Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Kissminka píše:
Prosím o názor. Dcera se zeptala kamarádky jestli si může vyzdobit jeden její kamínek. Kamarádka souhlasila. Dcera na kamínku dlouho pracuje, má ho skoro vyzdobený a kamarádka řekne, že je to její kamínek, že ji ho má dát. Dcera se rozplakala, že ho chtěla dát mamince. Kdo by si měl kamínek nechat?
Namalovamý kamínek nechat dceři. Kamarádce koupit/najít nový kamínek.
Příspěvek upraven 29.03.23 v 18:01
@Kissminka píše:
Přesně tak jsem to myslela. Drama u toho udělal přítel, když vyžadoval po mé dceři, ať nazdobený kamínek vrátí.
No a jak to nakonec dopadlo? Nechapu to moc no, ja jsem palicatej beran, sutr bych po nem hodila a rekla bych, ze muzou i s sutrem odejit. ![]()
Zkrátka jsme se s přítelem neshodli a zajímal mě názor ostatních. Moc děkuji.
Dcera dokonce nabízela kamarádce kamínek jiný, ať si vybere. Nepomohlo.
Bylo mi dcery líto, řekla bych, že to nebylo v pořádku. No, každá zkušenost dobrá.
Jinak já dceru učím že půjčit znamená, že má danou věc jen na chvilku a musí vrátit.
Dát či věnovat znamená že už je to nevratné a kamarádka to má napořád.
@Karinkas píše:
Mám dost. Vážně taháš paragrafy i sem
@Karinkas, Tvůj příspěvek hodnotím jako nejhloupější příspěvek týdne.
Součástí výchovy dítěte je vzbudit v něm cit pro spravedlnost a respekt k zákonům a pravidlům. Přítel zakladatelky do toho hodil vidle; zachoval se jako pravý buran a právní analfabet.
Příspěvek upraven 29.03.23 v 18:06
@DandátkoP píše:
No a jak to nakonec dopadlo? Nechapu to moc no, ja jsem palicatej beran, sutr bych po nem hodila a rekla bych, ze muzou i s sutrem odejit.
Dcera nazdobený kamínek musela vrátit.
@ludmilaadamkova píše:
Jinak já dceru učím že půjčit znamená, že má danou věc jen na chvilku a musí vrátit.Dát či věnovat znamená že už je to nevratné a kamarádka to má napořád.
Dcera se ptala, zda si může jeden kamínek vyzdobit. Požadovala by jsi ho vrátit? Vyzdobený?
@Kissminka píše:
Dcera nazdobený kamínek musela vrátit.
Smudla malá.
Pomohla bych ji vymalovat jiny a rict ji, ze ten bude daleko hezci, nez ten prvni. ![]()
@Kissminka píše:
Zkrátka jsme se s přítelem neshodli a zajímal mě názor ostatních. Moc děkuji.
Dcera dokonce nabízela kamarádce kamínek jiný, ať si vybere. Nepomohlo.
Bylo mi dcery líto, řekla bych, že to nebylo v pořádku. No, každá zkušenost dobrá.
Já bych v okamžiku, kdy by mi dítě, řeklo, že se na ponechání si kamínku nedohodli, taky trvala na vrácení, a to v každém věku. Případně bych mu poradila, ať se zkusí nějak dohodnout. To, že něco pomaluji přece neznamená, že je to moje ![]()
@Tala20 píše:
@Karinkas, Tvůj příspěvek hodnotím jako nejhloupější příspěvek týdne.
Vedeš si seznam? ![]()
Hele já se nechci hádat jen mě fascinuje, že jsi si dal práci vygooglit dva paragrafy kvůli sporu dvou pětiletých holčiček.
@Tala20 píše:
Přítel se tedy mýlil a radil špatně.
No, je to oříšek… To teda… Ale, šutr není jako šutr, pokud slouží dekoraci. Je chyba říct, že to je zastupitelná věc. A pokud je dekorován, tak na tvaru sakra záleží, předpokládám, že dcera tazatelky ho nijak netesala, jen ho olepila, takže hodnotu nijak dramaticky nenavýšila (pokud to nebyly diamanty). Navíc, hodnota zvláštní obliby, že, bůhví, kde ho holka našla. To takhle šmahem nejde říct, že je toho, kdo ho olepil. Taky, záleží, jak se dohodly - pokud ta první byla v dobré víře, že ho chce kámoška jen odekorovat a vrátit, tak je dost nefér teď říct, že ho „vylepšila“ a je teda její. Kdyby se vyjádřila přesně, třeba by jí ho vůbec ta holka nepůjčila. ![]()
Ale mmch, díky tazatelce na tip na klauzuru. ![]()
Taky teda ale záleží, čí jsou ty ozdoby. Pokud dcery, a je po ní požadováno, ať kámen vrátí - tak má nárok na vrácení těch ozdob a uhrazení práce. Pokud byly ozdoby té druhé, tak jen uhrazení práce. Pokud byly ozdoby školní, tak je to školní dílo, což tomu taky dává nový rozměr… ![]()
@Kasandra159 píše:
Já bych v okamžiku, kdy by mi dítě, řeklo, že se na ponechání si kamínku nedohodli, taky trvala na vrácení, a to v každém věku. To, že něco pomaluji přece neznamená, že je to moje
@Kasandra159, Ty jsi taky právní analfabet, jako @Karinkas . Chudáci vaše děti - nedokážete je podpořit a podržet. Na zradu nejbližšího člověka dítě nikdy nezapomene.
@Tala20 píše:
@Kasandra159, Ty jsi taky právní analfabet, jako @Karinkas . Chudáci vaše děti - nedokážete je podpořit a podržet. Na zradu njbližšího člověka dítě nikdy nezapomene.
Správně, moje už pubertální dítě ti potvrdí, že jsem matka kruťas a dávám důraz na dohody, ne na to, co si kdo myslel.
@Kissminka píše:
Dcera se ptala, zda si může jeden kamínek vyzdobit. Požadovala by jsi ho vrátit? Vyzdobený?
Tak předně já vždycky když si něco děti vyměňují tak to hned zpočátku jasné definuju, protože právě tím předcházím problémům ( dcera má sestřenici) a holky si neustále něco dávají, půjčují atd tak abych předcházela konfliktům. Ale dcera by ji asi ten kamínek omalovánky chtěla dát sama.
Já bych se k tomu postavila tak že bych nechtěla být s mužem který řeší banální problémy děti mezi nás. ![]()
@Tala20 píše:
@Kasandra159, Ty jsi taky právní analfabet, jako @Karinkas . Chudáci vaše děti - nedokážete je podpořit a podržet. Na zradu nejbližšího člověka dítě nikdy nezapomene.
Podpořit v čem??? Normálně bych dítěti vysvětlila, že kamínek nebyl jeho. Kamarádka ho chce vrátit. Prostě se holky špatně pochopily. Tohle není zrada nejbližšího člověka. Rodič má dítě provázet životem. A pomoci mu pochopit různé situace k tomu patří. Ale s tebou není možné o čemkoliv diskutovat. Máš svůj specifický pohled na svět.
Příspěvek upraven 29.03.23 v 18:23