Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Tosidelassrandu Já to chápu a setkávám se s dětmi s různými poruchami, ať už DYS, Pas, down apod. jako pedagog.
Samozřejmě, že o rizicích vím. Riziko je tam bohužel vždycky. I když ne všechny vyšetření v těhotenství vše ukážou. Na druhou stranu, jsme oba zdraví, nemyslím si, že staří (jiné ženy rodí první dítě daleko později), tak asi není potřeba dle mého to takhle dopředu hrotit.
@ludmilaadamkova píše:Nevím, proč tady poznámka Tosidelate
Tak když někdo nemá děti tak si je vlastně taky nemá dělat protože je více než 10 procentní šance že se narodí dítě postižené
@Kelsey píše:
Nic nebagatelizuji. Ale nemám ráda tyhle katastrofické scénáře. Ty normálně využíváš nátlak a odrazování přes strach. Dobrá manipulátorka. Sama nechceš víc dětí. Tak je neměj. To je tvůj život. Ale nezastrašuj druhé.
Nějak nechápu, proč tady komentář Tosidelassrandu zvedl takové emoce. Moje sestra s odstupem 10 let neplánovaně otěhotněla a tohle byla jedna z prvních věcí, která ji napadla, když zvažovala pro a proti - že ten třetí prcek i vzhledem k jejímu věku nemusí být ok.
Podle mně to argument ke zvážení je.
@Ewista Tak pokud vam funguje vztah a mate dost zivotniho prostoru, manzel sice neni uplne nedseny, ale ani neni proti, tak bych do toho sla. U tebe je znat, ze ho chces hodne a casem bys mu to mohla vycitat, coz muze zhorsit vztah stejne, jako kdyby on vycital tobe, ze mate tri. Pokud ma rad vase prvni deti, bude mit rad i to dalsi uplne stejne, to bych se nebala. Ale manzela znas lepe ty nez my ![]()
Pocitej i s variantou, ze se budete snazit, ale miminko neprijde hned (nebo vubec), ve 35 uz neni tehotenstvi samozrejmost. Aby ses na to moc neupnula.
@jednoslunicko píše:
Nějak nechápu, proč tady komentář Tosidelassrandu zvedl takové emoce. Moje sestra s odstupem 10 let neplánovaně otěhotněla a tohle byla jedna z prvních věcí, která ji napadla, když zvažovala pro a proti - že ten třetí prcek i vzhledem k jejímu věku nemusí být ok.Podle mně to argument ke zvážení je.
A proč se tu neprobírá i to že zítra tě může srazit vlak, můžou ti diagnostikovat rakovinu to samé se může stát tvému muži, mlže ti umřít dítě, může ti schořet dům. To vše se může stát.
Proč se tu probírá jen to že se může narodit postižené dítě?
@ludmilaadamkova
To já nevím, proč se to tu neprobírá - asi že to nikdo nenadhodil. Ale jak píšu - za mně je to jako argument při rozhodování úplně v pořádku.
@jednoslunicko píše:
@ludmilaadamkova
To já nevím, proč se to tu neprobírá - asi že to nikdo nenadhodil. Ale jak píšu - za mně je to jako argument při rozhodování úplně v pořádku.
Tak jinak tvoje kamarádka se rozhodne mít dítě.
Řekneš jí - víš že je víc než 10 procentní šance že budeš mít postižené dítě? Uvědomuješ si že můžeš zítra zemřít tvůj muž může zemřít. Pomyslela jsi na to, že to dítě ti taky může zemřít? Co když vyhoříte? Co když budeš mít rakovinu nebo tvůj muž?
@Ewista Co se tyce straseni nemocemi… To bych neresila, to nemohl mit deti nikdo
U starsich zen roste hlavne riziko aneuploidity (Down a podobne nemoci), ktere vsak jde odhalit vcas a tehotenstvi ukoncit (s tim musis pocitat). Ale riziko ve 35 letech je asi 1:300. ve 40 letech 1:100, coz neni zadne drama.
Pokud neveris zakladnimu screeningu, muzes si zaplatit neivazivni Prenascan, Trisomy test ci podobny skrininkovy test, ktery ma asi 99% zachyt.
Ja rodila ve 35 a 40, takze jsem si to docela dobre prostudovala. Kdybych mela vek, tak mam i treti, s manzelem cekame, co na to priroda…
@ludmilaadamkova píše:
Tak jinak tvoje kamarádka se rozhodne mít dítě.Řekneš jí - víš že je víc než 10 procentní šance že budeš mít postižené dítě? Uvědomuješ si že můžeš zítra zemřít tvůj muž může zemřít. Pomyslela jsi na to, že to dítě ti taky může zemřít? Co když vyhoříte? Co když budeš mít rakovinu nebo tvůj muž?
Nechceš se uklidnit? Co tě na tom tak sejří?
Myslím, že mám rozumné kamarádky, které si tohle řeší s manželem - žádná se mně na to neptala. Sestru tohle napadlo při třetím těhotenství. Zakladatelka se ptá na veřejném fóru. Dostává argumenty. To je celé. ![]()
Ber tehotenske vitaminy (vid D, listovka, atd) uz pred pocetim a v tehotenstvi zelezo. Nektere studie ukazujou, ze nedostatek zeleza zjisteni ve tretim trimestu lehce lehce horeloval s rizikem poruch chovani (uz je to dlouho, co jsem to studovala a nechce se mi to hledat). Ikdyz korelace vzdy neznamena kauzalitu, trocha zeleza navic (nebo si to nechat hned merit) nikomu neublizi. Omega-3 (rybi tuk) ke konci tehotenstvi a kojeni je prinosne pro rozvoj mozku.
@jednoslunicko píše:
Nechceš se uklidnit? Co tě na tom tak sejří?Myslím, že mám rozumné kamarádky, které si tohle řeší s manželem - žádná se mně na to neptala. Sestru tohle napadlo při třetím těhotenství. Zakladatelka se ptá na veřejném fóru. Dostává argumenty. To je celé.
Takže na veřejném foru je v pořádku lidi deptat a říkat katastrofické scénáře, ale kamaárdkám to v pořádku není. To je to pokrytectví o kterém jsem mluvila. To je celé.
@jednoslunicko píše:
Nějak nechápu, proč tady komentář Tosidelassrandu zvedl takové emoce. Moje sestra s odstupem 10 let neplánovaně otěhotněla a tohle byla jedna z prvních věcí, která ji napadla, když zvažovala pro a proti - že ten třetí prcek i vzhledem k jejímu věku nemusí být ok.Podle mně to argument ke zvážení je.
Vždyť je ji 34
já vůbec nechapu o čem se tu hadate
decka jsou v pohodě, chlap proti tomu nic nemá a ani nevyžaduje… jste si spletly diskuzi
kdyby ji bylo 40+, decka zásadně proti, hypotéka na krku atp tak si taky klepu na čelo, ale tady bych se snad ani neptala.
@Petra Star píše:
@Ewista Co se tyce straseni nemocemi… To bych neresila, to nemohl mit deti nikdoU starsich zen roste hlavne riziko aneuploidity (Down a podobne nemoci), ktere vsak jde odhalit vcas a tehotenstvi ukoncit (s tim musis pocitat). Ale riziko ve 35 letech je asi 1:300. ve 40 letech 1:100, coz neni zadne drama.
Pokud neveris zakladnimu screeningu, muzes si zaplatit neivazivni Prenascan, Trisomy test ci podobny skrininkovy test, ktery ma asi 99% zachyt.
Ja rodila ve 35 a 40, takze jsem si to docela dobre prostudovala. Kdybych mela vek, tak mam i treti, s manzelem cekame, co na to priroda…
Ve 34 je tabulkove 1:800 a ji 34 je… to jen tak na okraj
takže když ro stihne před narozeninama tak vlastně cajk ![]()
@hospodki píše:
Ve 34 je tabulkove 1:800 a ji 34 je… to jen tak na okrajtakže když ro stihne před narozeninama tak vlastně cajk
Díky. No ideálně chci na konci srpna vysadit HA a snad to do prosince vyjde🙏 ![]()
@Petra Star vitamíny beru už teď. Listovku od jara, omega 3 + D asi rok. Železo jsem brala tenkrát v těhotenství taky.