Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@axelina já to tady nechtěla psát takhle naplno, protože je tady spousta příspěvků o tom, že ostatní počítají s tím, že budou vnoučata hlídat, že je to naprosto automatické, já to mám jako ty
Zatím. Asi bych opravdu nebyla odvařená z toho, že po x desítkách let v práci mi nastane další
Na mámě vidím, že děti má fakt ráda, udělala by pro ně hodně, ale z celodenního hlídání by taky nadšená nebyla - musela by naprosto rezignovat na všechny aktivity, co teď dělá a na které se těšila, že na ně bude mít konečně v důchodu čas ![]()
@PetrVesely píše:
Máme to právě naopak, já pozastavil podnikání a jsem společně se ženou která je na rodičáku doma. Trávit čas v práci a za to, že může být někdo s naším skvělým prckem doma ještě nekomu platit? To pro nás nemá logiku. Proč pak mít děti? A peníze? Ty se prožitkům nevyrovnají…
no jo, ale na druhou stranu je zas potřeba z něčeho žít, ne? ![]()
@Moise píše:
no jo, ale na druhou stranu je zas potřeba z něčeho žít, ne?
To ano, je třeba myslet na takovéto věci předem.
@Moise píše:
Ale to není jejich povinnost, ne? Já mám taky mámu už několik let v důchodu.. ale žije aktivně - chodí na výlety, cvičit, na různé akce. A hlídá když je potřeba, má opravdu hodně vnoučat, pomáhá když jsou nemocné, když je třeba vyzvednout z ústavů, teď jezdí s neteří po úrazu na pravidelné rehabilitace, na které by si rodiče museli brát denně propustky nebo nevímAle pravidelné hlídání denně od rána do 16:30 je masakr, to je znova „práce“ na plný úvazek, je dobrá, že se do toho pouští. Já osobně bych vyrovnala alespoň penězi náklady na dítě a kdyby se cukala, tak to prostě dávala v naturáliích, jak píše zakladatelka.. Mě přijde hezké, že se takhle domluvily. Proč by měla babička dotovat ze svého důchodu mladé, kteří vydělávají
Nikdy jsem nenapsala, že je to jejich povinnost. Jen to, že dřív to bylo opravdu normální. Chápu, že je jiná doba.
A plně souhlasím s tím, že je normální platit všechny náklady na děti - jejich jídlo, popř. cesty apod. Ono taky záleží, jaké ty babičky jsou. Moje máma na dovolené nejezdí a fakt nikam nechodí, je jen doma na zahrádce. Kdybych jí ty peníze dávala, tak to bude spořit, ale určitě si je nijak neužije.
Mám kamarádku, které tchyně hlídá denně 3 děti - rozveze děti do školy a školky, vyzvedne, rozveze do kroužků, vyzvedne, odveze k sobě domů, udělá s nimi úkoly, dá jim najíst a pak je opravdu až po sedmé večer odveze domů mámě. Ta, když přijde z práce, tak hodí nohy na stůl, dá si kávu, pak si jde zasportovat a pak čeká na příjezd dětí. Ale to už mi normální nepřijde. A ta tchyně to samozřejmě dělá zadarmo a platí dětem jídlo a vše kolem, hlídá je když jsou nemocné apod. To už je zas druhý extém.
@PetrVesely píše:
To ano, je třeba myslet na takovéto věci předem.
@axelina Ono i záleží na tom, co tě naplňuje. Někoho naplňují ve stáří vnoučata, někoho sport a cestování, někdo se zabývá svými nemocemi. Ono taky necestuješ a nesportuješ furt, na dovolenou jedeš párkrát za rok a sportovat můžeš třeba hodinu denně, když to přeženu. Jinak můžeš být zavřená doma čučet na televizi, piglovat si byt, nebo být s vnoučaty. Moje máma je fakt hodně vitální a tím, jak je pořád v jednom kole s domkem, zahrádkou a vnoučaty, tak nemá čas na to, zabývat se svýma nemocema. U doktora nebyla tak 20 let, kromě zubaře. Nechodí ani na preventivky. Babička je stejná a v plném zdraví se letos dožila devadesátky, u doktora nebyla hodně dlouho. Doteď pomáhá s pravnoučaty a strejdovi pomáhá v podnikání.
Podle mě není dobré dlouhodobě hlídat dítě 8 hodin denně, pouze krátkodobě ( rok třeba beru), ale zase vzhledem k tomu, že ta bábi už je doma a pokud nebrigádničí nebo nepracuje, tak já v tom hlídání po domluvě až takový problém nevidím. Klidně bych jako babča i nějakou dovolenou oželela, pokud bych viděla, že to dětem hodně pomůže. Vždycky je to o domluvě - řekněte mi, kdy potřebujete a já si podle toho zařídím svoje aktivity.
@freematka píše:
Zajímalo by mě kolik platíte na hodinu chůvám, aby se vám vyplatilo chodit na brigády nebo do zaměstnání?
Z obráceného soudku.
Já se ozývala na jednu nabídku hlídání a bylo mi nabídnuto 70 kč na hodinu, hlídání 2 dětí (4 a 11 let). Paní se mi nejprve 2 měsíce neozývala a poté jí „trvalo“ mi 3 dny po přečtení odpovědi napsat. Vzdala jsem to, ani mi neřekla náplň hlídání, nic… ![]()
@blabla123 a přijde ti 70,– na hodinu přijatelných? Kdyby to bylo za jedno 9ti měsíční dítě a náplň hraní, krmení, venčení, přebalení? Jen se ptám, zajímalo by mě za kolik jsou ještě ochotné to nějaké chůvy dělat..Já bych ráda dala tak 100,–/hod. ale prostě to bych tu chůvu ještě musela dotovat, protože to co nabízej ty zaměstnavatelé je fakt směšný :-/
@freematka píše:
@blabla123 a přijde ti 70,– na hodinu přijatelných? Kdyby to bylo za jedno 9ti měsíční dítě a náplň hraní, krmení, venčení, přebalení? Jen se ptám, zajímalo by mě za kolik jsou ještě ochotné to nějaké chůvy dělat..Já bych ráda dala tak 100,–/hod. ale prostě to bych tu chůvu ještě musela dotovat, protože to co nabízej ty zaměstnavatelé je fakt směšný :-/
U těch dětiček neznám přesnou náplň práce, jestli se starším dělat i domácí úkoly, vařit atd. Ale za 2 děti 70 kč mi přijde hodně málo. Asi tak 90+ bych to viděla, i u toho Vašeho malého.