Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jo to já bych segre ještě řekla, ať jim klidně na zadek da, když budou nějak extra zlobit. Prostě jako doma. Ale tohle bych nějak nerozmazávala, možná to doma praskne holka sama, pak bych vysvětlila za co to bylo a holt si příště dala pozor na nervy.
No pro mě hodně přes čáru. Myslím, že neteř to doma řekne. Asi bys mě to jako ségře tímhle způsobem nevysvětlila. manžel mi přijde jako nervák a jako ohýbat přes koleno školačky není výchova ale potupa.
@Anonymní píše:
já nevím, jestli ségře mám říct, že u nas neteř dostala…Ona je taková hysterka, že by jsme se z ní zbláznily..Ale zase má právo to vědět..A právě nevim, jestli jí to neteř řekne..
zajímalo by mě, jak byste se zachovali vy..
Své sestře bych takovou věc jednoznačně řekla.
Stejně se to s největší pravděpodobností dříve či později nejspíš dozví… někdo ze zúčastněných to úmyslně či neúmyslně prokecne… a pak to bude mnohem horší, zvlášť když znáš její názory na výchovu (sama tušíš, že jí to bude vadit).
Podle její reakce bych se pak zařídila i do budoucna. Neteř se nechovala správně – posmívala se, tak ji právem stihl stejný trest (osobně fyzické tresty nevedu a neuznávám, ale když už k nim jednou bylo přistoupeno, je potřeba pro tu chvíli v té lajně zůstat) - a pokud by s tím sestra měla zásadní problém, do budoucna bych od hlídání neteře bez přítomnosti rodičů ustoupila.
@VitaminC píše:
Mne to zni az uchylne. Libovat si v ponizeni.. Hlavne to prehnuti pres koleno, holky v plavkach… Nevim, no.
.
Jde o výchovné plácnutí, ne o ponížení..Nechapu, proč máš nějaké uchylné myšlení ![]()
@Anonymní píše:
![]()
.
Jde o výchovné plácnutí, ne o ponížení..Nechapu, proč máš nějaké uchylné myšlení
Kdyby te manzel vecer donutil ohnout se a vystrcit na nej zadek, protoze jsi mu zapomnela napsat, ze se zdrzis v praci, necitila by ses ponizene?
@BohunkaP píše:
Své sestře bych takovou věc jednoznačně řekla.Stejně se to s největší pravděpodobností dříve či později nejspíš dozví… někdo ze zúčastněných to úmyslně či neúmyslně prokecne… a pak to bude mnohem horší, zvlášť když znáš její názory na výchovu (sama tušíš, že jí to bude vadit).
Podle její reakce bych se pak zařídila i do budoucna. Neteř se nechovala správně – posmívala se, tak ji právem stihl stejný trest (osobně fyzické tresty nevedu a neuznávám, ale když už k nim jednou bylo přistoupeno, je potřeba pro tu chvíli v té lajně zůstat) - a pokud by s tím sestra měla zásadní problém, do budoucna bych od hlídání neteře bez přítomnosti rodičů ustoupila.
Tak sestra má mnohem přísnější výchovu než my.. Ale je právě hysterická a tohle jsme nikdy neřešily..
Můj názor je, že si koledovaly, tak přišel trest. Ségře bych nic neříkala, jen pokud by ona začala, tak bych vysvětlila situaci. Určitě by to šlo i jinak vyřešit, ale mě tohle přijde přiměřené. Vsadím boty, že neteř se tím doma chlubit nebude. Stále se bavíme o jedné přes zadek.
Vzpomeňte si na dětství. Měli jste radši sáhodlouhé dohadování a přednášky nebo jeden lepanec a vyřešeno?
@VitaminC píše:
Moje dite nedostalo nikdy a takto se taky nechova. Ono to chovani s trestanim velkou souvislost mit nebude…
Teda kecam - dle vyzkumu jsou bite deti mnohem agresivnejsi, hure vzdelatelnejsi a s horsimi socialnimi vazbami, nez deti nebite. A ano, ten vyzkum zahrnoval i placani, nikoliv tyrani.
To jen tak na okraj.
Manzel dluzi neteri a jeji matce omluvu.
Dle me ji dluzi i svoji dceri, ale s vasi vychovou tusim, ze to je pro vas scifi.
Tvoje dcera se takto nechová, dokáže respektovat to, co řekne dospělý. Tedy nejspíš by neudělala ani to, že by si vzala jídlo do bazénu a když by ji někdo řekl, ať vyleze ven, tak by asi nezačala cákat vodu.
Tady asi děcka nepobrali to, že to ten dospělý nemyslí z legrace, ale prostě chce, aby se dodržovaly pravidla. Děcka neposlouchaly. Ty bys jim třeba zakázala bazén, ale jak bys je vůbec dostala z toho bazénu ven? Takže bys je tam nechala? Vsadím boty, že kdybys jim ten bazén zakázala, stejně by to nerespektovaly. Je potřeba nastavit pravidla. Pokud někdo pravidla nedodržuje, přichází trest. Pokud je trest takový, že je pro srandu králíkům, musí se nastavit trest adekvátní. Samozřejmě, musí být adekvátní i situaci. Vymyslet se toho dá víc.
Ale osobně si myslím, že omluvit by se spíš měly děcka, než dospělí. Omluvit by se měly za to, že si vzali jídlo do bazénu a nerespektovaly nastavená pravidla.
Lepší říct to rovnou, než aby se to pak dozvěděli od neteře. Nemusí hned žalovat mamince, ale může to zmínit mezi řečí jako historku… Sestra bude naštvaná tak jako tak, ale podle mě by působilo hůř, kdybyste to tajili. Jako byste se měli za co stydět, protože jste udělali něco špatného. Takhle na rovinu si manžel může stát za svým a vysvětlit, jak a proč se to stalo. Nebo se omluvit a slíbit, že se naučí ovládat.
Ale upřímně bych taky byla dost nepříjemná, kdyby mi švagr vztáhl ruku na dítě, a to zejména v situaci, kdy to vůbec nebylo nutné - nešlo o zdraví ani o žádný hrozný přečin. Dětem začaly prázdniny, tak jsou rozjívené, no. To se snad dá pochopit. Vytáhnout je z vody, říct, že když se neumí chovat, tak párty skončila a jde se uklízet, by podle mě stačilo. Ať si dává pár výchovných svojí dceři, když to tak mají nastavené, ale mojí ne. Ale třeba se manžel právě díky tomuhle přešlapu trochu zamyslí nad tím, že by věci mohl řešit i jinak než ranami na zadek.
@Anonymní píše:
Děkuji za vyjádření. Ano, tohle jsme s manželem nezvládli.
Nesouhlasila jsem ani, že dostala ta naše… No ale nic jsem neřekla, abych mu nesnížila autoritu. chyba.
Neteř z toho byla ceá hotova.. ješte pak říkala, že už tohle nebude delat no
Podle mě to splnilo účel, nic bych neříkala, třeba to holka ségře ani neřekne a pokud ano, tak bych řekla, že dostaly obě protože byly drzé a zlobily…
Za mě by to bylo za hranou, z toho důvodu, že je to neteř.
Manžel by byl schopný dát na zadek i kamarádce vaší dcery?
Nevím no. Představa, že můj muž dá na zadek mé neteři. Uf. Jo segra by naštvaná byla, dost.
@Anonymní píše:
Tvoje dcera se takto nechová, dokáže respektovat to, co řekne dospělý. Tedy nejspíš by neudělala ani to, že by si vzala jídlo do bazénu a když by ji někdo řekl, ať vyleze ven, tak by asi nezačala cákat vodu.
Tady asi děcka nepobrali to, že to ten dospělý nemyslí z legrace, ale prostě chce, aby se dodržovaly pravidla. Děcka neposlouchaly. Ty bys jim třeba zakázala bazén, ale jak bys je vůbec dostala z toho bazénu ven? Takže bys je tam nechala? Vsadím boty, že kdybys jim ten bazén zakázala, stejně by to nerespektovaly. Je potřeba nastavit pravidla. Pokud někdo pravidla nedodržuje, přichází trest. Pokud je trest takový, že je pro srandu králíkům, musí se nastavit trest adekvátní. Samozřejmě, musí být adekvátní i situaci. Vymyslet se toho dá víc.Ale osobně si myslím, že omluvit by se spíš měly děcka, než dospělí. Omluvit by se měly za to, že si vzali jídlo do bazénu a nerespektovaly nastavená pravidla.
S anonymem bez duvodu nediskutuju.
Ta neteř ti asi ušetří práci a doma to řekne sama, si teď můžeš rozmyslet, jak to sestře vysvětlíš, předpokládám, že se to nepotká s pochopením
A upřímně mě zaráží, kolik lidí tady zastává názor, že řezat děti (vlastní i cizí) je cajk. By mě zajímalo, jestli by stejný reakce byly, kdybys napsala, že manža jednu natáhl tobě, kdybys blbla v bazénu a stříkala vodu.
naše dcera agresivní není, je to normální holka, jen občas jí to ujede..
Vždy ykdyž dcera dostala od nás plesknutí po zadku, tak jsme se vzájemně omluvily..