Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, snad nevadí když se sem vetřu, ale potřebuji poradit. Nevycházím moc dobře s tchýní a tchánem, proto bych od Vás chtěla poradit ohledně situace s hlídáním našeho syna (2,5 roku). Jsem vůči nim zaujatá, a proto můj názor není objektivní. Jedná se o to, že když mají tchánovci synka na hlídání, tak pokaždé když ho přivezou je nějaký problém. Pokaždé má vyrážku (nevíme z čeho), přijel od nich dvakrát nemocný ačkoliv nebyli venku, zničené oblečení, syn než k nim jede chodí bez problémů na nočník od nich přijede a na nočník minimálně 3 dny nechce a křičí při svlékání, nekaká u nich, a hlavně se poslední dobou děje to, že synka přivezou chvilku je na mě s manželem zlý a neposlouchá a po chvilce se naopak strašně chce mazlit a i přesto že je unavený nechce jít spát (pokaždé strašně moc pláče…což jindy nedělá). Už toho mám tak nějak dost a nejraději bych aby byli se synem jen v naší nebo manželově společnosti. Ale to je právě to s čím potřebuji poradit…nechci být nespravedlivá a proto mě zajímá, zda si také myslíte že je tam nějaký problém mezi nimi a synem. Jen chci dodat že od mých rodičů se vrací naprosto v pořádku. Děkuji za přečtení a radu ![]()
Se mi to jeví jako naprosto absurdní dotaz… Nicméně budiž… Ano, je tam problém.
Ještě doplnění: je mu 2,5 roku, je sice malý, nicméně už ne tak docela, aby něco neřekl, nenaznačil, když se šikovně zeptáte co se u babičky s dědou děje. S takto starým dítětem už lze na jakési úrovni komunikovat.
Příspěvek upraven 08.02.17 v 02:05
@MelanieSlepicka evidentne si tam syn ten pobyt asi moc neuziva. mne ho bylo teda lito. tak ho tam proste nedavejte, ne? at jezdi babi s dedou k vam nebo vy na navstevu k nim, chvili sleduj, jak se chovaji a uvidite treba za nejaky cas.
@MelanieSlepicka
A to ho hlídají víkend v kuse sami? Možná ho tam víc nutí na nočník, aby se nepočůral a syn pak zadržuje i kadění. Nebo mu babi dá víc čokolády. Proto třeba ta vyrážka a nekadění.
Zkusila bych se ho zeptat, co jedl nebo co dělali s babičkou. Jinak se asi bude muset zeptat manžel rodičů, když vy spolu nevycházíte.
Nezlob se, ale já na mém dotazu nevidím nic špatného jen jsem se chtěla ujistit…opravdu jsem nevěděla že se tady musí ptát jen na duchy na testu. Syna jsme se samozřejmě ptali, ale jen kouká protože ještě neumí tak mluvit, aby se nám rozpovídal @Trojlístek
Oni k nám jezdit nechtějí a u nich když jsme tak si syn hraje s hračkama a je tak nějak neřeší. A byl tam už i na víkend, ale chová se stejně i když je tam pár hodin. S nimi samozřejmě manžel mluvil, ale oni cokoliv popírají a většinou z nich každý říká něco jiného například v tom co jedl a tak. Ale moc vám děkuji za odpovědi..syn k nim jezdit sám nebude.
@MelanieSlepicka Promiň, ale poslední dobou se tady rozmohlo neuvěřitelné množství trollů a vzhledem k tomu, že se ptáš jako nováček, tak mi to prostě přišlo absurdní a trošku jako provokace. A to i vzhledem k jarním prázdninám.
Tak tedy, určitě je dobře, že zapojuješ i manžela. Že při sobě budete stát a oba uvidíte to stejné, poněvadž pokud by to neviděl stejně, tak by jsi ho svým postojem mohla dost štvát (že tam nebude jezdit). To by málokdo vzal, kór chlap.
Jinak chápu, že každé dítě je jiné, ale pro mě by byl problém dát na hlídání dítě, které nedokáže komunikovat. A mám pocit, že to probíhá docela často.
Tví rodiče jsou třeba mnohem vnímavější a všímavější, proto tam problém není.
U manželových rodičů to můžou být prkotiny, ze kterých může vzejít to co popisuješ už jen proto, že se spolu nedokáží domluvit.
Jakože, je chlapečkovi zima - z toho je nemoc. Potřebuje pohladit a přitulit, nikdo to nevidí - proto ten vztek. Problém s vyprazdňováním - špatně načasovaný harmonogram od jídla, složení stravy, až po odpočinek. On si nedokáže říct, manželovi rodiče neřeší.
U nás byl rozdíl, když při nemoci dcery hlídávala mamka, která se lépe do potřeb dítěte vcítila, než taťka, který to vzal jako chlap a jen jakýsi dohled a vůbec ho nenapadlo, že takto malým dětem se musí připomínat smrkat, že čaj je studený a měl by se přihřát, že jede pátá pohádka, ale měla by třeba i spát.
Nemám mu to za zlé, on to jinak prostě neuměl, ale ten dopad na dítě to mělo značný. Když hlídala mamka a přijela jsem z práce, tak doma bylo relativně spokojené dítě, když taťka, tak mě obyčejně čekalo zasoplené, ulepené a přetažené děcko.
@MelanieSlepicka píše:
Ahojky, snad nevadí když se sem vetřu, ale potřebuji poradit. Nevycházím moc dobře s tchýní a tchánem, proto bych od Vás chtěla poradit ohledně situace s hlídáním našeho syna (2,5 roku). Jsem vůči nim zaujatá, a proto můj názor není objektivní. Jedná se o to, že když mají tchánovci synka na hlídání, tak pokaždé když ho přivezou je nějaký problém. Pokaždé má vyrážku (nevíme z čeho), přijel od nich dvakrát nemocný ačkoliv nebyli venku, zničené oblečení, syn než k nim jede chodí bez problémů na nočník od nich přijede a na nočník minimálně 3 dny nechce a křičí při svlékání, nekaká u nich, a hlavně se poslední dobou děje to, že synka přivezou chvilku je na mě s manželem zlý a neposlouchá a po chvilce se naopak strašně chce mazlit a i přesto že je unavený nechce jít spát (pokaždé strašně moc pláče…což jindy nedělá). Už toho mám tak nějak dost a nejraději bych aby byli se synem jen v naší nebo manželově společnosti. Ale to je právě to s čím potřebuji poradit…nechci být nespravedlivá a proto mě zajímá, zda si také myslíte že je tam nějaký problém mezi nimi a synem. Jen chci dodat že od mých rodičů se vrací naprosto v pořádku. Děkuji za přečtení a radu
Jestli nejsi troll, tak nechápu, proč dáváš tak malé dítě na celý víkend k lidem, kterým nedůvěřuješ. Syn je evidentně v nepohodě, kdoví jak tam s ním zacházejí. Nedala bych ho tam bez dozoru ani na minutu.
Holky děkuji Vám za odpovědi. Troll doopravdy nejsem, jen nechci aby pak tchánovci říkali že jsem proti nim a proto jim synka nechci dávat na hlídání…teď už vím že je tam doopravdy něco špatně a není to jen můj názor. Děkuji ![]()