Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@terinka4444 píše:
@warita já nevím, jestli je nepřiměřené 4-5× týdně navštívit svou mámu a pomoct jímně se to nepřiměřené nejeví. Doufám, že ani mým dětem se to nebude jevit nepřiměřené.
no jo, ty máš holky - se máš…ale já - já mám dva kluky… bože dej mi hodnou snachu prosím.. ![]()
@tterka píše:
Ach jo,… fakt je mi z takových diskuzí a některých reakcí smutno. Lidi neblázněte, copak tím, že si chlap najde ženskou (nebo opačně) končí ostatní rodinné vztahy?Zakladatelko, nevím, jestli jsi někdy přišla o někoho hodně blízkého, nebo zda jsi někdy někoho takového musela podporovat, ale tuším, že asi ne. Jinak by jsi uvažovala jinak, než uvažuješ teď.
Já chápu, že tě mrzí, že s manželem netrávíš tolik času. Ale proč ne? Co ti brání domluvit se s manželem, že v sobotu pojedete celá rodina k mamince, tam mu pomůžeš udělat co je potřeba, babička si užije vnoučat a bude alespoň chvíli šťastná. A neděli si vyčleníte pro sebe. A v týdnu? Hele, co si budeme nalhávat. Ve většině rodin, které znám, táta ráno odejde do práce a domů se vrací večer, pomalu když už děti jdou spát. V týdnu můžeš s dětmi na výlet sama, případně se s manželem domluvit. Ale dělat dusno proto, že tchýně potřebuje na nákup? Vztekat se, že nejede autobusem? Ona by to pravděpodobně zvládla fyzicky, ale potom máme ještě psychiku, která je prevít. Má teta ovdověla před necelými dvěma lety. Strejdova smrt ji totálně zničila. První rok nemohla být v podstatě vůbec sama. Pořád u sebe někoho měla, od rána do večera. A noci proplakala. Když k ní někdo nemohl osobně, tak jsme byli alespoň na telefonu. A cesta někam autobusem nebo jakkoli? Prostě nemohla, nedokázala to. Nemohla jít sama do obchodu, psychicky nezvládala lidi, svět okolo sebe… Změnilo se to až tak před půl rokem, zkusila sama nejdříve procházku, potom autobus, potom obchod. Je v mnohem lepším stavu než po strejdově smrti, ale stejně pláče každou chvíli a vzpomíná. Připadá si být strašně sama.A jestli byl tatínek vlastní nebo nevlastní? A není to jedno? Mně zemřít nevlastní tatínek, tak to nesu mnohem hůře, než kdyby zemřel vlastní. A pevně doufám, že ještě dlouho bude mezi námi.
A vztah ke tchýni? Je to rodina, ať se ti to líbí, nebo ne. Já také „vyvdala“ manželovu rodinu. A musela jsem se starat o „JEHO“ babičku, která měla Alzheimera, potřebovala péči 24 hodin denně. Bylo to hodně náročné, tchýně (její dcera) už má svůj věk a péči o babičku nezvládala, manželův bratr s rodinou raději dělali, že babi neexistuje. Takže to zůstalo na mně. Manžel nás všechny živil a já se starala. A přišlo mi to jako naprostá samozřejmost i přes psychickou a fyzickou náročnost. Babička zemřela cca před rokem, a pořád ještě jsem se s její smrtí nesmířila. Občas mám pocit, že jí slyším a je se mnou doma.
Takže zakladatelko, zkus se zamyslet nad svým přístupem, neudělej si z tchýně nepřítele. Ona to vážně teď nemá lehké, a ani tvůj manžel ne. Nepruď, nestěžuj si, a prostě funguj s ním. Podporuj ho a nepodrážej mu nohy. Máš možnost být s ním, tak sbal děti, chlapa a jeďte udělat radost tchýni
Stejně tak počítám s tím, že se jednou budeme muset postarat i o manželovi a mé rodiče. A ano, s tchýní jsem byla několikrát na dovolené. Ale i s mými rodiči. A já prostě funguji na plné obrátky a nedělám rozdíly mezi mou a manželovou rodinou. Jednou jsem si ho vzala, tak jsem si ho brala i s lidmi okolo něj. Nemůžu ho prostě jen tak odstřihnout od kořenů.
A víš co, manžel tohle o mně ví. Ví, že nebylo mou povinností starat se o jeho babičku a přesto jsem to dělala s láskou, i když často vyčerpaná. A právě proto mě miluje a váží si mě o 100% více, než kdykoli dříve.
jsi velmi laskavá a láskyplná.. opravdu smekám..
@warita Wari, to je právě o tom, teta se chtěla starat, tak se starala, tenhle syn má momentálně potřebu se starat a chce se starat, v poměrně těžké krizové zátěžové situace, kterou úmrtí partnera je. On se chce starat, víš, co bych udělala já? Prostě se starala s ním, prostě ho podpořila. Zvláště v situaci, kdy by se velmi negativně stavěl k výtkám, že to má omezit. prostě bych zatla zuby a vydržela to. Ještě za předpokladu, že je tchýně fajn a mají dobré vztahy. Ne kvůli sobě, ne kvůli tchýni, kvůli svému partnerovi. Však ono si to sedne.
@Terrinka93 píše:
Jako vážně?? Představ si, že by se to stalo tobě a jedinej koho mas je dítě.. Nebo naopak, že ti zbyde jen mama. Jo jsi sobec. A dost hnusnej. Čtyři měsíce si ji věnovala a uz by to jako stacilo, koukej bejt babo v pohodě. Je to jeho máma. Ty,,jn,, jeho žena.
to myslis vazne ty
?
@jdukolem píše:
no jo, ty máš holky - se máš…ale já - já mám dva kluky… bože dej mi hodnou snachu prosím..
taky za to děkuju pánu bohu skoro denně. Jsem šťastná, že nebudu mít snachu. Fakt jo.
@warita
nevidím jedinou nadávku, ale prosim
ptala se, jestli je sobec nebo ne. Pro mě je. Hotovo. Odpověděla jsem. Jestli pro tebe není, tvůj názor. Tak mi ho necpi a nedělej, jak te opačný nazory poburujou. Vypadá to totiz jako kdyz nekdo nemá co říct, řekne aspoň hov no, aby se vetřel do debaty.
Děkuji holky
![]()
Já to nepsala proto, abych se nějak chvástala, nebo ze sebe dělala paní dokonalou. Prostě to tak cítím, protože si myslím, že tak to má být. Podle mě by se měly rodiny spojit dohromady a pomáhat si a podporovat se, když je to třeba.
A jestli se mi má „dobrota“ jednou vrátí nebo ne? To je otázka. Každopádně už teď se mi vrací v mých dětech, kdy si desetiletá dcera i třináctiletý syn umí vážit stáří. Na vlastní kůži zažily co to je, starat se o starého člověka a mají z toho ponaučení do života. V autobuse se automaticky zvedají, a pouštějí staré lidi sednout, kolikrát třeba pomáhají starým lidem s těžkým nákupem, nevysmívají se nemohoucím. A celkově se chovají jinak, než jejich vrstevníci. A to pro mě znamená strašně moc. Teď už jen doufat, aby oba dva měli štěstí na výběr partnerů ![]()
@jdukolem píše:
ano je vidět že mě opravdu velmi dobře znáš…
ještě edit - začni žít svůj život a nesleduj kolik tu já trávím času - bude ti líp beruško, ale zase mi lichotí mít svou vlastní fanynku co mě ZNÁ to jo no
a ano jak píšeš dál kolik má kdo příspěvků a jak dlouho tu je nebo není je jen každého věc takže to platí i pro mě ne? nebo to opačně neplatí?
A že se s tebou život nesr… no proto seš tak tvdá? tys musela a druhej MUSÍ taky jj chápu… holt lidi MUSÍPříspěvek upraven 23.08.17 v 14:47
Podivej se člověk, který tady travi cele dny a to doslova, me nemuze urazit… Berusko
Mozna by jsi ten cas měla radeji věnovat detem, ktere diky tvemu tlachani zde rostou jak drivi v lese. Opravdu te znam, samozrejme v teto virtualni forme, abych vedela kolik casu tu travis a hloupe blabolis a rypes. Ano, se mnou se zivot nesral. A diky tomu jsem realista a ne nejaky slunickar. Chtela bych te videt, kdyby jsi se mela starat o umirajici cleny rodiny, k tomu chodit do práce, starat se o male dite. Ty jsi ve vsech diskuzich perfektní teoretik, ale skutek utek. Sleduji te, aniz bych chtela, protoze ty jsi proste tady vsude, VSUDE! Ty a ty tvoje blaboly… Jeste, ze je to tak jednoduche… Udelat klik a mesic sem nevlezt. Taky bys to mela zkusit, aby ty tvoje deti nezapomněli, jak vypadáš.
@srpen89 píše:
Podivej se člověk, který tady travi cele dny a to doslova, me nemuze urazit… BeruskoMozna by jsi ten cas měla radeji věnovat detem, ktere diky tvemu tlachani zde rostou jak drivi v lese. Opravdu te znam, samozrejme v teto virtualni forme, abych vedela kolik casu tu travis a hloupe blabolis a rypes. Ano, se mnou se zivot nesral. A diky tomu jsem realista a ne nejaky slunickar. Chtela bych te videt, kdyby jsi se mela starat o umirajici cleny rodiny, k tomu chodit do práce, starat se o male dite. Ty jsi ve vsech diskuzich perfektní teoretik, ale skutek utek. Sleduji te, aniz bych chtela, protoze ty jsi proste tady vsude, VSUDE! Ty a ty tvoje blaboly… Jeste, ze je to tak jednoduche… Udelat klik a mesic sem nevlezt. Taky bys to mela zkusit, aby ty tvoje deti nezapomněli, jak vypadáš.
Nemohla bys, prosím, přestat s osobními výpady tady na tom vláknu a přesunout to do SZ?
@Maminanamatersky Mám názor jako většina.. Není mi ale jasné proč koukáš v létě doma z okna? Je problém se z dětmi zabavit bez chlapa?
@srpen89 píše:šlápla ti na kuří oko nebo co? proč takové osobní urážení?
Podivej se člověk, který tady travi cele dny a to doslova, me nemuze urazit… BeruskoMozna by jsi ten cas měla radeji věnovat detem, ktere diky tvemu tlachani zde rostou jak drivi v lese. Opravdu te znam, samozrejme v teto virtualni forme, abych vedela kolik casu tu travis a hloupe blabolis a rypes. Ano, se mnou se zivot nesral. A diky tomu jsem realista a ne nejaky slunickar. Chtela bych te videt, kdyby jsi se mela starat o umirajici cleny rodiny, k tomu chodit do práce, starat se o male dite. Ty jsi ve vsech diskuzich perfektní teoretik, ale skutek utek. Sleduji te, aniz bych chtela, protoze ty jsi proste tady vsude, VSUDE! Ty a ty tvoje blaboly… Jeste, ze je to tak jednoduche… Udelat klik a mesic sem nevlezt. Taky bys to mela zkusit, aby ty tvoje deti nezapomněli, jak vypadáš.
@Terrinka93 píše:
@Venetia naprosto. Nevidím tam nic sprostého.
Matka je víc než žena?