Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Putňátko operovali mi cystu o velikosti 8cm když mi 20 let. Zároveň mi tím potvrdili endometriozu. Na zákrok jsem čekala cca 3 týdny. Bolelo mě s tím vše. Pohyb, sezení, chůze, sex. Byla jsem na prášky ale nehrotili to. Je tedy pravda že o dítě jsem se starat nemusela.
@lachtanice86 jj ty bolesti mám úplně same.. Můžu se zeptat co to je ta endometriza? Můžu mit pak normálně třeba další dítě? Děkují
@Putňátko Ty cysty jsou poměrně rutinní zákroky. Máš pevnou nebo tu naplněnou krví? Pokud tě někdy začne opravdu šíleně bolet břicho (opravdu hodně, s ničím si to nespleteš), tak jeď do nemocnice/záchranka. Ta cysta se totiž může přetočit a začít se škrtit. Ale nemusíš se bát, že se to stane, není to nějak pravděpodobné, jen abys věděla, co dělat v takové situaci.
Jinak můžeš ještě zkusit nemocnici v jiném městě, možná budou mít dřív čas.
@KiwiT to jaa prave nevim.. To mi nerekl ale mam hrozný tlaky na tu stranu jako pod bránící.. Hlavně den pred tim jsem mela i pozitivní tehu test.. A včera mi doktor řekl to jsou cysty možná ta endometriza. Ted jsem o tom hodně četla na netu a prý to může způsobit neplodnost ![]()
@Putňátko Nejsem expert, ale myslím, že to je jedna z těch věcí, se kterou se dá pracovat, protože vajíčka jsou pořád v pořádku. Být tebou, tak asi zkusím jinou nemocnici, pokud máš možnost.
@Putňátko no od těch 20 let se to snažili léčit a ta léčba spočívala v tom že jsem 10 let byla v přechodu. Nesměla jsem menstruovat aby se netvořily další cysty. Po vysazení léčby - hormonů jsem měla totálně rozhozeny organismus, otěhotnění se moc nedarilo. Po 8 měsících se zadařilo, ale v 9tt, teď v pondělí jsem byla na revizi kvůli zamlklemu těhotenství. Takže asi tak. Ale nikdo mi neřekl že by v tom mohla být spojitost a jak vidíš otěhotnět šlo.
@Putňátko píše:
@KiwiT to jaa prave nevim.. To mi nerekl ale mam hrozný tlaky na tu stranu jako pod bránící.. Hlavně den pred tim jsem mela i pozitivní tehu test.. A včera mi doktor řekl to jsou cysty možná ta endometriza. Ted jsem o tom hodně četla na netu a prý to může způsobit neplodnost
Na cysty trpím v podstatě celou dospělost. Největší cysta se mi udělala před 2 roky, měla 10cm a na laparo jsem musela taky čekat asi 2 týdny, jelikož jsem byla fakt dost nemocna, horečky,…Bolelo mě to hodně (což mě právě přivedlo i ke gynekologovi).Co se týče endometriozy- měla jsem, proběhla laparoskopie, na pár let super, pak se objevila další ložiska, takže příprava na druhou laparo, mezitím jsem vyadila antikoncepci, jelikož mi začala dělat problémy(zadržování vody, šílené nálady apod) a k druhé laparoskopii jsem se ani nedostala, jelikož jsem hned první cyklus po vysazení otěhotněla. PO porodu endometrioza vylečena, akorát teda se objevila ta velka cysta, kteou mi odstranili a od té doby vše ok(ˇtukám a doufám, že to vydrží)
Mě příjde normální, že to nehrotí, pokud tě akutně silně bolí břicho udělají to třeba ve službě, jinak dejme tomu za 1-2 týdny až budou mít volno. Riziko, že by se něco akutně dělo asi nejsou tak velká.
Ahoj holky, taky mě za týden čeká laparoskopická operace dvoukomorove cysty, možná prý endtrometriz. A mám docela strach protože dohromady mají teď už 11 cm a bojím se ze to odnese i vaječník, ze mi ho vezmou.
takové šílené bolesti jaké mám a ještě to týden musím přežít. Měla jste to taky některá až takhle velké a museli vzít vaječník? Prý si mě tam nechají 3 az 4 dny ![]()
Ahoj holky, přečetla jsem celou diskuzi, mám za sebou laparo s jednostrannou adnexektomií. důvodem byla poměrně velká cysta na vaječníku, dermoidní takže nějaké vstřebání fakt nehrozilo, brali cystu, vaječník a vejcovod. Pro všechny co to čeká, tak zákrok je v pohodě, byla jsem u apolináře a doktoři i sestry na 1* a šla jsem domů druhý den, doma to už taková paráda nebyla. pokud by někoho zajímaly detaily napíšu. teď jsem téměř 5týdnů po zákroku. a chci se zeptat pociťovaly jste ještě i takto dlouho po zákroku nějaké s tím spojené bolesti? doma jsem byla tři týdny, práci má kancelářskou, nic těžkého nezvedám ani v práci ani doma, ale přesto občas cítím podbřišek a taky nepříjemné pocity na wc, jakoby stažení svalů nebo jak to popsat. jakou jste měly rekonvalescenci? díky
Mimochodem ja na zákrok čekala od poloviny unora (finální diagnóza a indikace na laparoskopii) do konce května, protože v dubnu jsem marodila tak me nevzali a posunuli na konec května. Lhůty hrozné, obzvláště pro neakutni.
Připojuji i svou zkušenost - měla jsem stejnou laparo jako Ankili, akorát na Bulovce, kde pouští až třetí den po operaci. Nejhorší z celé operace byl strach předtím… A pak i když se zdá, že jste vlastně úplně v pohodě, tak přece jen i několik dní po operaci máte potřebu po větší námaze zalehnout a odpočívat, tzn. první týden jsem ani do obchodu nešla, abych někde neomdlela (je to asi pochopitelné, přece jen se musí srovnat a zahojit „vnitřek“). Ale fungování v bytě je naprosto bez problémů.
@Ankili píše:
Ahoj holky, přečetla jsem celou diskuzi, mám za sebou laparo s jednostrannou adnexektomií. důvodem byla poměrně velká cysta na vaječníku, dermoidní takže nějaké vstřebání fakt nehrozilo, brali cystu, vaječník a vejcovod. Pro všechny co to čeká, tak zákrok je v pohodě, byla jsem u apolináře a doktoři i sestry na 1* a šla jsem domů druhý den, doma to už taková paráda nebyla. pokud by někoho zajímaly detaily napíšu. teď jsem téměř 5týdnů po zákroku. a chci se zeptat pociťovaly jste ještě i takto dlouho po zákroku nějaké s tím spojené bolesti? doma jsem byla tři týdny, práci má kancelářskou, nic těžkého nezvedám ani v práci ani doma, ale přesto občas cítím podbřišek a taky nepříjemné pocity na wc, jakoby stažení svalů nebo jak to popsat. jakou jste měly rekonvalescenci? díky
Cítila jsem bolesti ještě donedávna. Teď uz ok.. Je to dva a půl měsíce co jsem po operaci a jsem tehu můj zázrak ![]()
@Putňátko píše:
Cítila jsem bolesti ještě donedávna. Teď uz ok.. Je to dva a půl měsíce co jsem po operaci a jsem tehu můj zázrak
tak to moc gratuluji!
já jsem teď taky dva a půl měsíce po zákroku a občas to stále cítím, taková bolest svalová, hlavně na toaletě. trochu mě to zneklidňuje se přiznám, ale pořád si říkám že poranění uvnitř je prostě mnohem větší než to co vidím navenek…navíc to vše zhoršuje stres, kterého mám kvůli práci docela dost…tak snad to bude dobrý brzy úplně.