Kolik dárků k Vánocům pro děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
lucenka
16.12.20 16:14
@Káťa19 píše:
Z hlediska psychologie moc dárků opravdu skodi, trochu jsem se rozepsala tady
https://www.emimino.cz/…nocni-14560/

Jako dítě jsem nikdy nedostávala jen 4 dárky, moje dítě taky ne a žádné psychické následky to na nás nezanechalo. Vztah ke svým věcem má kluk od malá velmi dobrý. A tedy nějak jsem nepochopila, co je špatného na tom, když dítě dostane lego a třeba vláčkodráhu zároveň :nevim: možná je to tím, že jsi to nikdy nezkusila, ale ono se s tím dá hrát zároveň ;)
A teda na mě jdou zase mdloby z těhle rádoby psychologických článků, kde autor vnucuje neznámým lidem svůj jediný názor a ještě na ten článek musi několikrát upozornit.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.12.20 17:55

32 dárků? Není to málo? Dávám dítěti 5 879 dárků průměrně každé Vánoce. Před Vánocemi má narozeniny. To dávám méně, jen tak průměrně 1 453.

• Citovat
  • Upravit
Mamanova93
16.12.20 17:55
  • Citovat
  • Upravit
11576
16.12.20 17:58

My vánoce nepoužíváme k výchově ke skromnosti. Na to je dost času během celého roku. Vánoce mají pro děti své velké kouzlo, právě kvůli všem těm zvyklostem, stromečku, cukroví, pohádkám a dárkům od Ježíška. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11576
16.12.20 18:00

A 3 dárky pro dítě mi přijde málo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
16.12.20 18:28
@lucenka píše:
Jako dítě jsem nikdy nedostávala jen 4 dárky, moje dítě taky ne a žádné psychické následky to na nás nezanechalo. Vztah ke svým věcem má kluk od malá velmi dobrý. A tedy nějak jsem nepochopila, co je špatného na tom, když dítě dostane lego a třeba vláčkodráhu zároveň :nevim: možná je to tím, že jsi to nikdy nezkusila, ale ono se s tím dá hrát zároveň ;)
A teda na mě jdou zase mdloby z těhle rádoby psychologických článků, kde autor vnucuje neznámým lidem svůj jediný názor a ještě na ten článek musi několikrát upozornit.

nemyslim si, ze ti nekdo neco vnucuje. Dava ti podnet k zamysleni, ty s tim souhlasit nemusis a muzes si delat veci dal po svem. Tecka.

Me jako 8 lete kdysi tata rekl, ze jako maly nedostal vse jenom proto, ze o to projevil zajem. O kolo prosil rodice cele roky, nez mu vyhoveli a kdyz to kolo nakonec dostal, byl nadsenim uplne bez sebe, vazil si ho, oprasoval ho, byl na nej hrdy.

A ne neni to tak, ze tve dite si vazi veci stejne, jako kdyby o tom musel snit mesice ci roky. Pokud si napise dopis jeziskovi, ze chce lego stavebnici tu a tu a muze se spolehnout na to, ze ji taky dostane, tak mu sice radost udela, ale nebude to ani zlomek toho, jakou radost by citil, kdyby po ni dlouhodobe touzil a nakonec se mu sen splnil. Mezi tim lezi cele galaxie. Ale protoze ty jsi to nejspis nikdy nezazila, tak vlastne netusis, o cem je rec.

Muj osobni nazor je takovy, ze je dobre deti ucit, ze ne vsechno muzou v zivote mit. Ze veci maji svou cenu, ze darky nerostou na stromech a ze po nekterych vecech muzeme akorat touzit, ne vse clovek muze mit. Uci to deti skromnosti, trpelivosti, uci je veci maji svou hodnotu a ze kapsa rodicu neni bezedna. Uci je take realnym ocekavanim, protoze az vyrostou, taky nebudou moct mit vse. A nebudou pak mit pocit, ze jim zivot nejak krivdi, protoze kamaradka X se ma financne lepe a soused Y si koupil nove auto a na zahrade stavi bazen. A ano, souvisi to prave s tim, jak deti v detstvi vedeme a jake hodnoty jim vstepujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
16.12.20 18:56

U nás je to doma 5-6 dárků na dítě + společně dostanou Gravitrax (základní sadu a pak nějaké doplňky). U prarodičů každý po 1 dárku, možná ještě něco od švagrové a od mé sestry (ale spíš ne, protože se na Vánoce nejspíš neuvidíme). Ale i tak bude zase nálož, ještě že po Vánocích má narozky už jen jedno dítko a zase máme na 8 měsíců klid. :)
Nejstarší dcera (12 let) dostane stolní hru Boj o Bradavice, hru Únikovka, ukulele, fantasy knihy (přání, zabalím asi do jednoho balíčku), deštník, exit puzzle.
Prostřední dcera (10 let) - jezdecká kavárna Schleich (hlavní přání), stolní hra Doba kamenná, roboryba do vany (další přání), Jenga věž (další přání), kniha Vyjmenovaná slova (Kouzelné čtení), kniha - beletrie (i když to je pro ni dárek-nedárek, děsně nerada čte, na rozdíl od nejstarší dcery, která je naopak šílený knihomol…, ale knihy pod stromkem podle mě nesmí chybět :oops: )
Nejmladší dcera (8 let) - dvě sady Lega Friends (hlavní přání), stolní hry Takenoko a Vzhůru nohama (další přání), stavebnice Geomag Glitter a kniha-beletrie
Syn (6 let) - Lego City Průzkumná loď (hlavní přání), doplněk k vláčkodráze, stolní hra Rytíř Klouzek, kniha Už vím jak (Kouzelné čtení), puzzle Vesmír (Kouzelné čtení).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
16.12.20 19:15

Záleží, jak staré dítě, pro prťata jsem to také omezovala, holky 8 a 11 už jich chtějí více, dostanou každá cca 10-12 (ale ode všech dohromady, nikde jinde už nic jiného) ;) Je v tom knížka, hra, pro každou asi 3-4 ks oblečení (vyžádaného, typu chlupatý zvířátkový overal), stavebnice, a pár hraček ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59409
16.12.20 19:40
@Almondea píše:

tak uděláš 3 velké krabice :mrgreen: taky nevím jaké 3 dárky bych vybrala :lol: @warita dítěti co věří na Ježíška rozhodně nebudu říkat že kapsa rodičů není bezedná. Dcera odpoví že ale Ježíšek dokáže obstarat cokoliv :mrgreen: Jen jí připravujeme že opravdu štěnátko si vyčarovat neumí a bude lepší štěně řešit až venku bude teplo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
16.12.20 19:50
@Markéta80 píše:
tak uděláš 3 velké krabice :mrgreen: taky nevím jaké 3 dárky bych vybrala :lol: @warita dítěti co věří na Ježíška rozhodně nebudu říkat že kapsa rodičů není bezedná. Dcera odpoví že ale Ježíšek dokáže obstarat cokoliv :mrgreen: Jen jí připravujeme že opravdu štěnátko si vyčarovat neumí a bude lepší štěně řešit až venku bude teplo ;)

to samozrejme ne.

Dcera dostane kolo za x tisic, knizku a set razitek dinosauru. Vlastne jeste dostane dinosaura Arla, na toho sem zapomela. A to je pocet darku naprosto adekvatni.

Jo a moje dcera mi urcite nebude diktovat, kolik ji mam ja nebo jezisek dat darku. My dopis jeziskovi nepestujeme. Jezisek u nas nosi darky dle sveho vlastniho uvazeni a ma to byt prekvapeni. A myslim, ze dcerka bude prekvapena prijemne, takze vsechno v cajku.

Edit: k tomu poctu, nezapominejme, ze Jezisek necha nejake darky i u babicky a dedy, to kdyz se secte dohromady, uz je to docela slusna hromada darku. Nemyslim si, ze dite bude nejak stradat. Spis budu muset prarodice opet brzdit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2085
16.12.20 20:30

Já myslím, že 1 opravdu vytoužený dárek je lepší, než 10 nějakých, aby se neřeklo a něco pod stromkem bylo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
16.12.20 20:50

Myslím že dost záleží na tom co to je za dárky. Syn (8 let) dostane CD s Hurvínkem, hru na Xbox, plyšáka bezzubku, knížku, puzzle, společenskou hru, malé lego, mikinu a tepláky. Takže 9 dárků. Dceea (18 měsíců) dostane sadu hudebních nástrojů, tři stavebnice, panenku, pejska co dělá zvuky, knížku, pyžamo a tepláčky. To je taky 9 dárků.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2692
16.12.20 20:59

Děti dostanou každé tak cca 10 dárků. Jsou v tom ale i maličkosti jako fixy, modelína, knížka,..)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3236
17.12.20 00:33
@Almondea píše:

Mně to taky přijde málo. Záleží teda i tom, jaké by to byly dárky a pro jak staré dítě. Ale stejně si to moc neumím představit. To bych asi nějak nevěděla, co vybrat. Navíc bych pak kupovala o to více věcí mimo Vánoce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.12.20 00:47
@warita píše:
nemyslim si, ze ti nekdo neco vnucuje. Dava ti podnet k zamysleni, ty s tim souhlasit nemusis a muzes si delat veci dal po svem. Tecka.

Me jako 8 lete kdysi tata rekl, ze jako maly nedostal vse jenom proto, ze o to projevil zajem. O kolo prosil rodice cele roky, nez mu vyhoveli a kdyz to kolo nakonec dostal, byl nadsenim uplne bez sebe, vazil si ho, oprasoval ho, byl na nej hrdy.

A ne neni to tak, ze tve dite si vazi veci stejne, jako kdyby o tom musel snit mesice ci roky. Pokud si napise dopis jeziskovi, ze chce lego stavebnici tu a tu a muze se spolehnout na to, ze ji taky dostane, tak mu sice radost udela, ale nebude to ani zlomek toho, jakou radost by citil, kdyby po ni dlouhodobe touzil a nakonec se mu sen splnil. Mezi tim lezi cele galaxie. Ale protoze ty jsi to nejspis nikdy nezazila, tak vlastne netusis, o cem je rec.

Muj osobni nazor je takovy, ze je dobre deti ucit, ze ne vsechno muzou v zivote mit. Ze veci maji svou cenu, ze darky nerostou na stromech a ze po nekterych vecech muzeme akorat touzit, ne vse clovek muze mit. Uci to deti skromnosti, trpelivosti, uci je veci maji svou hodnotu a ze kapsa rodicu neni bezedna. Uci je take realnym ocekavanim, protoze az vyrostou, taky nebudou moct mit vse. A nebudou pak mit pocit, ze jim zivot nejak krivdi, protoze kamaradka X se ma financne lepe a soused Y si koupil nove auto a na zahrade stavi bazen. A ano, souvisi to prave s tim, jak deti v detstvi vedeme a jake hodnoty jim vstepujeme.

Tak dítě se dá učit skromnosti a trpělivosti i vhodnější metodou, než že jo nechám x let čekat na vytoužený vánoční dárek ;)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

MULA skládací pohárky

• (4.9) + 25 recenzí

Tatra 815

• (5) + 20 recenzí

Usínáček Dino