Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
Dvě různé doktorky nezávazně na sobě potvrdily že to je borelioza hned jak to viděly, ale obě dvě včetně sestřiček se divily že vše proběhlo tak strašně rychle, normálně prý nebývá flek vidět 1-2 týdny, někomu vůbec a dcera ho tam měla cca 36 hodin po klíštěti. Flek je fakt velký, ve zprávě je psáno 6×5 cm. Náběry by měly být na protilátky, tak uvidíme.
No každopádně doufám že jí vyrychtuju co nejdříve, 10. má odjet s kamarádkou do Rakouska a přeci jen jsou to její „poslední“ prázdniny, příští rok je nejspíš bude trávit na praxích ![]()
Jestli měla to klíště toto pondělí tak nabírat protilátky je fakt nesmysl. Pokud budou pozitivní tak je to z dřívějška a pokud budou negativní tak to neznamená absolutně nic. Přečti si ten odkaz co jsem posílala, je to teda z roku 2011, ale dle novějších poznatků se moc nemění, pouze to, že doba léčby u erythema migrans (kožní forma) stačí 14 dní, pokud se dává ten azitromycin tak 5 dní. A opravdu platí že ten flek vzniká až s odstupem, ale chápu, že když je takto velký že každý raději nasadí ATB, asi bych je také nasadila (riziko zbytečného podání ATB je zde menší než riziko neléčené Boreliozy). Ale rozhodně bych neřekla je to jasná borelioza. Ona i lokální reakce může být rozsáhlá. V květnu jsem byla na přednášce, kde o borelioze přednášela doc. Krbková, největší odbornice na tuto nemoc u nás. A rozhodně neplaš z toho, že Ti zde někdo napíše, že má mít dcera ATB minimálně měsíc. Ten azitromycin se dává kratší dobu, protože zůstává ve tkáních a v těle působí ve skutečnosti déle než těch 5 dní.
@Lucka1111 píše:
Jestli měla to klíště toto pondělí tak nabírat protilátky je fakt nesmysl. Pokud budou pozitivní tak je to z dřívějška a pokud budou negativní tak to neznamená absolutně nic. Přečti si ten odkaz co jsem posílala, je to teda z roku 2011, ale dle novějších poznatků se moc nemění, pouze to, že doba léčby u erythema migrans (kožní forma) stačí 14 dní, pokud se dává ten azitromycin tak 5 dní. A opravdu platí že ten flek vzniká až s odstupem, ale chápu, že když je takto velký že každý raději nasadí ATB, asi bych je také nasadila (riziko zbytečného podání ATB je zde menší než riziko neléčené Boreliozy). Ale rozhodně bych neřekla je to jasná borelioza. Ona i lokální reakce může být rozsáhlá. V květnu jsem byla na přednášce, kde o borelioze přednášela doc. Krbková, největší odbornice na tuto nemoc u nás. A rozhodně neplaš z toho, že Ti zde někdo napíše, že má mít dcera ATB minimálně měsíc. Ten azitromycin se dává kratší dobu, protože zůstává ve tkáních a v těle působí ve skutečnosti déle než těch 5 dní.
Lucko a Ty jsi doktorka?
Proč tedy někteří ostatní mají atb na měsíc, když stačí zvolit jiná a dávat jen pět dní?
Je tam ten rozdíl dítě/dospělý?
Nebo se dá i malému dítěti dát nějaký typ atb na pět dní?
Mluvím teď o tom počátečním stádiu (flek) - je mi jasné, že v pozdějším už je to zas o něčem jiném.
Ano jsem doktorka. Doxycyklin se dává 14 dní a je lékem první volby, dříve se udávaly 3 týdny, takže asi dost lékařů dává ty 3 týdny, což určitě chyba nebude, lepší než to dát třeba na týden. Nejsem pediatr, ale doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum a nesmí se dávat u dětí, nevím přesně do kolika let. V 17 letech už by se mohl. Dále se nesmí dávat v těhotenství. Azitromycin je samozřejmě pro pacientka pohodlnější léčba, ale měl by se dávat spíš pokud někdo ten doxycyklin netoleruje. Ale ne z důvodu menší účinnosti, ale spíš proto, aby na něj časem nevznikla rezistence. Takže léčba Azitomycinem je OK. Azitromycin se může i u dětí, ale nevím v jaké dávce. Účinná jsou i penicilinová ATB. Takže záleží na lékaři co nasadí. Já pokud nejsou kontraindikace dávám Doxycyklin, ještě nedávno jsem dávala také na 3 týdny, teď dávám na 2 týdny.
@Lucka1111 píše:
Ano jsem doktorka. Doxycyklin se dává 14 dní a je lékem první volby, dříve se udávaly 3 týdny, takže asi dost lékařů dává ty 3 týdny, což určitě chyba nebude, lepší než to dát třeba na týden. Nejsem pediatr, ale doxycyklin je tetracyklinové antibiotikum a nesmí se dávat u dětí, nevím přesně do kolika let. V 17 letech už by se mohl. Dále se nesmí dávat v těhotenství. Azitromycin je samozřejmě pro pacientka pohodlnější léčba, ale měl by se dávat spíš pokud někdo ten doxycyklin netoleruje. Ale ne z důvodu menší účinnosti, ale spíš proto, aby na něj časem nevznikla rezistence. Takže léčba Azitomycinem je OK. Azitromycin se může i u dětí, ale nevím v jaké dávce. Účinná jsou i penicilinová ATB. Takže záleží na lékaři co nasadí. Já pokud nejsou kontraindikace dávám Doxycyklin, ještě nedávno jsem dávala také na 3 týdny, teď dávám na 2 týdny.
ok, díky moc za vysvětlení.
@Lucka1111 píše:
Ty odběry mi taky přišly zbytečné, ale nijak jsem neprotestovala no.. Chudák má rozpíchané obě ruce zbytečně
Každopádně děkuju, nikdo nám nikde nic nevysvětlil, na pohotovosti všechno šup, šup a u dětský jsme se taky nic moc nedozvěděly
.
@babuna15 píše:
Zdravím..
Sice už dcera není malé dítě ale pořádná kobyla (17) chci se zeptat.. V neděli jsem dceru vezla na pohotovost s flekem po přisátí klíštěte (klasika, červený pupínek bíle zasazený do červeného fleku). Paní doktorka bez váhání napsala Sumamed na 3 dny, s tím že naše dětská ráno upraví dávky. Dostali jsme přidáno dalších 6 dní Sumamedu.Ale nevím, příjde mi 7 dní na boreliozu strašně málo.. Všude píšou jak minimálně měsích a že krátkodobá léčba nemusí pomoct a jsou s tím problémy na celý život.. Tak se chci zeptat nemáte s tím někdo zkušenosti? Jak probíhala u vás léčba, jak dlouho, čím a tak?
Jsem z toho celá vyklepaná
Tak tu doktorku bych si teda podal.
Pokud není dcera alergická na tetracyklinová ATB, tak první volbou u pacientů starších 12 let (někdy dokonce 8let+) jsou výše zmíněná ATB (doxycyklin – Doxybene™, Doxyhexal™, Deoxymykoin™).
Pokud je dotyčný alergický na tetracyklinová ATB, tak se přechází k penicilinových ATB, nejlépe potencované aminopeniciliny (amoxicilin-klavulanát – Amoksiklav™, Augmentin™), příp. cefalosporiny I. nebo II. generace (cefuroxim axetil – Zinnat™).
Poslední volbou jsou pak makrolidová ATB (pozn.: znalci a pamětníci diskusí určitě vědí, proč nepíšu jen makrolidy…
), tedy klarithromycin (Klacid™), roxithromycin a azithromycin (Summamed™), kdy poslední jmenovaný se někdy vyčleňuje do samostatné skupiny azalidů.
Minimální doba léčby jsou 2 týdny, v zahraničí léčí mnohdy i měsíc. Infektologové se pak hádají s mikrobiology, zda má protrahované podávání lepší klinické výsledky. Azalidy se velice špatně titrují, kumulují se v tkáni postižené zánětem, velice špatně se odhaduje dávka, aby byla účinná koncentrace aspoň po dobu 2 týdnů.
@babuna15 píše:
Dvě různé doktorky nezávazně na sobě potvrdily že to je borelioza hned jak to viděly, ale obě dvě včetně sestřiček se divily že vše proběhlo tak strašně rychle, normálně prý nebývá flek vidět 1-2 týdny, někomu vůbec a dcera ho tam měla cca 36 hodin po klíštěti. Flek je fakt velký, ve zprávě je psáno 6×5 cm. Náběry by měly být na protilátky, tak uvidíme.
Tak to je zřejmě infekce v místě kousnutí. Na to jsou pak vhodnější potencované aminopeniciliny nebo perorální cefalosporiny.
@Margery píše:
Malý ted dostal sumamed na 10 dnů. Taky se divím, že tak málo, ale jdeme potom ještě na kontrolní odběry, tak snad to bude dobrý
Kontrolní odběry jsou jen plýtvání prostředky systému zdravotnictví. Pokud někdo odebral tak oblíbenou krev na protilátky při objevení se červeného fleku (doufám, že aspoň týden po přisátí klíštěte – dospělce nebo larválního stádia), tak je to stejný rozhazovač. Než se protilátky vytvoří, trvá to několik týdnů. Změna titru protilátek po léčbě je navíc málo vypovídající.
@Doctus kontrolní odběry jsou objednány deset dnů po dobrání antibiotik. Jak teda jinak zjistit, zda se tělo zbavilo bakterie? Nerada bych něco zanedbala.
@Margery
Zrovna u této diagnózy se kontrolní odběry nedoporučuje provádět.
Sérologické testy nemohou poskytnout informace o délce trvání nákazy, aktivitě a závažnosti infekce, účinku léčby ani o prognóze onemocnění. Jejich opakování po léčbě a při následné dispenzarizaci je většinou neúčelné, posuzování změny titrů protilátek v různých odběrech je bezcenné.
(citováno z http://www.infekce.cz/DoporLB11.htm)
Nyní mám také boreliózu-antibiotika mám na 4 týdny, za měsíc po dobrání mám přijít na kontrolní odběry.
Borelku mám již po třetí. @Doctus Jak jinak by se zjistilo, že se jedná, nebo nejedná o boreliózu? Píšeš, že odběry se nedoporučují.
Na odběry jsem chodila vždy, bylo to zdlouhavé léčení, spíš neléčení, které vždy skončilo lumbální punkcí, která byla negativní, tím mě vyřadili z ambulantního léčení a bylo vše hotové. ![]()
@heřmánková
Od objevení se erythema migrans po vznik zjistitelného titru protilátek uběhne pár týdnů. Již při podezření na boreliovou infekci se má zahájit léčba. Bylo by nesprávné čekat na výsledky sérologie, aniž by nebyla ATB podána.
Sledování titru protilátek během léčby a po léčbě je málo výtěžné.
Někteří pacienti ani protilátky IgM nevytvoří, říkáme jim non-respondéři (tedy bez protilátkové odpovědi). Navíc IgM mohou zkříženě reagovat s jinými spirochetami. A IgG pozitivitu mají velice často i ti, kteří boreliózu nikdy neměli. Takže je to složitější…
Pokud jsou příznaky neuroboreliózy, tak úplně omdlévám, když vidím v doporučení z nemocnice, ať ošetřující lékař provede sérologické vyšetření (z krve) na borelie. To je vždy hot-line primáři, nechť si dá své podřízené trochu do latě a nepíšou takové nesmysly. Jen tak pro zajímavost, pro průkaz neuroboreliózy je nutný odběr mozkomíšního moku na cytologii a protilátky (+ doplní se průkaz protilátek z krve).
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat