Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Nesla jsem na test protoze vsude pisi, ze musis jit na objednani! Drivejsi termin nebyl volny. O vikendu se u nas oficialne netestuje. Navic sms, se kterou se clovek mohl vytrasovat a dostat zadanku a na kterou jsme meli pokyn cekat, prisla az po osmi dnech od kontaktu…
Na test se dalo jit i bez zadanky. Takze pokud bych vedela, ze jsem byla s pozitivnim, hned bych se objednavala na test. A pokud bych mela pozitivni antigen, volala bych hned obvodnimu.
@vokishka píše:
To mu vysel pozitivni antigen a tyden cekate s PCR?
Tak proc vsude s vykricniky pisou, ze osoba na PCR test musi byt objednana? A proc se o vikendu a svatku nelze objednat? A ani nikde nevidis, cas od kdy testuji?
@Anonymní píše:
Nesla jsem na test protoze vsude pisi, ze musis jit na objednani! Drivejsi termin nebyl volny. O vikendu se u nas oficialne netestuje. Navic sms, se kterou se clovek mohl vytrasovat a dostat zadanku a na kterou jsme meli pokyn cekat, prisla az po osmi dnech od kontaktu…
Objednání ano, ale nemusíš čekat na žádanku, objednáš se sama jako preventivní, na které mají děti nárok 2× měsíčně zdarma. My máme dnes 7. den po kontaktu a zprávy žádné, jen nám ze školky přeposlali email z hygieny. Takže jsem dceru objednala na test sama.
@vokishka píše:
Na test se dalo jit i bez zadanky. Takze pokud bych vedela, ze jsem byla s pozitivnim, hned bych se objednavala na test. A pokud bych mela pozitivni antigen, volala bych hned obvodnimu.
Tak to teda nedalo. Ani v jednom pokynu nic takoveho napsano nebylo. Zprava ze skoly prisla ve stredu vecer, ve ctvrtek byl svatek. Takze jsem mohla volat max. z okna. Pokyn znel cekat na sms, ta prisla v patek. Uz ve stredu nebyl zadny volny termin a jediny byl dalsi utery. O vikendu se oficialne, nebo pro lidi, kteri se jdou objednat, netestuje. Takze jeste jednou opakuji, ridila jsem se pokyny a vsim, co bylo kde napsano. O tom, ze nepotrebuji zadanku a mohu si vyrazit na test, kdy chci, nikde nebylo slovo.
@Dadda8 píše:
Objednání ano, ale nemusíš čekat na žádanku, objednáš se sama jako preventivní, na které mají děti nárok 2× měsíčně zdarma. My máme dnes 7. den po kontaktu a zprávy žádné, jen nám ze školky přeposlali email z hygieny. Takže jsem dceru objednala na test sama.
Ano, ve stredu byl prvni volny den v utery… tj. za 8 dni.
U nás to bylo stejné - ve středu večer telefon ze školky, že dcera byla v kontaktu s pozitivním a musí do karantény. V pátek jsem volala pediatrovi a ten nás poslal na PCR. Prý máme jít v sobotu nebo v neděli. Zarezervovala jsem termín na sobotu. Večer pak přišla trasovací sms s dotazníkem, kterou jsem vyplnila a napsalo mi to, že na testy smíme nejdříve v neděli. O. K. přeobjednala jsem nás a byly jsme včera. Chápu, že pokud nejedou u vás o víkendu, nemohla jsi s tím vůbec nic dělat. Tady je normálně prázdno a byla šílená fronta lidí - asi že končí testy zdarma. A zdržel to i ten svátek. Já si zase rvu vlasy, že jsem tam neměla chodit vůbec a ani mu volat a jen si odkroutit povinnou karanténu, protože malá kašle, pravděpodobnost, že test vyjde negativní je tak deset procent a celou tuhle agonii jsem tím asi zbytečně o týden prodloužila.
@Anonymní píše:
Tak to teda nedalo. Ani v jednom pokynu nic takoveho napsano nebylo. Zprava ze skoly prisla ve stredu vecer, ve ctvrtek byl svatek. Takze jsem mohla volat max. z okna. Pokyn znel cekat na sms, ta prisla v patek. Uz ve stredu nebyl zadny volny termin a jediny byl dalsi utery. O vikendu se oficialne, nebo pro lidi, kteri se jdou objednat, netestuje. Takze jeste jednou opakuji, ridila jsem se pokyny a vsim, co bylo kde napsano. O tom, ze nepotrebuji zadanku a mohu si vyrazit na test, kdy chci, nikde nebylo slovo.
Ale dalo se jít bez žádanky. Vždyť přece víš, že můžeš jít sama od sebe, zdarma máš 2× pcr a 4× antigen.
Kdybych poslušně čekala na žádanku, tak dopadnu jako ty.
Přece mám mozek, tak po roce a půl pandemie vím, jak se zachovat.
Někdo se ti ozve, že jsi byl v kontaktu s pozitivním. Tak mezi 5. a 7. dnem jdeš na pcr. Výsledek je negativní - 7. den ti končí karanténa. Výsledek je pozitivní - nastupuješ do 14 denní izolace. Pokud ten test nestihneš, tak automaticky jsi v karanténě 14 dní po kontaktu s pozitivním.
@Anonymní píše:
Ano, ve stredu byl prvni volny den v utery… tj. za 8 dni.
To bych si zajela na jiné odběrové místo, kde mají volno dřív. Klidně i x kilometrů.
@mokkk píše:
A když vyjde pozitivní PCR, tak jsi doma taky 14 dní od kontaktu dítěte s nakaženým, nebo ještě déle (třeba 14 dní od pozitivního testu)? Když má dítě příznaky a potřebuješ co nejrychleji zpátky do práce, nevyplatí se tam nejít?
Je to přesně jak říkáš, pozitivní pcr znamená dalších 14 dnů od data stěru. Takže se ti to vlastně o týden prodlouží, než kdyby jsi na ten test nešel. Ale zase s pozitivním výsledkem budeš mít na 180 dní od všeho pokoj. Pak si vyber 🤷
Jinak zakladatelko, držím palce, je pitomý, když se to takhle zdržuje kvůli nedostupným termínům.
@mirkaazzuri píše:
Ale dalo se jít bez žádanky. Vždyť přece víš, že můžeš jít sama od sebe, zdarma máš 2× pcr a 4× antigen.Kdybych poslušně čekala na žádanku, tak dopadnu jako ty.
Přece mám mozek, tak po roce a půl pandemie vím, jak se zachovat.
Někdo se ti ozve, že jsi byl v kontaktu s pozitivním. Tak mezi 5. a 7. dnem jdeš na pcr. Výsledek je negativní - 7. den ti končí karanténa. Výsledek je pozitivní - nastupuješ do 14 denní izolace. Pokud ten test nestihneš, tak automaticky jsi v karanténě 14 dní po kontaktu s pozitivním.
Znovu opakuji, ze i s zadankou nebo bez, prvni volny tyden byl az v utery, tohle utery!!! Navic, ve zprave ze skoly byla informace, ze mame cekat na sms, kde bude zadanka! Nechtela jsem proto ani votravovat detskou a plytvat jejimi silami a casem a aby se zadanky nezdovojily a nepridelavala vsem jen praci. Nevim, jak v dusledku system funguje. Klicove je, ze nebyl zadny volny tetmin, resp. prvni tohle utery a chodit se smi dle vsech pokynu jen na objednani.
A otazka znela jasne a misto toho me tady poucujes jak nejakyho… A ano, stve me ma slusnost a ohleduplnost. A navic jeste za ni dostanu vynadano.
@mirkaazzuri Dík za informaci, takže jsem to podělala. Jsem de.il. Už fakt nemůžu a nemyslí mi to. Teď se jen modlit ke všem svatým, aby test vyšel negativní. Neměla jsem tam chodit. To je docela blbý, když jsou potrestaní ty lidi, co tam dojdou. Jako loterie - dojdeš, o týden míň, pozitivní - o týden víc. Neměla jsem sázet.
@mirkaazzuri píše:
Je to přesně jak říkáš, pozitivní pcr znamená dalších 14 dnů od data stěru. Takže se ti to vlastně o týden prodlouží, než kdyby jsi na ten test nešel. Ale zase s pozitivním výsledkem budeš mít na 180 dní od všeho pokoj. Pak si vyber 🤷
Jenomze ma priznaky, sice male, ale ma. Me ted nejde o delku teto karanteny, ale aby mel pak uznanych 180 dni…
@mokkk píše:
@mirkaazzuri Dík za informaci, takže jsem to podělala. Jsem de.il. Už fakt nemůžu a nemyslí mi to. Teď se jen modlit ke všem svatým, aby test vyšel negativní. Neměla jsem tam chodit. To je docela blbý, když jsou potrestaní ty lidi, co tam dojdou. Jako loterie - dojdeš, o týden míň, pozitivní - o týden víc. Neměla jsem sázet.
No vidis, a me jde o pravy opak.
Tak strašně bych nám přála, aby to moje dítě bylo negativní a to tvoje pozitivní! Na jaře (uzávěra), v létě (prázdniny)i teď na podzim (nemoci) jsme pokaždé neméně dva měsíce doma. Nechci slavit ani Vánoce, protože nemůžu chodit nakupovat dárky, slíbila jsem dítěti i moře, pokud budu moct chodit do práce a vydělat na něj.. Mám strašnou depku a vážně přemýšlím, že začnu pít. Už nevidím východisko.