Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anais Brno píše:
@ivašot. Pro mě někdo dovolená být,14 dní na jednom místě…to můžu zůstat doma a chodit na koupák…
Pro spoustu lidí s ekzémy a astmatem je opravdu výrazný rozdíl 14 dní chodit na koupák a 14 dní chodit na pláž k moři.
Já mám bráchu s těžkým astmatem a aby mohl být u moře déle, jezdili jsme na tady často opovrhovanou variantu stan + zavařené jídlo (ještě za totáče a zkraje devadesátek). Naši neměli peníze na hotely a restaurace na 2-3 týdny pro 5 lidí každý rok, a když viděli efekt moře na bráchovy problémy, tak prostě radši zaplatili kemp na delší dobu, chodili jsme kupovat jen zmrzku, ovoce, pečivo a sem tam mléčný výrobek, a jinak jsme měli jídlo sebou. Sny o cestování a roadtripech si pak rodiče splnili, až jsme všichni 3 dostudovali.
Nedávno na to brácha vzpomínal, protože má v okolí rodinu s malým astmatikem a ekzematikem, tak jim doporučoval opakovaně moře, a oni že na to nemají a pojišťovna jim to nechce zaplatit, a že dovolená bez zajištěného jídle není dovolená, ale otročina pro ženskou atd. No a pak jedou na Dolní Moravu, nechají tam za jeden den peníze, za které by dojeli k tomu moři a zpět, a nechávají si domů vozit večeře, protože se jim nechce vařit. Tak říkal brácha, že v rámci toho, co si člověk může dovolit, si musí volit priority, a jak je šťastný, že naši měli jako prioritu jeho zdraví.
To jen, že těch úhlů pohledu fakt může být víc.
@zrcadlo víš, že astma a alergie a s tím spojené kožní problémy mají svůj původ jinde, takže stačí často změna životního stylu a stravování a zdravotní stav se zlepší trvale…
@zrcadlo píše:
Pro spoustu lidí s ekzémy a astmatem je opravdu výrazný rozdíl 14 dní chodit na koupák a 14 dní chodit na pláž k moři.
Já mám bráchu s těžkým astmatem a aby mohl být u moře déle, jezdili jsme na tady často opovrhovanou variantu stan + zavařené jídlo (ještě za totáče a zkraje devadesátek). Naši neměli peníze na hotely a restaurace na 2-3 týdny pro 5 lidí každý rok, a když viděli efekt moře na bráchovy problémy, tak prostě radši zaplatili kemp na delší dobu, chodili jsme kupovat jen zmrzku, ovoce, pečivo a sem tam mléčný výrobek, a jinak jsme měli jídlo sebou. Sny o cestování a roadtripech si pak rodiče splnili, až jsme všichni 3 dostudovali.
Nedávno na to brácha vzpomínal, protože má v okolí rodinu s malým astmatikem a ekzematikem, tak jim doporučoval opakovaně moře, a oni že na to nemají a pojišťovna jim to nechce zaplatit, a že dovolená bez zajištěného jídle není dovolená, ale otročina pro ženskou atd. No a pak jedou na Dolní Moravu, nechají tam za jeden den peníze, za které by dojeli k tomu moři a zpět, a nechávají si domů vozit večeře, protože se jim nechce vařit. Tak říkal brácha, že v rámci toho, co si člověk může dovolit, si musí volit priority, a jak je šťastný, že naši měli jako prioritu jeho zdraví.
To jen, že těch úhlů pohledu fakt může být víc.
Tohle je pravda. A navíc, každý ať si tráví dovolenou po svém (někdo All v Egyptě, jiný expedice na nevím co). Mě nebaví moře, dceru také ne. Tak jezdíme památky, galerie, příroda,… Pro někoho je to za trest. Chce proležet týden na pláži. Jiný si chce zase užít v kempu na Orlíku.
@Anais Brno píše:
@zrcadlo víš, že astma a alergie a s tím spojené kožní problémy mají svůj původ jinde, takže stačí často změna životního stylu a stravování a zdravotní stav se zlepší trvale…
Opravdu?
@Anais Brno píše:
Můžeš konkrétně poradit jak?
@Baba vyjíždíme kolem třetí v pondělí ráno, já nesnáším balení na poslední chvíli. Manžel je celý víkend v práci, dneska zabalím, uklidím, zítra už trochu relax a kosmetické okénko před cestou…
@aiwwa tak původem jsou alergie, přetížené ledviny a játra, stačí si něco přečíst o celostní medicíně a spousta věcí souvisí s tím, že tělo některé látky špatně zpracovává a tím vznikají alergické reakce l, kožní potíže a astma…
Nejvíc mě baví lidí, kteří mají děti alergiky a astmatiky a doma kočku nebo psa…
@Anais Brno píše:
@aiwwa tak původem jsou alergie, přetížené ledviny a játra, stačí si něco přečíst o celostní medicíně a spousta věcí souvisí s tím, že tělo některé látky špatně zpracovává a tím vznikají alergické reakce l, kožní potíže a astma…
Nejvíc mě baví lidí, kteří mají děti alergiky a astmatiky a doma kočku nebo psa…
Aha, takže konkrétního nic nemáš. Dík
@Anais Brno píše:
Když máš alergii třeba na břízu, proč bys nemohla mít psa? Dcera jí celý život velmi zdravě, rozhodně nemá přetížená ani játra, ani ledviny a přesto má od kojence na MM atopický exém a od školy astma. Teď dokonce histaminovou intoleranci.
@zrcadlo pravda pravdúca. Ani pre nás nie je niečo úžasné byť 2 týždne na mieste pri mori (s mužom nemáme radi teplo), ale keď človek vidí efekt ktorý to má na deťoch, tak to podstúpime a budúci rok znova ![]()
@aiwwa @Havlova tak to som zvedavá
Edit.: Už dočítam. Takže nič konkrétne.
@Anais Brno píše:
Moje plně kojené dítě dostalo atopický ekzém v 5-ti měsících.
Takže přetížené ledviny a játra? Hmmmm ![]()
Tak my letos 2 dovolený. Skotsko (2 os, 10 dní, 35 tis). A pak Island (1 týden, 2 os. 40 tis). Na podzim ještě plánujeme Dubai.
@bigl píše:
Takže přetížené ledviny a játra? Hmmmm
Kamarátkine dieťa už v pôrodnici. Plne kojené, kamarátka prešla na kruti prsa na vode a quionu. Samozrejme, že nezmizol.
@bigl píše:
Takže přetížené ledviny a játra? Hmmmm
Moje asi ve 14 dnech. ![]()
@Anais Brno píše:Často? Kolik znáš astmatiků, kteří se z těžkého astmatu dostali změnou stravování a životního stylu? Já žádného - nebavíme se o kuřácích, kteří přestanou kouřit (to je změna životního stylu a zdravotní stav se zlepší trvale). Zato jich znám opravdu dost, kterým se zdravotní stav během pobytu u moře výrazně zlepší a efekt trvá často i několik týdnů poté.
@zrcadlo víš, že astma a alergie a s tím spojené kožní problémy mají svůj původ jinde, takžestačí často změna životního stylu a stravování a zdravotní stav se zlepší trvale…