Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky holky
, tato otázka se netýká mě ale mojí kamarádky. Vím že jste mi tu tenkrát dost pomohly co koupit mojí vysněné holčičce, tak se sem obracím znova a využiji že tady mám účet a kamarádka ne
.
Kamarádka u mě obdivuje malou a do holčičky se úplně zamilovala, je jasné, že nejdůležitější je zdraví já jsem za ní po těch 8 letech čekání vděčná takže tohle bych vůbec neřešila, ale ona slyšela od kamarádky která byla 2× na umělém oplodnění jak jí vyhověli. Prý porodila kdysi dvojčata kluky který umřeli, příčinu neznám a pak že když šla znovu na umělé oplodnění tak prý že chce raději holčičku a vyhověli jí pokaždé 2× za sebou, to se může? Já myslela že v naší zemi je to zakázané. Ptám se pro kamarádku, třeba o tom nevím a je něco nového, tak ať nejsem úplně pitomá ![]()
Ne nejde to. znama dokonce mela dedicny problem, ktery by u kluka byl horsi, takze chteli holku ze zdravotnich duvodu a stejne to neslo.
pry se to za tezke penize dela na Kypru.
Vybrat pohlaví není dovoleno, je to neetické. Jsou výjimky, například, když se prokáže, že třeba chlapečci jsou nositelé těžké vývojové vady nebo jiné nemoci, lze vybrat pohlaví. Ale to je jen ze zdravotního hlediska a ne zhlediska, že se zamilovala kamarádka do holčiček. ![]()
Co vím, tak je to možné jen v případě, že mají rodiče nějakou genetickou vadu, která se přenáší jen na jedno pohlaví, tak zavedou to druhé, aby bylo zdravé. Ale jen tak si vymyslet chci holčičku to nejde.
Já jsem slyšela že si to třeba v Praze jde „koupit“, že si řekneš pohlaví…ale je to jedna paní povídala…
![]()
@amisu_ jen ze zdravotnich duvodu, onehdy to bylo v telce, ze kdyz jsi nositelem nejakyho blbyho genu, ktery se vaze na urcity pohlavi, tak jo, ale aby jsi si to sama urcila to ne…leda mozna za nejaky tezky prachy v Ameru…na to se chysta Simona Krainova, chce holcicku a jede na IVF nekam do Ameru.
Podle me, hlavne ze mas mimi zdrave a neresila bych pohlavi ![]()
Příspěvek upraven 04.01.14 v 14:59
Pohlaví se v ČR ovlivňuje pouze ze závažných zdravotních důvodů, jinak ne. Oplodněné embryo musí projít vyšetřením.
Jde to. Ale pouze ze závažných důvodů. Ne proto, aby mohla matka česat lokýnky.
V USA nebo v Indii to prý jde. U nás se to dělá jen pokud je zdravotní důvod, tedy například dědičná choroba postihující jen chlapce.
Oni to ovlivnit umějí (výběrem z embryí, která zavedou), ale nesmí to dělat, protože je to neetické. Nedávno byl rozhovor tuším, že v Týdnu, s profesorem, který s umělým oplodněním v ČS začínal a zmiňoval to tam. Že by to po něm chtěla dcera, že už má několik kluků a chtěla by holčičku, ale že by to nikdy neudělal..
Legislativně to nelze, doufám, že se to běžně neděje právě na takováto přání
![]()
mě nikdo vybrat nedal, ani bych nechtěla