Laparoskopie cysty

Napsat příspěvek
Velikost písma:
111
23.6.13 18:36

Na laparoskopii jsem byla ve 14 letech, měla jsem akutní bolesti břicha, nejdřív mě poslali na chíru, kde se vyloučil slepák a pak na gyndu a hned do nemocnice. Operace ve čtvrtek, v sobotu dopoledne domů, žádný hrozný zážitek, bude tomu již 7 let. Cysta okolo 5 cm.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
3.8.13 12:31

Ahoj holky,
obnovuji diskuzi. Ve středu jsem byla na laparoskopii cysty a museli mi vzít i pravý vaječník. Chtěla jsem se zeptat, jak to vlastně probíhá? Jak to odstraní? Vysvětlovali mi před zákrokem akorát, jak mi tam strčí kameru, aby se podívali a zjistili, co tam je… Ale jak to odstranili už neříkali. A doma se mě na to každý ptá :) No mě nenapadlo se na to v nemocnici zeptat, ale teď by mě to taky zajímalo :)
Děkuji zkušenějším a znalejším za odpověď ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7631
4.8.13 08:05

Já se na laparoskopickou operaci dívala někde z archívu ČT v pořadu Diagnóza. Byla to operace kýly… Jinak vytáhnou vaječník malou jizvičkou, která zůstala v třísle. Celá břišní dutina se před operací nafukuje „plynem“, aby nedošlo k poranění střev.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bětka14
10.11.13 15:43

Ahooj :).. chtěla jsem vás poprosit o radu. Mám zkrvavělou cystu asi 4 cm velkou na pravém vaječníku a hrozí mi laparoskopické odstranění. Je mi 14 a mám strach. Chtěla jsem se zeptat jestli třeba potom nebudu mít problémy s otěhotněním nebo tak. Četla jsem hodně článků o cystách a dočetla jsem se, že můžu být i neplodná.
Ještě jsem se chtěla zeptat jestli mi po odstranění zůstanou nějaké jizvy a jak odstranění probíhá. Děkuju za odpovědi Bětka.

• Citovat
  • Upravit
7631
10.11.13 15:57

Jizvičky mám dvě, v pupíku a v třísle. Doktoři se snaží při odstranění cyst zachovat celý vaječník. Někdy se zachrání celý, někdy část, někdy ho musejí vyjmout celý, ale naštěstí je to párový orgán. S budoucím těhotenstvím by problém být neměl. Jednorázová cysta neznamená problém s plodností. To spíš, když se tvoří na vaječnících opakovaně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
111
10.11.13 18:04

Na laparoskopii jsem byla také ve 14 letech a chtěla bych Tě v rámci možností uklidnit. Celý zákrok se samozřejmě provádí v narkóze, takže o ničem nevíš. Hned druhý den jsem mohla jít domů a musela jsem jen dodržovat klidový režim, hlavně netahat nic těžkého, nepřepínat se, odpočívat, určitě bys byla ve škole bez TV. Jizvičku budeš mít jednu v pupíku, ta není vůbec poznat a pak takové malinké na každé straně v podbřišku, ty po čase nejsou také skoro vidět, neboj není to nic hrozného, jsou opravdu mini. S otěhotněním bys také neměla mít problém jak je uvedeno již v příspěvku výše. Není se čeho bát, ať ti to dobře dopadne,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bětka14
10.11.13 20:29

Děkuju vám :).. Vážně jste mě uklidnili :).. Akorát jsem nerada bez Tv protože musím trénovat na příjmací zkoušky :/… A nevím jestli budu moct mít tu jizvu v pupíku, protože už tam jednu jizvu mám a mám divný uzlík tak nevím :/.. Ale opravdu vám děkuju :)..

• Citovat
  • Upravit
3491
10.11.13 22:01

Bětko, teda nechci Tě strašit, ale já mám jizvu nad tříslem asi 5 cm :roll: Ale já jsem měla velkou cystu a přišla jsem i o celý vaječník. Nicméně je stějně v místě, kde normálně není vidět. A jelikož mám normálního chlapa, tak ani mně ta jizva nijak zvlášť nevadí… A možná se ještě zahojí…
S těma přijímačkama - kdy je budeš dělat? Jako určitě nějakou dobu budeš muset být v klidu. Já měla doporučený 3 týdny, ale tahat malýho v náručí mi dalo zabrat ještě tak další tři. A nějaký „neuvážený“ pohyb nebo větší fyzická zátěž mi dělá problémy stále, a to jsou to 3 měsíce… Ale jak říkám, můj zákrok byl většího rozsahu.
Rozhodně ale tu laparo neodkládej, ať nedopadneš jak já ;) Jsem myslela, že na tu gyndu nedolezu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Bětka14
11.11.13 07:44

Asi v dubnu je budu dělat.. Ale mám problém, protože se dělají z kraula a toho já vůbec neumím tak bych potřebovala co nejdříve začít trénovat… No na lapar. pujdu asi tenhle měsíc jestli mi ovšem cysta napraskne a neodejde s menstruací za což bych byla nehorázně ráda. :).

• Citovat
  • Upravit
1522
2.11.14 09:15

Dobrý den holky, chci se zeptat mám cistu někde za vaječníkem a gynekolog mě chce poslat na laparoskopii.. jak se tato operace vede?? budou z toho nějaké jizvy? případně jak velké a kolik? a jak dlouho bych musela být v nemocnici?? nešlo by t třeba ambulantně?? jelikož mám dvě děti a ajsem na ně sama. předem děkuji za odpověd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3491
2.11.14 14:54

@Nikoletaa Já byla loni v létě, ale to už bylo akutní. Cysta byla velká jak pomeranč a museli mi vzít i vaječník. Na podbřišku mám jizvu doteď, asi tak 5 cm, kolem pupíku trochu taky (teď jsem těhotná, tak tahle vystupuje víc). Ta třetí, to byl fakt jen vpich, ta už vidět není. Ambulantně asi těžko, já první den celý prospala a druhý se nemohla ani pohnout. Ale ta moje laparka byla fakt větší… Operovali mě ve středu, v pátek mi vydělali dren a šla jsem domů. Ale úplně fungovat jsem ještě nemohla. Měla jsem antibiotika a byla jsem dost ospalá. Syna jsem nebyla schopná zvednout tak 14 dní…
Známá byla taky, ale cystu měla menší a jizvy jí nezůstaly žádné, měla fakt jen vpichy, které brzy zmizely…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
2.11.14 19:46

@Nikoletaa ahoj, já jsem čtyři dny po laparoskopii, tedy čerstvě, mam tři „dírky“, jednu v pupíku, v třísle a třetí na té samé straně asi 5cm od pupíku. Měla jsem zákrok na obou vaječnících. Po operaci jsem 4 dny a pořád nejsem Ok. v nemocnici jsem byla necelé tři dny. S tou péčí o děti po operaci nevim nevim.. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
2.11.14 20:10

Mám průměr cysty 4cm :( na pravé straně… nejde mi o péči, to mohu požádat kamošku ale nemohu jí je svěřit s tím že tu snimi bude sama.. to ne. ale kdybych byla doma a ležela tak budu mít přehled a říct ji co a jak.. 3 dírky?? :roll: takže budu mít,,dírkovanou´´ pravou stranu? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
560
2.11.14 20:19

Já myslím že když Ti bude druhý den dobře a domluvíš se s nimi že by Tě pustit mohli. Mě by asi pustili taky dřív, ale nebylo mi uplně hej.. Ty dírky jsou uplně miniaturní, mam ted sice ještě stehy, ale už i tak je vidět že to bude opravdu pidi. Někomu to dělají jen dvěma „dírkama“ jestli tě to uklidní.. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1522
2.11.14 20:30

@bambule23 vůbec mě to neuklidnilo :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie