Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobrý den. Moje dcera má po vyšetrení u psychológa na papiry LMR. Kdyz se narodila mela operácii- zákrok střev hneď po porodu jo operovali a svuj první mesic byla v nemocnici. Jinak vývin úplne v poradku, návyky, pleny, prvé slova, krucky atd vse ok, vse se vyvijelo v normálny čas, aklimatizace ve společnosti, samostatná šikovná holcicka, ve skolce vse ok. Sportovo aktívna. Jedine v cem se mi nezdala bylo malovani, kresby byly za mě slabé/nehezké na její věk a řeč-síce nič hrozné, ale poznala jsem deti co mluvi lepe nebo stejně jako ona, často zamenila ženský/muzsky rod a špatně zkloňovala (napr “dej to mámovi” mesto “dej to mamince” vysklonovala to proste jako táta-dej to tátovi) a podobně.. vse kolem 4-5 roku.. v předskolské třide jsem se ptala ve skolce dvoch ucitelek ktere ji měli za 3 roky jak je natom (dovtedy nikdo nikdy nehlásil problém mne osobne v ničem) rekli jem, že má problém soustredit se a nevydrží pro spolecnych predskolslych aktivitách, pak jsem ji dala udelat predskolnou zralost v 6 letech čistě ze zvedavosti, protoze jsem mela kamaradku, ktera hrozne vsechno řešila u svojich deti a ovplyvnilo to i mne.. tam mi odporučili odklad a začalo to… psycholožka zdelila že ji vyšlo pásmo LMR a že ma oslabenou pozornost, ale naopak že ma výborné pohybové schopnosti a za silnou stránku lze považovat její socio-emoční kompetence. Teď je na konci prvniho ročníku na ZŠ, učení s ní me teda někdy psychicky sundáva-hlavne matematika-ta ji moc nejde, psani v pohodě, cteni ji jde lip jako nekterym spoluzakum, učitelka rikala, že vetsina deti hlaskuje zatim čo ona čte celé vety. Má asistentku, ktera ji pomáha. Pani učitelka mi naznačila, že jsem dosť poznačená tím co mi rekla psycholozka a v spc poradni a že dle ni je dcera docela šikovná nato co mi rekli u psychológa 🤷♀️ a že ve tride maji, deti ktere maji horší známky a nemaji nato zadny papir.. u nás v prvni tride davaji vsechny známky a pár deti má i 3 a 5, naše dite ne…A ted jsem byla na kontrole u psychológa po roce, rekl že vidí pokrok, že se ve škole adaptovala, ale že to pásmo LMR opet v testech vyšlo a je síce o rok starší ale stále vyvojovo opoždená o rok dva.. nejdriv v 7 letech byla na 5-6 a ted v 9 letech je vyvojovo ma 6-7 let.. Nejvice mě ale vydesilo když mi rekla že LMR v praxi se zastaví v cca 12 letech, táto informace mě úplne dnes rozhodila. Protože jsem si najivne myslela, že kdyz je opoždena o rok, dva, tak že treba ve 20ti to už nebude na ní znát vubec, ale né že se v cca 12ti letech úplne zastaví… no neni mi z toho lehko. A pak jsem si pročetla dizkuse tady ma emimino, kde vidím i horší připady a proto ma zajima, jak jsou natom vaše deti teď. V spc mali podezreni i na ADHD, ale psycholozka vyloucila a pediatrička taky rikala že ji to neprijdexa nechtela aby jsem šli na neurológii jak chtela SPC. Moc dekuji za odpovedi 🙏 ![]()
@polarna zkus jiného psychologa. Víš kolik psychologů dalo špatnou diagnózu dětem? Nemálo.
Odkud jsi?
@Ťarbík01 chtěla bych tomu veřit. Ale nejdriv jsem byla v Fn Motol u psycholožky a ďalší rok na kontrole odešla tá psycholožka na materskou a nám v Motole přidelili mesto ni tuhle co máme teď a tá ji napsala dva roky po sobě stejnou diagnózu jako tá první. Síce byla dopředu informovaná od predošlé psycholožky, takže vedela histórii, ale pak jsme šli do SPC Kladno kvuli tomu aby jsme vybavili asistentku a to je zařizeni úplne nekdě jinde a tam síce taky měli odemne ty zpravy z Motola, kde vedeli o čo go, ale i tam jim vyšla pak LMR.
a psycholozka z Motola mi dnes rekla, že ani neni potreba dochazet k ni, že staci kdyz budeme navštevovat to spc Kladno kde nám dali asistentku, aby jsme si tam resili prípadné zmeny
@ka2ka myslite disfazi? No prej ADHD ani disfazi nemá kdyz jsme to rozebirali … 🤷♀️ každopádne ta lehka retardace a hlavne ta informace že bude mentálne na 12 let v dospelosti me úplne zlomila, nemuzu tomu verit 🫣
@ka2ka jakože mám jinam a tam se vubec nezmninit že ji neco diagnostikovali a zatajit že ma asistentku? A co reknu jako duvod vyšetrení nebo kdyby se ptali primo jestli ma nejakou pomoc ve škole? Akonahle reknu že ma asistentku by chcteli určite vedet proc a s čim ji pomaha…
@polarna souhlasím s tím, co napsala @ka2ka .
Prostě dostala diagnózu a už se to s ní táhne. Já bych šla jinam. Klidně jako samoplatce.
Neřekla bych diagnózu. Jen třeba podezření co ti řekla učitelka. A nechala bych dceru vyšetřit. Ale na kvalitním pracovišti.
@polarna jinak souhlasím s učitelkou zasekla jsi se na diagnoze, která nemusí být správná, co klinický logoped?
Do poradny přece chtějí i snímek třídy od učitelky. Ta tam napíše, že má dítě asistetna. Nebo soukromé to mít nemusí? To se tím potom ale škola řídit nemusí, ne. Když si tam může rodič napovídat, co chce.
@vokishka píše: Více
když půjde jako samoplátce tak to nikomu nemusí říkat jen si ověří dg
Jestli jí několik psychologů diagnostikovalo LMP, tak to má. Asi nemá smysl hledat někoho, kdo ji diagnostikuje jinak.
Když je teda dle tebe šikovná, proč má tu asistentku? Kdyby byla v normě, tak asistentku nepotřebuje.
Vím, že je to těžké, ale čím dřív se s tím smíříš a vyrovnáš, tím líp. Pokud bude šikovná, tak se vyučí v nějakém oboru, normálně bude pracovat na nějaké jednodušší pracovní pozici a vést normální život. Akorát z ní nebude kandidát věd, no.
Jinak ano, ty nůžky, mezi ní a běžnou populací se časem trochu více rozevřou. Doporučila bych časem spíš speciální školu, na té základce to nedělá dobrotu. Ale to přijde až se s tím smíříš.
Není to konec světa, jsou horší věci.
@ka2ka dobře rozumim.. a jake zarizeni mám hledat prosím? Klinického psychológa? Nebo? Koho konkrétně? A taky mám strach aby u nekoho nového nakonec nevyšlo neco horší nebo neco navic jako to co vim ted 🫣
@Anonymní píše: Více
dg jí jedna a pak už se dg opisuje a opisuje dokolečka nikdo jí další vyšetření nedělal jen to opsal