Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
My máme na zahradě studnu s užitkovou vodou. Ted je teda špinavá musí se vyčistit, ale příští rok bude dobrá na zalévání. Letos se nám zalevani z řadu prodrazilo.
Máme novostavbu barak a vodar nám nedoporučil napojit na tu studnu ani wc, říkal, že co usetrime za vodu ze studny dame třeba co tři roky do oprav wc, že se víc bude usazovat kamen. Že užitkovou by fakticky jen zalevani zahradku, ale barak tím nezanasel. Že jsou tam pro a proti.
Kdyby jsme měli pitnou ve studní klidně ji budeme používat i doma.
@Kelsey píše:
My máme na zahradě studnu s užitkovou vodou. Ted je teda špinavá musí se vyčistit, ale příští rok bude dobrá na zalévání. Letos se nám zalevani z řadu prodrazilo.
Máme novostavbu barak a vodar nám nedoporučil napojit na tu studnu ani wc, říkal, že co usetrime za vodu ze studny dame třeba co tři roky do oprav wc, že se víc bude usazovat kamen. Že užitkovou by fakticky jen zalevani zahradku, ale barak tím nezanasel. Že jsou tam pro a proti.
Kdyby jsme měli pitnou ve studní klidně ji budeme používat i doma.
Vážně? My máme studniční vodu všude kromě kuchyně a žádné zvláštní problémy nepozoruju. Kolik ušetříme za vodu nevím, ale asi hodně, neb za ni neplatíme skoro nic ![]()
edit: Ale skutečně se usazuje víc kámen, není to upravovaná voda, to je jasné. Třeba kyž jsme měli nájemnici, tak ta to s mytím WC nepřeháněla a tu mísu už nikdo nevyčístí. Ale normálně funguje.
@Bábrdl Tak ono záleží jakou vodu máte, my třeba máme natolik železitou, že jsou za 14 ucpaná sítka na bateriích, záchod myje partner, neb to z něj musí člověk odrbat fakt silou, o dladičkách ve sprcháči ani nemluvím a jak z té vody vypadá pračka snad ani vidět nechci, každopádně pere podstatně hůř než před stěhováním z vodovodní.
Ale je fakt, že až bude vodovod, tak splachování necháme ze studny, splachovat pitnou, když mám jinou mi přijde ujetý, ale na mytí a na praní ji už nechci vidět.
@j.a.n.i1 píše:
@Bábrdl Tak ono záleží jakou vodu máte, my třeba máme natolik železitou, že jsou za 14 ucpaná sítka na bateriích, záchod myje partner, neb to z něj musí člověk odrbat fakt silou, o dladičkách ve sprcháči ani nemluvím a jak z té vody vypadá pračka snad ani vidět nechci, každopádně pere podstatně hůř než před stěhováním z vodovodní.
Ale je fakt, že až bude vodovod, tak splachování necháme ze studny, splachovat pitnou, když mám jinou mi přijde ujetý, ale na mytí a na praní ji už nechci vidět.
To už máte skoro minerálku, ne? ![]()
Je to hrozně ošemetný téma. Začala jsem to řešit až při druhym prckovi, před tím jsme dávali vždycky kojeneckou, ale dočetla jsem se něco o ftalátech z petek a mám z toho teď strach. No našla jsem si na netu nějakou pražskou firmu na rozbor pitný vody pro kojence. Tak jsem se vydala do Prahy, i když pobočku mají o v Lípě, to mám trošku blíž, blbka no
A tam mi dali lahvičky, jsem je naplnila a co myslíte? Lepší hodnoty než z kupovaný vody. Je fakt, že máme flájskou přehradu a slyšela jsem, že je to nejkvalitnější voda v republice, ale bůhví. Jo a to testování mě vyšlo na dvanáct stovek.
27.7.2016 - edit admin: komerční odkaz
@Prohyperka píše:
Je to hrozně ošemetný téma. Začala jsem to řešit až při druhym prckovi, před tím jsme dávali vždycky kojeneckou, ale dočetla jsem se něco o ftalátech z petek a mám z toho teď strach. No našla jsem si na netu nějakou pražskou firmu na rozbor pitný vody pro kojence. Tak jsem se vydala do Prahy, i když pobočku mají o v Lípě, to mám trošku blíž, blbka noA tam mi dali lahvičky, jsem je naplnila a co myslíte? Lepší hodnoty než z kupovaný vody. Je fakt, že máme flájskou přehradu a slyšela jsem, že je to nejkvalitnější voda v republice, ale bůhví. Jo a to testování mě vyšlo na dvanáct stovek.
Náhlášeno
Jasná reklama
Jinak, v drtivé většině případů studniční voda má nadlimitní dusičnany i pro pitnou vodu, natož pro kojeneckou…
@j.a.n.i1 píše:
K tomu praní prádla - pokud máte teď tvrdou vodu, tak musíte dát skoro dvojnásobnou dávku pracího prášku, jinak to prádlo nebude pořádně vyprané… takový můj postřeh ![]()
Zkus nejbližší hygienickou stanici. Myslím, že když tam zavoláš a pěkně poprosíš, tak ti třeba stanovisko k rozboru pošlou emailem. Ty jim oskenuješ zprávu a oni ti na základě toho dají doporučení.
@kazda.m Nebo to hoď sem a třeba se někdo najde, kdo tomu rozumí ![]()
@kazda.m No, sice se v tom taky nevyznám, ale pitná určitě ne.
@kazda.m píše:
Jj to asi je jasnéMy teda ani nečekali že bude pitná, studnu jsme nechali dělat hlavně na zalévání, ale že to bude až takový blbý to jsme netušili
Není mi jasné, čemu přesně nerozumíš (to nemyslím ironicky).
Prostě v tom jednom sloupci máš „co“, pak máš „referenční mez“ a pak je hodnota, co naměřili (před ní máš jednotku) a pak jestli je to ok, nebo ne.
A odpovídá to jen na otázku, zda je voda „pitná“.
@kazda.m píše:
To vidím, ale není tam napsané k čemu nevyhovuje. K pití jasné, ale můžeme to mít na splachování, na zálevání?
Jasně, že jo ![]()
Zalejvá ti i déšť a do záchodu můžeš lít, co chceš (za vodu), jenom ho budeš muset asi víc čistit, dole vidíš, že tvoje voda je hodně železitá a je v ní hodně manganu. To může zanášet trubky a dělat takový ten povlak. Máš prostě minerálku (nepitnou).
@kazda.m Jako na zalévání bych řekla, že v pohodě, do bazénu ani omylem, s ohledem na to železo a já bych se v tom klidně myla, u dětí nevím, ty mají tendenci to při mytí pít. Ale jak už tu další psali, bude to zanášet trubky, a dělat rezavý povrch.