Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@JayLee Tak se hned nedurdi. Já jsem taky napsala svůj názor, no a co. Jsou to rady pro zakladatelku, ne pro přispěvovatelky. Jsem střelec musím hned střílet od boku, hned, jak mě něco napadne. Ráno jsem si přečetla článek o tom, jak zemřel poslední člen posádky na Hirošimu a zaujala mě věta, co pronesli, když se k té bombě chystali - Podnikneme něco, o čem ti teď nemůžu říct. Pokud to ale vyjde, ukončí to anebo významně zkrátí válku,“. Tak jsem si na to hned vzpomněla, při tvém příspěvku, jak radikálně zkracuješ příbuzenskou válku
![]()
@JayLee Tak já si taky nemyslím, že by jedna výchovná nemohla vyřešit leccos - ale je to na RODIČÍCH, ne na tetě. Nevím, jestli bys byla v pohodě, kdyby Ti někdo majznul dítě a pak Ti ho přivedl brečící - a teď vychovávej. (Co v tu chvíli tak asi rodiče můžou? Říct „hele, to je v pohodě, když uděláš něco ošklivýho, může si Tě majznout kdokoli, kdo Tě u toho uvidí? a já mu to ještě schválím“.)
Já bych teda v klidu nebyla; pokud myslím, že je na místě plácnout, udělám to sama.
@Slečna Ferka já s @JayLee souhlasím a ty to trošku přetáčíš ono je sakra rozdíl, to aby ti kdokoliv mlajznul dítě a to pokud ho teta usměrní a to nemusí být nutně plácnutím…nevim jak u vás ale u nás je teta a neteř součástí rodiny, to neni nikdo cizí…mmch takhle se to ani nedá brát, jelikož vždy záleží na konkrétní situaci…
@JayLee Jasně, hele, já v určitých případech pro obranářskou válku jsem, to jo, ale jenom když všechny jiné možnosti selhaly a nejde to jinak, než se bránit pěstma. (Ale tedy u mě taková situace ještě nenastala) Když mě někdo naštve a páchá na mě, nebo na někom z mých dětí bezpráví, tak dokážu seřvat kohokoli, tetu, neteř… ale nikoho nebiju. A v tomhle případě by toho hodně šlo vyřešit mírovou cestou. Např. že si zakladatelka bude chránit svoje dítě - slovně i fyzicky a švagrová by zase mohla chránit to svoje, aby jí nepřipadalo, že jí vůči těm mladším dětem zanedbávají a hrnou na ní (třeba) jenom samé povinnosti.
@Slečna Ferka píše:
@JayLee Tak já si taky nemyslím, že by jedna výchovná nemohla vyřešit leccos - ale je to na RODIČÍCH, ne na tetě. Nevím, jestli bys byla v pohodě, kdyby Ti někdo majznul dítě a pak Ti ho přivedl brečící - a teď vychovávej. (Co v tu chvíli tak asi rodiče můžou? Říct „hele, to je v pohodě, když uděláš něco ošklivýho, může si Tě majznout kdokoli, kdo Tě u toho uvidí? a já mu to ještě schválím“.)Já bych teda v klidu nebyla; pokud myslím, že je na místě plácnout, udělám to sama.
Pokud by mé dítě udělalo cokoli ošklivého (natož plesknutí mimina), tak ano, teta, babička nebo klidně i kamarádka, by měli právo mé dítě plesknout po ruce. A já bych svému dítěti pak na to řekla, že se má umět chovat, a že po špatném činu prostě následuje trest! Samozřejmě bych zasáhla proti nějakého výprasku nebo pohlavku, ale výchovné plesknutí po ruce ještě nikomu neublížilo!
Manžel má taky dvě neteře. Teď 10 a 17let. Před rokem a půl ta mladší synovi podrážela nohy, „nechtěně“ ho strkala směrem na roh stolku hlavou, prsty mu cpala do zásuvky, brala mu hračky a koukala, jak hystericky ječí… Omluva? Ze strany rodičů žádná, náprava taky ne. Ale tchánovci k mojí nespokojenosti s chováním měli velký proslov. Holky prý citově velmi strádají a budí se ze spaní, protože už si s nima strejda tolik nehraje.
Ano, obzvlášť ta starší, která nedá z ruky mobil a když, tak aby mohla čapnout tablet, je určitě na prášky.
Prostě byly doteď hvězdy rodiny a najednou to není stejný, je tu někdo další o koho se jeví zájem. Nezbylo mi tudíž než přežít pár návštěv za rok a počkat, až i ta mladší dospěje do stádia, kdy mu dá pokoj. Teď už dala. ![]()
@Kirbisek píše:
Pokud by mé dítě udělalo cokoli ošklivého (natož plesknutí mimina), tak ano, teta, babička nebo klidně i kamarádka, by měli právo mé dítě plesknout po ruce. A já bych svému dítěti pak na to řekla, že se má umět chovat, a že po špatném činu prostě následuje trest! Samozřejmě bych zasáhla proti nějakého výprasku nebo pohlavku, ale výchovné plesknutí po ruce ještě nikomu neublížilo!
Tak, tak -souhlasím :- )
@Slečna Ferka píše:
@JayLee Tak já si taky nemyslím, že by jedna výchovná nemohla vyřešit leccos - ale je to na RODIČÍCH, ne na tetě. Nevím, jestli bys byla v pohodě, kdyby Ti někdo majznul dítě a pak Ti ho přivedl brečící - a teď vychovávej. (Co v tu chvíli tak asi rodiče můžou? Říct „hele, to je v pohodě, když uděláš něco ošklivýho, může si Tě majznout kdokoli, kdo Tě u toho uvidí? a já mu to ještě schválím“.)Já bych teda v klidu nebyla; pokud myslím, že je na místě plácnout, udělám to sama.
Jenže v prvé řadě jde o obranu menšího dítěte a o zábránění tomu, aby v příští chvíli ho to starší zas nenapadlo. A pokud rodiče dělají, že nic nevidí (a tím myslím, že to fakt ignorují, ne že si nevšimli), tak je mi v tu chvíli fakt ukradený citový dopad na agresora.
@zuzouš A viděla bys to stejně, kdyby byl agresor Tvoje dítě? ![]()
Navíc teda od zakladatelky pořád nevíme, co na to rodiče holčičky, jestli jsou ochotní ji napomenout nebo jak se k tomu staví. Takže radit „jen ji pořádně majzni“, když ani nevíme, jestli se do toho rodiče nějak zkoušeli vložit, je trochu drsný. Pro mě teda určitě přes čáru.
Jde spíš taky o to, jestli si toho jsou rodiče té holčičky vědomi. Zakladatelka psala, že to není zas až tak vidět, také si toho nemuseli všimnout. Já spíš nechápu, proč jsi na to nereagovala hned. Vidím, co se mi nelíbí, reaguji.
Ať už směrem k holčičce, tak k rodičům.
Na druhou stranu, já mám ve všech podobných diskuzích stejný problém - snažíte se naučit dítě (sedmiletou holčičku), že bouchnout někoho je špatné. A jako prostředek pro to má sloužit bouchnutí z vaší strany?
Neteř od bratra (9) takto plácla mimino ségry. Bylo to vyloženě zlé a viděla jsem to jen já. Nevrazila jsem jí, ale dost seřvala-a ač mám alt a ne ječák, když začnu ječet, zastaví se všichni v okolí několika kilometrů. Myslím, že si to neteř uvědomila, sice se urazila, ale v hlavě jí to šrotovalo. Pak jsme spolu měly debatu. Švagrové i bráchovi jsem před ní řekla, že jsem jim holku seřvala, ale že je mezi náma, za co. Kdyby u toho byli, upozornila bych je, aby si to vyřešili.
Kdyby toto udělal můj syn, byla bych ráda, aby následoval trest i od švagrů, sourozenců, tetiček, babiček a já nevím. Tohle frackoidní úmyslné chování nesnáším ať už ke slabším či zvířatům.
@Ester13 resila bych to stejne! kdyz pak vidim co si takovi smradi kterym je vse dovoleno dovoli ve skole ![]()
@Slečna Ferka budeš překvapená, když řeknu, že ano, viděla bych to stejně? Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by mi děti rostly do takových spráťat, ale kdyby jednou se něco podobného stalo, dostane druhou ode mě. Chodila bych kanálama.