Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Na zalévání y to asi nemělao vadit, jenom bude potřeba zeleninu a ovoce hodně dobře mýt, hlavně třeba jahody nebo cuketu, zkrátka to, co přijde s touvodou do styku.
Jinak jsemou na to myslím nějaké normy, snad by se daly dohledat na netu. Ale nejjednodušší bude zavolat na tu hygienickou stanici a pěkně poprosit
Co se týče toho zalévání, tak jsou u vás problematické hlavně ty parametry mikrobiologické a hlavně ty koliformní bakterie.
Vaše nevyhovuje většinou řádově přesahuje povolené limity, takže nic moc. Tu mikrobiologickou „věc“ možná půjde vydesinfikovat, možná ne. O trubky bych se nebál, plastové se zase tolik nezanášejí. U studny je hloupé to, že rozbor dneska a rozbor za 2 týdny může dát výrazně odlišné výsledky. Že máte rozbor a firma tím skončila je celkem na nic. Dokonce v ČR funguje podobný systém, jako šmejdi a předváděcí akce. Firma naláká na rozbor, cena všelijaká, výsledek různý…
@kazda.m pardubicky kraj je strasne siroky pojem, zasahuje tam jeste krida, ale i jine utvary. Jde o to zjistit, jestli se jedna o kvarterni vodu (nepravdepodobne, je prilis tvrda) nebo nejaky hlubsi kolektor. Dale stari studny a vrtu a trubek… voda pro rozbor byla odebirana z pumpy, radu nebo primo vrtu? Ono pokud se objednal rozbor, nemusi se k tomu vyjadrovat vic nez stanovuje vyhlaska pro pitnou vodu - tedy splnil/nesplnil. Muselo by to byt v zadani, ze chcete i nejake vyhodnoceni laboratorniho testu. To co tady mate dela primo tato laborator myslim za necelych 1000 kc, ale snad nekecam…
Nám se hodnoty mění i po několika letech - hodně se snížily dusičnany (dřív bylo na našem pozemku pole), bakterie během prvního roku zmizely skoro úplně - stačilo asi 3× dezinfikovat Savem (což se doporučuje dělat pravidelně, my na to zapomínáme - ale i přesto nemáme bakterie nad limit) a prostě studnu používat.
Dva měsíce ještě není moc, to by se vám taky ještě mohlo pročistit. ![]()
@kazda.m píše:
Jo nejsem blbá. Vím že jsou ty hodnoty přes tu toleranci, což znamená že není pitná, ale ty hodnoty jsou tak vysoké že právě jsem si nebyla jistá ani tím zaléváním. Nebo třeba omytím zeleniny od toho největšího bordelu atd…
No, vždyť jsem psala „bez ironie“. Nevěděla jsem, na co přesně se ptáš.
Teď mi odpovídáš. Chceš vědět, zda můžeš tu vodu používat jako užitkovou. Podle mě ano, ale bude ti víc zanášet trubky.
Baktošek se bavíš savem do studní.
Ahoj mám vrt a jediný možný zdroj vody. Když mi voda vyšla nevyhovující… Budou to při kolaudaci nějak řešit.? Nebo si vodu z falšovat a udělat nový rozbor? Abych kolaudaci prošel..? Nevíte.?
Vodu kupujeme balenou