Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Teda fakt tě lituji, musíš nastavit hranice. Prostě návštěvy od - do, pokud bude mít blbé „kecy“, tak upozornit na nevhodnost, pokud se znova budou opakovat, tak bez milosti vypakovat (z bytu, baráku nebo odkudkoli…), prostě je to takový typ člověka. Ať se do vás nemontuje, ničí to pak vztahy (mezi manželi, rodiči a jejich dětmi - tedy tebou a vašim dítětem), sama se už přece realizovala (když vychovávala tebe), tak teď je řada na tobě. Rady jsou sice fajn, ale jen když se někdo ptá, jinak je to na palici.
Pokud tě shazuje, i před tak malým dítětem, tak si to nesmíš nechat líbit!!! Bude se to stupňovat a až bude dítě větší, tak to bude po bábě opakovat (mami, ty jsi hloupá, nemožná atd) Stejné jsme to měli s tchýní, když byli u nás po porodu poprvé na návštěvě, říkala naši malé, když plakala a nesla jsem ji v náručí: „No jo, máma to neumí“ tak jsem se na ni podívala a do očí řekla, že to není pravda. Pak jí ještě vykládala: „Táta tě týrá“, tak zase to samé…a byl klid. Jinak popravdě, i na mé rodiče měla v jejich přítomnosti kecy, že něco neumí atd, ti to s klidem ignorovali ![]()
U shazování tvé osoby (nebo manželovy) bych nastolila stejnou taktiku jako předtím - upozornit na nevhodnost chování a případně zase vypakovat, návštěvy jen pokud se bude umět chovat jako každá jiná návštěva. Co s takovým člověkem? Nervy máš jen jedny ![]()
Myslím, že tě tvá máma potřebuje nacpat do role děcka, protože se brání pocitu prázdného hnízda, pocitu zbytečnosti. Nesmíš to nechat rozbujet, jinak vám udělá ze života peklo. A nevěř, že se dovtípí, nedovtípí, protože nechce. Natvrdo bych jí řekla, že takto v žádném případě fungovat nehodláš, ona buď bude babičkou a smíří se s tím, že ty jsi máma a jsi dospělá, nebo ať nechodí vůbec. A to aby byla věčně věkův nakvartýrovaná ve vašem bytě, tak to ne. Že jsi se vdala za svého manžela a ne za svou matku. Ať si najde koníčky, zájmy a přestane se nudit a sekýrovat. Musíš být tvrdší a zapomenout na ohledy. Mám něco podobného v rodině a jednou mě nezbylo nic jiného, než vyhodit z bytu. Držím palce.
Máme to podobné, ještě bych dodala že moje rodiče jsou rozvedený už pár let, a jen táta má přítelkyni a novou rodinu, a když za mnou přijede je máma na mě zlá a prevypravi mi celý příběh s tátou (vše co bylo špatně, nebo dělal špatně) a dělá to každý týden, plus bych řekla že má hodně vysoké ego, takže já ať řeknu co řeknu uráží se, nicméně nejen že mě kecá do výchovy, ale také mám problém s tím že by dvouletý dala Coca colu, samé sušenky, kraviny. To že říká maly predemnou že jsem neschopná, to už bylo hádek taky dost, že něco dělám špatně, a nebo mi podkopne úplně před malou, že něco zákazu a ona to povolí, protože je přeci babička a ta může. Když se ptala na Ježíška, řekla sem ji že by nám pomohlo přispět na novou autosedačku.. To není dárek, ani na očkování, to není prý důležité a je to naše volba, tak koupi kravoviny z aliexpresu.. Pořád mi kecá do všeho, když malá brečí tak se splaší jako kůň a hned na mě spusti dělej dej ji najíst, napít, jdi prebalit, není ji zima? Mě jo, tak ji taky musí být zima, a úplně nejvíc co mě se… Je ze mi kecá i do oblečení, řekne mi, že jen ona umí dobře vybrat oblečení na mě, a že bych sama neměla nakupovat, ikdyz si koupím něco co se mi líbí a všichni to pochválí, ona ne protože sem si to vybrala já, a ona mi to nemohla vybrat tak v tom vypadám nemožně, do toho mi ještě říká že kdybych nosila rovnátka tak ty zuby mám jeste lepší, a že bych měla držet dietu nebo jist nejake prášky na hubnutí, kecá mi i do vlasů… Takze já si to vyslechnu, udělám podle sebe a neřeším ať se uráží.. Protože s tím už prostě nic neuděláš a čím bude mamina starší tím to bude horší a horší.. Mimochodem já mám sebevědomí úplně už na nule a to díky mamince která od dětství na mě všechno viděla špatně, ikdyz sem měla vysportovanou postavu, hustý vlasy (to už nemám bohužel)
no prostě mě vždy znemožnil. A přitom je to stále moje máma a budu ji brát jako mámu..
Musíš být drsňák, jinak ji tvůj chlap nakope a tebe taky. Asi sis nikdy nevytvořila hranice, co si může dovolit a co ne, tak toto je výsledek a bude hůř, pokud to neukončíš.
Vypadá to, že tvá matka je asi sama, tak ti chce pořád lézt do zelí, i když o to nestojíš, ale ani ji nepošleš do patřičných míst.
Jinak se mi docela líbil odkaz, sice je to o tchýni, ale trochu podobné, o nastavování hranic, aby se u vás třeba nakonec nezabydlela:
https://www.prozeny.cz/…t-pryc-11251
Sama bych co nejvíce omezila kontakt, poku se neumí chovat.
@Anonymní píše:
Máme to podobné, ještě bych dodala že moje rodiče jsou rozvedený už pár let, a jen táta má přítelkyni a novou rodinu, a když za mnou přijede je máma na mě zlá a prevypravi mi celý příběh s tátou (vše co bylo špatně, nebo dělal špatně) a dělá to každý týden, plus bych řekla že má hodně vysoké ego, takže já ať řeknu co řeknu uráží se, nicméně nejen že mě kecá do výchovy, ale také mám problém s tím že by dvouletý dala Coca colu, samé sušenky, kraviny. To že říká maly predemnou že jsem neschopná, to už bylo hádek taky dost, že něco dělám špatně, a nebo mi podkopne úplně před malou, že něco zákazu a ona to povolí, protože je přeci babička a ta může. Když se ptala na Ježíška, řekla sem ji že by nám pomohlo přispět na novou autosedačku.. To není dárek, ani na očkování, to není prý důležité a je to naše volba, tak koupi kravoviny z aliexpresu.. Pořád mi kecá do všeho, když malá brečí tak se splaší jako kůň a hned na mě spusti dělej dej ji najíst, napít, jdi prebalit, není ji zima? Mě jo, tak ji taky musí být zima, a úplně nejvíc co mě se… Je ze mi kecá i do oblečení, řekne mi, že jen ona umí dobře vybrat oblečení na mě, a že bych sama neměla nakupovat, ikdyz si koupím něco co se mi líbí a všichni to pochválí, ona ne protože sem si to vybrala já, a ona mi to nemohla vybrat tak v tom vypadám nemožně, do toho mi ještě říká že kdybych nosila rovnátka tak ty zuby mám jeste lepší, a že bych měla držet dietu nebo jist nejake prášky na hubnutí, kecá mi i do vlasů… Takze já si to vyslechnu, udělám podle sebe a neřeším ať se uráží.. Protože s tím už prostě nic neuděláš a čím bude mamina starší tím to bude horší a horší.. Mimochodem já mám sebevědomí úplně už na nule a to díky mamince která od dětství na mě všechno viděla špatně, ikdyz sem měla vysportovanou postavu, hustý vlasy (to už nemám bohužel)no prostě mě vždy znemožnil. A přitom je to stále moje máma a budu ji brát jako mámu..
Pokud matku nevypakuješ, budeš mít peklo pořád. Její ego roste úměrně tomu, jak tvé zadupává.
Holky, píšete mi tady nastavit hranice, ale jak? Když se je snažím nastavovat tak to máma nerespektuje. Píšete že jí mám říct jak se mi to nelíbí atd. Ale to jsem jí říkala 100×. Utnout kontakt nebo jí říkat ať k nám nechodí dokud si to neuvědomí - k takovému kroku se taky nechci dostat, protože nakonec budu ta špatná já (a to nejen u mojí mamky). Například táta - chápe mě, snaží se jí korigovat (bohužel tu není tak často a myslím že i předtím se máma hlídá), ale nadruhou stranu stranu mi říká ať si to tak neberu - že holt je taková a jiná nebude.
Líbit si to ale rozhodně nenechám, jen potřebuji jí to nějak rozumně vysvětlit. Bez hádek, bez výhružek že vnuka neuvidí.
@Anonymní píše:
Holky, píšete mi tady nastavit hranice, ale jak? Když se je snažím nastavovat tak to máma nerespektuje. Píšete že jí mám říct jak se mi to nelíbí atd. Ale to jsem jí říkala 100×. Utnout kontakt nebo jí říkat ať k nám nechodí dokud si to neuvědomí - k takovému kroku se taky nechci dostat, protože nakonec budu ta špatná já (a to nejen u mojí mamky). Například táta - chápe mě, snaží se jí korigovat (bohužel tu není tak často a myslím že i předtím se máma hlídá), ale nadruhou stranu stranu mi říká ať si to tak neberu - že holt je taková a jiná nebude.
Líbit si to ale rozhodně nenechám, jen potřebuji jí to nějak rozumně vysvětlit. Bez hádek, bez výhružek že vnuka neuvidí.
Tak to zkus treba otocit proti ni, nastav zrcadlo.az prijde, tak hned mezi dverma spust „zavri za sebou dvere, zuj si boty, umyj si poradne ruce nez sahnes na mimco…“ minimalne to bude prca
Nebo ji pis carky za nevyzadane rady
Ale ja si zkratka myslim, ze budes muset byt ostrejsi, jak uz tu padlo, tohle tvuj chlap dlouho nevydrzi..Nechces ji omezovat, ale ona omezuje vas vsechny, celou rodinu! Jak jako ze ji tam mate od patku do nedele???Jasne mami, prijd v patek na kafe, v sobotu a v nedeli uz mame program. Jakej?Rodinnej.Tecka.Vis co, to neni nic neslusneho ani nevdecneho, kdyz ji v tomto smeru utnes.Ty rady se muzes naucit odignorovat, ale pokud neumis rict NE uz ted, dovedes si predstavit to peklo, co vas jeste ceka??
@unuděná Teď už tu není od pátku do neděle - to bylo předtím než jsme se s ní kvůli tomu pohádali. Protože to už bylo na mě i na manžela moc, jak řikám držela se do té doby než odjel na služební cestu. To to všechno zase začalo. Řikám si že ty její rady zase skončí až se muž vrátí. Ale nevěřím tomu už.
A opet se teda nestiham divit, jaktoze mama prijde kdykoli a ty jsi vzdy doma? Vy nechodite ven? Na hriste, do lesa, nekam s kamoskama? Ja na materske byla pres den k zastizeni doma temer vyhradne v jen v dobe obeda..Nerikam, ze musi kazdy mit chut litat po venku, ale preci jen, kdybys mamce ukazala, ze mas taky svuj zivot, dost mozna by se podarilo ji priste lepe vysvetlit, ze pred navstevou ma zavolat.
@Anonymní píše:
@unuděná Teď už tu není od pátku do neděle - to bylo předtím než jsme se s ní kvůli tomu pohádali. Protože to už bylo na mě i na manžela moc, jak řikám držela se do té doby než odjel na služební cestu. To to všechno zase začalo. Řikám si že ty její rady zase skončí až se muž vrátí. Ale nevěřím tomu už.
Nojo, vyuzila toho, ze sama jsi proti ni bezmocna a neumis se ohradit
Tak si naplanuj svuj program na kazdy den nez se manzel vrati a mas to. nejsi z Prahy? ![]()
@unuděná Samozřejmě že chodíme ven a máma volá než přijede - teď. Dřív to nedělala ale to už sme vyřešili. Ale malému je 5 měsíců takže logicky nejsme venku od rána do večera (kojím) ale teď už volá a není tu tak často (když je muž doma tak jen jeden den v týdnu, to už je v pohodě) jde mi teď jen o ty její nevyžádáné rady.
@Anonymní píše:
Ona to nechce vysvětlit, jednim uchem sem, druhým tam.
@Anonymní píše:
Ahoj holky, od doby co se narodil syn se moje mamka chová hrozně. Vždycky byla taková že po mě všechno opravovala (třeba jsem pověsila prádlo a ona šla a přeskládala ho po mě) nebo když jsme přišli k semaforu tak mi hned řekla „stuj“ a jakmile se rozsvítila zelená řekla „pojď“ (klidně i v mých 25ti letech), ale když jsem se odstěhovala k příteli tak to relativně ustalo a nebyl žádný problém. Po porodu jsme s ní měli celkem velkou hádku, protože k nám jezdila pátek, sobota, neděle vždy dopoledne a odjížděla večer (přítel, teď už manžel se v týdnu vrací dlouho a tak je víkend jediný čas kdy si může malého užít) a protože to bylo věčné „drž ho pořádně, přikrej ho, obleč ho, umyj ho, neupust ho, připoutej ho“. Vždycky nám přivezla oběd ikdyž jsme jí dopředu říkali ať nic nevozí, že vařím. Od té hádky byla relativně v klidu, ale teď manžel odjel na služebku a věci se vrátili do starých kolejí. Vždycky přijede a už to začne „Musíš mu dát mikinu, musíš mu dát čepici, přikrej ho pořádně, musíš mu dát najíst, musíš ho připoutat“. Samozřejme že nejsem blbá a všechny tyhle věci bych udělala, ale ona mě upozorňuje že musím dát mikinu už při přebalování pleny, že musím v autosedačce připoutat když ho teprve do té sedačky dávám atd…). Teď o víkendu jsem vařila polévku, zamíchala jsem jí a ona hned šla a zamíchala to po mě (když jsem se zeptala proč, tak prý aby to bylo pořádně). Šly jsme na procházku a když jsem synovi oblíkala tepláky tak to bylo hned „a musíš mu dát mikinku, nemůžeš ho nechat jít bez ní“. Venku máma vezla kočár, já šla vedle, jelo naproti mě kolo tak jsem se mu začala uhybat ale ona hned (a ještě nahlas, že to slyšel úplně každý) mi říká „pojď honem nastranu, jede kolo“. Už nevím co s ní mám dělat, protože to nejde po dobrém v klidu vysvětlit, nejde to ani když už po ní zvyšuju hlas, ani když po ní už zakřičím. Vždycky se buď začne smát a mluvit na mého syna (No jo, ta máma tvoje ta je nemožná viď), nebo se urazí, že je na to zvyklá a ať jí furt nepeskuju. Ale já zas nejsem zvyklá aby ze mě někdo dělal malého nezodpovědného fracka, je mi 28 let a pokaždé když mamka přijede, přijdu si jak kdyby se mi narodilo dítě v 15ti letech. Manželovi tohle už ani nemůžu říct, protože ten než odjížděl tak z toho byl na nervy, že to beztak zase začne. A měl pravdu. Dřív jí zbožňoval, říkal že mám nejlepší mamku na světě, ale od té doby co se takhle chová se bojí každé její návštěvy a chce jí vidět maximálně 1× týdně. A já se mu vůbec nedivím, ale nechci aby to takhle bylo. Přijde mi že ani nejsem jeho máma, ale jen někdo komu ho pujčila na hlídání a on jakoby byl její. Asi 2× se dokonce stalo když ho chovala tak mu zpívala a přeřekla se (ty si muj kluk, maminky největší láska) - tím samozřejmě myslela sebe. Šíleně se na něj upnula, ale až nezdravě. Volá mi 2× denně jak se malý má a co dělá (klidně mi zavolá jen proto, aby se zeptala jestli malý kakal).
Asi nečekám ani žádnou radu, jen jsem se musela vyzpovídat, protože to je minimálně 4× do týdne kdy od ní něco takového slyším (ať už když přijede, nebo i po telefonu) a opravdu nic, ale nic s tím nezmůžu.
Velice s tebou cítím. Tvoje matka není dospělá, stejně jako ta moje. Třeba je nepostradatelná a těžce zakomplexovaná (ta moje je navíc ještě i namyšlená a hloupá, a únavná a otravná).
Každý den si vymyslí nějakou debilitu, aby se mnou mohla mluvit).
Bohužel někteří rodiče jsou dospělí fyzicky, ale ne už duševně. Je to hnus, jak vlastní rodiče dovedou otravovat život svým dětem. Četl jsem vtip… Soudce: proč jste vyhodil za jízdy z okna auta vaší tchyni? Obžalovaný: byl tam zákaz zastavení.
Maminky, nebo tchyně, je to jedno. Neposlouchají a jsou horší než umíněné tříleté dítě. Zaměř se na svou rodinu a na naminku se vyprdni. Ona není středobodem vesmíru. ![]()
@Anonymní píše:
@unuděná Samozřejmě že chodíme ven a máma volá než přijede - teď. Dřív to nedělala ale to už sme vyřešili. Ale malému je 5 měsíců takže logicky nejsme venku od rána do večera (kojím) ale teď už volá a není tu tak často (když je muž doma tak jen jeden den v týdnu, to už je v pohodě) jde mi teď jen o ty její nevyžádáné rady.
A dokaze poznat, ze jste doma? Co takhle ji rict „promin mami, ted jsme pryc, priste zavolej aspon hodku predem.“Ja kdyz kojila, tak bych ani otevrit nesla, jakekoli neohlasene navsteve
nebo ma klice?
Maminky-babičky jsou hold někdy na zabití. Vlastní zkušenost.