Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
32 dárků? Není to málo? Dávám dítěti 5 879 dárků průměrně každé Vánoce. Před Vánocemi má narozeniny. To dávám méně, jen tak průměrně 1 453.
My vánoce nepoužíváme k výchově ke skromnosti. Na to je dost času během celého roku. Vánoce mají pro děti své velké kouzlo, právě kvůli všem těm zvyklostem, stromečku, cukroví, pohádkám a dárkům od Ježíška. ![]()
@lucenka píše:
Jako dítě jsem nikdy nedostávala jen 4 dárky, moje dítě taky ne a žádné psychické následky to na nás nezanechalo. Vztah ke svým věcem má kluk od malá velmi dobrý. A tedy nějak jsem nepochopila, co je špatného na tom, když dítě dostane lego a třeba vláčkodráhu zároveňmožná je to tím, že jsi to nikdy nezkusila, ale ono se s tím dá hrát zároveň
A teda na mě jdou zase mdloby z těhle rádoby psychologických článků, kde autor vnucuje neznámým lidem svůj jediný názor a ještě na ten článek musi několikrát upozornit.
nemyslim si, ze ti nekdo neco vnucuje. Dava ti podnet k zamysleni, ty s tim souhlasit nemusis a muzes si delat veci dal po svem. Tecka.
Me jako 8 lete kdysi tata rekl, ze jako maly nedostal vse jenom proto, ze o to projevil zajem. O kolo prosil rodice cele roky, nez mu vyhoveli a kdyz to kolo nakonec dostal, byl nadsenim uplne bez sebe, vazil si ho, oprasoval ho, byl na nej hrdy.
A ne neni to tak, ze tve dite si vazi veci stejne, jako kdyby o tom musel snit mesice ci roky. Pokud si napise dopis jeziskovi, ze chce lego stavebnici tu a tu a muze se spolehnout na to, ze ji taky dostane, tak mu sice radost udela, ale nebude to ani zlomek toho, jakou radost by citil, kdyby po ni dlouhodobe touzil a nakonec se mu sen splnil. Mezi tim lezi cele galaxie. Ale protoze ty jsi to nejspis nikdy nezazila, tak vlastne netusis, o cem je rec.
Muj osobni nazor je takovy, ze je dobre deti ucit, ze ne vsechno muzou v zivote mit. Ze veci maji svou cenu, ze darky nerostou na stromech a ze po nekterych vecech muzeme akorat touzit, ne vse clovek muze mit. Uci to deti skromnosti, trpelivosti, uci je veci maji svou hodnotu a ze kapsa rodicu neni bezedna. Uci je take realnym ocekavanim, protoze az vyrostou, taky nebudou moct mit vse. A nebudou pak mit pocit, ze jim zivot nejak krivdi, protoze kamaradka X se ma financne lepe a soused Y si koupil nove auto a na zahrade stavi bazen. A ano, souvisi to prave s tim, jak deti v detstvi vedeme a jake hodnoty jim vstepujeme.
U nás je to doma 5-6 dárků na dítě + společně dostanou Gravitrax (základní sadu a pak nějaké doplňky). U prarodičů každý po 1 dárku, možná ještě něco od švagrové a od mé sestry (ale spíš ne, protože se na Vánoce nejspíš neuvidíme). Ale i tak bude zase nálož, ještě že po Vánocích má narozky už jen jedno dítko a zase máme na 8 měsíců klid. ![]()
Nejstarší dcera (12 let) dostane stolní hru Boj o Bradavice, hru Únikovka, ukulele, fantasy knihy (přání, zabalím asi do jednoho balíčku), deštník, exit puzzle.
Prostřední dcera (10 let) - jezdecká kavárna Schleich (hlavní přání), stolní hra Doba kamenná, roboryba do vany (další přání), Jenga věž (další přání), kniha Vyjmenovaná slova (Kouzelné čtení), kniha - beletrie (i když to je pro ni dárek-nedárek, děsně nerada čte, na rozdíl od nejstarší dcery, která je naopak šílený knihomol…, ale knihy pod stromkem podle mě nesmí chybět
)
Nejmladší dcera (8 let) - dvě sady Lega Friends (hlavní přání), stolní hry Takenoko a Vzhůru nohama (další přání), stavebnice Geomag Glitter a kniha-beletrie
Syn (6 let) - Lego City Průzkumná loď (hlavní přání), doplněk k vláčkodráze, stolní hra Rytíř Klouzek, kniha Už vím jak (Kouzelné čtení), puzzle Vesmír (Kouzelné čtení).
Záleží, jak staré dítě, pro prťata jsem to také omezovala, holky 8 a 11 už jich chtějí více, dostanou každá cca 10-12 (ale ode všech dohromady, nikde jinde už nic jiného)
Je v tom knížka, hra, pro každou asi 3-4 ks oblečení (vyžádaného, typu chlupatý zvířátkový overal), stavebnice, a pár hraček ![]()
@Almondea píše:
A 3 dárky pro dítě mi přijde málo.
tak uděláš 3 velké krabice
taky nevím jaké 3 dárky bych vybrala
@warita dítěti co věří na Ježíška rozhodně nebudu říkat že kapsa rodičů není bezedná. Dcera odpoví že ale Ježíšek dokáže obstarat cokoliv
Jen jí připravujeme že opravdu štěnátko si vyčarovat neumí a bude lepší štěně řešit až venku bude teplo ![]()
@Markéta80 píše:
tak uděláš 3 velké krabicetaky nevím jaké 3 dárky bych vybrala
@warita dítěti co věří na Ježíška rozhodně nebudu říkat že kapsa rodičů není bezedná. Dcera odpoví že ale Ježíšek dokáže obstarat cokoliv
Jen jí připravujeme že opravdu štěnátko si vyčarovat neumí a bude lepší štěně řešit až venku bude teplo
to samozrejme ne.
Dcera dostane kolo za x tisic, knizku a set razitek dinosauru. Vlastne jeste dostane dinosaura Arla, na toho sem zapomela. A to je pocet darku naprosto adekvatni.
Jo a moje dcera mi urcite nebude diktovat, kolik ji mam ja nebo jezisek dat darku. My dopis jeziskovi nepestujeme. Jezisek u nas nosi darky dle sveho vlastniho uvazeni a ma to byt prekvapeni. A myslim, ze dcerka bude prekvapena prijemne, takze vsechno v cajku.
Edit: k tomu poctu, nezapominejme, ze Jezisek necha nejake darky i u babicky a dedy, to kdyz se secte dohromady, uz je to docela slusna hromada darku. Nemyslim si, ze dite bude nejak stradat. Spis budu muset prarodice opet brzdit.
Já myslím, že 1 opravdu vytoužený dárek je lepší, než 10 nějakých, aby se neřeklo a něco pod stromkem bylo ![]()
Myslím že dost záleží na tom co to je za dárky. Syn (8 let) dostane CD s Hurvínkem, hru na Xbox, plyšáka bezzubku, knížku, puzzle, společenskou hru, malé lego, mikinu a tepláky. Takže 9 dárků. Dceea (18 měsíců) dostane sadu hudebních nástrojů, tři stavebnice, panenku, pejska co dělá zvuky, knížku, pyžamo a tepláčky. To je taky 9 dárků.
Děti dostanou každé tak cca 10 dárků. Jsou v tom ale i maličkosti jako fixy, modelína, knížka,..)
@Almondea píše:
A 3 dárky pro dítě mi přijde málo.
Mně to taky přijde málo. Záleží teda i tom, jaké by to byly dárky a pro jak staré dítě. Ale stejně si to moc neumím představit. To bych asi nějak nevěděla, co vybrat. Navíc bych pak kupovala o to více věcí mimo Vánoce.
@warita píše:
nemyslim si, ze ti nekdo neco vnucuje. Dava ti podnet k zamysleni, ty s tim souhlasit nemusis a muzes si delat veci dal po svem. Tecka.Me jako 8 lete kdysi tata rekl, ze jako maly nedostal vse jenom proto, ze o to projevil zajem. O kolo prosil rodice cele roky, nez mu vyhoveli a kdyz to kolo nakonec dostal, byl nadsenim uplne bez sebe, vazil si ho, oprasoval ho, byl na nej hrdy.
A ne neni to tak, ze tve dite si vazi veci stejne, jako kdyby o tom musel snit mesice ci roky. Pokud si napise dopis jeziskovi, ze chce lego stavebnici tu a tu a muze se spolehnout na to, ze ji taky dostane, tak mu sice radost udela, ale nebude to ani zlomek toho, jakou radost by citil, kdyby po ni dlouhodobe touzil a nakonec se mu sen splnil. Mezi tim lezi cele galaxie. Ale protoze ty jsi to nejspis nikdy nezazila, tak vlastne netusis, o cem je rec.
Muj osobni nazor je takovy, ze je dobre deti ucit, ze ne vsechno muzou v zivote mit. Ze veci maji svou cenu, ze darky nerostou na stromech a ze po nekterych vecech muzeme akorat touzit, ne vse clovek muze mit. Uci to deti skromnosti, trpelivosti, uci je veci maji svou hodnotu a ze kapsa rodicu neni bezedna. Uci je take realnym ocekavanim, protoze az vyrostou, taky nebudou moct mit vse. A nebudou pak mit pocit, ze jim zivot nejak krivdi, protoze kamaradka X se ma financne lepe a soused Y si koupil nove auto a na zahrade stavi bazen. A ano, souvisi to prave s tim, jak deti v detstvi vedeme a jake hodnoty jim vstepujeme.
Tak dítě se dá učit skromnosti a trpělivosti i vhodnější metodou, než že jo nechám x let čekat na vytoužený vánoční dárek ![]()
Jako dítě jsem nikdy nedostávala jen 4 dárky, moje dítě taky ne a žádné psychické následky to na nás nezanechalo. Vztah ke svým věcem má kluk od malá velmi dobrý. A tedy nějak jsem nepochopila, co je špatného na tom, když dítě dostane lego a třeba vláčkodráhu zároveň
možná je to tím, že jsi to nikdy nezkusila, ale ono se s tím dá hrát zároveň 
A teda na mě jdou zase mdloby z těhle rádoby psychologických článků, kde autor vnucuje neznámým lidem svůj jediný názor a ještě na ten článek musi několikrát upozornit.