Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Ahoj, začínám být bezradná tak se poprvé obracím já na vás. Prosím anonym.
Mám přítele už 4 roky, jsme mladí a už spolu nějakou dobu bydlíme. Přítel je šikovný, pracovitý a hodně ambiciozní a taky neskonalý romantik. Moc ho miluji, ale poslední dobou na něm vidím chyby, které mě doslova drásají a mám v hlavě nepořádek, zda jsou normální nebo ne. Předem zdůrazňuji, že jsem s ním vše probírala a vždy se to spravilo, ale jen dočasně. Dala bych tu přímo seznam:
1. Vždy byl líný, ale co bydlíme spolu to víc vidím..nevynese koš a to mu ho mohu nachystat přímo ke dveřím. Nikdy tu neumýval nádobí, to bych pochopila když máme myčku, ale do ní nikdy nádobí taky nedal ani umyté nevyndal..ani jednou. Když je myčka hotová a nejsou ve skřínce čisté sklenky, nenapadne ho si vyndat sklenku z hotové myčky..on raději vezme sklenku na víno nebo šampaňské..to mi třeba přijde jako vrchol lenosti. To samé vaření. Za celou dobu uvařil jen jednou (jsme tu půl roku). Když ustele postel, je to jak kdyby čekal přímo aplaus..vždy mi to sdělí s hrdostí..a jak kdyby čekal, že mu budu líbat nohy.
2. Začala jsem si všímat, že je hrozný mamánek. S mámou volají aspoň jednou denně. Také si píšou každý den. To bych ještě chápala, že mají hezký vztah a já se s ní mám taky ráda..ale přítel s radostí používá frázi máma to dělává takhle. Upeču mu jeho oblíbenou buchtu a sotva se jí dotkne. Pak mu ji upeče jeho máma a celou ji pomalu na posezení sní. Jedeme na oběd k jeho mámě, milionkrát si tam přidá. Vařím já a mám poznámky, že je tam málo toho a hodně toho.
3. Je hypochondr (to se spojuje s bodem 2, jelikož je takový hlavně před mámou). Když jsme doma, málokdy od něj slyším, že ho něco bolí..jakmile mluví s mámou tak má najednou hrozně puchýřků v puse a krku a štípe ho to, zda neví čím by to mohlo být a pořád je to něco. Vrátíme se domů a už o nějaké bolavé puse nepromluví. Není to jen tohle, ale teď si přesněji nemohu vzpomenout. Mám pocit, že je to tím, že s ním bylo jednáno jak v rukavičkách když byl malý. Taky není schopný pít z jedné sklenky..nalije si vodu, hned ji vypije a položí sklenku vedle umyvadla. Za hodinu jde znovu a vyndá další..a takhle pořád dokola. Prý kdybych náhodou z toho pila..že to není hygienické..přitom nikde v ničem tak extrémně na hygienu nedbá a navíc se se mnou stejně líbá, tak to nechápu.
4. Je jak malé dítě! Umí se naštvat kvůli kravině jak malý spratek.. Má jít do práce a leží v posteli (myslela jsem že usnul), tak se k němu natáhnu a plyšákem ho poplácám po hlavě, že už musí jít. On se na mě otočí a řekne mi, že ho mám budit jak normální přítelkyně a ne ho plácat plyšákem a začal mě s ním bouchat do obličeje, tak jsem mu řekla, že nevím co na tom je, že to musel sotva cítit..nebylo to jak kdybych sním do něj mlátila. Odešel do práce protivnej. Nebo jdu uklízet a on mě nenechá, furt mě odtahuje od koštěte ať si ho všímám..jo je to hezký ale nechci aby se to tu rozšlapalo, ať mě nechá to dodělat a já za ním hned přijdu…nééé prostě si ho budu všímat hned. Pochopila bych kdyby to bylo sem tam, ale to je pořád! Vůbec si mě nevšímá když se k němu mám, jak kdybych byla vzduch a prý mu mám dat prostor, tak říkám ok..jdu něco dělat a do pár minut je u mě a otravuje, řeknu mu že chci teď prostor já a on: jak chceš tak to budeme hrát na prostory..a urazí se! Už mi z toho spratkovskýho chování někdy hrabe.
5. Je mistr všeználek. Jdu smést z gauče drobky a už mi stoji za zádama a říká mi jak to mám dělat..už slyším ty řeči: dej si bacha aby na tom košťátku nebyl nepořádek, jinak gauč ještě víc zaneřádíš.(přitom nikdy gauč neuklízel). Jinak máme takový kávovar kde dáváme kafe do takové mističky na tyčce (teď si nemohu vzpomenout jak se tomu říká) a minule mi chtěl vynadat že jsem v tom nechala kávu, přitom to bylo čisté, jen v kávovaru vložené. A už chtěl komandovat. Přitom to nikdy neumýval..vždy po tom co jsme si dělali kafe jsem to musela udělat já, on to tam vždy nechal a neřešil. To samé s umyvadlem..hrozně se u nás práší a okraje byly zaprášené a už jsem poslouchala kdy jsem ho naposledy umývala. Přitom to taky nikdy nedělal.. Navíc o něčem mluví a já mu řeknu, že jsem si myslela že to bylo takhle a on hned jak nemám přemýšlet ani..přijdu si před ním jak úplná blbka..že ví vše líp a pořád jen poučuje co jak je a co jak dělat.
6. Nevšímá si toho co pro něj dělám..řeknu mu že se o něj hezky starám a on mi na to řekne a jak a já že se o tu vše starám sama a vařím mu a takový. Pak jsme v obchodě a ptám se ho co by si dal k obědu, že nevím co uvařit..on mi na to řekne, vždyť se o mě staráš ne? Tak snad vymyslíš co uvařit. Ještě to řekne rýpavým tónem. A takhle ve spoustu věcech.Vím, že je to dlouhý..snad je to srozumitelný. Nevím zda přeháním a je takový každý a měla bych být ráda za to co mám, protože v dnešní době najít někoho ambiciozního a romantika, který nepodvádí je zázrak, ale někdy mi z něj vážně hrabe až mám dny kdy se mi chce jen brečet. Proto by mě zajímalo zda má někdo doma aspoň v něčem podobného přítele a jak proti jeho vlastnostem bojujete. Jinak rozejít se nechci, nemám na to odvahu a přítele až moc miluji. Jen chci radu od žen co s takovým typem mají zkušenosti nebo ho mají doma
je asi mladej ale ma sanci z toho vyrust neboj
kazdopadne asi Ti to nebude vyhovovat protože on do stadia dospelosti dojde třeba až po 35 narozeninach..
S detma uz se odchazi hur.Zdrhej,dokud mas jen kufr.Mam doma to same.Ten muj me teda nepeskuje,kdyz neco delam.Obcas pohne zadkem a vynese kos,plasty.Ale jinak nic.O vse se doprosovat.S detma v zivote nepomohl,ikdyz jsem byla nemocna.Ale jeste se urazit to jo.A pak tteba 3dny na pc.Zabit takovy chlapy.
Tak tohle by bylo něco na moje nervy..
Přesně takovej byl můj táta, doma neudělal nic i když se mamka snažila do něj hučet, vysvětlovat, rozčilovat se atd.. Nic nepomůže, ten člověk se prostě nezmění..
Naši se nakonec po 20 letech rozvedli
Mimochodem i moje 18 měsíční dcera si po vypití mlíka, odnese lahvičku do dřezu
V tomhle je lepší než tvůj chlap ![]()
A jinak k dotazu… Neee, nemám doma takového chlapa a v žádném případě bych ho nechtěla..
V domácnosti jste snad oba, tak se taky musíte oba podílet na jejím chodu ne?
Az budete mít větší děti, budeš chodit do práce a do toho se sama starat o domácnost, tak se z toho fakt zblázníš… A chlap co? Nic… Bude tě ještě sekýrovat… ![]()
Ty po 4 rokoch začínaš vidiet rozdiely, ako by mal fungovať váš spoločný život. To je iba dobre. Možno dáš tomu ešte šancu niekoľko mesiacov či nedajbože rokov. Pozri sa už ale teraz ako to funguje v ich rodine. To sú vzorce, ktoré si prenášame do dospelosti. Veľmi dobre vnímaš, že nechceš byť matkou ale partnerkou. Nesnaž sa byť dokonalá, či lepšia ako jeho mamička… v jeho očiach. Buď sama sebou. Nastav laťku, ktorú nedovolíš podliezť, ale ani sama sebe. Musíš to cítiť tak, že ty ho už nevychovávaš. To už nejde. Na to boli jeho rodičia. Apropó aj mne u mamky vždy najviac chutná, to si tiež pridávam niekoľko krát ![]()
Jako by si psala o mém příteli. Akorát teda ze sebe nedělá hypochondra a neuráží se
Tě úplně chápu, že z toho šílíš. Já místy taky. Nejvíc mě vytáčí, že když za ním přijdu já, řekne, co dolejzám a když du něco dělat, hned ho mám za zadkem a strašně vyžaduje pozornost a pusinky a mazlení. No nevím, co s tím. Já kolikrát bouchnu. Pošlu ho do háje. Důležité je, jestli tyhle vlastnosti vyvažuje pozitivy. Můj třeba zastane práci kolem domu. Pomáhá mi s moji prací, která je fyzicky hodně náročná, pohlídá synka. Kolikrát je mi taky do breku a už je toho moc. 100× nic unavilo vola, že…a pak koukám, co mají doma kamarádky a jsem za něj ráda. Jinak se mi osvědčilo, že se mu směju. Když rejpe, že mi vadí, jak po kuchyni chodí nepřezutý a ještě to komentuje, že ta zem je stejně špinavá, protože nemám vytřeno, povím mu: No jooo, řekl někdo, kdo ani neví, kde máme mop ![]()
Nejspíše se rozejdete. Ty do něho budeš hučet ať se změní a on se bude cítit tlačený někam kam nechce. Nebude to fungovat. Prostě je přesvědčený, že je to ženská práce. To nezměníš.
@jasnahvezda No sranda na mého přítele neplatí, ten si ji bere moc k tělu i když mě shazuje skrz věci pořád a hrozně se tomu směje. Ze sebe si srandu dělat neumí. Když jsem na ty jeho vtípky protivná, tak mi řekne, že nemám smysl pro humor a že se se mnou teda dneska už bavit nebude. jak urážlivý spratek.
Všichni mi tu radí ať uteču, ale mě přesně děsí to, že je to u ostatních horší a horší. Že mám být ráda za toto. Navíc představa se stěhovat zas zpátky k mámě do jednopokojáče a zvykat si na její bordel. Začínat zas od znovu a vymazat 4 důležité roky života. No já nevím..musím si s ním prostě promluvit ( po sté), jinak to asi vážně nemá smysl.
@zoidberg Jenže to je to, přítel není ten typ co rozděluje ženské a mužské práce. Vždy nad takovýma pohrdal..kdo nepomůže doma ženské, že je to hrůza atd. Že to nechápe…a najednou je přesně takový.
@Peta02 píše:
Podobny typ je můj taťka, akorát ten mamku nekybicuje, ale jinak za nej dela úplně všechno v domácnosti. Už jako mala jsem věděla, ze takovýho chlapa nechci. Naši jsou spolu 35let a celou dobu všechno táhne mamka a je to na ni pěkne vidět, jak je z toho unavená, otravena, zdrchana. Já bych se na takovýho typa, co chce doma jen služku vykaslala.
u nas taky tak. Tata se nechal obletovat, doma ani prstem nehnul, o decka se nestaral (diky bohu za ty dary) a jeste matce zahybal.
Kdyz jsem se dala s mojim manzelem dohromady a zacali jsme bydlet, tak mi matka durazne kladla na srdce, at po manzelovi doma nechci nic, ze prej chlapi tohle nemaj radi. Tak jsem mame vysvetlila, ze ja to u sebe povedu jinak. Matce se zjezily vlasy na hlave, uplne jsem videla, jake scenare ji behaji po mozku..... ale moje domacnost je moje domacnost. Takze u nas jedeme pul na pul.
Raději zahoď pouhé 4 roky, než se uvázat k takovému i s dětmi na 20? let?
Ještě pořád můžeš začít v klidu s čistým štítem, pár měsíců u matky nrbo spolubydlení. Odpichneš se a začneš znovu ![]()
@Anonymní píše:
@jasnahvezda No sranda na mého přítele neplatí, ten si ji bere moc k tělu i když mě shazuje skrz věci pořád a hrozně se tomu směje. Ze sebe si srandu dělat neumí. Když jsem na ty jeho vtípky protivná, tak mi řekne, že nemám smysl pro humor a že se se mnou teda dneska už bavit nebude. jak urážlivý spratek.
Všichni mi tu radí ať uteču, ale mě přesně děsí to, že je to u ostatních horší a horší. Že mám být ráda za toto. Navíc představa se stěhovat zas zpátky k mámě do jednopokojáče a zvykat si na její bordel. Začínat zas od znovu a vymazat 4 důležité roky života. No já nevím..musím si s ním prostě promluvit ( po sté), jinak to asi vážně nemá smysl.
@zoidberg Jenže to je to, přítel není ten typ co rozděluje ženské a mužské práce. Vždy nad takovýma pohrdal..kdo nepomůže doma ženské, že je to hrůza atd. Že to nechápe…a najednou je přesně takový.
To jsem si myslela taky. Po peti letech jsem odmitla zasnuby a zkusila to jinde. Dekuju za to, ze jsem nebyla tak hloupa a nezustala s nim. Premyslej o tom, zda do zivota tohle chces. Protoze do zivota a do rodiny tohle fakt moc neni…
@Anonymní píše:
Ty to ještě asi furt nechápeš, co ti tady všichni okolo radí, viď. Nebo to spíš nechceš vidět. Co jsou 4 roky proti celýmu životu s takovým člověkem?? Dost holek ti tu popsalo, jak to chodí u nich doma, že se dá žít jinak a daleko líp a ty na to odpovíš, že tě děsí, že u ostatních je to horší a horší. Né, neni. Přečti si tu diskuzi znovu. A taky nechápu tvůj pocit, že máš doma něco výjimečnýho, prej ambiciózní a romantik.
Tak to musím taky oponovat - ne, nemáš doma nic, za co bys měla bejt vděčná a skousávat kvůli tomu to, jak se k tobě chová hnusně. Máš doma blba, tak otevři oči, když ti to tu všichni potvrzují. Nic ve zlým, jen ty si prostě meleš tu svojí, jak kdyby tu všichni nepsali o něm pravej opak. ![]()
@Anonymní píše:
A musíš zpět k mamince? ![]()
@Anonymní píše:
Můžeš najít lepšího, můžeš najít horšího, můžeš třeba hledat do konce života. Nikdo ti nic nezaručí. Ale i vztahy by se měly občas ukončit a hledat nové ať máš na smrtelné posteli na co vzpomínat.
@Anonymní píše:
Tak kdyz si myslis, ze u ostatnich je to horsi a mas byt rada za to co mas, tak tady nefnukej a delej mu dal sluzku ![]()
4 dulezity roky zivota ?! Co se stalo tak hrozne duleziteho ? ![]()
Mam doma to stejny v blede modrym. Stastna nikdy nebudes. Utec, dokud nemate deti. NE nikdy se nezmeni, NE nikdy se to nespravi a ANO bude to jen horsi a horsi.