Korona virus - základní školy

Napsat příspěvek
Velikost písma:
30422
20.3.20 16:19
@Jana206 píše:
Chápu, že se najdou děti, které to umět nebudou, ale považuji to za problém rodičů, kteří jsou primárně odpovědní za výchovu a vzdělání. Rozhodně bych nechtela, aby se k vůli takovým pripadum návrat do škol uspechal. I kdyby se ještě letos slo, dcera se sníženou imunitou už pravděpodobně nepůjde.

Vyjádřil se k tomu hned na začátku nějaký psycholog, že i kdyby děti pár měsíců nic nedelaly, tak se to nepodepíše na jejich budoucím fungování. Na poradu dne jsou důležitější věci.

Me ale prijde, že se rodiče snaží k tomu přistupovat zodpovědně. A to napříč sociálním spektrem.

No já tohle tvoje přesvědčení až tak nesdílím. Pokud má někdo v téhle situaci náhle úplně nedostupný telefon a nereaguje na žádném z kontaktů, je to etnikum nebo ti, kteří se nestarají celoročně a o nic a k plnění školní docházky je musím prosit. Přitom děti jsou pracovité a mohly by být v životě úspěšnější, pokud by jim rodiče dali šanci. Tak teď mají super podmínky se na všechno konečně vykašlat a nedělat nic. Dětí je mi líto, ale můj boj to není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.20 16:53

@Jana206 jsou rodiče, kteří k tomu přistoupí zodpovědně a pak jsou rodiče, co to zkusí „občůrat“. Těch druhých je naštěstí méně, ale jsou. A jsou to ti samí, kteří špatně spolupracují i v průběhu školního roku.
Já se třeba opravdu snažím, abych rodiče nepřetěžovala, nabízím i konzultace přes internet, jsem pro rodiče dostupná na soc. sítích, abych mohla poradit, pomoci, ale jsou rodiče, kteří nereagují na nic.
Taky nejsem proto, aby se nástup uspěchal. Ale je otázka, jak to vyřešit, aby to nikoho moc nepoškodilo, protože tu budou děti, co budou na požadované úrovni, jako kdyby se do školy normálně chodilo a pak budou děti, co nebudou umět nic.

• Citovat
  • Upravit
44228
20.3.20 17:03

@hanka.br. Hani, já jsem myslela spektrum plus mínus normální. S etnikem az tak do styku nepřijdu, oni u nás ve městě bydlí jen v jedné čtvrti a chodí do jedné školy ve městě, která je jim spadova, mají ji nejblíž. Tam moje děti nechodí. Jinak mají kolonie v okolních vesnicích a spadova škola je pro ně v jednom menším městě v okrese. U nás jich moc není. Ale dorůstají Vietnamské děti, které se tu narodily, žijí tu od mala.

Etnikum považuji za specifický problém. Vzdělání jako takové pro ně není tak důležité. Vím o škole, kde je jich hodně, škola nabízí zájmové aktivity a soutěže přímo se vztahující k romské kultuře a tradici a učitelé se musí prosit, aby to využívaly. Těžší domluva je s rodiči.

Je jasné, že každá rodina má jiné možnosti co se týče času, vzdělání, vlastního vytížení, svou roli hraje i počet sourozenců, ale všichni se snaží. Nikdo nechce, aby děti chodily do školy o prázdninách :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
20.3.20 17:14
@Kriss Tina píše:
To je tezko říct, kazdy den je neco noveho. Rekla bych, ze se tak kolem velikonoc rozhodne co bude dal, ale spis bych to viděla ze se uz nikam nepujde a od zari se ten rok resetuje.
Tak, že by se tento rok neřešil a vše se opakovalo beru jako tu nejmíň pravděpodobnou možnost. Děti měli 3/4 roku normálně, část zvládnou domostudiem a zbytek se dožene příští rok. U mě třeba jedné třídě chybí jedna a kousek kapitoly. K tomu vše co se můžou naučit doma sami, tím, že si to přečtou. Kvůli tomuto si nemusí rok zopakovat.
@vendulaaa píše:
Já bych to taky viděla na nějaký reset.
Mám syna v pohodě, chápe, chytrý je až moc. Ale co ostatní, kterým to do hlavy opravdu nejde? Takže bych byla pro nějakou možnost výběru - reset nebo kdo může, jít dál.
Taky nevím, jak je hodlají klasifikovat. U nás se jede na známky a má tam jen pár z února, a to byl ještě týden marod. V březnu byly prázdniny a po nich se hned zavřely školy.

Já to beru, tak že jsou děti, které na to prostě nemají, tak bohužel se nyní nenaučí ani tu trošku. Jestli na konci bude nějaké přezkoušení, tak tito 100% pohoří. Já jim proto dávám nyní záchytné body. Když budou pracovat doma a pošlou mi to, dám jim za to pak body k dobru, že něco dělali, byť opět špatně jako celý rok. Ti šikovnější mi odevzdávají práce vesměs správně, drobnosti opravíme.

@Lerista píše:
Já jsem poslední ročník, co vycházel z osmičky. A tak se učivo prostě zahustí. Zvládli jsme to celé ročníky, tak dnešní dítka to zvládnou taky. Všichni se jich zastávají, že nejsou blbější než minulá generace, tak teď se to ukáže.

Ono to, že devítka je jen opakování je dávno pryč. Ve všech předmětech mám normálně novou látku, žádné, že od září jen opakujeme a je to rok o ničem. Samo zhustit by to šlo a 3 měsíce(března jen část a část června se běžně neučí nová látka) by nebyly až tak strašné, jestli ještě navíc něco teď zvládnou děti s rodiči.

@ivašot. píše:
a co střední školy? Kde je učiva zase daleko víc a není tam žádný rok „navíc“ jako na základce…

Střední školy už mají zase lepší možnosti samostudia, nejsou to už malé děti. Bohužel teď nemůžou čekat, že do nich učitel vše naleje, ale musí se snažit sami. Odměny se dočkají u maturity, protože si z toho víc zapamatují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
20.3.20 17:19

Pokud se vrati deti do skol v kvetnu, cervnu, klidne bych zrusila telocvik, vytvarku, hudebku a dalsi v podstate zbytne vychovy a holt bych ty hodiny venovala dohaneni uciva a procvicovani, pokud by bylo treba. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436
20.3.20 17:24
@Aspera píše:
Střední školy už mají zase lepší možnosti samostudia, nejsou to už malé děti. Bohužel teď nemůžou čekat, že do nich učitel vše naleje, ale musí se snažit sami. Odměny se dočkají u maturity, protože si z toho víc zapamatují.

Já se divím, proč se vlastně do té školy vůbec chodí, když jsou ty učitelky skoro zbytečný. Znova říkám, že naše dcera je extrémně uvědomělá a cílevědomá jedničkářka, ale i ona by občas něco potřebovala vysvětlit třeba v matematice nebo chemii.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
20.3.20 17:24
@cecetka píše:
To me napadlo uz minuly tyden, ze by to bylo nejlepsi. Nikomu neublizi si zopakovat ucivo. Prvnacku pry bude letos malo, takze je skoly pojmou. Maturitni rocniky by se taky lepe pripravily na maturitu.
A vysoke skoly muzou distancne pokracovat a studenti si ukoncit semestr a na podzim se mohou prijmout do prvaku novi, kteri se nedostali v predchozich letech :mrgreen:
Opakovat s celou třídou celý ročník to by byl dobrý mazec. To bych fakt nechtěla zažít. část deváťáků na to dlabe už od ledna, tak představa, že bych jim vše vysvětlovala znova a oni přesvědčení, že přeci tohle všechno už slyšeli to fakt ne. I z pohledu matky by mi to vadilo. Kdyby se teď měl syn vrátit k počítání do 100 bez přechodu, tak se unudí.
@Sára 1 bys koukala čeho jsou rodiče schopní. Někteří s tím fakt nemají problém napsat ten úkol samostatně, aby měli klid.
@Jana206 píše:
Plošně nejde opakovat ročník. Nehledě na to bych nechtela, aby se z mých dětí, které šly do skoly v čerstvých 6 letech, staly děti odkladove se všemi dusledky.
Aby je nekdo teď nutil být déle detmi a ten rok navíc by jim mohl chybět třeba v případě špatně zvolené vysoké školy.
Pokud někdo nedovede převzít odpovědnost za vzdělání svého dítěte jen na pár týdnů, měsíců, je to hodně smutné.

Přesně tak. První stupeň by měli zvládnout rodiče se vším všudy, Na druhém už umí dítě používat email a jiné druhy komunikace a může se domluvit s vyučujícím a i bez přímého kontaktu jde vysvětlit hodně věcí. Taky bych nechtěla, aby i dítě opakovalo jen kvůli tomu, že někteří rodiče na své děti pečou. Oni ti co na to nemají stejně časem odpadnou, ale proč to udělat všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44228
20.3.20 17:25

@Svistice To je dobrý nápad. Místo výchov mají deti se speciálními potřebami, pokud to rozvrh skoly a speciálního pedagoga umoznuje, předměty speciálně pedagogické péče a intervence. Výchovy se v těchto případech uzavírají tak, ze dítě vypracuje nějaký vyrobek, projekt a ten potom odevzdá, v případě hudebky může i něco předvést.
Takže výchovy nejsou až tak důležité :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
20.3.20 17:27
@Svistice píše:
Pokud se vrati deti do skol v kvetnu, cervnu, klidne bych zrusila telocvik, vytvarku, hudebku a dalsi v podstate zbytne vychovy a holt bych ty hodiny venovala dohaneni uciva a procvicovani, pokud by bylo treba. :nevim:
To není špatný nápad, to bych pak myslím během měsíce dohnala v pohodě ty 3 měsíce všude.
@ivašot. píše:
Já se divím, proč se vlastně do té školy vůbec chodí, když jsou ty učitelky skoro zbytečný. Znova říkám, že naše dcera je extrémně uvědomělá a cílevědomá jedničkářka, ale i ona by občas něco potřebovala vysvětlit třeba v matematice nebo chemii.

Tak učitelka ji i teď na dálku vede a pomáhá jí, to je taky důležité. Nebo je to učitelka strana 125-130.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15436
20.3.20 17:29
@Aspera píše:
Tak učitelka ji i teď na dálku vede a pomáhá jí, to je taky důležité. Nebo je to učitelka strana 125-130.

Tak u nich jsou prakticky všichni učitelé model strana 125-130, zrovna tak u syna na Zš

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.20 17:31
@Jana206 píše:
Plošně nejde opakovat ročník. Nehledě na to bych nechtela, aby se z mých dětí, které šly do skoly v čerstvých 6 letech, staly děti odkladove se všemi dusledky.
Aby je nekdo teď nutil být déle detmi a ten rok navíc by jim mohl chybět třeba v případě špatně zvolené vysoké školy.
Pokud někdo nedovede převzít odpovědnost za vzdělání svého dítěte jen na pár týdnů, měsíců, je to hodně smutné.

A uvědomuješ si, že jsou i rodiče, kde oba mají 8 hodin pracovní dobu a nemohou se po tu dobu s dětmi učit?

Mám dítě 4. třída ( 10 let) a prima. Manžel už je doma (home-office) 2 týdny, dělá pro jeden supermarket a vážně nemůže řešit problémy s kolegy a do toho řešit školu dětí.
Takže škola se řešila většinou až, když jsem.ja přišla z práce.
O víkendu mladší dítě onemocnělo (horečka), tak jsem ho šetřila a od pondělí mám OČR, tak už to doháníme…
A to máme rozumnou učitelku, která si mj. v průběhu tohoto týdne udělala dotazník a průzkum, jaké jsou vlastně naše možnosti (PC, tisk a podobně) a co preferujeme.
U staršího dítěte v průběhu minulého týdne zadali většinou práci tak do konce tohoto týdne, tak záleželo na předmětu.
V jednom je to o spoustě hledání na internetu ( a stejně to tam není), v dalším spíše práce v učebnici.
Přijde mi, že se někteří učitele teprve vzpamatovávají.
Kamarádka má dítě na jiném gymplu a tam začali on-line školu.
Prý vypadává připojení, ale je to lepší, než když ho to musela učit ona (nedala dítě do školy už dříve, když zjistila, kolik jeho spolužáků se z Itálie chystá rovnou do školy- to ještě byla karanténa jen v části Itálie)

• Citovat
  • Upravit
44228
20.3.20 17:38
@Anonymní píše:
A uvědomuješ si, že jsou i rodiče, kde oba mají 8 hodin pracovní dobu a nemohou se po tu dobu s dětmi učit?Mám dítě 4. třída ( 10 let) a prima. Manžel už je doma (home-office) 2 týdny, dělá pro jeden supermarket a vážně nemůže řešit problémy s kolegy a do toho řešit školu dětí.
Takže škola se řešila většinou až, když jsem.ja přišla z práce.
O víkendu mladší dítě onemocnělo (horečka), tak jsem ho šetřila a od pondělí mám OČR, tak už to doháníme…
A to máme rozumnou učitelku, která si mj. v průběhu tohoto týdne udělala dotazník a průzkum, jaké jsou vlastně naše možnosti (PC, tisk a podobně) a co preferujeme.
U staršího dítěte v průběhu minulého týdne zadali většinou práci tak do konce tohoto týdne, tak záleželo na předmětu.
V jednom je to o spoustě hledání na internetu ( a stejně to tam není), v dalším spíše práce v učebnici.
Přijde mi, že se někteří učitele teprve vzpamatovávají.
Kamarádka má dítě na jiném gymplu a tam začali on-line školu.
Prý vypadává připojení, ale je to lepší, než když ho to musela učit ona (nedala dítě do školy už dříve, když zjistila, kolik jeho spolužáků se z Itálie chystá rovnou do školy- to ještě byla karanténa jen v části Itálie)

U nás je o deti záchranářů, policistů, hasičů a pracovníků v sociálních službách postaráno, pokud nemají jinou moznost, jsou v budově jedné školy po malých skupinkách a pomáhá se i s přípravou do školy.
Mám doma víc dětí, dokoncuji bakalářku, kterou musím predelat, protože jsem nestihla udělat výzkum a taky si nestezuji.
Děti taky postupně marodí, zrovna dnes s nejmenší na ORL, zánět středního ucha.
Muž v práci.
Do toho vařím, peru, uklízím.
To, že rodiče musí do práce a dítě je u babičky, která s ním školní přípravu nechce dělat, neberu jako omluvu. Každý máme něco. Tato situace nastala a musíme se jí prizpusobit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3593
20.3.20 17:40

Ročník se doufám opakovat nebude.

Mám deváťačku, a to je teprve sranda, jak to bude s přijímačkama. Toho se bojím hodně. Podle mně nebudou, děcka se budou brát podle prospěchu. Holka chce na výběrový gympl, samý jedničky má, ale takových bude asi hodně, a navíc - bude to prostor pro protekci, tak se bojím, že nám to nevyjde.

JInak - mají hodně úkolů, hromadu pracovních listů, který se posílají elektronicky zpět do školy, a učitelé některé z nich známkují. U nás ve škole se hraje na alespoň tři známky za pololetí v každém předmětu, a to se tímto způsobem splní, ve většině předmětů holka už minimálně jednu známku měla předtím. Je to ale fraška, samozřejmě známky z pracovních listů zpracovávaných doma budou vždycky krásné, ale je fakt, že v našem případě už teď na výzu nezáleží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
20.3.20 17:47
@ivašot. píše:
Tak u nich jsou prakticky všichni učitelé model strana 125-130, zrovna tak u syna na Zš

Tak v tom případě se teď líp ukážou učitele, co jim jde o to, aby děti něco uměly a ti co jim jde jen o splněno. Já se nyní chystám na prezentace pro každou třídu, kde budu vysvětlovat novou látku a to mám na všechno super učebnice, podle kterých se dá toho naučit hodně. Proto by se mi nelíbilo, kdyby tato práce byla braná jako že nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30332
20.3.20 17:50
@Anik píše:
Ročník se doufám opakovat nebude.

Mám deváťačku, a to je teprve sranda, jak to bude s přijímačkama. Toho se bojím hodně. Podle mně nebudou, děcka se budou brát podle prospěchu. Holka chce na výběrový gympl, samý jedničky má, ale takových bude asi hodně, a navíc - bude to prostor pro protekci, tak se bojím, že nám to nevyjde.

JInak - mají hodně úkolů, hromadu pracovních listů, který se posílají elektronicky zpět do školy, a učitelé některé z nich známkují. U nás ve škole se hraje na alespoň tři známky za pololetí v každém předmětu, a to se tímto způsobem splní, ve většině předmětů holka už minimálně jednu známku měla předtím. Je to ale fraška, samozřejmě známky z pracovních listů zpracovávaných doma budou vždycky krásné, ale je fakt, že v našem případě už teď na výzu nezáleží.

Jak kde. Mě přišel úkol a nenašla jsem tam jedinou věc správně. nemá kdo doma pomoc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí