Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky!
V naší vesníčce se cosi událo a mladá kronikářka „sekla“ s psaním kroniky. Můj otec je v zastupitelstvu a hádejte, co ho napadlo? Navrhnout mě. A hádejte, co napadlo naše zastupitele? Schválit to. No, zítra se jdu na obec juknout a domluvit se, co a jak. V životě jsem nic takového nedělala, ale celkem se na to
těším, alespoň bych pořád neseděla u PC, že? ![]()
Může mi někdo nastínit, co vlastně psaní kroniky obnáší?
Díky moc.
@pampalin ahoj,já píšu kroniku naší malé obce, dostala jsem to taky asi za odměnu
nejhorší bylo, že předchozí kronikářka, už pak nepsala, sem tam si udělala poznámky a já jsem za ní dopisovala 8 let, nářez ![]()
Co to obnáší? Já si vedu sešit a když se něco děje, tak to zapíšu, abych to neapoměla a pak to přepíšu do kroniky, jeden rok píšu asi po 3 měsících, není toho potom tolik! Píšu např. kulturní akce- maškarní ples, kácení, stavění máje, čarodějnice, zábavy, vyloupení hospody
,hoření, výkyvy počasí, atd.
Mrkni se co psala tvoje předchůdkyně a navaž na to
Kroniku obce jsem nikdy nepsala, to na úvod. Můj otec píše kroniku pro hasiče v naší obci. Byl na takovém sezení pro kronikáře. Pořádal to tenkrát okresní archív.
U nás se do obecní kroniku zadávají jen strohé údaje, žádné velké rozepisování.
Já třeba vedu místní knihovnu a pro kronikáře dávám údaje, kolik chodí členů, kolik se vypůjčí knih, kolik knih se koupít a finýto. Ale píše to starší pán, moc se o to nezajímá.
A bojím, bojím, že budu první na raně, až s tím ten pán bude chtít buchnout. Ale jak se znám, s nadšením to příjmu.
Takže jsem ti vlastně vůbec neporadila, ale sdílím tvoji radost a nadšení.
Tak super
přeju hodně štěstí, máš šanci zapsat se do historie ![]()
navaž na to, co psala tvá předchůdkyně, jinak netušim jestli nějakou kroniku vůbec má v současné době naše malé městečko
ale úžasnou kroniku mají v sousedním Chebu http://www.mestocheb.cz/…ts/File.ashx?…, ale takhle to asi psát nebudeš, že ![]()
@pampalin Napíšu pouze tolik, že po dopsání konkrétního dílu kroniky máš povinnost ho odevzdat do státního okresního archívu (vyplývá to myslím ze zákona o archívnictví a spisové službě, nejsem si stopro jistý). Pokud se kronika píše ve více exemplářích, jsi povinná do archívu odevzdat minimálně jeden.
Tři obecní kronikáře znám, ale dovolím si tvrdit, že je to záležitost venkoncem nevděčná, hlavně díky různým „zneuznaným géniům“ (připrav se na to, že ti může někdo ztrpčovat život…) „Veselé historky z natáčení“ radši vynechám.
@artepkaa Kdybych něco potřebovala, můžu Ti napsat SZ? To, že mrknu na předchozí
roky, mě už napadlo, určitě jsou tam určitá témata, která se opakují, takže se
v podstatě budu opičit. Akorát už jsem se dozvěděla, že má předchůdkyně taky už kroniku nedopsala, ale naštěstí jde jen o rok 2013, takže „osmiletka“ mě nečeká!
@pampalin jo,určo napiš, pkud budu vědět, ráda pomůžu, ještě jsem zapoměla, že když napíšu rok, tak pak kroniku zanesu na OÚ a starosta tam dá razítko a podpis! ![]()
@artepkaa Ahojky! No, nejde, páč mi starosta slíbil, že dostane z lidí podklady - myslím od fotbalistů, od kulturní komise atd. a nikdo stále nic nedal.