Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pears206 píše:
Ano, opožděný vývoj sluchoveho vnímání, dcera to měla taky. Nám pomohla hlavně vizualizace, na všechno obrázky, karty, pracovní listy, třídit obrázky podle toho, kterou hlasku slyší. Nestačí slyšet, musí mít obrázky. A taky práce s rytmem, vytleskavani a vytukavani rytmů známých písniček, potom počet slabik, první slabika, poslední slabika..Náprava byla dlouhá a paradoxně nám pomohla jarní karanténa, že jsem s ní mohla být doma a venovat se tomu krátce a často, jak bylo potřeba.
Ja právě nevím - to sluchove vnímání. Kolikrát fakt neví, jestli je tam K nebo T. Většinou říká K. Když to ale kolikrát zkoušíme, tak to většinou ví.
Někdy mi právě připadá, že sluchově vnímání je špatne, ale… Pak mě zase překvapuje. Rytmus, vytleskavani, slabiky - to vše umí dávno. To, jak mu jde, tak strašně zrychluje. Hlavně už děláme na hlasky. Přijde mi, že má docela hudební sluch. To vytleskavani a různé věci delame odmalicka. Nevim, kolik času tomu věnovat. Dostaneme se k tomu jen jednou po školce - má nejdřív ještě běhá venku. Dneska jsme toho teda stihli fakt dost, ještě jsme hrali několik her. Ale já byla dneska doma, tak to šlo. Pokud přijdu z prace, tak toho mám plné kecky.
@Anny2148 píše:
Tak já mám za sebou už 3 roky logopedie se synem a teď 1,5 roku s dcerou. Ze začátku to byl vždycky boj. Děti měli hysterické záchvaty, pořád poskakovali, dělali blbosti. Osvědčilo se mi být pevná a neustupovat. Na hysterii nereagovat, být přísná. Žádné hračky, sedí se u toho v klidu. Nemluví se o ničem jiném, maká se… byla to dřina, bylo to o nervy, byly u toho scény, ale upřímně to má ppzitiva i potom, syn je v první třídě a díky logopedii je zvyklý makat a nekecat, takže nám úkoly zaberou minimum času
3 roky - co jste všechno řešili? Už umí všechno? Co neuměl do 1.tridy?
@Anonymní píše:
3 roky - co jste všechno řešili? Už umí všechno? Co neuměl do 1.tridy?
Začínali jsme po třetím roce, kdy nemluvil a místo mluvení používal svou znakovou řeč. Asi půl roku jsme cvičili jen jazyk. Od 4 let. Jsme již napravovali hlásky. Neuměl ď, ť, ň, č, š, ž, c, s, z, l, r, ř. Jednu dobu jsme cvičili d, t, n, to bylo před r a dával špatně jazyk. Končili jsme v 6,5. Takže nám zbývalo skoro půl roku do začátku první třídy (syn je říjnový, takže šel až téměř v sedmi letech). Uměl vše a teď už mluví krásně.
@Anonymní píše:
Chodíme od 2,5 roku, kdy nemluvil, nerozuměl a nekomunikoval. V té době prakticky jen hykal a zvládl vyslovit jen K a A.
Denně cvičíme pusu a teď máme roztleskavani slov a začínáme konečně R. Synovi bude brzy 7. Naučil se všechno. Teď mu chybí jen R a Ř. Nevysloví shluky souhlasek a u některých slov ještě nevysloví L (učíme u všech slov postupně).
Tak to už jste skoro zvládli vše
můžu se zeptat, co myslíš tím nerozuměl a nekomunikoval? Že třeba ani neukázal že chce pití nebo když si řekla vezmi si plyšáka a jdeme spát, tak nevěděl? A nočník vám šel jak? Díky ![]()
@Anny2148 píše:
Začínali jsme po třetím roce, kdy nemluvil a místo mluvení používal svou znakovou řeč. Asi půl roku jsme cvičili jen jazyk. Od 4 let. Jsme již napravovali hlásky. Neuměl ď, ť, ň, č, š, ž, c, s, z, l, r, ř. Jednu dobu jsme cvičili d, t, n, to bylo před r a dával špatně jazyk. Končili jsme v 6,5. Takže nám zbývalo skoro půl roku do začátku první třídy (syn je říjnový, takže šel až téměř v sedmi letech). Uměl vše a teď už mluví krásně.
Tak to jsme na tom hůř. Ještě teď ve skoro 6. Trénujeme K a T.
@Bubla Bůčková nekomunikoval, nedal naprosto nic najevo, kdybych mu nedala jíst, tak by nejedl a musela jsem ho dlouho krmit, protože nechápal, že jídlo patří do pusy, dala jsem mu do ruky jídlo a on ho vzteky rozmačkal, protože ho chtěl a nevěděl, co s ním má dělat.
Když jsem mu řekla, že jdeme jíst, nebo že přijel táta, tak nebyla reakce. Byl jak hluchý.
Nočník jsme zvládli ve 2 letech. Ale nehody byly ještě ve 3,5 letech a na noc měl plinu do 6 let.
Komunikace je problém dodnes. Neumí se vyjádřit, často znakuje.
@Anonymní píše:
@Bubla Bůčková nekomunikoval, nedal naprosto nic najevo, kdybych mu nedala jíst, tak by nejedl a musela jsem ho dlouho krmit, protože nechápal, že jídlo patří do pusy, dala jsem mu do ruky jídlo a on ho vzteky rozmačkal, protože ho chtěl a nevěděl, co s ním má dělat.
Když jsem mu řekla, že jdeme jíst, nebo že přijel táta, tak nebyla reakce. Byl jak hluchý.
Nočník jsme zvládli ve 2 letech. Ale nehody byly ještě ve 3,5 letech a na noc měl plinu do 6 let.
Komunikace je problém dodnes. Neumí se vyjádřit, často znakuje.
A škola je v pohodě, bez asistenta? To jste tu komunikaci teda vytáhli vážně skvěle!
@Anonymní píše:
Zase jsme cvičili logopedii. Jenže… Moje dítě po mně má opakovat.
já SÁNĚ, dítě SÁNKY
já NĚKDE, dítě NEKUDY
Jsem trpělivá, nerozčiluji se. Dítě se u toho směje, dělá blbosti. Neposedí, pořád se chruje, po něčem sahá. Nevím, jestli tohle někdy skončí. Vypadá to, že na logopedii budeme chodit ještě pár let. Už jich pár let mám za sebou, tak by se dalo říct, že zkušenosti mam. Ale někdy mě to fakt štve. Je to kluk. S dcerou to bylo lepší - neměla chuť utíkat pořád k něčemu zajímavějšímu. Jak jste na tom vy? Myslím vy, co máte s logopedii zkušenosti, co vám pomohlo, nepomohlo. Teď cvičí každý den - pomohlo vysvětlit, že když bude cvičit a rychle se to naučí, tak bude mít klid, protože to bude umět.
Trénovali jsme hodně v autě, když nebylo kam utéct a co jiného dělat. Cestou na nákup a z nákupu 2× 10 minut třeba. Pak vyšší level byl nácvik čtení, tam jediné, co pomohlo, bylo dát pevně denní dobu, kdy se bude číst a toho se držet, syn to časem začal dělat automaticky.
@Bubla Bůčková píše:
A škola je v pohodě, bez asistenta? To jste tu komunikaci teda vytáhli vážně skvěle!
Je předškolák. Půjde do školy bez asistenta i dalších opatření. Nikdo to nedoporučuje, tak to risknu.
On měl dlouhý rozjezd. Pak to šlo rychle. Od 4 let mluví a dotahujeme výslovnost.
Trochu pomohlo dítěti vysvětlit proč je ta logopedie důležitá: že do školy potřebuje umět všechna písmenka, aby mohlo správně číst a psát, aby mu ostatní lidé dobře rozuměli, pustit mu někoho dospělého se špatnou výslovností hlásky, na které pracujete.
Ne že by spolupracovalo nějak výrazně lépe či dokonce s nadšením, ale už to nebralo jen jako výmysl matky, které jde jen o to ho týrat a odvádět od důležitých činností jako stavění lega nebo pátého převlečení panenky.
@Anonymní píše:
Je předškolák. Půjde do školy bez asistenta i dalších opatření. Nikdo to nedoporučuje, tak to risknu.
On měl dlouhý rozjezd. Pak to šlo rychle. Od 4 let mluví a dotahujeme výslovnost.
Tak to se to zlomilo kolem těch 3-4 let. Snad to bude i u nás podobně ![]()
@Bubla Bůčková píše:
Tak to se to zlomilo kolem těch 3-4 let. Snad to bude i u nás podobně
U syna prorokovali těžký autismus, kombinovanou formu dysfazie a další.
@Svistice na podobné argumenty mi sdělil, že šišlat chce a další 2 dny schválně kazil sykavky. Už je umí, ale všude cpal š, takže štěna, šíšala, šešnek… Opravdu lahůdka
![]()
Ale pro mě dobrý. Já ho ignorovala, takže si najednou sám udělal pití, připravil oblečení…
My jsme se synem rádi cvičili na procházkách. Bylo to vtipné, protože jsme rozcvičovali pusu, takže nás u všech těch ksichtů, foukání, špulení pusy a rolování jazyka viděli kolemjdoucí. Ještě vtipnější bylo, když jsme trénovali „r“, to jsme ještě ke všemu zpívali písničky na tdtdtd. Ale občas to někdo okomentoval a syna pochválil, což se mu líbilo, navíc jsme omezili trénink na „budeme cvičit, než dojdeme tam a tam“, takže si dokázal představit, jak dlouho to bude.
@Hoa Mai píše:
My jsme se synem rádi cvičili na procházkách. Bylo to vtipné, protože jsme rozcvičovali pusu, takže nás u všech těch ksichtů, foukání, špulení pusy a rolování jazyka viděli kolemjdoucí. Ještě vtipnější bylo, když jsme trénovali „r“, to jsme ještě ke všemu zpívali písničky na tdtdtd. Ale občas to někdo okomentoval a syna pochválil, což se mu líbilo, navíc jsme omezili trénink na „budeme cvičit, než dojdeme tam a tam“, takže si dokázal představit, jak dlouho to bude.
Já venku nezvládám cvičit. Strašně špatně slyším, kdy řekne K a kdy T. To zvládám jen v klidu.
Chodíme od 2,5 roku, kdy nemluvil, nerozuměl a nekomunikoval. V té době prakticky jen hykal a zvládl vyslovit jen K a A.
Denně cvičíme pusu a teď máme roztleskavani slov a začínáme konečně R. Synovi bude brzy 7. Naučil se všechno. Teď mu chybí jen R a Ř. Nevysloví shluky souhlasek a u některých slov ještě nevysloví L (učíme u všech slov postupně).