Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@polarna píše: Více
osobně bych našla soukr psychologa a zopakoval testy a klinický logo jí naučí správně mluvit a i ten může říct diagnozu
Určitě bych šla jinam. Neříkala o diagnoze kterou má teď. Učitelka má pravdu že jsi na diagnózu dost faxovana
A co děti ve škole? Kamaradky? Vidíš mezi nimi rozdíl? Jak dceru berou?
A vám všem, co doporučujete opětovně vyšetřit přijde zcela normální, že dítě má na konci první třídy 9let? Tedy má dva odklady, kdy ten druhý je až po té, co dítě již muselo nastoupit do ZŠ a v průběhu prvního pololetí žádali rodiče o dodatečný odklad, tedy bylo přeřazeno zpět do MŠ? Není lepší pracovat s tím co před sebou mám a vytěžit z dítěte maximum? Je pravděpodobné, že v určitých oblastech prostě narazí na svůj strop, to ovšem nevylučuje, že se časem nevyučí a nepovede samostatný život. Teď to nikdo neví.
@ka2ka píše: Více
Píšeš hlouposti.
Pokud podstoupí psychologické vyšetření, tak je to komplet dělané celé. Nikdo nic neopisuje.
Ale klidně si může maminka zajít ještě jinam a nic psychologovi neříkat. Jen je důležité říct, že chce opravdu stanovit úroveň intelektu. Natvdrdo. Hodně kliniků se tomu vyhne a nějak to opíše, aby nemuseli psát, že je dítě mentálně postižené, pokud to není nutné. Je důležité říct, že potřebuje, aby to bylo ve zprávě stanoveno.
Já teda nevím, jestli by nebylo spíš na místě smířit se s realitou a prostě s dítětem normálně pracovat, naučit ho co nejvíc a užívat si život.. než obíhat odborníky tak dlouho, dokud mi někdo nenapíše diagnozu takovou, která se mi bude líbit. Máte to už od dvou odborníků, věřila bych tomu. Pochopila jsem správně, že dítě má 9 let a je v první třídě? To už samo o sobě říká, že nebude vše tak růžové, jak si myslíš. Že dítě na konci první třídy čte věty je norma, ne znak toho, že je šikovné. A ani dítě, co na konci první třídy nečte, nemusí nutně mít LMR. A ani LMR není konec světa. Mám takového hocha ve třídě, konec zakladky, jsem jeho AP a je to skvělý kluk, mám ho moc ráda. Nebude studovat jadernou fyziku, ale bez práce určitě nezůstane. Je to sikovnej kluk.
Když je v devíti letech vývojově na 6-7 let, tak je na úrovni ostatních prvňáčků, ale měla by být na úrovni třeťáků.
@ka2ka píše: Více
Je jí 9 v první třídě a má asistentku, bojím se, že to fakt není o opisování diagnózy ![]()
@polarna Promiň, že jsem se v tom ztratila - o co přesně ti jde? Chceš najít psychologa, který ti řekne, že tvoje dcera nemá LMD? Nebo hledáš jinou školu?
@polarna Vzala bych ji k soukromému psychologovi na testy inteligence, abys mela klid, ze nejde o omyl. A pak bych dceru rozvijela v pohybovych aktivitach, kdyz je sikovna, aby zazila uspech.
Napada me, jestli se treba v testech neukazaly nejake oblasti, kde je v prumeru, nebo ma vsechny testované dovednosti v pasmu LMR?
Moje dite bude mit na konci prvniho ročníka 8 let.. ne 9.. mela jeden odklad. Me príde úpřimně v nekterych situácich decká, a nekdy má problém s neporozuměnim kdyz ji neco reknu, při učení se to ukáže na ty matice.. pak mne zas nekdy zaráží jak zna nektere veci nebo se umí vžít a pochopit na svoj věk nektere situace, taky rekne nekdy neco co by jsem od ni nečekala, protoze je jeste dite ktere by to chápat nemělo a chápe.. a teda matika ji moc nejde jak jswm psala, čeština a prvouka v pohodě. Deti si všímam a nepotkala jsem se s tím že by se ji nekdo smal, nebo ji vyčleňovali z kolektívu. Ptala jsem se nato i ve škole učitelkya vzťahy má prej dobré. Často mávame akce s detma Momo skolu a taky mal dobré vzťahy. Ja si nechci tady nalhavat že je dg nesprávna, spis jsem byla zvedavá na rodice stejne starych a starších deti kolem dospelosti, ktere ji mají taky potvrzenou a zkušenosti jestli se reálne zastavili na 12 roku života jak mi to dnes bylo zdeleno. Podotýkam, že problém s reči jak jsem opisovala mela kolem 5 roku, ne ted, ale byly to jen chybky jak jsem zmynila, žádna tragédia-byly jsme i u logopeda vtedy a na fono a oba rekli že je to v normě. Teď mluvi hezky, ale prijde mi že nemá takovou slovnú zásobu. Ptala jsem se ve škole jestli si mysli že mluvi špatně a prej mluvi v rozmedzí normy. Vim, že jsou dvě skupiny rodicu. Rodiče co by dali dite do speciálni školy aby se netrápilo a druhí zas čo trvaji na zakladce aby to naopak deti netahalo dolu jeste víc a nebyly v prostredí mrzi detma ktere budou na tom jeste hur jestli mi rozumite. Samozrejme ja si taky preji aby chodila na zakladku a neprizpusobovala se menším narokum, čo by ji táhli dolu, ale zároveň nechci aby se trápila a proto jsem si delala průzkum, jak jsou natom ostatní… to že je uatím na zakladce bylo doporučení psychológa o spc a ze základky žadne sťažnosti nebyly. Tím jsem chtela jen rict, že netlačím na pílu že by to bylo jenom moje rozhodnutí 🤷♀️ s touto diagnózou žijeme již rok, ale jen ted psycholozka rekla informaci, že prej deti s LMR se zaseknutiu na 12 roku života a to je v teto chvíli jedine co mne zaskočilo a proc jsem napsala tento dotaz.. abych zjistila jestli mi to rodice starších deti potvrdi nebo jestli se spíš zhodnu s rodičema stejne starych deti 🤷♀️
@Gerbera001 to mi bylo řečeno už minuly rok, že je to takova ta křivka a že nekde byla pod prumer a nekde zas nad prumer a nekde v normě.. ale abych vedela v čem konkrétne, musela bych si to procist… v teto zpravě z dneška to už detailne nepodpísala jako tenkrat.
Nemyslím si, že všichni opisují diagnózu. Osobně nikoho neznám, že by to tak měl. Je to spíš naopak, neteř je na hraně a testují ji pokaždé, aby ji nikdo nepoškodil.
Kamarádka má syna, co má LMR. Dlouho tomu nevěřila, běhali všude možně, dala ho do běžné školy. Kolem 12 let přestal zvládat a přesunuli ho do specky. Klučina je zářijový a má odklad, takže mu na začátku první třídy bylo osm. Druhý odklad mu neschválili. Je o týden mladší než muj syn, co je o dva roky výš.
Můj syn má za sebou několik vyšetření a dělali mu testy inteligence vzdy. Nikdo nikdy neopisoval.
Klidně bych šla jinam, ale nečekala bych zázraky.
@ivašot. píše: Více
bude jí 8 dg stanovila jedna psycholožka nikdo dítě nepřešetřoval to že ted chodí k jiné která má od té první podklady není pořádný přešetření, ano může mít LMR a nebo taky jen VD spolu s dyskalkulii
osobně pokud bych psycholožce nevěřila zaplatila bych si znova vyšetření at vím s čím pracovat.
@Anonymní píše: Více
Omlouvam se, bylo mi to divne že už druhy dotaz je napsany že ma 9 let 🫣 ja se musela ukliknout a nevšimla jsem si to… dcéra sla do školy po ročnem odkladu kdyz ji bylo 7 a 8 ji bylo v zimě… ted ji delali testy v 8 letech kde mi napsali že vekovo je na 6-7 let a minuly rok v 7 letech byla vekove na 5-6 let 🫣 pardon za špatné info ![]()
@polarna píše: Více
A nemuze u ni jit o dyskalkulii, kdyz ji nejde hlavne matematika? Ja bych urcite zasla na testy inteligence a vysledek dukladne probrala s psychologem, abych vedela, jake ma silne a slabe stranky a mohla s tim dal pracovat.