Kolik platíte chůvám?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
9658
21.12.16 22:54

@hanyny já to beru tak, ze se o mě i brachu cely život starali, měli jsme se jak v bavlnce a měli všechno co jsme chtěli. Kdykoliv se jedna o jednorázové hlídání, sednou s tátou a odjedou i kdyby měli zrušit svoje plány. Pokud by měli hlídat každý den, přijde mi naprosto samozrejme, zaplatit, i když jsou to jejich vnoučata
To ze my pro ne děláme něco zadarmo je samozřejmost, oni už do nás investovali dost ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
21.12.16 22:57

@hanyny moje máma by taky nejradši žila právě mýma dětma!! ale to je to, čeho se bojím…člověk by neměl žít životem nikoho druhýho ani pro nikoho jinýho… máma byla takhle upnutá na tátu a byl to děs.. tak jsem ráda že ted má kulturu, koníčky, cestování..konečně našla něco co jí baví a nevolá mi 3× denně :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.16 23:00

@freematka tak to je u nás. Hodně se cukala, doslova jsem to s ní uhádala. Jak píšu, styděla bych se, chtít po ní takovou službu zadarmo. I když to spíš nakonec bude tak, že jí budu dávat 1500 Kč na ruku a 1× za rok jí koupíme topivo, protože jak ji znám, tak se zase bude cukat :lol:
@hanyny ona to nebere jako omezení. Sama mi to navrhla. Já bych ji sama o to nikdy nepožádala, protože ona už mě vychovala a má právo na odpočinek. Něco jiného je občasné hlídání a něco jiného každodenní péče o tak malé dítě/děti. Jako omezení pro ni to vidím já. Dítě mi bude hlídat větší část školkové docházky. Určitě se jí to promítne i do nákladů na živobytí. Je vdova v důchodu s vlastním domem. Za zimu protopí kolem 20-30 tisíc a to chodí do práce a topí si minimálně, s dítětem protopí mnohem víc. Plus jí stoupnou náklady na všechno - na vodu, elektřinu, jídlo. Jak ji znám, bude mu kupovat nejrůznější věci - pastelky, modelínu, bude ho brát na výlety.
Až bude nemohoucí, tak se o ni zadarmo postarám a ona mi ani nic cpát nebude. To považuju za normální. Teď jí taky doma pomáháme zadarmo, což mi taky přijde normální. Ale dlouhodobé hlídání nepovažuju za obvyklou situaci.
@axelina já ji o to ani neprosila, proto jsme sehnali tu paní na hlídání. Máma to navrhla sama, že jak nebude chodit do práce, tak se o syna postará sama, aby nemusel k cizím.

• Citovat
  • Upravit
3224
21.12.16 23:00

@Taao přesně tak… je to ale i tím že chci někomu zaplatit proto, abych si take mohla diktovat trochu podmínky… kdy v kolik co atd… a ne abych poslouchala věty typu "hele vstávám kvuli tobě v 6, nemám na nic jinýho čas a ještě si budeš diktovat co bude malej mít k obědu ty nevděčnice?? " :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3224
21.12.16 23:03
@Anonymní píše:
@freematka tak to je u nás. Hodně se cukala, doslova jsem to s ní uhádala. Jak píšu, styděla bych se, chtít po ní takovou službu zadarmo. I když to spíš nakonec bude tak, že jí budu dávat 1500 Kč na ruku a 1× za rok jí koupíme topivo, protože jak ji znám, tak se zase bude cukat :lol:
@hanyny ona to nebere jako omezení. Sama mi to navrhla. Já bych ji sama o to nikdy nepožádala, protože ona už mě vychovala a má právo na odpočinek. Něco jiného je občasné hlídání a něco jiného každodenní péče o tak malé dítě/děti. Jako omezení pro ni to vidím já. Dítě mi bude hlídat větší část školkové docházky. Určitě se jí to promítne i do nákladů na živobytí. Je vdova v důchodu s vlastním domem. Za zimu protopí kolem 20-30 tisíc a to chodí do práce a topí si minimálně, s dítětem protopí mnohem víc. Plus jí stoupnou náklady na všechno - na vodu, elektřinu, jídlo. Jak ji znám, bude mu kupovat nejrůznější věci - pastelky, modelínu, bude ho brát na výlety.
Až bude nemohoucí, tak se o ni zadarmo postarám a ona mi ani nic cpát nebude. To považuju za normální. Teď jí taky doma pomáháme zadarmo, což mi taky přijde normální. Ale dlouhodobé hlídání nepovažuju za obvyklou situaci.
@axelina já ji o to ani neprosila, proto jsme sehnali tu paní na hlídání. Máma to navrhla sama, že jak nebude chodit do práce, tak se o syna postará sama, aby nemusel k cizím.
…určitě je to i o vztahu v rodině… já třeba kdyby na tom byla někdy máma špatně tak se o ní postaram taky pouze do te míry - že ji za penize někoho seženu kdo by tam třeba denně chodil a já samozřejmě třeba taky…ale domu bych si jí nevzala, nedokázala bych s ni bydlet ani ted. Je to generál. :)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
21.12.16 23:06

@Pam12 Ona je teď asi jiná doba. Vždycky v minulosti bylo normální, že babičky byly v důchodu a hlídaly vnoučata, matky chodily do práce, nikdo nikomu neplatil. Mně to je vcelku jedno, není to pro mě natolik důležité téma, abych se o tom nějak přela.
Taky záleží na finanční situaci rodiny. Já jsem se vracela do práce dřív z finančních důvodů, měli jsme hypotéku, manžel příjmy zcela průměrné… Asi by si mamka ode mě nebrala, když viděla, že šetříme každou kačku. I když sama neměla nic moc jako samoživitelka.
Ale jinak je mi to vcelku putna, jak to kdo má nastavené. Tchyně má 5 dětí, od tří už má vnoučata a vždycky hlídala všem podle potřeby, švagrová taky šla do práce dřív.
Pokud to těm lidem připadá normální, platit mamince za hlídání vnoučat a pokud si to babička je ochotná nechat platit, tak je to v pořádku :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1444
21.12.16 23:11
@Anonymní píše:

Tak u nás je to tak, že máma hlídá u nás doma. Takže náklady na bydlení se jí nezvedají, právě spíš ušetří na energiích, automaticky se u nás stravuje a dětem dává také jídlo z našeho. Když jde do obchodu nakoupit, tak do koruny jí všecko proplatím. Když s nima někam jde nebo jede, tak všechny náklady platím automaticky já - vstupné, jízdenky - i za ni. Beru to tak, že tam jde kvůli nim, sama by nešla. Nemá s tím absolutně žádné náklady, já ji spíš teda se snažím vykrmovat a podstrojovat jí. Ji to stojí pouze ten čas, který vím, že by stejně trávila zavřená doma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2965
21.12.16 23:18

Samozřejmě je to každého věc. Ale pro mě je to, že někdo platí babičce za hlídání vlastního vnoučete něco naprosto nepochopitelného. Moje maminka celou školkovou docházku vyzvedávala dceru po obědě. Na základce nemusela do družiny a od 2. tř. ani na obědy - mamča jí vařila. Až budu mít vnoučata, beru jako samozřejmost, že budu a ráda (pokud tedy bude ze strany rodičů zájem)hlídat i já.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
21.12.16 23:35

@sloninka on je rozdíl, když hlídá jedno dítě denně 4 hodiny nebo 10 hodin (z toho 4 hodiny 2 děti) s tím, že u ní 4× denně bude jíst. Pro mě by bylo hulvátské, kdybych jí nic nenabídla, když se jí podstatně zvednou náklady. Např. jídlo - sobě koupí jogurt za 4 Kč, mému dítěti koupí Hollandii za 15 Kč. Jasně, dalo by se to řešit i jinak - denně bych jí mohla přinést tašku jídla, zajistit obědy, večer jim uvařit na další den, koupit jí uhlí, nebo jí navrhnout, aby hlídala…
A stejně jako ty nechápeš ty, co platí za hlídání rodičům, nechápu já ty, co považují za normální hodit rodičům na starost své děti a už neřeší důsledky, které to pro rodiče má.
PS: Pokud jednou budou moje děti potřebovat hlídání, nebudu s tím mít problém.

• Citovat
  • Upravit
2965
21.12.16 23:39

Já ale nezmiňovala placení jídla, ale placení za hlídání. Dokud naši žili oba, tak žádné peníze nechtěli. Když táta umřel, tak jsem mamce příspěvek na jídlo dcery samozřejmě dávala. Ale to nebylo za hlídání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2927
22.12.16 00:11
@Anonymní píše:
@hanyny @JayLee máma peníze nenavrhla. Chtěla hlídat zadarmo. Navrhla jsem jí to já. Hodně se cukala, ale nakonec jsme se dohodly na 5000 s tím, že 1500 Kč je na jídlo pro kluka a 3500 Kč je „za práci“. Já jí navrhovala mnohem víc.
Styděla bych se, kdybych jí nic nedávala a 5000 Kč je minimum za to, že bude muset vstávat denně v 6:00, aby mohla v 6:30 nastoupit na hlídání. Ve 12:00 bude muset pro staršího do školky nebo družiny a oba je bude mít do 16:30, kdy se budu vracet z práce. To je pracovní doba 50 hodin týdně, mladšímu bude muset vařit, kdyby byla sama, může si nechat vozit jídlo z restaurace, ale to sama zamítla, že nechce, aby prcek jedl takové jídlo.

Ja myslim, ze se to tu nemusis nikomu vysvetlovat.Ja bych v te same situaci, kdyby mama hlidala kazdy den od rana do odpoledne ji taky platila, alespon neco symbolickeho, ale platila a vim, ze ona by se cukala…ted hlida nekolikrat do mesice zadarmo, to je rozdil, kdyz se jedna o 4 sichty v mesici, ale v takovem rozsahu bych ji taky platila ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3395
22.12.16 06:07

@sloninka jenže dneska ti prarodiče mají také zaměstnání a když hlídají, logicky nemůžou sami pracovat :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
22.12.16 07:02

Anonymko, plně s tebou souhlasím, udělala bych to stejně. Kdybych měla možnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4622
22.12.16 07:11

Co to je 5 tis. mesicne? Stejne ti babicka da detem. Me a brachu hlidala moje babicka, od 3 let brachy cele dny. Maminka chodila do prace. Vyzvedavala me ze skoly, varila nam. Chodila k nam, mama nakoupila babicka uvarila a najedla se s nama. Myslim, ze penize mama nedavala. Ted se zase my starame o babicku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
22.12.16 08:00
@Anonymní píše:
@JayLee ano, moje máma důchodového věku místo toho, aby si užívala odpočinek, bude denně vázaná doma, aby mi denně hlídala dítě a k tomu bude vyzvedávat druhé dítě ze školky/školy. Takže ano, budu jí za to platit, protože by mě hamba fackovala, abych to po ní chtěla zadarmo. I by mi přišlo blbý, aby mi ho z důchodu živila.
Teď mi děti hlídá běžně, klidně přes celý víkend, v létě je vzala na týden na dovolenou, ale to chce ona. Bere si je, když má náladu a nemusí, když se necítí. Pak bude muset a bude muset i vychovávat a starat se.
To je ten rozdíl mezi občasným víkendovým hlídáním a každodenní péčí.

Sice to někomu přijde divné, platit svojí mamince, ale v takovém případě je to logické. Tady je to o celodenní péči. Maminka má na výběř několik možností-buď být doma a mít jen důchod. Nebo si najít placenou brigádu. Tady by neměla ani odpočinek, ani peníze. Také bych mamince peníze dala. Přišlo by mě hloupé využívat denně maminku na hlídání a nic jí za to nedat. A to mám s maminkou dobrý vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová