Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ono tady neni moc co resit
ty ani rodice povinost starat se nemate. Pokud se rodice dobrovolne starat budou, ty jim muzes dobrovolne pomoci ![]()
Když nikam nechce tak ať se o sebe stara sám. Nejste povinni kolem něho skákat, když on nechce spolupracovat.
Jeho život, jeho volba, žádnou povinnost jako širší rodina nemáte. A navíc, pokud by mi nadával, tak by mě už nikdy neviděl. Natož abych se o něj starala.
Já si tedy myslím, že nemají ani rodiče povinnost se o něj starat.
Proč by jsi tu povinnost měla mít ty.
A když strýc nechce, tak nechce. Tak ať si domluví pečovatelky a řeší si to s nimi.
Jinak oni se pak asi budou ptát, zda se má o něj kdo postarat a jaké má možnosti bydlení.
Tak nemá a nemá bezbariérový bydlení, tak si to nějak vyřeší.
Je dospělý a svéprávný.
Neexistuje žádné instantní zázračné řešení, které bys chtěla slyšet.
V tomhle směru je každý člověk zodpovědný sám za sebe - a to se týká nejen tvého strýce, ale především tebe.
Pokud tvoji rodiče pečovat chtějí a ty se dobrovolně rozhodneš, že „v tom rodiče nenecháš“, tak se budeš muset nějak podle svých sil a možností zapojit… a to bez vyčítání, jak se k tobě strýc v minulosti choval.
Stejně tak máš právo se rozhodnout tak, že pomáhat nemůžeš a nechceš - a okolí to bude muset respektovat. Tvoje povinnost to rozhodně není.
Příspěvek upraven 10.04.26 v 14:08
Možná by strejda potřeboval žít sám, aby ho to konečně donutilo něco se sebou dělat. Je zvyklý, že se o něj lidí starají.. a vyžadovat to bude dál.
A jiná ráda asi není..
A ne, nemusíš se starat ani tvé rodiče.
Mam zkusenost, ze rodice nakonec to dite pecovat spolecne s nimi donutili.
oborovai se na dite, ze jim nepomaha. To nechtelo jednak rodice se nechat znicit a jednak s nimi znicit vztah.
Kdo strýce v tuto chvíli pečuje? Kdo mu nakupuje, pomáhá v domácnosti a absolvuje s ním lékaře? Pokud to dělají tvoji rodiče tak se obávám, že ho z ničeho nic už bezprizorního nechat nemohou. Takže v podstatě musí pečovat dále. V tomhle je náš český systém značně nedomyšlený. A v podstatě jakmile člověk jednou pečovat dobrovolně začne tak to musí dotáhnout dokonce. Pokud se nenajde v rodině někdo jiný kdo tu péči převezme. Ale nechat toho člověka skomírat bez pomoci to už opravdu nejde. Ta péče samozřejmě může být i za pomoci různých odlehčovacích služeb. Vyřízení příspěvků a podobě.
Na to, že si člověk za své neduhy může sám právo úplně nemyslí. A stejně tak na to, že daný člověk bojkotuje všechny způsoby jak mu pomoci.
Co se tebe týká tak ty pečovat nemusíš v žádném případě.
Ale samozřejmě tě chápu, že v tom nebudeš chtít nechat rodiče.
Příspěvek upraven 10.04.26 v 15:09
Vzhledem k váze ani nebude nikdo z vás schopný se bez speciálních pomůcek o něj starat, takže až se nezvedne z postele, půjde do LDN.
@Karinkas píše: Více
To není pravda, vždy můžeš zavolat sanitku, že si s tím člověkem doma neporadíš a oni ho někam umístí. Při téhle váze jde pečovat velice, ale velice těžko. Někdo mu to jídlo a cigarety teda asi nosí? Nebo zvládne sám nakoupit na nějakém vozítku?
@Ani123200 píše: Více
S tím umístěním to není tak jednoduché. Tím spíše když to ten člověk odmítne a chce domu stůj co stůj. Oni ho tam násilím držet nebudou. A pokud nahlásí, že o něj má kdo pečovat tak ho naloží do první sanitky a už se veze domu.
Bohužel mám s tím v rámci naší rodiny zkušeností rozhodně víc než bych chtěla mít.
Čas od času se tu objeví příspěvek s dotazem, zda existuje povinnost pečovat o rodiče, pokud mezi dítětem a rodičem není dobrý vztah. Já přicházím s dotazem k trochu širšímu problému. Jak je to u širší rodiny? Můj strýc je člověk, který značnou část života nepracoval a nechal se financovat ze strany svých sourozenců. Ano, velká chyba, že se tohle nezařízlo včas. Já se od toho distancovala a měla jsem s nimi na tohle téma několik hádek. Z tohoto důvodu ani neměl odpracováno na důchod. V posledních letech se přidaly závažné zdravotní problémy, které má z velké části v důsledku jeho stylu života – alkohol, kouření, nezdravé jídlo. S kouřením nepřestal ani po opakovaných urgencích lékařů. Část léčby (operaci) odmítl. V současnosti je stav takový, že sotva chodí a lékaři přišli s tím, že mu reálně hrozí amputace dolních končetin, pokud okamžitě nepřestane s kouřením a nezačne žít zdravěji. Ale s ním je řeč jak s malým dítětem. Nevím, jak si to představuje dál, kdyby k tomu opravdu došlo. Přijde mi, že on má dojem nároku na to, že se o něj všichni musíme starat. Dům rozhodně není bezbariérový. Peníze na předělání nejsou. Stálo by to statisíce. Vzhledem k tomu, že se úspěšně dopracoval asi na 140 kilo, nehrozí, že by ho někdo z nás mohl tahat. Reálně má už v tuhle chvíli víc jak dvojnásobek mojí váhy a pořád dál se cpe a nehýbe se. Vzhledem k tomu, jak se ke mně a k rodině v minulosti choval (já u něj byla neschopná kr*va a dement) a že za svůj stav si může sám a ještě odmítá léčbu, se o něj upřímně ani starat nechci. Ale zase v tom nechci nechat rodiče. Proti jeho vůli ho nikam umístit nemůžeme. Což on rozhodně souhlasit s nějakým zařízením nebude. Donutit ho dodržovat pokyny lékařů taky nemůžeme.
Chápu, že jde o docela specifickou situaci, ale třeba se tu najde někdo, kdo má z rodiny podobnou zkušenost. Nějaké zkušenosti? Nápady na řešení?