Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
U nás holky každá 5 dárků, pak 1 hru a 1 knížku. Plus 2 velké rodinné dárky pro všechny dohromady. Přijde mi to dost, aby jí rozbalování vůbec bavilo. Klidně bych jí to dala, ale na víckrát (věci na tvoření klidně k Mikuláši, něco k narozkám…) ![]()
@lucenka píše:
takhle to funguje i u nás. Takže babičky vidí vnouče, jak si ten dárek rozbaluje. Ale přijde mi divný, vybrat od rodiny peníze na dárky pro dítě a tím to vlastně pro babičky skončí.
Tak zas nekde bydli ty babicky dost daleko, je treba zkoordinovat vice vnoucat. Objet vsechny pribuzne nebo je sezvat na Stedry den u rozvetvenych rodin jaksy taky neni moc realne…
Ono hrozně moc záleží, jestli ještě plánujete další děti. Protože pokud ano, tak doporučuju s dárky šetřit, jednak budeš časem přemýšlet, co těm dalším dítkům, jednak toho strašně nabyde - my máme čtyři děti a máme různých stavebnic, panenek, autíček, her a knížek tak pro mateřskou školku.
A vím, že velkou měrou za toho můžu já, protože jsem to s dárky hlavně zpočátku hodně přeháněla. A to jsem nikdy nedávala hračky jen tak, vždy k nějaké příležitosti - narozeniny, Vánoce, něco drobného k svátku a ke Dni dětí (to protože máme všechny děti na podzim, nebo v zimě, takže by pak 8 měsíců nic nového nedostaly). Jenže v tom počtu čtyř se to prostě množí geometrickou řadou.
U nás bude letos doma asi 5-6 dárků na dítě (především to, co si přejí - Playmobil - Jak vycvičit draka, doplňky k vláčkodráze, puzzle, L. O.L. panenky, sada Kouzla a triky, knihy, asi i nějaké oblečení) + nějaké dražší společné (el. klávesy, stavebnici Roto, dvě stolní hry, houpací kruh na zahradu). Pak ještě budou mít u každé babičky po 1 dárku (Lego, knížky k Albi tužce) a od ostatních příbuzných také něco (ale spíš společné).
My dáváme jen pár, ale těch, které děti opravdu využijí a mají z nich radost.. Nejradši mám stránku feedo.cz, kde je super výběr a nedávno jsem objevila jeden projekt podporit.cz díky kterému můžete on-line nákupem zdarma pomáhat na dobrou věc.. stačí se jen tady na e-shopy prokliknout a je to.. super nápad.
Já dávám manželovi 2
Dceri 8 let 32 dárku s tím, ze to nejsou nějaké kraviny ale třeba tiskárna atd dohromady tam má asi 4 hračky
A syn 11 měs. 5 dárku
Jak to mate vy
@Nicol6373 co má, probůh, ve 32 dárcích, když to nejsou hračky ![]()
@Nicol6373 píše:
Já dávám manželovi 2
Dceri 8 let 32 dárku s tím, ze to nejsou nějaké kraviny ale třeba tiskárna atd dohromady tam má asi 4 hračky
A syn 11 měs. 5 dárku
Jak to mate vy
32 dárků jednomu děcku ani náhodou. U nás dětem tak max kolem 10. Těm starším i méně.
@Nicol6373 píše:
Já dávám manželovi 2
A syn 11 měs. 5 dárku
Jak to mate vy
Každému tak 5 dárků. Mám děti 2,5 roku a 3 měsíce. Dávám na počet stejně nebo alespoň podobně. 32 dárků mi přijde teda extrém, to rozbaluje půl dne a pamatuje si pak jednu hračku a zbytek přejde ne? ![]()
U nás si s manželem dárky nedáváme. Rekonstruujeme byt, takže to bereme jako dárek pro nás
Děti máme dvě a každé dostane 10 dárků
+ nový pokojíček. Rodině dáváme každému dárek do 1000,–. Každý rok se snažíme neutratit na Vánoce tolik, ale nikdy nám to nevyjde. ![]()
Vidim dobre, ze jednomu 32 darku a druhemu 5?
Ty budes troll.
Mnozstvi davame stejne vsem trem.
Hlidam si stejne i pro synovce a neter. Nemam rada rozdily. Tak je nepodporuji.
U nas má každé dítě 4 dárky a jeden velký společný, letos vybavenou kuchyň. Mladší je rok a půl a i když z toho ještě nemá rozum, nechci naučit staršího, že toho dostává víc.
@Nicol6373 Mám skoro stejně staré dítě a 32 dárků by ho ani nebavilo rozbalovat.
Od nás dostane 5 dárků (zase jsem se neudržela), od příbuzenstva asi dalších cca 6-7. Včetně „měkkoušů“ typu trčko s oblíbeným animákem.
A myslím si, že toho má až moc.
Pokud bychom si nedávali dárky i v širší rodině, dostal by maximálně tak 8 dárků.
U nás děti 6 a 3 roky a každé dostane 6 dárků +1 společný pro celou rodinu.
@Nicol6373 píše:
Já dávám manželovi 2
A syn 11 měs. 5 dárku
Jak to mate vy
Troll? ![]()
My s manželem si nic nedáváme, letos byly jiné výdaje a hlavně co jsme potřebovali, to jsme si koupili. Dcera dostane jen asi 6 dárků. Na narozky dostala čtyři, zasekla se u prvního a zbytek ji nezajímal. Jsou jí dva.
32 dárků pro jedno dítě je podle mě extrém, který hraničí s tím, že dítě si nebude ničeho vážit. Vidim to v okolí, jedni to tu mají stejně a děcka jsou rozmazlený, chlubí se počtem mezi vrstevníky, ale vlastně si ani nepamatují co dostali. Přijde mi to dost smutné…