nebavi rizbalovat, pripadne rozbaleniu vec jen okoukne a pohodi na hromadu k x predchozim- osobni zazitek z vanoc u pribuznych.
Edit: moje deti od nas dostavaji 3-4 darky plus asi 4 od babicek/pribuzenstva a je toho az az. A to jsou starsi.
Myslím že v pohodě. Já toho letos moc nekupuju, zato zbytek rodiny se asi zbláznil
takže když sem slyšela co všechno kdo dětem kupuje, tak sem koupila knížky, knížky k Albi tuzce, nákupní košík s jídlem na hraní, staršímu kyneticky písek, mladšímu vánoční obleček a kašlu na to
od babiček, teticek dostanou kuchyn, domek pro panáčky, nějakou autodráhu, od švagra nejspíš i elektrické auto, Albi tužku, a jak to tak znám tak este hromadu oblečení a drobností. Já mám pocit, že se po vánocích doma nehnem.
Pokoj máme plný hraček a pořád bojujeme kam to dávat. Takže letos mají obě děti povolené tři dárky o které si napíšou ježíškovi. Dostanou ješte jeden či dva jako překvapení. Stejně babičky zase nakoupí kupu dárků a budeme se v tom brodit celý rok
. Než něco nenápadně protřídím
. ![]()
Vše je relativní, na druhou stranu, myslím, že děti moc nerozeznají, jestli dostali dárků pět, sedm nebo deset. Jen v nich možná o to více budujeme kult materialistického uspokojování hodnot…
Moje děti 8 a 13 dostanou každá pod stromeček 12 dárků, už to mám komplet doma. Od babičky a dědečka jsem dostala peníze na dárky, takže jakoby jsou v tom dárky i od babičky, pak už jen dostanou drobnost od strejdy, takže nedostávají dárky pak jako další a další od příbuzenstva. Přijde mi to akorát. Já zrovna nejsem člověk, co jako řeší počet dárků nebo jejich hodnotu, ale na čtyřleté dítě tam toho má hodně. Je to zbytečné, nebude se radovat ze všech. Rozdělila bych jí to.