Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Nevím, odhadem asi 30. Přijatelná mi přijde částka, kterou si člověk může dovolit.
Přidávám do oblíbených, taky by mě zajímala taková průměrná částka, kterou ročně dáte za Vánoce. ![]()
Přijatelna je jakakoli, na kterou rodina ma bez zadluzovani. My utratili asi 10t. Mame jen jedno dite. Takze skoro vse za nej. Ale my jsme si zmodernizovali vozovy park, ja novy auto v rijnu a manzel v listopadu, takze my mame vybrano asi na 3 vanoce
Letos jsme utratili nejvic, ale taky mame letos nadstandartni prijmy.
Taky tak tu třicítku.Jen prostřední holčička to měla za deset,děti mám tři + manžel,sestra,babčka…
@Adelkadd mě to třeba zajímá z toho důvodu, že jsme letos dělali první vánoce jako rodina s dcerou. Já si průměrně přes rok šetřím ale absolutně jsme nevyšli a to malá nedostala žádná kvanta dárků a my si s chlapem nic nedali. Máme umělej stromeček a ozdoby, chtěli jsme to tak.
Jsme mladá rodina a vše se tak nějak učíme, tak mě zajímají rady starších a zkušenějších. ![]()
Cca 10 t. Ale byla v tom i elektronika. Jinak se vejdem i do 5 t. Kupujeme ale i dalším členům rodiny.
Taky mě to zajímá
Dobré téma, ale určitě se to odvíjí od toho jak má kdo početnou rodinu…Já jsem v tom byla letos cca za 20 tisíc
18 000.
Kupujeme dárky čtyřem naším dětem a osmi dospělým - babičky, dědové, my dva, ségra.
Přiměřeně by mi přišlo tak 5 000. ![]()
Páč za dvacku bych si klidně našla domů něco lepšího a trvalejšího. ![]()
Za darky pro manzela + vsechny ostatni darky pro rodinu cca 4000 kč, za kolik kupoval manzel darky mě nevím. jídlo asi nic extra, něco za cukroví - cca 500, nejdrazsi byl losos na stedry den 450 kč, jinak nejake jidlo navic (chlebicky, pomazanky, oblozene talire) kdyz hodne tak 300-400 kč?
takze 5500 je hruby odhad, neco jeste padne na silvestra, minimalne dalsi chlebicky budou ![]()
kazdy snad utrati kolik uzna za vhodne a kolik si muze dovolit ne? ![]()
edit: jeste 600 za zivy stromek jsem zapomnela ![]()
Máme už roky nastaveno,že pro širší rodinu ( rodiče, sourozenci, jejich partneři a děti ) tak máme 500 Kč na osobu, aby to bylo spravedlivé a nemohl někdo říci, že ta část rodiny dostala víc. Já a chlapem jsme si dali dárky tak každý za cca 2,5 tis. A každé dítě tak cca 2 tis. Takže jsme ztratili tak 13-15 tis.
1800 kalendáře, děti 3000, rodiče, mámy přítel,bratr+ teta s dědou cca 4500, přítel 1500, přítele sestra 350. Takže přes 11t ![]()
Přijde mi to dobré téma, ještě bych přidala, kolik je měsíční příjem, aby to mělo nějakou hodnotu.
Ale dopadne to jako klasika na emiminu, bohatší se ukáží a chudí stojí v koutě, bych řekla.
Naše první Vánoce před 22 lety jsme koupili našemu synkovi dřevěný vláček a manžel mně něco do domácnosti, tak do 200, a já jemu obaly na CD.
Letos cca 20 000. Dětem a ostatním příbuzným. Je to asi přiměřeně, vzhledem k příjmům.
Ovšem, vzhledem k tomu že každý dostal drobnost, mi to přijde jako kvanta peněz. v podstatě zbytečně.
Ani se neptej …