Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@lucynka25 píše:
@Lenka_Hal To vypadá báječně.
@Evulina to je dobrý nápad zahušťovat cuketou.
Já tedy nejedu úplně 100% LC, ale snažím seOvoce bych se vzát nemohla
JInak holky, jaký máte ten cukr? Chci si zkusit koupit ten erythritol
ale děti to asi nesmí, že? Když bych něco upekla a osladila to tímhle
U nás to už děti taky občas v něčem mají. Ty kuličky semínkovo-kokosové mi sluply jako malinu, moc jim to chutnalo.
Za mě je chuťově nejblíž a k trávení nejpřijatelnější asi ten erythritol. Xylitol mi víc chutná uměle a stevií pouze doslazuju to, co už je oslazeno předem erythritolem nebo co chce osladit jenom malinko (třeba si dávám trochu do kafe). Taky je dobrý ten čekankový sirup (ale kupuju ten pro děti, je přírodnější složení, než ten pro dospělé), ale tam už nějaké sacharidy jsou, tak s ním šetřit..a na pečení se asi nehodí, spíš k přímému slazení.
Tak holky jake delate „pecivo“? Uz jsem videla dost receptu, ale nemela.jsem odvahu..
ale chci zacit, to pecivo je asi nejvetsi zlo ![]()
@lucynka25 chystám se na bagety. Recept jsem našla jen si ještě chci koupit silikonovou formu, protože se to skoro všem rozteče a mají z toho placku.
@barabrambora tak pak hod prosím recept, já si našla jogurtový chleba, tak musím koupit to psylium, ale nejvíc se děsim, zda mi ruční mixér rozseká na prach ty semínka ![]()
Tvarohové bagetky: 250g tvarohu, 3 vejce, 50g mletých slunečnicových semínek, 2 lžíce psylia, chia semínka hrst, hrst celých slunečnicových, 2 lžičky prášek do pečiva, sůl, česnek. Těsto nechat 15 minut uležet. Péct 50 minut na 180.
@barabrambora a jak rozemeles ty seminka?
mas neco specialniho na orechy atd?
@lucynka25 mám obyč mixér z Lidlu, ale umele všechno. Kdyby to nešlo, tak mám myslím mlýnek na ořechy, tak to zkusím v něm.
Tak konecne jsem vyzkoušela cuketovy pernik s kokosem a bylamin to velka mnamka, doporucuji ![]()
@lucynka25 píše:
@barabrambora tak pak hod prosím recept, já si našla jogurtový chleba, tak musím koupit to psylium, ale nejvíc se děsim, zda mi ruční mixér rozseká na prach ty semínka
Jestli myslíš to jogurtové pečivo ze stránek paleosnadno, tak já kupuju už namleté lněné semínko (lněnou mouku - teď mají na eshopu kaumy.cz 950g za 62,–Kč), a zbytek semínek (nejvíc nám chutnají slunečnicová, ale občas dávám sezamová, konopná, dýňová - co je zrovna doma) už nemelu a jen je tam zamíchám.
Jedla jsem u kamarádky, která dělá podle stejného receptu, a měla ho mnohem lepší, pak mi říkala, že dává i hodně mletého kmínu, chutná to pak víc chlebově.
@zrcadlo uz jsem na to mlete taky prisla
tesim se, az to zkusim.
@lucynka25 píše:
@zrcadlo uz jsem na to mlete taky prislatesim se, az to zkusim.
Jo a jednou jsem chtěla udělat pečivo na chalupě, a kromě lněné mouky jsem tam neměla žádná semínka kromě pražené solené slunečnice z Lidlu, tak jsem tam dala 50g té slané slunečnice a manžel mi říkal „dnes je to pečivo nějaké dobřejší“, takže to taky jde. Já tohle jogurtové dělám, když mám chuť třeba na domácí paštiku, k té mi přijde úplně nejlepší.
Ahoj,
tak se tak trochu stydím, zakladatelka a píšu sem tak málo ![]()
Zdravím vás ![]()
Máte někdo radu, jestli lze použít mleté vlaš. ořechy do receptů místo mandlové, příp. kokosové mouky (takových receptů je hafo - s mandlovou a kokosovou moukou, ale proč mám kupovat hromadu mandlí a kokosu, když mám 5 přepravek našich vlašáků ze zahrady)?
Přidávám recept na mnou oblíbenou česnekovo-bylinkovou focacciu
75 g mletého lněného semínka
40 g kokosové mouky (já osobně nekupuju mouky, ale melu si doma kokos, přijde mi to ekonomičtější a totéž dělám i s mandlema)
80 g mletého psyllia
1 lžička mořské soli
1/2 lžičky mletého pepře
1 lžička jedlé sody
1 lžíce nasekaného čerstvého nebo 1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce nasekaného čerstvého nebo 1 lžička sušeného rozmarýnu
2 drcené stroužky česneku
120 ml extra panenského olivového oleje
8 bílků z velkých vajec
2 lžičky vinného kamene nebo jablečného ciderového octa (já spíš jen od oka cmrndnu pár kapek normálního kvašeného jabl. octa z DM a mám doma taky jednu specialitu - nechala jsem moc dlouho kvasit kombuchu, houba sežrala všechen cukr a mám luxusní zdravý ocet z toho
)
240 ml vlažné vody
Troubu předehřát na 175 st. (plyn st. 4). Plech vyložit pečícím papírem (spíš silnějším). V jedné míse promíchat lněná semínka, kokos. mouku, psyllium, sůl, pepř a jedlou sodu. V druhé misce smíchat olej, bylinky a česnek. V třetí míse ušlehat bílky s vinným kamenem nebo octem (který se přidá až během šlehání) do měkkých, ale ne tuhých kopečků.
Pomocí šlehače (ale jde to i ručně), přimíchat k suchým přísadám v první míse vlažnou vodu a polovinu směsi oleje a bylinek a vše dobře promíchat (zbylá směs se nechá na potření). Přidá se také čtvrtina bílkové směsi, dobře se to promíchá a potom se opatrně vmíchá zbylý sníh.
Těsto se přesune na plech s pečícím papírem a rukama roztlačí, aby vznikl obdélník o něco vyšší než 1 cm. Prsty se do něj udělají malé důlky a pak se těsto polije zbylou směsí oleje, bylinek a česneku. Foccacia se peče 25 - 30 minut. Hotová se nechá vychladnout a na krájí na 16 malých nebo 8 větších kousků. Vydrží 3 dny v pokojové teplotě přikryté utěrkou anebo se dá zamrazit až na 6 měsíců.
Dělám někdy i to, že místo bylinek a česneku přidám do oleje koření, co se dává do klas. chleba (kmín, trošky anýzu a koriandru..), je to také výborné a s ještě univerzálnějším použitím. S bylinkami + česnekem se to spíš hodí do středomořské a italské kuchyně.
Rychlosušenky z arašídového (nebo mandlového másla)
Po prostudování etikety na arašídovém a mandlovém másle jsem zjistila, že mají stejně sacharidů na 100 g (21,6 g/100 g), takže je jedno, které z nich se použije. Možná to není přímo keto recept, ale low carb je zcela jistě.
1 hrnek neslazeného arašídového (mandlového) másla (používám malý dětský hrnek, ne velký dospělácký)
1/2 hrnku smetanového sýra (používám plnotučný tvaroh, je pro mě dostupnější)
1 vejce
trochu mleté vanilky
odhadem trochu sladidla (stevie, erythritol…)
Trouba se předehřeje na 180 st a plech vyloží pečícím papírem
Všechno se rozhňácá a pořádně smíchá a pomocí lžičky a vlhkých rukou se udělají na plech kuličky (cca 25 kousků), příp., pokud to nejde, stačí vyšší kopečky jen lžičkou. Pak se navlhčenou vidličkou udělají placaté sušenky se vzorkem nahoře.
Sušenky se pečou 12-13 minut, nebo dokud lehce nezezlátnou.
Nechat vychladnout a skladovat ve vzduchotěsné nádobě (já je dávám raději ještě do lednice - narovnám do větší sklenice od okurek, zavřu a dám do ledničky, ale možná to vůbec není nutné a vydržely by i v pokojové teplotě)
Dají se navrchu ještě pocákat domácí nebo rozehřátou vysokoprocentní čokoládou.
Myslím, že by se super hodily i jako jedno z vánočních cukroví. Příště také zkusím přidat citronovou nebo pomerančovou kůru, mohlo by to být taky super.
Jinak se přiznám, že mi celkem přestaly chybět jablka, švestky apod., i přesto, že vidím, že to máme ze zahrady, i med už mě nechává klidnou, ale co teda pořád nějak nemůžu překousnout, je mrkev, pórek (má překvapivě dost sacharidů), červená řepa, pastinák a bulvový celer. Jo a taky luštěniny. Vlastně zdravé věci, ale s moc velkým obsahem sacharidů bohužel ![]()