Listopad 2006

Napsat příspěvek
Velikost písma:
624
28.8.06 09:36

Něco pošlu. Snad to nezahltí diskuzi :lol:
Bolesti v břišeKřečovité nebo táhlé bolesti pouze na jedné straně, které se # objeví, když sedíte nebo ležíte. Jde o kruhová vazy, držící dělohu, které bolí, # když se napínají. # # Rada: Uvolněte svaly přiložením lahve s horkou vodou nebo podušky. Neměla byste # brát žádné léky proti bolesti,je stejně sporadická. # # # Bolesti v zádechVazy se stávají pružnějšími s blížícím se porodem a vyšší # hmotnost spolu s vadným držením těla vede k bolestem v dolní části zad. Jestliže # vaše dítě leží v pozici hlavičku dolů a tlačí na váš kříž, cítíte bolesti v # zádech. # # Rada: Náprava závisí na příčině. Soustřeďte se na správné držení těla a vyberte # si vhodnou obuv. Vysoké podpatky jsou nevhodné, pomůže nošení nízkých podpatků a # těhotenského pásu. Zkontrolujte matraci a provádějte cviky na posílení páteře. # Jestliže dítě leží v pozici hlavičkou dolů, spusťte se na všechny čtyři, abyste # ulevila zádům. # # # Krvácení z dásníJestliže vám krvácejí dásně při čištění zubů nebo při kousání # tvrdšího jídla, mohla byste mí gingivitidu. Působením hormonů jsou dásně v # těhotenství ztluštěné a měkčí okraje umožňují, aby zbytky jídla zůstávaly u # kořenů zubů. Potom se zde mohou množit baktérie, což vede ke vzniku zubního kazu # a onemocnění dásní. # # Rada: Pravidelně si čistěte zuby a používejte dentální nit na čištění # mezizubních prostor, abyste i udržovala dásně v dobrém stavu. Každých šest # měsíců navštěvujete zubaře. # # # ZácpaPovolení střevního svalstva může vést k pomalejšímu pohybu stolice a # fekálie se dehydrují, čímž stolice tuhne a její průchod je bolestivý. # # Rada: Jezte hodně potravin o vysokém obsahu vlákniny a přijímejte hodně tekutin. # Proti zácpě také pomáhá pravidelné cvičení. Neužívejte projímadla, pouze # přírodní, jako například sušené ovoce a otruby. # # # KřečeBolesti v lýtku, ve stehně nebo chodidle, které se obvykle objeví v noci. # Není známo, proč se křeče objevují v těhotenství častěji, pravděpodobně jsou # způsobené nízkou koncentrací kalcia a nebo nedostatkem solí. # # Rada: Masírujte si postiženou část. Jestliže máte křeče v noze, ohýbejte # razantně chodidlo prsty k sobě, přičemž vystrčte patu od těla. Jestliže křeče # neustávají, navštivte lékaře. # # # ChutěMáte chutě na určitá jídla, obvykle velmi nezvyklé. Vysvětluje se to ve # spojitosti s koncentrací progesteronu. Chutě se velmi často mění. Některá jídla, # dříve oblíbená, nesnášíte. Obvykle dávají ženy přednost sladkostem a sladkým # jídlům. # # Rada: Jezte vše, na co máte chuť. Dejte však pozor na to, že některé potraviny # mají nízkou nutriční hodnotu, nebo jsou tučné. # # # OmdléváníDěloha potřebuje zvýšené množství krve, což se může projevit závratí # nebo točením hlavy, neboť mozek má nedostatek krve. # # Rada: Máte-li pocit, že omdlíte, lehněte si s nohama mírně zvednutýma a hlavu # mějte v jedné úrovni s tělem. Vyhýbejte se dlouhému stání a pohybujte se # normálním tempem. # # # NadýmáníV těhotenství je též běžné nadýmání, protože pomalu pracující střeva # umožňují hromadění větrů, s jejichž vypouštěním máte potíže. Snažte se vyhnout # takovým potravinám, které nadýmají - například smaženým jídlům, cibuli a # luštěninám. # # Rada: Vyhýbejte se nevhodným potravinám, např. sušeným. Vhodná je máta a # uklidňující teplý mléčný nápoj. Pomáhají mentolové nápoje. Nepolykejte zbytečně # vzduch (např. při žvýkání žvýkačky, perlivé nápoje). # # # Zadržování tekutinyOtékání rukou, chodidel a obličeje je způsobeno tím, že v # těhotenství je v těle zadržována tekutina, která se hromadí v dolní části těla. # # # Rada: Odpočívejte s nohama nahoře a vyhýbejte se stání, aby se tekutina nemohla # hromadit v nohou a rukou. Ve velmi teplém počasí odpočívejte. Vyhýbejte se # přesoleným jídlům, neboť sůl způsobuje zadržování tekutiny. Jestliže se vám # vytvoří edém, zmiňte se o tom v poradně. # # # Časté močeníNaléhavá potřeba vyprázdnit močový měchýř, a to v malém množství, ve # dne i v noci, je způsobena tlakem dělohy na močový měchýř. Zvýšený přívod krve # do pánve způsobuje, že močový měchýř je dráždivý a častěji se vyprazdňuje. # # Rada: Nepijte těsně před odchodem na lůžko. Nepijte kávu před spaním, neboť je # močopudná. Při močení se pohupujte dopředu a dozadu, aby se měchýř zcela # vyprázdnil. # # # HemeroidyHemeroidy se projevují svěděním a bolestí v okolí konečníku a po porodu # mohou vyhřeznout. V posledních měsících těhotenství způsobuje tlak hlavičky # zablokování krevních cév, takže se narušuje návrat krve z pánevních orgánů a # způsobuje potíže podobné křečovým žilám v dolní části nohou. Zácpa, která tlak # ještě zvyšuje, tento stav zhoršuje. # # Rada: Jezte potraviny o vysokém obsahu vlákniny, která napomáhá udržovat stolici # v měkkém stavu a nedochází k potížím při vyměšování. Jestliže hemeroidy svědí, # aplikujte chladivou mast nebo ledové obklady. Nekoupejte se v příliš teplé vodě, # neboť tím se ještě více rozproudí krevní oběh a hemeroidy více svědí. Jestliže # po porodu vyhřeznou, lze je manuálně natlačit zpět. Brzy zmizí. # # # Pálení žáhyJedním z problémů v těhotenství je pálení žáhy, protože chlopeň u # vchodu do žaludku se uvolní účinkem hormonu progesteronu, který jako přípravu na # porod uvolňuje řadu svalů. Malé množství kyseliny se tak může vracet do jícnu - # trubice, která vede z úst do žaludku. Za spodní částí hrudní kosti se pociťuje # bolest nebo nepříjemný pocit a kyselina se někdy vrací zpět do hrdla nebo do # úst. Říká se tomu kyselé říhání. V pozdějším stadiu těhotenství tlačí zvětšená # děloha na žaludek a pálení žáhy se může zhoršit. Tento stav by měl po porodu # zmizet. # # Rada: Vyhněte se vydatným a mastným pokrmům, kořeněným jídlům,kyselému ovoci a # velkým porcím. Místo toho si berte menší množství jídla - svačinu asi tak každé # dvě hodiny. Před spaním vypijte šálek teplého mléka. V posteli se dejte hodně # pod hlavu a připravte si sklenici mléka, abyste se v noci mohla napít. Zvedněte # nohy nebo čelo postele, abyste zabránila návratu žaludečních šťáv. Choďte si # lehnout až několik hodin po jídle. Snažte se zhubnou - obezita a přejídání vedou # velmi často k pálení žáhy. Někomu pomáhají léky na snížení kyselosti, ale v # těhotenství jich moc neberte. Tyto léky omezují vstřebávání železa, takže # jste-li těhotná nebo chudokrevná, mohly by spíše uškodit. O užívání léků se vždy # poraďte se lékařem. # # # InkontinenceK úniku moči dochází, když se smějete, kašlete nebo poskakujete, # neboť kapacita vašeho močového měchýře je snížena svaly pánevního dna nemohou # zabránit úniku moči. # # Rada: Často vyprazdňujte močový měchýř, snažte se předcházet zácpám a všemu, co # zvyšuje tlak na vnitřní orgány, např. zvedání předmětů. Cvičte pravidelně cviky # na posílení svalů pánevního dna. # # # NespavostMetabolismu dítěte nerozlišuje den a noc, a proto vás bude ve spánku # například vyrušovat kopání. Dítě má více energie, jestliže máte vysokou # koncentraci cukru v krvi. Spánek vám také může narušovat nucení na močení a # noční pocení. # # Rada: Používejte prádlo z přírodních materiálů, abyste se v noci nepřehřívala. # Mějte po ruce zajímavou knihu, uklidňující nápoj nebo televizi, abyste našla # rozptýlení a netrápila se nedostatkem spánku. Lékaři neradi předepisují # sedativa. Dělají to jedině v tom případě, když nespavost způsobuje vyčerpání # organismu. # # # Ranní nevolnostJezte méně a často nutričně hodnotná malá jídla, aby se vám # nedělalo špatně od žaludku. Nepřepínejte se. # # Rada: K tomuto stavu dochází v těhotenství a to nejen ráno. Nauzea se obvykle # zhoršuje, když cítíte určité jídlo nebo i jiné zápachy, např.. tabák. # # # Potíže s nosní dutinouMůžete mít ucpaný nebo plný nos, nebo dokonce krvácení z # nosu. Nosní sliznice je v těhotenství měkčí a zesílení vlivem hormonů. # # Rada: Nepoužívejte nosní spray a ošetřujte nos jemně. Vyhýbejte se suchému a # prašnému prostředí. # # # Bolesti v oblasti pánvePři chůzi můžete pociťovat bolest v třísle a na vnitřní # straně stehen. Je to způsobeno tlakem hlavičky na určité nervy, zejména v # posledních týdnech těhotenství. # # Rada: Odpočívejte s tělem podepřeným polštáři. Neužívejte žádné léky proti # bolest, protože je většinou jen sporadická. Jemně se pohupujte, abyste si # ulevila od bolesti. # # # Pigmentové skvrnyBěhem těhotenství vaše tělo více využívá hormon stimulující # melanocyt. Pigmentové skvrny se zhorší, když jsou vystaveny prudkému slunci. # Pokožka v okolí prsních bradavek ztmavne a můžete si všimnou i linie na spodní # části břicha (linea nigra) a tmavšího zabarvení pleti. # # Rada: Na prudkém slunci používejte opalovací krém s filtrem. Nepoužívejte žádné # zesvětlovací krémy. Pigmentové skvrny po porodu zmizí. # # # VyrážkyMáte-li nadváhu, záhyby pokožky se mohu zapařit a vyrazí se vyrážka. # Musíte dodržovat čistou a suchou položku. Nečastěji se vyrážka objeví pod prsy a # v tříslech. # # Rada: Často se omývejte a udržujte pokožku suchou. Zasypávejte se v kožních # záhybech a snaže se nenabírat hmotnost. # # # Žeberní bolestiIntenzivní bolest pod prsy, obvykle na pravé straně, známé též # pod názvem žeberní bolesti. Objevují se ke konce těhotenství ve spojitosti se # stoupáním dělohy. # # Rada: Opřete se tak, aby žebra nebyla stlačena. Bolesti zmizí asi po 36. týdnu, # kdy dítě klesne níže do dutiny pánevní. # # # StrieLesklé jizvy na břiše, stehnech a prsou jsou způsobeny nadváhou, typem vaší # pokožky a její pružností. # # Rada: Nepomůže žádné kosmetické mléko. Jizvám se nevyhnete. Po porodu budou # mizet a zmenšovat se. Snažte se nepřibírat na hmotnosti. # # # PoceníNoční pocení a celkový pocit většího tepla - tepla vyráběného vaším tělem # - jsou následkem většího objemu krve, což způsobuje rozšiřování cév pod povrchem # kůže. # # Pomoc: Noste oděv z lehkých přírodních materiálů a příliš se nevzrušujte. # # # ÚnavaÚnava, která se objeví i při dostatečném spánku, je v těhotenství velmi # běžná. Může pramenit z přibíraní na hmotnosti, nedostatku cvičení, z nespavost # anebo nedostatečné výživy způsobené nauzeou. # # Rada: Spěte nebo odpočívejte, kdykoliv to je možné. Jezte malé porce, ale často, # aby dodávala tělu energii. Přenechte některé práce i ostatním a pracujte v rámci # svých možností jak v zaměstnání, tak i doma. # # # Vaginální výtokZvýšení množství výtoku bílé barvy je výsledkem ztlušťování a # měknutí sliznic v celém těle, včetně vagíny a děložního čípku. Výtok nahnědlé # barvy může signalizovat erozi děložního hrdla. # # Rada:Je-li výtok silný, vkládejte si minivložky. Jakmile zjistíte hnědý výtok, # uvědomte lékaře. # # # Křečové žílyTmavě červené žíly v dolní části nohou někdy svědí. Sklony ke # křečovým žilám jsou dědičné. V případě, že máte nadváhu nebo hlavička dítěte # tlačí na větší cévy a způsobuje hromadění krve v nohou nebo vulvě, vytvoří se # uzlovitá svědivá místa. # # Rada: Ráno na lůžku si navlékněte elastické stahoví punčochy. Pomalu spusťte # nohu z postele. Cvičte, abyste podporovala krevní oběh v nohách a chodidlech a # dlouho nestůjte, aby se vám krev v nohách nehromadila. V případě, že se vám # vytvořily varikózní žíly na vulvě, podkládejte si záda polštářem nebo noste # menstruační vložky. # # # Poruchy zrakuV této době vám možná budou kontaktní čočky nepříjemné vzhledem k # tomu, že se v těle hromadí tekutina, jejímž vlivem mění oční bulvy lehce svůj # tvar. # # Rada: Poraďte se svým optikem, možná budete muset po dobu těhotenství s nošením # kontaktních čoček přestat. # # # #

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
91
28.8.06 10:03

Ahoj holky,

Dando, dobrý rady :)
My jsme v neděli byli na výletě a já jsem zjistila, že asi nějak blbě došlapuju na jednu nohu a pak mě děsně bolely svaly u kotníku :? naštěstí se to přes noc celkem zlepšilo. Ušli jsme sice skoro 15 km, ale nikdy mi to potíže nedělalo, tak nevím, čím to může být…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
28.8.06 10:19

Hezké dopoledne, mamči a mimča,

tak jsem dneska vstala v neuvěřitelných 6:50 hodin a doteď se nějak nemůžu vzpamatovat :lol:. Udělala jsem Pajovi snídani a svačinu a když odjel, dala jsem se do hub - měla jsem je tu ještě od pátku, pořád jsem neměla čas je nakrájet. Teď už se mi hezky suší, uff. Asi ještě v týdnu vyrazím, ale nejradši bych je někomu dala, nebaví mě to krájet a už je asi snad ani potřebovat nebudem. Kdybyste jel někdo kolem, já bych vám nasbírala :wink:.

Jitka123 : mě tedy bradavky nesvědí, ale občas mě večer a v noci bolí. Zvlášť když se mi otřou o froté prostěradlo, to bych udělala díru do stropu :x. Ty šupinky tam mám taky, ale myslím si, že to bude takový ten zaschlý výtok z bradavek (ikdyž kolostrum viditelně nemám).

Domi : a co zkusit nějaké vyšetření ? Pamatuju si, že moje švagrová měla též v těhotenství problém s nohou - znecitlivěla jí a na neurologii zjistili, že miminko tlačí na nějaký nerv. Dali jí léky (no ale upřímně řečeno nepamatuju se, že by jí nějak výrazně pomohly), ale aspoň zjistili příčinu. Třeba tě mimčo taky někde tlačí a tím tu bolest způsobuje :?:

Jinak ty rady od Dandy jsou fakt dobrý, jen mě pobavilo u několika rad „snažte se nepřibírat“ - jak to má člověk asi udělat ? :roll:

Ještě tady někdo (bohužel už si nevzpomenu kdo) psal o těch svědivých otocích na kotníku - Lindusa , že ? - mně na to v lékárně udělali nějaký mentholový líh a ten fakt pomáhal :!

Tak Paja je v práci a já nevím, co mám doma dělat. Mně snad bude ještě smutno :cry:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1814
28.8.06 10:24

Beinko - k těm kalhotkám - zkus stránky www.promi.cz nebo rovnou http://www.promi.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sifa
28.8.06 10:28

Ahojky holciny,

tak jsem se konecne rozhodla,ze uz si pro to moje mimi musim neco koupit.Zatim to mam vsechno objednany pres internet,tak vam to dam do galerky,musim vam to ukazat,protoze ja jsem z toho nadsena.Mam objednanou soupravicku do porodnice,zimni zavinovacku,z MIMIBAZARku bundicku a kabatek a v aukci bojuju o kombinezku a fleesovou kombinezku,tak drzte palce :lol: .Uz na me dolehla manie…uaaa..uz i moje poverciva mamka rika,no to je pekny,to by byla skoda to tam jen tak nechat :lol: …tak je objednano…ha :lol:

Akorat mam takovej problem,chteji poslat penize na ucet a ja zadnej nemam,tak jak to mam udelat ? :roll: …jsem v tomhle jeste jaksi nezkusena :lol:

• Citovat
  • Upravit
545
28.8.06 10:34

Sifa : peníze na účet můžeš poslat na poště složenkou typu A (ty to zaplatíš v hotovosti a adresátovi to připíšou na účet). Budeš potřebovat číslo účtu příjemce plus nějaké ty symboly, pokud je chtějí - variabilní nebo specifický. Vyplňuje se tam taky kolonka „adresa majitele účtu“, ale tam stačí uvést název té firmy, pokud nevíš přesnou adresu. Kdyby sis s něčím nevěděla rady, na poště ti s vyplněním pomůžou (nebo písni SZ, pomůžu ti já, jsem od pošťáků).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
28.8.06 11:10

Ahoj těhulky

Nevíte některá v kterým týdnu se narodila Viktorka z říjnátek? Je to takovej malej prďolka ale je krásná. Už se nemůžu dočkat až budeme me mít doma to naše miminko. :D

Sifi ty oblečky jsou moc pěkný a roztomilý asi sem taky něco nafotím 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
710
28.8.06 11:14

Ahoj holky,

tak rady dobry, nasla jsem par veci, ktery me dost trapi a to krece do lytek, hlavne v noci, paleni zahy, uplne neskutecny. Snad to bude pomalu ustupovat.
Tento tyden bych mela jit na kontrolu. Jsem zvedava, protoze nam jen jednou rekli, ze je to holcicka a doufam, ze se nesekli, protoze jinak nevim, co s tou ruzovou vybavickou.
Zitra jedeme jeste s dalsima kamaradkama navstivit dalsi tehuli. Ma to uz za 4 tydny a jsem na ni desne zvedava, protoze jsme se dlouho nevidely.
Danula dnes uz nema zadne teploty, tak doufam, ze je po aftech a bude v poradku.
Mam pochuzku po uradech, tak vam preju pekny den.

marcela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sifa
28.8.06 11:18

Jo,jeste me tak napadlo.Muj pritel ma ucet,tak bych to mohla poslat i z nej,ne?Ale jak se dozvi ta pani,ze je to ode me,kdyz ten muj se jeste porad jmenuje jinak :lol: nebo teda spis ja se jmenuju jeste jinak :lol: ?To ji budu muset asi napsat,ne?

• Citovat
  • Upravit
545
28.8.06 11:20

Sifa : buď jí napiš nebo jestli ti paní nadiktuje variabilní nebo specifický symbol, tak podle těch čísel pozná, že to je platba od tebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
973
28.8.06 11:25

petulinka taky by me zajimalo v kterem tydnu se narodila… hledala jsem to v te jejich diskuzi ale bohuzel jsem nic nezjistila (a bylo mi blbe tam jen tak vtrhnout a vyptavat se) :( ale typovala bych to tak na cca 32tt. je malinkata ale naaaadherna!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
545
28.8.06 11:27

Taky jsem hledala, kdy se Viktorka narodila, ale Lindas má už změněný metřík, tak jsem se nedozvěděla nic…moc by mě to taky zajímalo, přece jen je předčasný porod můj největší strašák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
568
28.8.06 11:31

Ahoj ukecaní pupčounci :wink:

Tak máme za sebou víkend a ANO, mě začal poslední pracovní týden (domi :wink:) …ještě tedy půjdu příští pondělí, ale to bude naposledy - juchůůůůůůů, pak 2 týdny dovolené a od 20.9. jsem ofiš na MD!!!

O víkendu jsme byli u našich, byli jsme s manželem a kamarádkou na výletě, poseděli jsme, popovídali, stihli i rodinnou sešlost…jen to mimi od ségry pořád nevylezlo ven :-D
Celá rodina mě hrozně štve, protože jsem asi milionkrát musela drtit manželovi ruku pod stolem nad poznámkami o tom, že budu určitě rodit dříve než ségra, nebo že tam máme miminka minimálně dvě.....já vím, že mi každý radí, ať tyhle řeči ignoruju, ale mě to fakt uráží a ubližuje mi to :( Taková informace, že holt KAŽDÉ TĚHOTENSTVÍ A KAŽDÉ BŘÍŠKO JE JINÉ…se k nikomu z naší rodiny očividně nedostala…ach jo, skoro jsem to zase obrečela :o( Je sice fakt, že bříško mám jako ségra (hodím fotku do galerky), ačkoliv mám do porodu ještě 9 týdnů…ale NO A CO…jsem z toho taková smutná :(

Jinak Smarr - no z dvojčat sice jsem, ale nemáme se sestrou vůbec hezké vztahy…když jsme byly ještě děti, tak to šlo, jak jsme byly starší, začly jsem se hádat, teď spolu dokonce půl roku nemluvíme…je to složité - máme naprosto odlišné životy, názory na svět, na práci, na školu, na rodiče…ptostě 2 naprosto odlišné bytosti a nějak se neshodneme :o(

Krti - se spánkem se k Tobě přidávám, těším se, že od příštího týdne budu spinkat i odpo, jsem jak medvídek, spala bych POŘÁD :D

Bee , s tím otáčením a vstáváním z postele jsem na tom zase jako Ty - to je jediná moje těhotenská noční můra…při každém překulení se budím…naštěstí zase hned usnu, ale je to nepříjemné :o(

Nad Vánocema jsem zrovna nedávno přemýšlela - zatím jsem každý rok pekla u mamky (ona to dělá nerada), takže jsme to tak nějak „spytlíkovaly“ a pak jsem si polovinu brala…ale letos k našim pojedeme naposledy na konci září a pak právě až s prckem na Vánoce (ale až 26., až poté, co si uděláme svoje rodinné Vánoce a objedeme pražskou část rodiny)…takže nějaké cukroví prostě zmáknout musím,…kupované mi přijde takové bez Vánoční atmosféry (já prostě miluju tu vůni bytu, když se peče, tu práci kolem toho, zdobení :P )…a bez cukroví to nejde vůbec :wink:
Salát snad nějaký dodá tchýně (jako loni) a kapra zmákne podle instrukcí manža .....jůůůů…naše první Vánoce, kdy budeme jako rodina :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
28.8.06 11:35

Tak jsem dostala uplne silenou chut na obyc rohlik s lucinou…snedla jsem jich 5 :! 8O
No, je fakt, ze se po zdrazeni ty rohliky nejak zmensily…ale i tak nechapu, kam se to veslo…

A taky jsem zjistila, ze se mi nejak „jinak“ sedi…brisko tlaci do zeber, ale zadne kopani ztaim necitim, jen takove lechtani kolem toho cipku a bublinky v podbrisku hned nad stydkou kosti…tak si myslim, ze se prcek asi fakt otocil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1404
28.8.06 11:39

Ivett , z hloupych reci nebud smutna :! :! :! Brisko mas KRASNE a miminko ma luxusni prostorny domecek. Ja taky vypadam, ze budu rodit kazdym dnem, ale nejake poznamky si vuuubec nepripoustim, spis to beru tak nejak v legraci…ale chapu, ze hormony dokazou svoje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí