Manžel a tchyně

Napsat příspěvek
Velikost písma:
76526
25.8.17 10:25
@Kammila píše:
@Bábrdl počítač aby mohla být na FC? ona ho má?
a jak to tedy bylo dříve když na tom byla výrazně zdravotně lépe? taky za ní jezdili jen na hodinu za měsíc?
a co konkrétně pro ni vlastně odmítli udělat, poté co je o to požádala? (pomoc s domem, s nákupy, zajištění přepravy k lékaři apod.)?
Protože znám případy, které odpovídají na ochotně nabízenou pomoc „já nic nepotřebuji“ a poté vykládají jak jsou na vše sami…

no to je fakt, paní, která neumí na počítači má počítač? Jakto? Že by jí ho pořídili ti zlí mladí?
Já mám takovou podobnou babičku, už má teda teď víc let 82, ale když jsem byla dítě, tak byla samozřejmě mladší. Nic se u ní nesmělo, ničím pohnout, hlasitě mluvit, aby to někdo neslyšel, poskočit si, nic. Tak jsme tam taky 1× za měsíc povinně jeli a nudou kopali do židle. Babička mluví a mluvila o svých nemocech, o tom, kdo jí jak ukřivdil a co ji bolí a jak jí je zle.
Náš život ji moc nezajímá, vše bere optikou minulé doby, například je ostuda mít dítě bez svatby a za to dítě se tak stydí, že před nikým ani nemluví o jeho existenci.
Nyní dokáže chodit jen po rovině, když jí zemřel bratr a pohřeb se konal v kostele, jsou věřící, tak jsem jí nabídla, že ji tam zavezu před vchod, aby se mohla účastnit, tak na mě začala křičet, že co by tam dělala.
Tak ono je to někdy dost těžké

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.8.17 10:32

@stinga ano a to je přesně ono!! je velice snadné kohokoliv odsoudit po jednostranném příspěvku, ale pravda může být někde úplně jinde nebo minimálně uprostřed…ten počítač mě taky zarazil - to má vlastní s připojením na internet? když je „nemajetná“? a pokud není její a naučila by se, k čemu by ji to bylo když je (dle Bárbdl „nemajetná“)? to by si ze svého ID koupila a platila i připojení?
jak říkám - působí to celé na mě, že Bábrdl napsala pouze část

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
25.8.17 10:36

No to tě teda zaráží věc - za kolik se dá koupit obyč počítač? nějaký starší typ? A připojení, to je úplně sranda věc, přes telefon. Copak tohle je podstatné? Podstatné je to, že ta paní je prostě stará, nemocná, a at je jakákoliv, myslím si, že by synovi nohy a pusa neupadly, kdyby se za ní zastavil třeba dvakrát do měsíce, vyslechl si její trápení - a že starý člověk jich má - a třeba jí povyprávěl, co on, co děti, co rodinka - a dovezl jí třeba dobré ještě teplé buchty. HM? O to jde. Ne o to co kdo má, jde o to, že prostě na ni kašlou.
nakonec jsou tu kvanta žen, které s klidem napíšou, že jsou bez peněz, berou krátkodobé úvěry, aby vyžily, ale telefon, počítač a připojení mají. Takže to asi nebude taková hrůza, co?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106069
25.8.17 10:40
@inkakřivák píše:
No to tě teda zaráží věc - za kolik se dá koupit obyč počítač? nějaký starší typ? A připojení, to je úplně sranda věc, přes telefon. Copak tohle je podstatné? Podstatné je to, že ta paní je prostě stará, nemocná, a at je jakákoliv, myslím si, že by synovi nohy a pusa neupadly, kdyby se za ní zastavil třeba dvakrát do měsíce, vyslechl si její trápení - a že starý člověk jich má - a třeba jí povyprávěl, co on, co děti, co rodinka - a dovezl jí třeba dobré ještě teplé buchty. HM? O to jde. Ne o to co kdo má, jde o to, že prostě na ni kašlou.
nakonec jsou tu kvanta žen, které s klidem napíšou, že jsou bez peněz, berou krátkodobé úvěry, aby vyžily, ale telefon, počítač a připojení mají. Takže to asi nebude taková hrůza, co?

myslíš, že hodně chlapů peče buchty?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
25.8.17 10:41

Někteří jo, a dobré! Můj tedy bohužel mezi ně nepatří musím přiznat. Ale tak snad je ženatý, ne? tak by mu je mohla žena spíchnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.8.17 10:42

@inkakřivák a ta paní si ho koupila a pořídila sama? neřešila jsem je-li to nějaký super model či křáp. Jde spíše o to, že jí byly možná nabízeny veškeré možné druhy pomoci, ona je přesto odmítá a vyžívá se v sebelítosti. A to je opravdu potom pro její okolí na palici.
Ale já si počkám zda Bábrdl odpoví, oč je prosila a co odmítli…protože nějak je nutné u ni zajistit nákupy, odvozy k lékaři, provoz domácnosti apod.. a to teda dělá kdo??? ona sama??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
25.8.17 10:44

@Kammila @inkakřivák @stinga: Jo, počítač má. I s „připojením“, takovým tím, co je ve flešce. Umí poslat emaily, použít idos a myslím, že i přečíst zprávy třeba na idnes. Ale nesmí jí tam začít skákat reklamy jako na Blesk.cz, to se hned proklikne někam, kam nechce, zpanikaří a vypne ho.

Holky, musíte pochopit, že to, co je pro vás (a dokonce i pro mne) intuitivní, ona se musí učit. Ona se musí naučit JAK se ovládá idos, pak se NAUČIT jak se ovládá email atd. A tak se musí NAUČIT jak se ovládá FB. Není to tak, že otevře stránku a šup šup, ví jak na to. Je to pro ni cizí, bojí se toho, bojí se, že něco pokazí a počítač se „rozbije“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106069
25.8.17 10:45
@inkakřivák píše:
Někteří jo, a dobré! Můj tedy bohužel mezi ně nepatří musím přiznat. Ale tak snad je ženatý, ne? tak by mu je mohla žena spíchnou.

jo tak, zase žena :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
25.8.17 10:47
@Kammila píše:
@inkakřivák a ta paní si ho koupila a pořídila sama? neřešila jsem je-li to nějaký super model či křáp. Jde spíše o to, že jí byly možná nabízeny veškeré možné druhy pomoci, ona je přesto odmítá a vyžívá se v sebelítosti. A to je opravdu potom pro její okolí na palici.
Ale já si počkám zda Bábrdl odpoví, oč je prosila a co odmítli…protože nějak je nutné u ni zajistit nákupy, odvozy k lékaři, provoz domácnosti apod.. a to teda dělá kdo??? ona sama??

Já jsem ji nevyslýchala dopodrobna. Vím, že je to stará smutná paní, která lituje toho, že s ní mladí mají dosti formální vztah. A že jí snacha řekla, že nejsou stejná krevní supina a proto tam nebudou jezdit častěji. To je celé. :nevim: Ten počítač jí pořídil syn, ale už se moc neobtěžoval ji s tím naučit. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
25.8.17 10:48
@Venetia píše:
jo tak, zase žena :D

No a myslíš, že to je taková hrůza? On jí je zaveze, ona je upeče, a nebude jí babča vysávat na návštěvě energii. Ach ju, holky, vážně zkuste trošku pochopení pro ty staré. neumíte si představit, co všechno může být problém a taky - žádná neví, co ji může potkat. Roska vážně není žádná sranda, a myslím si, že kdyby tam třeba tu babču nenechávali samotnou, že by se třeba necítila tak na odpis. A nemluvila by pak o tom, jenom o tom, co ji trápí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
25.8.17 10:50
@Kammila píše:
Ale já si počkám zda Bábrdl odpoví, oč je prosila a co odmítli…protože nějak je nutné u ni zajistit nákupy, odvozy k lékaři, provoz domácnosti apod.. a to teda dělá kdo??? ona sama??

Tam přeci nejde o tom, o co je prosila a oni to odmítli. Kdyby si zlomila nohu a potřebovala do špitálu, tak by ji nespíš zavezli. :nevim:

Ona je smutná, že s ní netráví skoro žádný čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
25.8.17 10:51

@Bábrdl No vidíš - a už můžou holky argumentovat, že se tedy mladí starají. Prostě a jednoduše - zkušenosti jsou nepřenosné. Stejně jako nevysvětlíš, co to je mít dítě, jaká je to láska, stejně tak nevysvětlíš, co je to pro mámu, když jí to dítě dá najevo, že ho otravuje ve stáří.
A holky věřte, že ta babka by byla stokrát raději, kdyby místo toho počítače za ní jednou za týden zajel na to nejlevnější kafe a chleba s máslem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
25.8.17 10:56
@inkakřivák píše:
@Bábrdl No vidíš - a už můžou holky argumentovat, že se tedy mladí starají. Prostě a jednoduše - zkušenosti jsou nepřenosné. Stejně jako nevysvětlíš, co to je mít dítě, jaká je to láska, stejně tak nevysvětlíš, co je to pro mámu, když jí to dítě dá najevo, že ho otravuje ve stáří.
A holky věřte, že ta babka by byla stokrát raději, kdyby místo toho počítače za ní jednou za týden zajel na to nejlevnější kafe a chleba s máslem.

Jo, zkušenosti jsou nepřenosné. Já si taky jako holčička vzpomínám, že jsem si říkala, že se nikdy nezamiluju a nebudu dělat blbiny, že to se rozumnému člověku nestane. :mrgreen: :nevim:

Je mi jasné, že pokud nějakou z diskutérek později potká zdravotní komplikace a rodina jí dá najevo, že je přítěží, tak si řekne „páni, já byla husa“. Ale teď to prostě vidí tak, že babina si za to může sama tím, že je nudná a otravná.

Nikdy jsem nechtěla říct, že se nestarají vůbec. Ale že to dělají z musu a citový kontakt veškerý žádný. Asi nejvíc ji tehdy ranilo, když dětem snacha řekla „tak to snad ještě vydržíte“.

Ona by jistě taky chtěla být ta čiperná babička, co vezme děti do aquaparku a ne nemohoucí baba, co se šourá o berlích a u boku má pytlík s výkaly.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
25.8.17 11:05

@Bábrdl asi takhle: pro mě počítač není intuitivní a taky jsem se s ním musela naučit zacházet, přesněji bych řekla - chtěla jsem. Nejsem holka, jsem již v kategorii tchyní a babiček.
A díky za odpovědi. Mohu se tedy zeptat, jaká by byla vhodnější odpověď snachy než „snad to ještě vydržíte?“ protože já si fakt nedovedu představit, jak nějaké děti poslouchají třeba hodinu v sedě v klidu povídání o nemocech…a více času stráveného s ní si tedy představuje jak? proč třeba jí ty vnoučata nevysvětlí ten počítač, když se ho tak strašně bojí?
protože mi to pořád opravdu vychází tak, že oni se snažili a nějak se to minulo účinkem…a rozhodně nejsou ti zlí, kteří by nezajistili její potřeby vyplývající z nemoci - návštěvy lékaře, provoz domácnosti atd. Dokonce bych řekla, že zase tak moc rodičů počítač nedostává a že se s tím nechce/bojí moc naučit sice chápu, ale tak bohužel to už je její boj…

Příspěvek upraven 25.08.17 v 11:11

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
80017
25.8.17 11:11

Vhodnější by bylo je babičce omluvit třeba slovy - nezlobte se na ně, že jsou neklidní, to víte, děti, pořád by jen lítaly. Anebo seděly na počítači. A nevím, musely tam sedět celou dobu? Je to někde napsáno?
A k tomu učení - chtěla jsem kdysi naučit maminku - a nedalo se to. byla z toho tak vyděšená, že něco pokazí, že prostě to bylo trápení pro ni i pro mne. Bála se cokoliv udělat. Každý je nějaký.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí